Als je een rondreis door Jordanië maakt, dan wil je natuurlijk het wereldwonder Petra zien. Maar welke bezienswaardigheden in Jordanië zijn verder de moeite waard? Wij hebben de 12 leukste dingen om te doen op een rijtje gezet. Als bonus geven we je nog een tip om veel geld te besparen: onderaan dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Jordan Pass.
Bezienswaardigheden Jordanië: de 12 leukste dingen om te doen
1. Het centrum van de hoofdstad Amman
2. De Romeinse ruïnes van Jerash
3. De King’s Highway
4. De kastelen van de kruistochten
5. Wereldwonder Petra
6. De Wadi Rum woestijn
7. Bekijk de sterren in een Dark Sky Reserve
8. Drijf in de Dode Zee
9. De gastvrijheid van de Jordaanse locals
10. De Rode Zee bij Akaba
11. Wadi Ghuweir hike in Dana
12. Mozaïekstad Madaba
Of ga direct naar de bonustip: bespaar geld met de Jordan Pass.
1. Bezienswaardigheden Jordanië: de hoofdstad Amman
De hoofdstad Amman is waarschijnlijk het startpunt van je Jordanië rondreis. Een bezoek aan deze stad is om twee redenen interessant. Enerzijds vanwege het contrast tussen Amman en de rest van Jordanië. Amman is een drukke, chaotische stad met 4 miljoen inwoners. Een schijnbaar oneindige vlakte van zandkleurige betonnen gebouwen. In de rest van het land zie je meer natuur en kleinere plaatsen.
Daarnaast is Amman al duizenden jaren een politiek en religieus centrum. De meest interessante bezienswaardigheid is de Citadel. Dit zijn (restanten van) eeuwenoude gebouwen bovenop de hoogste heuvel van de stad. De geschiedenis van deze plaats is minstens zo de moeite als het uitzicht. De Jebel Al Qala’a is namelijk de hoogste heuvel van Amman. Na je bezoek wandel je door een wirwar van straatjes met street art naar beneden, naar het oude centrum. Daar bezoek je het Romeins Amfitheater en de kleurrijke souks.
2. Wandel door de Romeinse stad Jerash
Jerash is een van de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië. De stad werd in 63 voor Christus veroverd door de Romeinse generaal Pompeï. Daarna groeide het uit tot een van de grootste Romeinse vestigingen buiten Italië. De ruïnes werden in 1806 ontdekt door archeologen. Voor die tijd lag Jerash verstopt onder een dikke laag zand. Waarschijnlijk is deze stad daardoor zo goed bewaard gebleven.
Bij sommige archeologische vindplaatsen vind ik het lastig om het grotere geheel in de ruïnes te zien. In Jerash is dit niet het geval: hier heb je echt het gevoel door een complete stad te wandelen. Er zijn diverse restanten van tempels en twee vrijwel intacte amfitheaters. Ook de stadspoorten en de met zuilen omzoomde hoofdstraat zijn prachtig. Een feestje voor fotografen!
Jerash ligt 50 kilometer ten noorden van Amman en is een kleine omweg ten opzichte van de andere bezienswaardigheden in deze lijst. Benieuwd hoe je dit handig inplant tijdens jouw reis door Jordanië? Lees dan de ideale reisroute voor Jordanië in 2 weken.
3. Rijd over de King’s Highway, de mooiste weg van Jordanië
De King’s Highway (Route 35) is de mooiste manier om van Amman naar Petra te rijden. De weg slingert door de bergen en brengt je langs enkele van de mooiste landschappen van Jordanië. Bijvoorbeeld de regio rondom de Mujib Dam, die zelfs ‘de Grand Canyon van Jordanië’ wordt genoemd. De totale reisafstand van Amman naar Petra over de King’s Highway is 6 uur. Ik raad aan om de route op te breken met 1 of 2 nachten in Dana. Langs deze weg zijn namelijk diverse mooie stops.
Bezienswaardigheden Jordanië: de mooiste stops langs de King’s Highway:
- Uitzichtpunt vlakbij de Mujib Dam: dit uitzichtpunt ligt op 7 kilometer vóór de Mujib Dam. Op Google Maps heet het Moujib Panorama. Ik vond dit het meest indrukwekkende uitzicht van de King’s Highway!
- Kruisvaarderburcht Kerak, tussen Madaba en Dana. Zie ook tip 4.
- Natuurreservaat Dana. Zie ook tip 11.
- Kruisvaarderburcht Shobak, tussen Dana en Petra. Zie ook tip 4.
