Een rondreis door Syrië plannen is sowieso al een spannende onderneming. Maar als vrouw is het misschien nog net even spannender. Je moet natuurlijk sowieso als toerist – man of vrouw – de lokale cultuur en gebruiken respecteren. Maar als vrouw door een land reizen waar islamitisch extremisme lange tijd hoogtij heeft gevierd maakt het nog net wat ingewikkelder. Toch zal het je verrassen wat er in het huidige Syrië allemaal mogelijk is. Daarom delen wij graag onze ervaringen met het rondreizen door Syrië als vrouw.
Want het beeld dat over Syrië heerst vertroebelt wellicht het idee dat er bestaat over de positie van vrouwen in het land. Daarom vind je hier al onze tips en ervaringen betreffende het rondreizen als vrouw door Syrië. Wat voor kleding moet je aan? Moet je een hoofddoek dragen? En is het wel veilig als vrouw alleen?
Is reizen door Syrië veilig voor vrouwen?
Vanwege de recente burgeroorlog, de aanhoudende onrust in delen van het land en vanwege het dictatoriale regime van Assad, is reizen door Syrië sowieso iets waar je je goed op moet voorbereiden. Het reisadvies van de Nederlandse overheid is rood, en er wordt dus geadviseerd om niet naar Syrië af te reizen. Dit heeft gevolgen voor je reisverzekering, maar ook voor de bijstand die Nederland je kan verlenen wanneer je in de problemen komt.
Dit geldt echter voor alle toeristen, en is niet voor vrouwen specifiek. De veiligheidssituatie in Syrië is derhalve, in de gebieden die je als toerist kunt bezoeken, niet anders voor vrouwen dan voor mannen. En dat geldt eigenlijk voor veel meer zaken binnen Syrië.
Momenteel mag je ook nog niet zelfstandig rondreizen door Syrië. Je zult dus altijd onder begeleiding van een gids of chauffeur door het land reizen. Derhalve is er altijd iemand aanwezig die je bij kan staan en die de lokale veiligheidssituatie kan inschatten. Wanneer je je reis organiseert bij een betrouwbare partij, zoals Golden Team Syria, dan weet je ook zeker als vrouw dat de gids of chauffeur die je bij je hebt ook te vertrouwen zijn, wel een prettig idee.
De kans is groot dat je als vrouwelijke toerist wel wat meer aandacht krijgt van Syrische mannen, iets wat soms gewoonweg gebeurt, maar van lastigvallen is zelden sprake. Meestal word je gewoon prima met rust gelaten.
Ontdek de beste reisroute door Syrië in 8 dagen hier.
Zijn er beperkingen voor vrouwen in Syrië?
In principe ben je in Syrië als vrouw niet meer beperkt dan mannen. Oftewel, je mag gewoon gaan en staan waar je wil. De situatie is dus ook heel anders dan bijvoorbeeld in Iran of Saoedi-Arabië het geval is. Syrië is officieel een seculier land. Er zijn verschillende religies, en er zijn dus ook geen religieuze beperkingen aan wat vrouwen mogen doen.
Dat betekent echter niet dat vrouwen en mannen allebei altijd volledig gelijk meedraaien in de economie. De verdeling is vaak nog traditioneler dan in Europa, en je zult dan ook vaker met mannen te maken krijgen dan met vrouwen. Maar alsnog is het zo dat voor vrouwen in principe geen beperkingen gelden. Syrië is eigenlijk een land waar vrouwen juist relatief veel mogen.
Dat is ook te zien in het straatbeeld. Je zult regelmatig vrouwen tegenkomen op velerlei plekken in de stad of onderweg, zonder mannelijke begeleiding, vaak ook gekleed in kleding die je net zo goed in Nederland tegen zou kunnen komen. Het straatbeeld is veel diverser. Je zult bijvoorbeeld ook veel abaya’s zien, maar het is zeker in Damascus of Aleppo echt een mix. Het wisselt namelijk wel enigszins per regio. In bijvoorbeeld Homs of Hama is de bevolking een stuk traditioneler en zal je minder snel vrouwen zien die bijvoorbeeld korte mouwen of kleding met strakke contouren dragen.
