In weinig landen ter wereld kun je in korte tijd zo’n afwisselende reis maken als in Jordanië. Bij een rondreis van 1 tot 2 weken zie je elke dag een ander soort landschap. Van het chaotische Amman tot de Romeinse stad Jerash en de kastelen van de kruistochten. En niet te vergeten het wereldwonder Petra en de Wadi Rum woestijn. Ik schreef mijn volledige Jordanië route voor je uit, inclusief veel tips.
Rondreis Jordanië in 2 weken: onze route in het kort
Deze route brengt je langs de 3 must sees van Jordanië: wereldwonder Petra, de Wadi Rum woestijn en de Dode Zee. Deze bestemmingen combineer je met de hoofdstad Amman, de opgravingen van Jerash, mozaïekstad Madaba, twee kruisvaardersburchten en de badplaats Akaba aan de Rode Zee. De route biedt enorm veel afwisseling in korte tijd. Bovendien kun je goed met een huurauto reizen en zijn de afstanden relatief klein. De langste rijafstand in deze Jordanië route is 5 uur.
Roadtrip Jordanië: de route dag voor dag
Dag 1: Vlucht Amsterdam – Amman (Transavia)
Dag 2: Vrije dag in Amman
Dag 3: Amman – Jerash – Madaba
Dag 4: Madaba – King’s Highway – Dana
Dag 5: Dana: hike de Wadi Ghuweir Trail
Dag 6: Dana – Petra
Dag 7-8: Twee dagen Petra
Dag 9: Petra – Wadi Rum woestijn
Dag 10: Wadi Rum – Akaba
Dag 11: Vrije dag in Akaba
Dag 12: Akaba – Dode Zee – luchthaven van Amman
Dag 13: Aankomst terugvlucht in Nederland
Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis Jordanië?
Onze vakantie naar Jordanië duurde 13 dagen in totaal, inclusief vluchten (de terugvlucht was een nachtvlucht). Twee weken is ruim de tijd voor een rondreis door Jordanië. Heb je korter de tijd? De volgende bestemmingen kun je eventueel overslaan:
- Amman (fijn om een dagje te acclimatiseren na aankomst, maar geen must)
- Dana (alleen een aanrader als je van hiken houdt en er in het juiste seizoen bent)
- Akaba (alleen een aanrader als je van snorkelen of duiken houdt)
Het minimum aantal dagen dat je wat mij betreft nodig hebt voor een Jordanië rondreis is 7. Zo kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zien: Jerash, de King’s Highway, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee.
Welke route je ook kiest, trek sowieso 2 volle dagen uit voor Petra. Dit moderne wereldwonder is (waarschijnlijk) de belangrijkste reden om Jordanië te bezoeken, dus het is zonde als je hier tijd tekort komt. Met 2 volle dagen kun je alles in Petra zien.
Hoe lang is het vliegen naar Jordanië?
Tijdens het uitzoeken van mijn reis kwam ik erachter dat het helemaal niet zo ver vliegen is naar Jordanië. Reken op 4,5 à 5 uur voor een rechtstreekse vlucht. Dat is net zo lang als bijvoorbeeld naar de Canarische Eilanden, terwijl je in een compleet andere wereld landt. Ik vloog rechtstreeks van Amsterdam naar Amman met Transavia.
Wat is de beste reistijd voor Jordanië?
De beste reistijd voor een reis naar Jordanië is van ongeveer half maart tot en met half mei en van ongeveer half september tot en met half november. Juni en december zijn ook prima te doen. Juli en augustus raad ik af, omdat het dan echt te heet is. Check daarnaast vooraf of jouw geplande reisdata niet in de Ramadan vallen. Tijdens de Ramadan zijn veel bezienswaardigheden (eerder) gesloten, net als restaurants. Ook gidsen voor activiteiten zijn dan moeilijker te vinden.
Is Jordanië veilig?
Jordanië ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Syrië, Irak, Saoedi-Arabië, Israël en de Palestijnse gebieden. Vanwege die ligging kan ik me voorstellen dat je jezelf afvraagt of Jordanië veilig is als vakantiebestemming. Het korte antwoord is: ja.