4. Bezoek kastelen uit de tijd van de kruistochten
De kruistochten naar het heilige land zijn een deel van de geschiedenis waar je relatief weinig over hoort. Juist daarom vond ik het interessant om hier tijdens mijn reis door Jordanië meer over te weten te komen. Jordanië heeft meerdere kastelen uit de tijd van de kruistochten, maar de burchten van Kerak en Shobak zijn de mooiste om te bezoeken.
Bezienswaardigheden Jordanië: het kasteel van Kerak
Het kasteel van Kerak (ook wel Al-Karak genoemd) ligt in het gelijknamige stadje, tussen Madaba en Dana. De burcht werd in de 12e eeuw gebouwd. Een bezoek is niet te vergelijken met kastelen in Europa, want de delen die zijn verwoest zijn niet allemaal gerestaureerd. De moslims en christenen hebben meerdere keren hevig om dit kasteel gevochten. Nog steeds is een bezoek echter indrukwekkend. Het complex heeft veel kleine ruimtes en is een doolhof van (ondergrondse) gangen. Je hebt echt het gevoel dat je terug in de tijd stapt.
Bezienswaardigheden Jordanië: het kasteel van Shobak
Ook Shobak is een vroegere burcht langs de route van de kruisvaarders. Je rijdt erlangs op weg van Dana naar Petra. In tegenstelling tot het kasteel van Kerak, is Shobak minder goed bewaard gebleven. Het zijn vooral ruïnes. Daarom gingen wij in op het aanbod van een van de gidsen bij de ingang, waardoor we toch een interessant bezoek hadden. Vroeger kon je hier een spannende ondergrondse tunnel bezoeken, maar vanwege de veiligheid is deze inmiddels gesloten.
5. Wereldwonder Petra: hoogtepunt van Jordanië
Dat Petra een fantastische bezienswaardigheid is, zal je vast niet verbazen. Het is tenslotte niet voor niets uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Maar dat het zó enorm mooi en groot is, had ik me voor mijn bezoek niet kunnen voorstellen. Naast de bekendste bezienswaardigheden van Petra – de Treasury en Monastery – is er nog veel meer te zien. Daarnaast zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden echt te ver om alles in één dag te kunnen zien zonder te haasten.
Petra heeft bovendien nog diverse extra wandelroutes die je naar mooie uitzichtpunten leiden. Als je slechts één dag in Petra bent, kom je voor deze trails eigenlijk tijd tekort. Mijn favoriete wandelroutes in Petra waren de Backdoor Trail (via de achteringang van Petra naar de Monastery) en de Al-Khubta Trail (naar een fantastisch uitzichtpunt boven de Treasury). Vergeet ook een bezoek aan Little Petra niet; een voorstad met prachtige graftombes.
6. Ontdek het maanlandschap van de Wadi Rum woestijn
Als je de Wadi Rum woestijn bezoekt, begrijp je direct waarom hier films worden opgenomen die zich op een andere planeet afspelen. Het is een decor van open vlaktes met oranjerood zand, stenen bruggen en grote rotsformaties. De bedoeïenen die hier van oudsher leven, nodigen je graag uit voor een overnachting in een tentenkamp. Zo’n overnachting is meestal inclusief ontbijt, diner en een jeepexcursie.
De jeeptours die je in Wadi Rum kunt boeken verschillen qua duur van 2 tot 6 uur. Ik raad zeker aan om een van de langere tours te boeken. De bezienswaardigheden in de woestijn zijn veel gevarieerder dan je misschien zou denken. Mijn tour duurde 5 uur en ik heb me geen moment verveeld. Wij zagen diverse uitzichtpunten, stenen boogbruggen (die je mag beklimmen), rotstekeningen en een canyon waar je doorheen kunt lopen (de jeep wacht je aan de andere kant van de kloof weer op). En voor wie wil, is er de mogelijkheid tot sandboarden. De excursie eindigt met het bekijken van de zonsondergang. Terwijl de zon langzaam zakt, blijven de kleuren van het landschap maar veranderen. Echt geweldig!
7. Slaap onder de sterren in een Dark Sky Reserve
Wadi Rum is niet alleen een van de grootste woestijnen ter wereld, maar ook een Dark Sky Reserve. Een Dark Sky Reserve is een gebied waar zo min mogelijk lichtvervuiling is, waardoor je de sterrenhemel extreem goed kunt zien.
In de Wadi Rum woestijn slaap je in tentenkampen. In de tenten staan ‘gewone’ bedden en ook dekens zijn aanwezig, dus je hoeft alleen je persoonlijke spullen mee te nemen. Zorg wel voor zo warm mogelijke kleding om in te slapen, want ’s nachts wordt het ijskoud in de woestijn. Door de kou is de overnachting niet de meest comfortabele, maar wel heel bijzonder. Als je ’s nachts namelijk je tentdoek openslaat, zie je een waanzinnig mooie sterrenhemel.
