Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op de fiets door Marrakech met Pikala Bikes

6 juli 2023

Een trapleuning van fietsframes en een lamp op een kettingblad. Overal staan fietsen, in allerlei soorten en maten. Een gele giraffe fiets, een roestige tandem en schattige kinderfietsjes. Pikala Bikes is de fiets hotspot van Marrakech. Met een meer dan Nederlands tintje.

Een giraffefiets bij Pikala Bikes in Marrakech

Een mooi idee

Het is een mooi verhaal. Het begon met een fiets en een Nederlandse vrouw in Marrakech. Cantal Bakker zag de potentie van de fiets in de stad. Als handig en milieuvriendelijk vervoersmiddel voor toeristen, maar ook voor inwoners. Ook vanuit sociaal perspectief was het een interessant project om onderwijs en werkgelegenheid tot stand te brengen. En bijvoorbeeld kinderen te leren fietsen en jonge inwoners op te leiden tot fietsenmaker of gids.

Honderden fietsen staan in het pand van Pikala
Honderden fietsen staan in het pand van Pikala
Dagelijks vertrekken er meerdere fietstours

Fietsen in Marrakech is niet gek

Die droom is werkelijk geworden. Dagelijks leiden de gidsen van Pikala Bikes tientallen toeristen op de fiets door Marrakech. Het klinkt toch wat gek, een fietstour door een drukke en chaotische stad als Marrakech, die nou niet bekend staat als fietsvriendelijk. Brommertjes zijn het meest geliefde vervoersmiddel. Af en toe zie je nog een ezel voorbij sjokken. Maar de fiets? Fietspaden zijn er niet. De weg is eigenlijk van iedereen. Dus ook van de fietser. Binnen de muren van de medina is het een doolhof van smalle weggetjes waar auto’s niet kunnen komen. Mensen lijken ook wel gewend te zijn dat de voetganger de onderste in rang is en nooit voorrang krijgt. Dus stappen ze ook opzij voor een naderende fiets. Bovendien is Marrakech een grote stad. Zeker als je wijken buiten de medina wilt verkennen is een fiets toch wel reuze handig. Dus ja, zo gek is de fiets nog niet.

Dagelijks vertrekken er meerdere fietstours

Slingeren door smalle straatjes

Met een afgestofte tandem en een degelijke herenfiets gaan we op pad met de gids. Het is natuurlijk een kwestie van volgen zonder een idee te hebben waar je je bevindt. Met af een toe een korte stop. Zoals bij het religieuze complex Zawiya of Sidi Bel Abbes met het nabijgelegen mausoleum, waar Sidi Bel Abbas, één van de beschermheiligen van de stad zijn laatste rustplaats heeft. Even verderop stoppen we bij een bevriende bakker die op traditionele wijze broden bakt. Een kakkerlak rent langs de ronde bollen deeg terwijl de bakker de broden in de oven manoeuvreert.

De bakker in Marrakech bakt broden op traditionele wijze

Fietsen langs paleizen en runderen

We fietsen door gekleurde straatjes en rijkelijk gedecoreerde muren. Plekken waar je zelf en zonder fiets niet gauw komt. Soms is het te smal of te druk en moeten we even afstappen. En af en toe is het een kwestie van obstakels vermijden. Zoals een net geslacht beest dat aan een vleeshaak buiten bij de slager hangt te drogen. Overal is bedrijvigheid en gebeurt wat. We fietsen langs paleizen met hele hoge muren en nukkige poortwachters in het zuiden van de stad. Over de fietsstrook van Route d’Ourika fietsen we richting de Koutoubia Moskee in het hart van de stad om na een rondje van een kleine 11 kilometer weer richting het vertrekpunt te trappen.

Fietsen tussen de rode muren van Marrakech
Fietsen langs muren met streetart
Fietsen langs de slager in Marrakech
Fietsen langs paleizen

Fietsen in Marrakech is veilig

Ook geheel in fietsthema is het Pikala Cafe dat in 2022 is geopend. Een prima plek om tussen de fietsen, wielen en weelderige beplanting even af te koelen, een sapje te drinken en te reflecteren. Een fietstour in Marrakech klonk niet logisch. Toch leent de stad zich uitstekend om per fiets te verkennen. Het verkeer is minder chaotisch dan het lijkt. Fietsen in Marrakech is dan ook veilig, uiteraard zolang je zelf ook goed oplet.

Bezoek je Marrakech met kinderen? Travelwithkids schreef daar een handige blog over.

De Koutoubia Moskee komt in zicht

Reis met ons mee

Meer avonturen