Van de onrust in sommige buurlanden krijg je als toerist in Jordanië eigenlijk niets mee. Alleen het uiterste noorden van Jordanië (de grensregio’s met buurlanden Irak en Syrië) wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden om te bezoeken. Maar als toerist kom je daar waarschijnlijk sowieso niet in de buurt; grote kans dat je niet verder noordelijk gaat dan Jerash. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat Jordanië een Islamitisch land is. Pas hier je kledingkeuze op aan door je schouders en knieën te bedekken.
Als je per huurauto reist, kom je regelmatig politie checkpoints tegen. Zorg daarom dat je onderweg altijd je rijbewijs, paspoort en autopapieren kan tonen. Over het algemeen waren de agenten vriendelijk en konden we direct doorrijden.
Hoe is het om als vrouw te reizen in Jordanië?
Tijdens een reis door Jordanië merk je als vrouw dat je in een Islamitisch land bent. Het viel mij op dat je weinig vrouwelijke locals tegenkomt. In restaurants, winkeltjes en bij bezienswaardigheden zie je vooral mannen. De vrouwen die je wel tegenkomt, dragen een hoofddoek en zijn meestal volledig bedekt. Alle locals die we tijdens onze reis tegenkwamen waren erg vriendelijk en blij met ons bezoek.
Als vrouwelijke toerist in Jordanië kun je het beste je schouders en knieën bedekken en ook wat lange broeken of rokken meenemen. Zelf heb ik ook korte broeken tot net over de knie gedragen. Mijn persoonlijke ervaring was dat je overal wordt aangestaard. Ook wanneer je volledig bedekt bent; daar merkte ik eigenlijk geen verschil in. Bereid je dus voor op meer blikken dan normaal. Ik had altijd een lange, dunne sjaal bij me die ik als extra laag kon omslaan.
Hoe reis je door Jordanië?
De beste manier om door Jordanië te reizen is met de auto. Je kunt een auto huren of een rondreis met privéchauffeur maken. Het verkeer in de hoofdstad Amman is heel chaotisch; verkeersregels, rijbanen en richtingaanwijzers lijken daar niet te bestaan. Buiten de hoofdstad zijn de wegen over het algemeen goed en is het verkeer rustig. De bewegwijzering is zowel in het Arabisch als Engels. Pas wel op voor de vele drempels die je overal tegenkomt maar gemakkelijk over het hoofd ziet. Met het openbaar vervoer in Jordanië heb ik zelf geen ervaring.
Dag 1: vliegen naar Jordanië en aankomst in Amman
Amman is de hoofdstad van Jordanië. De luchthaven van Amman ligt op een uur rijden van het stadscentrum. Hoewel je ook op Akaba kunt vliegen, is Amman voor de meeste reizigers het startpunt van een rondreis door Jordanië. Onze vlucht kwam ’s avonds aan.
Voor het diner maken we nog een kleine wandeling door de buurt en bekijken we de grote King Abdullah I Moskee. ’s Nachts om 04:30 uur schrikken we op van de oproep tot gebed, die door de luidsprekers van de moskee goed te horen is. Dat is even wennen, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn deze vakantie. Gelukkig vallen we daarna weer in slaap.
Hotel Amman: Hotel Toledo. De locatie (in de omgeving van de grote moskee) is niet de meest centrale in Amman, maar de kamers zijn goed en voor Jordaanse begrippen is er veel keuze bij het ontbijt.
Jordanië route dag 2: vrije dag in Amman
De hoofdstad Amman heeft 4 miljoen inwoners. De heuvels die samen de stad vormen zijn bedekt door een zee van zandkleurige gebouwen. Vooraf las ik wisselende verhalen over deze bestemming. Omdat wij het fijn vinden om een dag te acclimatiseren na aankomst, besloten wij Amman een kans te geven. En inderdaad: er ligt veel afval op straat en het verkeer is chaotisch. Maar er zijn best wat leuke bezienswaardigheden om je een dag mee te vermaken. Amman is geen must voor je Jordanië route, maar prima voor een dag.
Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Amman:
- De Citadel: dit is een indrukwekkend complex van ruïnes uit het Neolitische tijdperk. De ruïnes liggen op de hoogste heuvel van de stad: Jebel Al Qala’a. Het uitzicht over Amman – een zee van zandkleurige betonnen gebouwen – is misschien wel het beste van de stad.
