Search
Close this search box.

Bezienswaardigheden Tenerife: top 10 dingen om te doen

10 juli 2022

Het Spaanse eiland Tenerife is het hele jaar door een fijne bestemming. Het grootste eiland van de Canarische archipel is daardoor populair voor een (winterzon) vakantie. Daarom zijn er op Tenerife veel toeristische bezienswaardigheden, zoals waterparken en dierentuinen. Ondanks de populariteit is het echter nog steeds mogelijk om Tenerife weg van de massa te beleven. Zeker als je individueel reist. Dit zijn de top 10 bezienswaardigheden op Tenerife voor individuele reizigers, inclusief veel handige tips.

Bezienswaardigheden Tenerife: de Teide vulkaan

Bezienswaardigheden Tenerife: 10 dingen om te doen

1. Bezoek Teide Nationaal Park
2. Street art spotten in Puerto de la Cruz
3. Hiken in Anaga Rural Park
4. Zon, zee en zwarte vulkaanstranden
5. Wandel door vulkaanlandschappen
6. Verken de omgeving van Los Gigantes
7. Sterrenkijken in het Dark Sky Reserve
8. Rijd door de Mascakloof
9. Bekijk de zonsondergang in het zuiden
10. Huur een auto op Tenerife  

Bezienswaardigheden Tenerife: street art spotten in Puerto de la Cruz

1. Bezoek Teide Nationaal Park, het hoogste punt van Spanje

De vulkaan Teide is het mooiste natuurfenomeen van het Canarische eiland Tenerife. De Teide is niet alleen het hoogste punt van Spanje (3.715 meter) maar ook de derde hoogste vulkanische structuur ter wereld. Bovendien is de vulkaan nog actief; de laatste uitbarsting was in 1909. De vulkaanuitbarstingen hebben door de eeuwen heen bizarre maanlandschappen gecreëerd. Je ziet hier zandvlaktes, uitgestrekte velden van lavastenen en grote rotsformaties. Het mooiste van alles is de kegelvormige Teide vulkaan; vaak met een besneeuwd topje en altijd indrukwekkend om te zien.

Nationaal Park Teide is een populaire bezienswaardigheid, dus je zal hier niet de enige bezoeker zijn. Wanneer je een auto huurt en het park individueel bezoekt, kun je het echter wel zó ervaren dat de andere bezoekers niet storend zijn. En op plekken komen die de tourbussen overslaan. Door het park loopt de TF-21, een goed geasfalteerde autoweg. Onderweg zijn diverse uitzichtpunten en kleine parkeerplaatsen. Loop ook zeker een van de wandelroutes.   

Bezienswaardigheden Tenerife: tips voor een bezoek aan Teide Nationaal Park

 • Toegang en parkeren is gratis. Alleen voor een ritje met de kabelbaan moet je betalen (€ 37 per persoon). De kabelbaan brengt je in 8 minuten naar het hoogste uitzichtpunt: La Rambleta op 3.555 meter.
 • Denk goed na over je kleding. In Teide Nationaal Park ben je tussen 2.100 en 3.555 meter hoogte. Zorg dat je qua kleding zowel op kou en wind als hitte bent voorbereid. Tussen de kust en het park kan een flink temperatuurverschil zijn (soms wel 20 graden). Tegelijkertijd is het vaak zonnig, omdat de wolken meestal rond 1500-1800 meter blijven hangen. Vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème dus niet.
 • Ga je wandelen in Teide Nationaal Park? Zorg dan voor goede wandelschoenen met een dikke zool. De lavastenen zijn erg scherp. Zie tip 5 voor een beschrijving van de wandelingen.
 • Mijn favoriete uitzichtpunten waren Mirador de las Narices del Teide, Mirador de la Tarta, Mirador de Chipeque en Mirador de Sámara. De laatste twee viewpoints hadden wij helemaal voor onszelf!
 • Ga zo vroeg mogelijk naar het park, want de parkeerplaatsen bij elk uitzichtpunt zijn relatief klein. Bij Parador Nacional (bezoekerscentrum en startpunt van meerdere hikes) is de parking bijna altijd vol.

