Dit moet je weten om Marrakech te overleven

7 augustus 2023

Befaamd, beroemd en berucht, dat is Marrakech in drie woorden. Top tien lijstjes met wat te doen in Marrakech zijn er in overvloed. Want er is veel te doen. Niet alle ervaringen met de stad zijn positief. Dus hoe overleef je Marrakech? We helpen je op weg.

Paarden en koetsjes staan te wachten om aan de slag te gaan bij de Koutabia Moskee

1. Besef dat je uiteindelijk toch verdwaalt in Marrakech

Een blik op Google Maps leert dat de medina van Marrakech met zijn vele straatjes en doodlopende zijtakjes toch best doorgrondelijk moet zijn. Dat is het tot op zekere hoogte ook het geval. Tot dat je echt in de overdekte souk belandt. Daar raak je zonder meer het spoor bijster. Sporadisch ontwaar je een verstopt bordje waar central square met een richting op staat. Als je de massa volgt loop je vanzelf de buitenlucht weer tegemoet. Grote kans dat je daar uitkomt wat niet de bedoeling was. Dan duik je nogmaals het doolhof in voor een nieuwe poging. Dwalen door de smalle drukke straatjes van de souk is onderdeel van de belevenis. 

Dwalen door de souk van Marrakech
De souk in Marrakech is een doolhof

2. Afdingen is een spel

Bijna alles wat je kunt bedenken is te koop. Toch is het vooral veel kleding dat aan de man wordt gebracht. De totstandkoming van een transactie is een spel. Je vraagt de vraag de prijs en biedt vervolgens een derde van de prijs. De verontwaardigde verkoper doet een tegenbod en uiteindelijk kom je in het midden uit met glimlach en een handdruk. Dan heb je nog teveel betaald. Maar wel een blije verkoper en jij hebt wat je wilde kopen.

Afdingen is een must in Marrakech

3. Voetgangers staan in Marrakech onderaan de pikorde

Zeker in de souk is het oppassen geblazen. Brommertjes scheuren kriskras door de menigte en stoppen voor niemand. Als er geen ruimte is maken ze ruimte. De brommer lijkt veruit het meest populaire vervoersmiddel binnen de medina te zijn. Automobilisten zijn over het algemener wat vriendelijker. Het verkeer lijkt op het eerste gezicht een wanordelijke bende, maar is meer een georganiseerde chaos. Marrakech leent zich overigens ook prima om per fiets te verkennen.

Het stikt van de brommers in de medina van Marrakech

4. Zorg dat je als eerste op de stoep staat

Want sta je niet voor 9 uur voor de deur dan ervaar je het mooiste paleis van het land toch op een andere manier. Het Bahia Palace moest het mooiste paleis van Marokko worden. En dat is aardig gelukt. Met het prachtige keramiek werk, de fijne patronen en stijlvolle vormen is het een pronkstuk van de Marokkaanse architectuur. Het paleis dateert uit 1866 en heeft 150 kamers, waarvan slechts een beperkt deel toegankelijk is. Voor 70 Dirham, net zeven euro, kun je een kijkje binnen nemen. De tickets koop je bij het hokje bij de ingang van het paleis waar de rij later op de dag aardig in lengte gaat toenemen. Alhoewel het een groot paleis is vullen de kleine kamers en de buitenruimten zich snel met mensen en is de schoonheid en charme van het paleis gauw verdwenen.

Het Bahia Palace is een prachtig paleis in Marrakech
Het kan druk zijn in het Bahia Palace

5. Reserveer op tijd online

De meest bezochte toeristische attractie van Marokko bevindt zich in Gueliz, het nieuwe deel van Marrakech buiten de poorten van de medina. Jacques Majorelle was een Franse kunstschilder die een flink stuk land in Marrakech kocht en bouwde er een huis. Met name op de tuin ging hij helemaal los. Samen met plantkundigen over de hele wereld werkte hij 40 jaar lang aan een weelderige tuin met tal van exotische planten. Ook gebruikte hij een bonte blauwe kleur om het contrast nog wat extra te versterken. Deze kleur vind je tegenwoordig terug in de kleurstaaltjes van de bouwmarkt als Majorelle blauw. Jardin Majorelle werd het levens- en meesterwerk van Jacques. Na zijn dood raakte de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent zodanig geïnspireerd door de tuin dat hij het in 1980 kocht en samen met zijn partner verder ontwikkelde tot de tuin zoals we die nu kennen.

Tickets voor Jardin Majorelle kun je alleen online kopen met een tijdslot. Dat zou er technisch gezien voor moeten zorgen dat het nooit heel druk in de tuin zou moeten zijn. Toch is het aan te raden om tickets voor het vroegst mogelijke tijdslot te reserveren. Je kunt dan nog fatsoenlijk foto’s maken en ervaart de tuin toch anders als het rustiger is.