- Het Romeins Amfitheater: dit ligt onderaan de heuvel waar de Citadel op staat. Vanaf de Citadel heb je het beste uitzicht op het amfitheater van bovenaf, maar van dichtbij is het theater ook mooi om te zien. Er passen wel 6.000 mensen in het theater en je kunt tot bovenin klimmen.
- De souks in het centrum: op loopafstand van het Romeins amfitheater liggen diverse overdekte marktjes waar je je ogen uitkijkt.
- De street art in het centrum (als je bovenstaande bezienswaardigheden bezoekt, kom je er langs)
Dag 3: van Amman naar Madaba met een bezoek aan Jerash
We laten ons door een taxi naar de luchthaven van Amman brengen (een rit van 1 uur) voor het ophalen van onze huurauto. Niet alleen besparen we hiermee kosten, ook hadden we vooraf gelezen dat het verkeer in Amman geen pretje is om doorheen te moeten. Echter blijkt al snel dat we hier toch niet aan ontkomen. Om de archeologische opgravingen van Jerash te kunnen bezoeken, moet je vanaf de luchthaven namelijk door het centrum van Amman rijden. Na een rit van 50 kilometer (1,5 uur) zijn we in Jerash.
Jerash werd in 63 voor Christus veroverd door de Romeinse generaal Pompeï. Het is een van de best bewaard gebleven Romeinse steden buiten Italië. Bij een wandeling door het complex (2-3 uur) heb je echt het gevoel door een complete stad te lopen. Je ziet twee grote amfitheaters, overblijfselen van tempels, meerdere stadspoorten en de met pilaren omzoomde hoofdstraat. Ik vond Jerash een van de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië; echt de omweg waard! Na ons bezoek aan Jerash reden we in 1,5 uur naar Madaba.
Hotel Madaba: Mariam Madaba hotel. Een eenvoudig hotel aan de rand van het centrum van Madaba. Het hotel biedt een zwembad, ligt op loopafstand van een grote supermarkt (en die zijn zeldzaam in Jordanië) en heeft een gratis (openbare) parkeerplaats. Zeker een aanrader voor één nacht.
Jordanië route dag 4: Madaba – Dana via de King’s Highway
In de ochtend wandelen we door het kleine stadje Madaba, vooral bekend om de vele mozaïeken. En hoewel de mozaïeken in het Archeologisch Park zeker mooi zijn, vinden wij het beklimmen van de toren van de Saint John’s Baptist Church stiekem net zo leuk.
Daarna verlaten we Madaba en rijden we over de King’s Highway, de mooiste weg van Jordanië. Deze weg slingert door de bergen, langs grote en kleine plaatsjes. In Kerak maken we een stop bij de gelijknamige kruisvaardersburcht. Het 12e-eeuwse kasteel is goed bewaard gebleven en vormt een mooie onderbreking van de reistijd (5 uur in totaal) naar Dana.
Hotel Dana: Dana Tower Hotel. Een eenvoudig boetiekhotel dat bestaat uit een verzameling gebouwtjes en waar elke kamer anders is ingericht. Het ontbijt en diner zijn op vaste tijden en je eet tegelijkertijd met de andere gasten. Via dit hotel kun je ook (het vervoer voor) de hikes in het Dana Nature Reserve regelen, zoals de Wadi Ghuweir Trail en de Dana Trail. Zeker een aanrader!
Dag 5: Hiken in Dana Nature Reserve – de Wadi Ghuweir Trail
Dana is een van de meest authentieke dorpjes in Jordanië, waar al tientallen jaren niets veranderd lijkt te zijn. Het dorp ligt aan de rand van het Dana Nature Reserve, het grootste natuurpark van Jordanië. Je hebt er keuze uit twee bekende hikes: de Wadi Ghuweir Trail en de Dana Trail.
Wij kiezen voor de Wadi Ghuweir Trail, de groenste hike van Jordanië. De route leidt door een smalle kloof, waar ook een rivier doorheen loopt. Hierdoor is de kloof heel groen: overal zijn planten en in één deel van de kloof groeien zelfs palmbomen uit de rotswanden! Je loopt deels door het (laagstaande) water van de rivier. Bovenop de wandeling van 5 uur komt nog 3 uur reistijd, maar dit is wat mij betreft een van de leukste dingen om te doen in Jordanië! Mits je er in het juiste seizoen bent, want bij een te hoge waterstand (in de winter) is de kloof niet begaanbaar.