De Teide is het letterlijke hoogtepunt van dit Canarische Eiland
Bezoek zeker Teide Nationaal Park

2. Street art spotten in Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz is vooral bekend van het Loro Parque, een bekende dierentuin met botanische tuinen. Veel toeristen slaan het centrum van de stad over. Zonde! Want Puerto de la Cruz ligt direct aan zee en heeft gezellige pleintjes. De grootste bezienswaardigheid is de wijk La Ranilla. Hier vind je veel street art en prachtige oude huizen, met gekleurde muren en veel details. De mooiste straten zijn Calle Mequinez en Calle de Lomo. Dwaal ook zeker door de zijstraatjes, dan zie je steeds weer iets moois.

Andere leuke bezienswaardigheden in Puerto de la Cruz, Tenerife:

 • De kleurrijke trap van Agatha Christie
  Op de treden van deze kleurrijke trap zijn de titels van de boeken van Agatha Christie geschilderd. Deze bekende schrijfster woonde een tijdje in Puerto de la Cruz. Het adres is Paseo San Amaro. Op Google Maps heet de trap ‘Escaleras Agatha Christie’.
 • Iglesia Nuestra Senora de la Pena de Francia
  Dit is de belangrijkste kerk van Puerto de la Cruz, uit de 17e eeuw. De kerk ligt aan het mooie PLaza de la Iglesia, vol hoge palmbomen.
 • Iglesia de San Francisco
  Dit mooie kerkje werd in 1599 gebouwd. Daarmee is dit het oudste gebouw van de stad.

Al deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Combineer het met een uitgebreide lunch op één van de gezellige pleinen (zoals Plaza del Charco), dan heb je een hele leuke dag op Tenerife.

Tip: Parkeer bij de ondergrondse parkeergarage Plaza de Europa.

Het centrum van Puerto de la Cruz heeft prachtige street art

3. Hiken in Anaga Rural Park

Anaga Rural Park is een natuurgebied in het noorden van Tenerife. Dit is het meest groene deel van het eiland. Het landschap bestaat uit grillige bergen, groene heuvels en met mos begroeide bossen. Het is een prachtig stukje Tenerife, wat extra leuk is omdat hier relatief weinig toeristen komen. De beste manier om Anaga te bezoeken is met een huurauto.

Niet te missen uitzichtpunten in Anaga Rural Park zijn Mirador de Jardina (over een groene vallei met huizen) en Mirador Cruz del Carmen (direct naast het bezoekerscentrum van Anaga Rural Park). Bij het bezoekerscentrum loopt ook de korte wandelroute Path of the Senses, maar dit vonden wij niet de moeite waard. Wat wel een echte aanrader is, is de hike Roque de Taborno.

Bezienswaardigheden Tenerife: Roque de Taborno hike in Anaga Rural Park

De 760 meter hoge Taborno-berg wordt vanwege zijn vorm ook wel ‘de Matterhorn van Tenerife’ genoemd. Tijdens deze hike loop je een rondje om de berg met de spitsvormige top. Door het smalle pad is de hike avontuurlijk. Bovendien heb je fantastisch uitzicht op de kustlijn van natuurgebied Anaga. De Roque de Taborno hike was daardoor een van mijn favoriete dingen om te doen op Tenerife.

 • Deze hike is 3,7 km lang, duurt 1,5 uur retour en heeft 150 meter hoogteverschil.
 • Check vooraf de weersvoorspellingen. Anaga is niet voor niets het meest groene deel van Tenerife! Bij veel wind, regen of mist kan het pad gevaarlijk zijn. Er is nergens beschutting of schaduw.
 • Kom zo vroeg mogelijk, want parkeerplek is zeer beperkt. Je moet parkeren in het dorpje Taborno, dat uit één lange straat bestaat.
 • Aan het einde van de hoofdstraat staat een kerkje. Volg het pad links van de kerk om de wandeling te starten.