Jardin Majorelle is een prachtige tuin in Marrakech
Het is eenrichtingsverkeer in Jardin Majorelle

6. Voor niets komt de zon op

Even de weg vragen aan een jongen op de straat. Of op de foto met de metershoge man die stiekem stelten onder zijn broek heeft verstopt. Marrakech heeft een uitgebreide diensteneconomie. Verwacht dat er iets tegenover moet staan. Bij een gratis rondleiding door leerlooierij moet je je afvragen wat het addertje is. Leuk is het niet, maar het aannemen van een reserveerde en misschien zelfs een ietwat wantrouwende houding tegenover alles wat je wordt aangeboden is de meest veilige handelswijze. Ga ervan uit dat niets gratis is.

Tal van straatartiesten proberen een centje te verdienen in Marrakech

7. Maak niet ongevraagd opzichtig foto’s

Een glimlach of groet kan voldoende zijn om het ijs te breken. Als je woordje Frans spreekt wordt het nog makkelijker. De meeste inwoners van Marrakech zijn best vriendelijk. Dol op foto’s zijn ze niet. Hoe fotogeniek sommige ook zijn gekleed of statig voor hun winkeltje zitten; poseren doen ze niet graag. Of tegen een vergoeding. Wees vriendelijk en vraag gewoon. Veel lampenwinkeltjes hebben zelfs al een bordje opgehangen dat fotograferen verboden is.

8. Kies de uitvalsbasis in of om Marrakech die bij je past

Binnen de muren van de medina vind je honderden riads. Deze grote en in traditionele stijl ingerichte herenhuizen hebben doorgaans een stuk of tien kamers, een zwembadje in het midden en een dakterras. Weinig eigen en veel gezamenlijke ruimten. Soms niet eens een slot op de deur. Een riad is een oase van rust in de drukte van de stad. Het kan een uitdaging zijn om bij aankomst je riad te vinden in het doolhof. Het is dan handig om de transfer vanaf de luchthaven door je riad te laten verzorgen.

Als je meer van rust en ruimte houdt, graag een baantje in het zwembad trekt en buiten de voordeur niet meteen middenin de drukte wil staan kun je er ook voor kiezen om een hotel buiten de medina of zelfs iets buiten de stad te nemen. Het nadeel is dat je dan telkens reistijd naar de medina hebt. En toch ook wel een beetje de traditionele ervaring die Marrakech zo kenmerkt mist.

9. Zo geheim is de geheime tuin niet

Een verborgen pareltje is Le Jardin Secret niet meer. Een pareltje zonder meer. De geheime tuin in het hart van de medina is een groene oase van rust en schaduw. Dat weten meer bezoekers. Gedurende een aantal eeuwen hebben hier meerdere paleizen met bijbehorende tuin gestaan. Het torentje van Le Jardin Secret is het hoogste uitzichtpunt op Marrakech. Het is zelfs na de Koutoubia moskee, die 77 meter hoog is, het hoogte gebouw van de stad. Geen enkel gebouw mag hoger dan de moskee zijn. Verwacht geen wijds uitzicht. Je kijkt uit over de daken van de stad.

Le Jardin Secret is een oase van rust temidden van de drukte van Marrakech
Veel schaduwrijke plekjes in Le Jardin Secret in Marrakech
Het uitzicht over Marrakech is niet heel spectaculair

10. Het is warm in Marrakech

Zeker in de zomer moet je er rekening mee houden dat het behoorlijk warm in Marrakech kan zijn. Het kwik kan moeiteloos oplopen richting de 40 graden. De steegjes van de souk zijn veelal overdekt en daarmee aardig schaduwrijk. Als je uiteindelijk op het Djemaa el Fna plein uitkomt voel je de zon branden. Gelukkig zijn er genoeg kraampjes waar je een verfrissend vruchtensapje kunt kopen.

Op het Djemaa el Fna staan tal van sapkramen

11. Bezoek Djemaa el Fna in de avond

Vroeg in de ochtend, net na zonsopgang, domineren schoonmakers het beroemdste plein van Marrakech. Ze spuiten de boel schoon ruimen al troep van de vorige avond op. Paarden staan in een rij te slapen, terwijl koetsiers nog liggen te snurken op de zitting van het rijtuig.

In de ochtend is het Djemaa el Fna plein zo goed als verlaten.

De eerste stalletjes gaan open en langzaam vult het plein zich. Mannen met gehandicapte cobra’s en gevangen Berber aapjes nemen plaats op het plein. Het is zowel verrassend als bedroevend hoeveel mensen nog steeds met de dieren op de foto gaan.

Nadat de zon onder is komt het plein echt tot leven. De rookwalmen van de eetstalletjes kleuren de lucht voor het diner op straat. Tal van spelletjes worden opgezet. Met een vishengel een frisdrank fles zien te bemachtigen. Of met een voetbal zoveel flessen omver schoppen. Het is een gezellige sfeer op het plein in het hart van Marrakech.

Tal va op spelletjes worden gespeeld op het Djemaa el Fna plein
's Avonds is het een drukte van belang rond op Djemaa el Fna plein

Reis met ons mee

Meer avonturen