Jordanië route dag 6: Dana – Petra
Vanaf Dana is het maar een uur rijden naar Wadi Musa. Deze stad is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Petra (in Petra zelf kun je niet overnachten). Onderweg maken we een stop bij het Shobak Kasteel. Net als Kerak is ook dit een vroegere burcht van de kruisvaarders die het heilige land wilden veroveren. Omdat dit kasteel minder goed bewaard is gebleven dan Kerak, besluiten we hier met een gids te gaan. Zo krijgen we iets van de geschiedenis mee.
In de middag bezoeken we Little Petra. Dit was een voorstad van het grotere Petra. Een mooi voorproefje van het bezoek aan het wereldwonder zelf, dat voor de volgende twee dagen op de planning staat!
Hotel Petra: Edom Hotel. Een hotel met zeer goede kamers, een uitgebreid ontbijtbuffet en parkeerplaats. Het hotel ligt bovendien vlakbij de ingang van Petra, in een straat met restaurants en winkeltjes.
Jordanië route dag 7 & 8: Petra
Alleen al de mogelijkheid om Petra te zien, is wat mij betreft reden genoeg om Jordanië te bezoeken. Petra is namelijk een van de meest indrukwekkende plaatsen waar ik ooit ben geweest. Deze stad werd zo’n 2000 jaar geleden door de Nabateërs uitgehakt in de rotsen. Dankzij de ligging op verschillende handelsroutes tussen Europa en het Oosten werd Petra een welvarende stad. Vooral de talloze graftombes die in de rotswanden zijn uitgehakt zijn goed bewaard gebleven. Het is een immens terrein, waar veel te zien is.
Bezienswaardigheden Petra – dag 1:
- Al-Siq Kloof: deze 1,2 kilometer lange kloof leidt van de hoofdingang van Petra naar de Treasury
- Treasury (Al Khazneh): de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Petra! Deze graftombe is 40 meter hoog en heel indrukwekkend, door de vele details die in de rotsen zijn uitgehakt
- Al-Khubta Trail: Een wandelroute naar een uitzichtpunt boven de Treasury
- Street of Facades: De oude hoofdstraat, omringd door rotswanden met kleinere graftombes
- Het amfitheater
- High Place of Sacrifice Trail: Een wandelroute naar een uitzichtpunt over de vallei
- Wadi Farasa Trail: Als je na het bezoek aan de High Place of Sacrifice niet dezelfde route terug wil lopen, kun je deze route volgen om weer bij de Street of Facades uit te komen
Bezienswaardigheden Petra – dag 2:
Op de tweede dag in Petra liepen wij de Backdoor Trail naar de andere bekende fotospot van dit wereldwonder: de Monastery. Om bij het startpunt te komen (dat kilometers van de hoofdingang ligt) kun je je het beste laten afzetten door een taxi. Hierna volg je een prachtige route met uitzichten over de kloof. Je komt dan uit bij de Monastery: een graftombe van bijna 50 meter hoog en breed. Enorm indrukwekkend! Na het bekijken van de Monastery volg je het pad naar de hoofdingang (nog eens 6,5 km lopen). Onderweg zie je een lange straat met zuilen en de Street of Facades (die we gisteren ook al zagen). Ook komen we nog eens langs de prachtige Treasury en de Al-Siq Kloof.
Rondreis Jordanië dag 9: de Wadi Rum woestijn
Vanuit Wadi Musa (bij Petra) is het 2 uur rijden naar Wadi Rum. Dit dorpje ligt aan de rand van de gelijknamige woestijn. Wadi Rum is een van de grootste woestijnen ter wereld. Voor een bezoek aan deze woestijn is het gebruikelijk om een pakket te boeken inclusief accommodatie (in een tentenkamp in de woestijn) en activiteiten.