De Anaga mountains
De Roque de Taborno is de mooiste hike van de Anaga Mountains op Tenerife

4. Zon, zee en zwarte vulkaanstranden!

Stranden met bedjes waar je de hele dag op kan blijven liggen, daar zijn er genoeg van op Tenerife. Populaire zandstranden zijn Playa de las Americas (in het zuiden) en Playa de las Teresitas (in het noorden). Voor dit laatste strand werd zelfs zand uit de Sahara geïmporteerd. Wil je het net even anders aanpakken? Zoek dan de zwarte stranden van Tenerife op. Deze stranden danken hun kleur aan de vulkanische activiteit op het eiland. Bezoek bijvoorbeeld Playa Benijo in het noorden.

Een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden op Tenerife is Playa Amarilla. Dit zwarte kiezelstrand ligt in het zuiden van het eiland en loopt langs een klif. In die klif zie je duidelijk verschillende steenlagen. Ze zijn op elkaar gestapeld als de lagen van een taart. Aan de gele kleur van de stenen dankt het strand zijn naam. Playa Amarilla is zelfs uitgeroepen tot Spaans Nationaal Monument. Behalve een klein tentje waar je wat drinken kunt kopen, zijn er geen faciliteiten. Ook is de zee meestal te wild om te zwemmen. Als het water wel kalm is, kun je hier prachtig snorkelen.

Playa Amarilla

5. Bezienswaardigheden Tenerife: wandel door vulkaanlandschappen

Tenerife is een geweldige bestemming voor wandelaars. Je kunt hier namelijk door veel verschillende soorten landschappen lopen. Bijvoorbeeld het vulkaanlandschap van Teide Nationaal Park. Hier wandel je over zandvlaktes, lavavelden en stenen paadjes.

De mooiste korte hike in Teide Nationaal Park: Roques de Garcia

Dit is een korte maar indrukwekkende hike aan de voet van de vulkaan de Teide. De vulkanische activiteit heeft hier gigantische rotsformaties en uitgestrekte lavavelden gecreëerd. In combinatie met de Teide op de achtergrond levert dit prachtige foto’s op. Roques de Garcia is dan ook een populaire wandelroute. Wij vertrokken echter vroeg en hadden daardoor grote delen van de route voor onszelf. Een prachtige hike en wat mij betreft een must-do op Tenerife.

 • Deze hike is 3,4 kilometer, duurt 1-1,5 uur en heeft 200 meter hoogteverschil.
 • Volg vanaf de parkeerplaats het pad naar rechts. Je loopt dan tegen de klok in en hebt de mooiste uitzichten steeds voor je in plaats van achter je. Op deze manier is het pad relatief makkelijk. Alleen op het laatst wordt het even pittig, want dan moet je 200 meter klimmen.
 • Het startpunt is de parkeerplaats bij Mirador de la Ruleta, op 2.000 meter hoogte. Het is vaak lastig om hier een parkeerplek te vinden.

Wandelen op Tenerife: hike Roques de Garcia
Roques de Garcia hike op Tenerife

De mooiste midlange hike in Teide Nationaal Park: Sendero de Chinyero

Bij deze hike loop je een rondje om de Chinyero vulkaan. Dit is waar in 1909 de meest recente uitbarsting op Tenerife heeft plaatsgevonden. En dat kun je nog goed zien. Tijdens deze wandeling loop je deels door het bos en deels door een groot lavaveld. Het stuk over de lavastenen is echt klimmen en klauteren. Let hier goed op waar je je voeten neerzet, want de lavastenen zijn scherp. Tijdens de wandeling zijn er verschillende punten vanaf waar je de vulkaan de Teide kan zien. Bovendien is deze hike veel minder bekend; wij kwamen onderweg nauwelijks mensen tegen. Zeker een aanrader om te doen op Tenerife.  

 • Deze hike is 7 kilometer, duurt 3 uur en heeft weinig hoogteverschil.
 • Je loopt voor de helft in de schaduw en voor de helft in de zon.
 • Het startpunt ligt op 1.800 meter hoogte en heet op Google Maps ‘Sendero de Chinyero’. Er is een kleine parking.  