8. Bezienswaardigheden Jordanië: drijf in de Dode Zee
De Dode Zee is een bijzonder natuurfenomeen. Het zoutgehalte van het water is zo hoog, dat je vanzelf gaat drijven! Met een ligging van 430 meter beneden zeeniveau, is het bovendien de laagstgelegen plek ter wereld. Het water zit vol mineralen en is lekker warm. Blijf echter niet langer dan een kwartier dobberen, want je huid droogt er snel van uit. Vanwege het zoutgehalte trek je ook het beste oude zwemkleding aan (de rek kan namelijk uit het elastiek gaan), doe je sieraden af en ga je liever niet met je haar onder water. Waterschoenen zijn fijn, want de zoutkristallen zijn scherp.
Hotels hebben handig gebruik gemaakt van de aantrekkingskracht van de Dode Zee: een groot deel is alleen bereikbaar via de privéstranden van resorts. Wil je er niet overnachten, dan kun je een (dure) dagpas kopen. Bijvoorbeeld bij het Holiday Inn Resort (35 JD per persoon). Je kunt dan wel omkleden en douchen. Wil je de Dode Zee on a budget zien of hoef je er niet per se in te drijven? Dan vind je langs de Dead Sea Highway (tussen Mount Nebo en Akaba) ook diverse plekken waar je vanaf de weg naar de zee toe kunt lopen.
9. Ervaar de gastvrijheid van de lokale bevolking
In Jordanië ervaar je de gastvrijheid waar het Midden-Oosten om bekend staat. En wel in heel specifieke vorm: overal krijg je kleine kopjes mierzoete thee aangeboden. Elk kopje werd met een grote glimlach geserveerd. De gids die met ons de Wadi Ghuweir trail liep (zie tip 11) had zelfs een pannetje meegenomen in zijn rugzak. Zo kon hij onderweg vuur maken en ons op een kopje thee trakteren.
De lokale bevolking van Jordanië is erg blij met jouw bezoek als toerist. De afgelopen tien jaar is het aantal toeristen afgenomen, door de verslechterde reputatie van het Midden-Oosten. De coronacrisis kwam hier nog bovenop. En dat terwijl veel Jordaniërs in het toerisme werken. Aanbod is er dan ook voldoende, maar je hoeft het met relatief weinig anderen te delen. Behalve de souvenirverkopers in Petra was niemand opdringerig. Maar je zal zeker merken dat men dankbaar is wanneer jij hun restaurant of tourbedrijfje uitkiest.
10. Kopje onder in Akaba – snorkelen of duiken in de Rode Zee
Akaba is dé bestemming in Jordanië voor wie van duiken of snorkelen houdt. In deze plaats aan de Rode Zee kun je niet alleen koraal en vissen spotten, maar ook militaire voertuigen. Een tiental tanks, vliegtuigen en andere voertuigen die echt in het leger van Jordanië zijn gebruikt, zijn hier afgezonken als toeristische attractie. Erg bijzonder om te zien!
Het gedeelte van Akaba waar je goed kunt duiken en snorkelen ligt niet in het centrum zelf, maar op een kwartiertje rijden daar vandaan. Er zijn in dit gebied maar een paar hotels en restaurantjes; veel keuze is er niet. Verwacht dus geen gezellige badplaats met een sfeervolle boulevard. Je komt hier echt om de onderwaterwereld te verkennen. Wil je een luxe strandverlenging en lekker in de zon liggen? Dan word je waarschijnlijk blijer van een van de resorts aan de Dode Zee.
11. Hike de Wadi Ghuweir trail
Natuurreservaat Dana heeft een van de mooiste landschappen van Jordanië. Het bestaat uit grote vlaktes, rotsformaties en canyons. Een van die kloven is Wadi Ghuweir. Hier kun je een prachtige hike maken, waarbij je deels door de rivier loopt die door de kloof stroomt. Vanwege deze rivier is Wadi Ghuweir niet altijd open. De trail is dicht bij een te hoog waterpeil, wanneer het flink geregend heeft of er kans is op regen. Ik maakte deze hike in november. Wij liepen toen de helft van de route door het water, dat op enkelhoogte stond.
Door het water is Wadi Ghuweir de groenste canyon van Jordanië. Op één plek in de kloof groeien zelfs complete palmbomen uit de rotswanden! Wat ik leuk vond, is dat je echt moet klimmen en klauteren over de rotsen. Vanwege de veiligheid mag je deze hike alleen met een gids maken. De route is 17 kilometer en duurt zo’n 5 uur. Daar komt nog reistijd bij: 1 uur naar het startpunt (vlakbij kasteel Shobak) en 2,5 uur vanaf het eindpunt (Feyan Eco Lodge).