Wadi Rum was voor mij een van de hoogtepunten van mijn Jordanië reis. Het landschap met oranjerood zand, open vlaktes en grillige rotsformaties lijkt wel van een andere planeet te komen. Tijdens een jeeptour kun je bovendien veel bezienswaardigheden in korte tijd zien. Een gids rijdt je langs diverse rotsformaties en uitzichtpunten. Het allermooiste van deze excursie is het bekijken van de zonsondergang. ’s Avonds na het diner is er traditionele muziek en kun je genieten van de vele sterren. Wadi Rum is namelijk een dark sky reserve.
Hotel Wadi Rum: Bedouin Lifestyle Camp. Zowel de jeeptour door de woestijn als het verblijf in een tentenkamp met diner en ontbijt was goed verzorgd. Ook konden wij onze huurauto veilig parkeren in het dorpje, op het terrein van de eigenaar van het kamp.
Dag 10: Wadi Rum – Akaba
Bij ons pakket in de Wadi Rum woestijn is eigenlijk ook een rit op een kameel inbegrepen. Wij besluiten deze excursie echter over te slaan, omdat we hier geen goed gevoel bij hedden. Na het ontbijt worden we daarom met de jeep (in plaats van per kameel) teruggebracht naar het dorpje. Vervolgens is het nog maar een uurtje rijden naar de badplaats Akaba aan de Rode Zee.
Hotel Akaba: Arab Divers. Dit hotel ligt niet in het centrum van Akaba, maar in het deel waar je kan snorkelen en duiken. Het hotel heeft een eigen duikschool. De kamer en het ontbijt waren goed en de zee is een kwartiertje lopen. Er is geen restaurant voor het diner, dus daarvoor moet je ’s avonds met de auto op pad.
Jordanië route dag 11: Akaba
Akaba (ook wel als Aqaba gespeld) is vooral een aanrader als je van duiken of snorkelen houdt. Voor het snorkelen kun je een excursie per boot boeken, maar als je weet waar je moet zijn dan kun je ook direct vanaf het strand de zee in gaan. Het mooiste snorkelstrand is South Beach. En hoewel het snorkelen zeker leuk was, had ik wel iets meer verwacht van het onderwaterleven. Er is veel verbleekt koraal en er ligt helaas ook veel plastic afval in het water.
Behalve de vissen en het koraal, heeft Akaba nog meer bezienswaardigheden onder water. Men heeft hier diverse militaire voertuigen laten afzinken, zoals tanks en vliegtuigen. Als snorkelaar kun je alleen The Tank spotten; de andere voertuigen liggen te diep. De Tank ligt op 20 meter vanaf het strand bij South Beach op een diepte van 6 meter.
Dag 12: Akaba – Dode Zee – Amman airport
Op de terugweg van Akaba naar de luchthaven van Amman nemen we de Dead Sea Highway (Route 65), zodat we de Dode Zee kunnen zien. De Dode Zee is een bijzonder natuurfenomeen; het water is tien keer zouter dan de Oceaan. Daardoor kun je hier gewichtloos indrijven en wordt het ook wel ’s werelds grootste natuurlijke kuuroord genoemd. Hotels hebben hier handig gebruik van gemaakt en een groot stuk van de Dode Zee afgesloten. Wil je in de Dode Zee drijven en daarna kunnen douchen en omkleden? Dan ben je aangewezen op het kopen van een (dure) dagpas bij een van de hotels (bijvoorbeeld het Holiday Inn, circa 35 Jordaanse Dinar per persoon).
Goed om te weten: het wordt aangeraden om niet langer dan een kwartiertje in het water te blijven, omdat het zoute water je huid snel uitdroogt. Wil je de Dode Zee on a budget zien en hoef je er niet per se in te drijven? Dan vind je langs de Dead Sea Highway ook diverse plekken waar je je auto langs de weg kan parkeren en naar de zee toe kan lopen.
Dag 13: Terug in Nederland
De terugvlucht met Transavia van Amman naar Amsterdam is een nachtvlucht. Wij kwamen iets na middernacht op Schiphol aan, na een prachtige en afwisselende route door Jordanië!
PS: Benieuwd wat een rondreis door Jordanië ongeveer kost? Lees dan ook de uitgebreide blog van Reisprins.nl over de kosten van hun reis van 14 dagen door Jordanië.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.