De Chinyero vulkaan op Tenerife is een van de minder bekende bezienswaardigheden
Wandelen is een van de leukste dingen om te doen op Tenerife

6. Verken de omgeving van Los Gigantes

De kliffen van Los Gigantes zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Tenerife. Deze kliffen liggen direct aan zee en strekken zich over een lengte van tien kilometer uit. Met een hoogte van 450 meter zijn het zelfs de hoogste kliffen van Europa.

Vanaf deze viewpoints heb je het beste uitzicht op de kliffen van Los Gigantes:

 • Mirador Archipenque (in het plaatsje Los Gigantes)
 • Mirador Tancón (in het plaatsje Los Gigantes). Hier ligt ook een mooie boardwalk. Behalve de kliffen zie je ook een natuurlijk zwembad in de rotsen. Dit viewpoint ligt om de hoek van hotel Barceló Santiago.  

Ben je in de buurt van de kliffen van Los Gigantes? Rijd dan ook langs de rotsen van Charco el Diablo. Deze rotsen liggen direct aan zee. In het straatje ernaast (Calle Punta Negra) kun je gratis parkeren. Neem daarnaast je snorkelspullen mee, want even ten zuiden ligt het dorpje Alcála. Dit staat bekend als een van de mooiste plekken om te snorkelen op Tenerife.

Bezienswaardigheden Tenerife: de kliffen van Los Gigantes

7. Sterren kijken in het Dark Sky Reserve

Wist je dat Tenerife de derde beste plek ter wereld is om sterren te kijken? Alleen Hawaii en Chili schijnen beter te zijn. Dat komt doordat Tenerife het Teide Nationaal Park heeft. Dit park is zo hoog gelegen dat je boven de wolken zit. Normaal gesproken zijn de wolken heel bepalend bij het al dan niet kunnen zien van de sterrenhemel. Op Tenerife heb je slechts een tiental dagen per jaar waarop de hemel ’s nachts niet goed zichtbaar is.

Er zijn speciale excursies die je in het donker meenemen naar het Dark Sky Reserve. Je krijgt er dan uitleg over de verschillende sterren bij. Het is echter ook mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan met een huurauto, want Teide Nationaal Park is 24 uur per dag open. Rijd bijvoorbeeld naar de Roques de Garcia, de bekende rotsformaties. Het was ontzettend koud boven (een muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe), dus wij zijn niet heel lang buiten de auto gebleven. Maar alleen al de rit erheen in het donker, waarbij we ontzettend veel sterren zagen, was super. Het is ook een bijzonder gevoel om ’s nachts in het nationaal park te rijden, terwijl er bijna niemand anders is. Het park heeft goed geasfalteerde wegen, dus zolang je niet te hard rijdt en goed oplet is zo’n rit in het donker prima te doen.

Nationaal Park Teide is een Dark Sky Reserve

8. Bezienswaardigheden Tenerife: de Mascakloof

De Mascakloof is een van de mooiste landschappen van Tenerife. De kloof hoort bij het Tenomassief, in het noordwesten van het eiland. Het lijkt een soort mix van Hawaii met Jurassic Park-vibes. Bovendien heeft de Mascakloof de meest uitdagende autoweg van Tenerife. De weg is smal, steil, zit vol haarspeldbochten en slingert door het groene landschap. Het is zeker geen weg voor beginnende autorijders! Toch rijden hier ook touringcars, want veel toeristen bezoeken Masca georganiseerd. Veel leuker is het echter om de Mascakloof op eigen gelegenheid te bezoeken. Je hebt dan alle tijd voor de verschillende viewpoints en voor een wandeling door het dorpje Masca.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Mascakloof:

 • Mirador de Cherfe: een mooi uitzichtpunt dat nog vóór het dorpje Masca ligt.
 • Het dorpje Masca: een handjevol huizen, cafés en een kerkje. Leuk voor een korte wandeling.
 • Mirador la Cruz de Hilda: hier is een uitzichtpunt met een terras, café en toilet.
 • Mirador Altos de Baracán: dit viewpoint is het verst rijden, maar was mijn favoriet. Vanaf hier kun je de zee en het Canarische eiland La Gomera zien liggen.