Tip: Wij regelden de gids en het vervoer via het Dana Tower Hotel, waar we ook 2 nachten sliepen (en echt een aanrader is). Voor de hike moesten we in totaal 130 JD afrekenen voor 2 personen. Niet goedkoop, maar dan maak je wel de mooiste hike van Jordanië!
12. Bezienswaardigheden Jordanië: Madaba, stad van de mozaïeken
Het stadje Madaba staat bekend om haar mozaïeken. Vroeger hadden veel rijke woonhuizen en religieuze gebouwen hier mozaïekvloeren en die zijn goed bewaard gebleven. De mozaïeken zijn bijzonder om te zien. Ze zijn enorm gedetailleerd en je kunt je alleen maar voorstellen hoeveel handwerk het moet hebben gekost om ze te leggen.
Voor de bezienswaardigheden van Madaba is een halve dag voldoende. Het bekendst is de Greek Orthodox Saint George Church. De mozaïekvloer beeldt de kaart van het vroegere Palestina uit. In het Archeological Park kun je nog meer mozaïeken zien. Het leukste om te doen in Madaba vond ik echter het beklimmen van de kerktoren van de Saint John’s Baptist Church. De klim naar boven is even puzzelen, want het gaat langs steile trappen en door smalle ruimtes. Eenmaal boven heb je een gaaf uitzicht over de stad. En de mozaïekvloer in deze kerk vond ik de mooiste van Madaba!
Bonustip voor de bezienswaardigheden in Jordanië: bespaar geld met de Jordan Pass
De beste reistip voor Jordanië die ik je kan geven, is het aanschaffen van de Jordan Pass. De Jordan Pass is één entreeticket voor meer dan 40 bezienswaardigheden in Jordanië, waaronder Petra. Ook een single-entry visum voor Jordanië is inbegrepen. Op vertoon van je Jordan Pass krijg je het visum bij aankomst op de luchthaven.
De Jordan Pass is te koop in 3 varianten. Het enige verschil is het aantal dagen toegang tot Petra:
- Jordan Wanderer (1 dag Petra): 70 JD per persoon
- Jordan Explorer (2 dagen Petra): 75 JD per persoon
- Jordan Expert (3 dagen Petra): 80 JD per persoon
Zonder Jordan Pass is de entree voor Petra 50 JD voor 1 dag, 55 JD voor 2 dagen of 60 JD voor 3 dagen. De kosten van een single-entry visum zijn 40 JD per persoon. De rekensom is daardoor simpel: zelfs als je alleen Petra bezoekt, bespaar je met deze pas al geld! Daarnaast zijn nog veel andere bezienswaardigheden inbegrepen, zoals de Citadel en het Amfitheater in Amman, de ruïnes van Jerash, het archeologisch park met de mozaïeken in Madaba, de kastelen van Kerak en Shobak en de toegang tot Wadi Rum. De Jordan Pass is dus echt een goede deal.
Wat je moet weten voordat je de Jordan Pass koopt
- Bestel de Jordan Pass online via de officiële website van de Jordan Pass. Doe dit (minimaal een week) vóórdat je vertrekt, vanwege het visum dat is inbegrepen. Je krijgt dan een PDF in je mailbox die je zelf nog moet uitprinten.
- Je moet de Jordan Pass op de luchthaven laten zien om het single-entry visum te krijgen. Zorg dus dat het printje van de Jordan Pass in je handbagage zit!
- Je kunt de Jordan Pass alleen aanschaffen als je minimaal 3 nachten in Jordanië verblijft.
- Na de online aankoop is de Jordan Pass 12 maanden geldig.
- Vanaf het eerste gebruik in Jordanië is de Jordan Pass twee weken geldig
- Voor de online aanschaf heb je een credit card nodig. Credit cards van de Rabobank werken helaas niet op de website van de Jordan Pass. Gelukkig kon ik de pas alsnog aanschaffen via de creditcard van een vriend, die bij een andere bank zit. Je hoeft de credit card waarmee je de pas koopt ter plaatse niet te laten zien.
- Bij alle bezienswaardigheden die zijn inbegrepen bij de Jordan Pass, kan om je paspoort gevraagd worden. De pas staat namelijk op naam. Mijn ervaring is dat dit bij Petra sowieso gebeurt.
- Bij alle bezienswaardigheden die zijn inbegrepen, is het printje van de Jordan Pass je entreeticket. De enige uitzondering hierop is Petra. Daar moet je eerst nog langs het bezoekerscentrum. Op vertoon van de Jordan Pass en je paspoort krijg je de officiële tickets voor Petra.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.