Search
Close this search box.

5x doen in Agadir

26 juni 2023

Aan de 3.500 kilometer lange kustlijn van Marokko ligt Agadir, op 3 uur rijden van Marrakech. Agadir is een populaire badplaats die volop in beweging is. En een vakantiebestemming waar genoeg te doen is.

Neonverlichting in rood en blauw is gewikkeld om de stammen van palmbomen voor het schreeuwerige casino. Een uitsmijter in driedelig pak staat bij de deuropening. De bass van het universele kinderdeuntje ramsamsam dreunt door de muren van het naastgelegen resort. Op straat rijden de oranje taxi’s stapvoets en sporen elkaar al toeterend aan om door te rijden. Vrouwen in korte zomerjurkjes lopen lachend over straat. Zomaar een avond in Agadir, waar van alles te doen is.

1. Geniet van het levendige strand van Agadir

Agadir is een badplaats die bruist van het leven. Een leven dat zich voornamelijk op het strand afspeelt. Het strand is van iedereen. Dat begint al vroeg in de ochtend. Voor zonsopgang is de vier kilometer lange wandelpromenade het domein van hardlopers en wandelaars. De eerste families nestelen zich al voor acht uur op het strand met complete tuinsets en barbecues. Vanaf een uur of tien laten de eerste toeristen zich op het strand zien. Aan de wandelpromenade liggen een stuk of zes grote hotelketens die een klein strookje strand met daarop wat ligbedjes hebben geclaimd. In de loop van de dag verschijnen steeds meer groepjes jongeren die potjes voetballen op het strand. Veel locals nemen tussendoor nog een verfrissende duik in de zee. Het is de hele dag door druk op het strand. ’s Avonds is het vooral paraderen op de boulevard met de hele familie.

Het is bijna altijd druk op het strand van Agadir
Het strand van Agadir is erg populair

2. Dwaal door Souk El Had

Zo’n doolhof als Marrakech is het niet, maar Souk El Had in Agadir is één van de grootste van het land. Doordat de souk een rechthoekige vorm heeft met bovendien genummerde uitgangen is de kans om te verdwalen gering. Het is wel heerlijk dwalen. ‘Kijken en niet kopen’ hoor je meermaals. Bijna alles is hier te koop. Van plakband tot parkieten en van theeserviezen tot tondeuses. Voor nog geen euro drink je een glas verse sinaasappelsap of een muntthee. De souk is grotendeels overdekt en daardoor is het overdag bij hogere temperaturen nog best aardig vertoeven tussen alle kraampjes. Rond een uur of zes gaan alle rolluiken naar beneden en keert de rust terug.   

Bijna alles is te koop bij Souk El Had

3. Pak de gondel naar kasbah Oufella

In Marokko kom je de kasbah in alle soorten en maten tegen. Officieel is het een fort, vaak als onderdeel van een medina. Bovenop een tweehonderd meter hoge heuvel aan de rand van de stad staat de kasbah Oufella van Agadir. Of in ieder geval de gerestaureerde restanten. Een flinke aardbeving in de zestiger jaren heeft de kasbah zo goed als verwoest.  De muren van de kasbah zijn de laatste jaren weer in ere hersteld en de plek is vooral ingericht als viewpoint voor een mooi uitzicht op Agadir.

Vanaf de haven is het een half uurtje traplopen naar de top van de heuvel. Om de nieuwe attractie beter bereikbaar te maken is vanaf de stad naar de Kasbah vorig jaar een gondelbaan aangelegd. De eerste cable car van Marokko, een primeur dus. Dagelijks draaien de 29 rode cabines voor een vlucht van een kleine tien minuten tussen de kasbah en de stad. Een retourtje kost ongeveer 12 euro.

Het uitzicht op Agadir vanaf kasbah Oufella
Je kunt deels om kasbah Oufella heen lopen
Souvenirs worden aan de man gebracht bij kasbah Oufella
De gerestaureerde kasbah Oufella in Agadir Marokko

4. Verken de Agadir medina

Evenals kasbah Oufella heeft ook de oude medina de aardbeving niet overleefd. In het zuiden van Agadir is begin jaren negentig begonnen met de herbouw van een middeleeuws ogende medina in een modern jasje. Het complex is prachtig en geeft een goede indruk van hoe het eruit moet hebben gezien. Je betaalt vier euro entree, dat is inclusief een gratis drankje. Druk is het er niet. Dat geeft het toch wat minder sfeer.

De nieuwe medina van Agadir is modern
De nieuwe medina van Agadir is redelijk verlaten

5. Maak een uitstapje naar Taghazout

Op een half uurtje rijden ten noorden van Agadir wordt de zee ruiger en de kust grilliger. Taghazout is een schattig en kleurrijk surfdorpje. Surfplanken staan rechtop tegen de voornamelijk blauwgeverfde gevels. In de smalle straatjes van het dorp zitten de surfschooltjes verstopt. Op het strand liggen tientallen blauwe vissersbootjes. De vangst wordt op het strand afgewogen en verhandeld. Het wandelpad langs de zee is een aaneenschakeling van leuke tentjes om wat te drinken of te lunchen. En om de nieuwbakken surfers te zien stuntelen op de golven.

Een surfschool in Taghazout
Het strand van Taghazout waar surfles wordt gegeven
Het strand van Taghazout waar surfles wordt gegeven
Vissersbootjes op het strand in Taghazout
Taghazout is een surfdorpje

Reis met ons mee

Meer avonturen