Tips voor een bezoek aan de Mascakloof:

 • Ga zo vroeg mogelijk op pad, want het kan hier druk worden.
 • Normaal rijd ik het liefst eerst naar het verste punt op de route, om daarna om te draaien. Bij Masca raad ik juist aan om het andersom te doen. Stop op de heenweg bij elk uitzichtpunt waar parkeerplek is. Omdat de parkings zo klein zijn, is er geen garantie dat er op de terugweg plek is.
 • Zorg dat je in elk geval vóór 10:00 a 11:00 uur in het dorpje Masca bent. Bij Masca kun je heel beperkt parkeren, op de kleine openbare parkeerplaats en direct langs de weg. Laat hier niets waardevols in je auto liggen, want deze plek staat erom bekend dat ruiten van huurauto’s wel eens worden ingeslagen.  
 • In het dorpje Masca zijn een paar restaurantjes waar je kunt lunchen.
 • Voor fotografen is het licht het beste in de ochtend tot en met 12:00 uur. Dan staat de zon boven de vallei. De zonsondergang is hier mooi, maar voor de zonsondergang valt het licht verkeerd.
 • Trek een halve dag uit voor de Mascakloof. Deze bezienswaardigheid is goed te combineren met de Chinyero hike (tip 5) of met de omgeving van Los Gigantes (tip 6).

Bezienswaardigheden Tenerife: Mascakloof
Het dorpje Masca

9. Bekijk de zonsondergang in het zuiden van Tenerife

Het zuiden van Tenerife is zonder twijfel het meest toeristische deel van het eiland. Dat komt deels door het klimaat en de stranden, maar ook zeker door de prachtige zonsondergangen die je hier hebt. In Playa de las Americas (een van de bekendste badplaatsen van het eiland) heb je een kilometerslange boulevard met cafés en restaurants. Hier schuif je ’s avonds niet alleen aan voor live muziek en tapas, maar ook voor een fantastische zonsondergang.

Het uiterste puntje van de boulevard van Playa de las Americas ligt aan een strand dat populair is bij surfers. Dit is ook een van de rustigere delen van de boulevard. Vanaf het terras kun je zien hoe de surfers in de golven blijven hangen tot het laatste straaltje zon onder de horizon is verdwenen. Zeker een aanrader om een keer te doen tijdens je vakantie op Tenerife.

Zonsondergang op Tenerife

10. Verken de bezienswaardigheden van Tenerife op eigen houtje: huur een auto

Om Tenerife zoveel mogelijk weg van de massa te kunnen ervaren, is mijn beste tip het huren van een auto. Je kunt dan op plekken komen waar de tourbussen niet rijden, zoals Anaga Rural Park. En op de bestemmingen waar wél georganiseerde excursies komen (en dat zijn er nogal wat op Tenerife), kun je in elk geval je eigen plan trekken. CheckOutSam schreef een uitgebreide blog over autohuur op Tenerife.

Tips voor het huren van een auto op Tenerife:

 • De verkeersregels zijn op Tenerife niet heel anders dan wij in Nederland gewend zijn. Alleen bij het parkeren moet je even opletten. Staat er een gele of blauwe streep langs de weg? Dan mag je daar niet parkeren. Staat er een witte streep, dan mag je meestal wel parkeren (maar ook dan is het even opletten of er borden staan die iets over betaald parkeren zeggen).
 • Houd er rekening mee dat veel hotels (bijvoorbeeld in Playa de Las Americas) geen eigen parkeerplaats hebben.
 • Ben je van plan om veel in de bergen te gaan rijden? Dan kan het fijn zijn om niet de allerkleinste categorie huurauto te kiezen. Neem echter ook weer geen té grote auto, want de meeste parkeerplekken bij bezienswaardigheden zijn klein.

Auto huren op TenerifeReis met ons mee

Meer avonturen