Wat voor kleding moet je aan als vrouw in Syrië?
De kledingkeuze in Syrië staat je als vrouw vrij. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Iran, hoef je géén hoofddoek te dragen. Ook is het niet verplicht om wijde kleding of een abaya te dragen, wat in Saoedi-Arabië nog wel sterk aan te raden is. Je mag als vrouw hier in principe gewoon dragen wat je wil.
Dat is dus ook in het straatbeeld te zien. Je zult regelmatig dames tegenkomen in strakke jeans, shirts zonder mouwen en met decolleté. Over de zorgvuldig aangebrachte make-up en hoge hakken dan nog maar te zwijgen. Natuurlijk zijn er ook veel vrouwen die wel een hoofddoek dragen of bijvoorbeeld een nikab hebben, maar dit is dus niet de standaard.
Wat voor kleding je als vrouwelijke toerist dan aan moet? Je valt natuurlijk sowieso op als toerist, en ik zou het dan ook altijd aan de veilige kant houden. Je hoeft absoluut geen abaya mee te nemen. Een lange broek of rok is altijd aan te raden, net als wat wijder zittende shirts. Het hoeft natuurlijk niet alles te verhullen. Zelf vind ik het echter altijd onprettig om met blote schouders of decolleté rond te lopen. Zeker omdat je tijdens je rondreis op één dag ook door verschillende gebieden zult rijden qua gebruiken. Beter dan dat je je overal op je gemak voelt.
Met lange kleding, die benen en armen bedekt, zit je dus sowieso goed. Het kan in Syrië in de zomer erg warm zijn, dus zorg wel dat het van luchtige stof is gemaakt. Ik had vaak een wijde broek met een hoog t-shirt aan, of een wat strakkere lange broek met een wijd shirt of tuniek erover. Verder is het best handig om een hoofddoek voor de zekerheid bij je te hebben, voor wanneer je een moskee bezoekt.
Mag je als vrouw alleen rondreizen in Syrië?
Je mag als toerist eigenlijk sowieso niet alleen rondreizen in Syrië, dus je moet altijd met gids op pad. Desalniettemin kun je in de steden waar je verblijft prima zelfstandig rondwandelen zonder problemen. In Homs, Aleppo en Damascus is dat heel makkelijk, en voelt het niet onveilig om als vrouw alleen door de straten rond te wandelen.
Je komt in die steden dan ook veel vrouwen tegen die zelf op pad zijn, die uitgaan, en die biertjes drinken aan de bar. Oftewel, niet anders dan bij ons dus!
Tips voor vrouwen die gaan rondreizen door Syrië?
De belangrijkste tip is om je gewoon zoveel mogelijk aan te passen aan de lokale cultuur. Je ziet vanzelf wat wel en niet normaal is. Als toerist val je in Syrië sowieso enorm op, dus dat is wel iets om je bewust van te zijn. Maar je kunt echt prima op pad in de steden, ook zonder begeleiding van je gids als je dat wilt.
Hoewel de positie tussen man en vrouw wel degelijk verschilt in de praktijk, zijn er dus geen specifieke wetten die je als vrouwelijke toerist een andere positie geeft. Het is wat dat betreft voor vrouwen een van de veiligere landen om doorheen te reizen in de regio. En zolang je je bewust bent van de lokale cultuur, is er geen enkele reden om je als vrouwelijke toerist meer druk te maken dan een mannelijke toerist. Oftewel, dit is in ieder geval geen reden om je tegen te laten houden om door Syrië te reizen!
Meer weten? Ontdek dan hier onze praktische tips voor een rondreis door Syrië.