Oman is één van de makkelijkste landen in het Midden-Oosten om zelfstandig rond te reizen. Het is een bestemming in opkomst, maar nog bij velen onbekend. Vraag jij jezelf af of Oman veilig is, welke kleding je als vrouw in Oman draagt en wat je verder moet weten over reizen naar Oman? In dit Oman reisadvies delen we 14 tips op basis van onze ervaringen.


Reisadvies Oman: wat moet je weten, gebaseerd op onze ervaringen
1. Check de geldigheid van je paspoort
2. Check of je een visum nodig hebt
3. Is Oman veilig?
4. Valuta in Oman
5. Is Oman een duur land?
6. Hoe reis je rond in Oman?
7. Simkaart kopen in Oman
8. Vrijdag is een weekenddag
9. Sociale etiquette in Oman
10. Welke kleding als vrouw in Oman?
11. Welke kleding als man in Oman?
12. Doe boodschappen bij de Carrefour of Lulu Hypermarket
13. Alcoholische dranken zijn schaars
14. Warm douchen op je hotelkamer in Oman
Reisadvies Oman: check de geldigheid van je paspoort
Je paspoort moet na vertrek uit Oman nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Combineer je Oman met een andere bestemming, bijvoorbeeld Dubai? Vergeet dan niet om ook de vereisten voor dat land te controleren.
Check of je een visum nodig hebt
Heb je als Nederlander een visum nodig voor reizen naar Oman? Dat hangt af van je verblijfsduur. Mijn Oman reisroute duurde minder dan 14 dagen. Daardoor kon ik bij aankomst op de luchthaven een gratis visum krijgen. Wil je langer door Oman reizen, dan is het verplicht om vooraf online een visum aan te vragen (tegen betaling).
Bijzonder detail: ik vloog vanuit Dubai naar Oman met FlyDubai. Na de landing in Muscat bleef het grootste deel van de passagiers – tot mijn verbazing – in het vliegtuig zitten. Zij bleken op een visa run te zijn en maakten de vliegreis alleen maar zodat ze daarna weer een nieuw visum in Dubai konden krijgen.
Is Oman veilig?
Oman is een van de meest veilige landen in het Midden-Oosten. Ik heb me tijdens mijn reis geen moment onveilig gevoeld. Ook niet wanneer ik als vrouw ergens alleen was. Tijdens mijn reizen naar Egypte en Jordanië werd ik als vrouw soms behoorlijk aangestaard. In Oman was dat nergens zo. Ik vond de lokale bevolking niet alleen vriendelijk, maar ervaarde hun houding tegenover vrouwen ook als zeer respectvol.
Het verkeer in Oman vond ik over het algemeen rustig en overzichtelijk. Mogelijk heeft dat iets te maken met de vele drempels en flitspalen die je onderweg tegenkomt. De verkeersboetes schijnen hoog te zijn. De enige plek waar het wat drukker was, was de hoofdstad Muscat. Maar ook daar was het rijden prima te doen. De grootste uitdaging die je waarschijnlijk met je huurauto hebt, is het inparkeren ervan. Wij kregen een gigantische auto mee!
Reisadvies Oman: hoe reis je hier het beste rond?
Zonder twijfel: met een eigen huurauto. Wil je weten of je het beste een 2WD of 4WD kunt huren voor jouw rondreis door Oman? Lees dan onze ultieme tips om zelf je reis naar Oman te organiseren.
Valuta in Oman
De valuta in Oman is de Omaanse rial (OMR). Dit is een erg sterke munt; de koers is gekoppeld aan de dollar. Ik merkte dat ik goed moest opletten bij het omrekenen. Een drankje van 2 OMR klinkt goedkoop, maar kost omgerekend meer dan 5 euro! Daarnaast is één Rial opgedeeld in 1.000 Baisa. Bij de prijzen in Oman staan er daardoor drie cijfers achter de komma, in plaats van twee zoals je gewend bent.
Op de luchthaven van Muscat kun je pinnen, al is de automaat soms buiten werking. De luchthaven heeft ook een wisselkantoor. Niet alle bestemmingen in Oman (zoals Jebel Shams en de Wahiba Sands woestijn) hebben pinautomaten. Ook kwamen wij erachter dat je met een pinpas van de Rabobank niet bij alle banken terecht kunt. Bij Bank Dhofar lukte pinnen wel.
Omaanse locals zijn niet opdringerig en zullen geen fooien bij je afdwingen. In hotels en restaurants is fooi echter wel gangbaar. Hotelpersoneel brengt je koffer graag naar je kamer. Een fooi (bijvoorbeeld 1 OMR) is dan gepast.
Is Oman een duur land?
Ben je eenmaal in Oman, dan vallen de kosten ter plaatse wel mee. Vooral het vervoer en verblijf (wat handig is om vooraf te regelen, omdat het aanbod in Oman niet zo groot is) maken reizen naar Oman relatief duur.
- Hotels in Oman zijn niet goedkoop; denk qua prijsniveau aan hotels in Europese steden.
- Toeristische restaurants zijn iets goedkoper dan in Nederland. Lokale eettentjes zijn een stuk goedkoper. Hippe koffietentjes, zoals je die bijvoorbeeld in Nizwa vindt, zijn qua prijs vergelijkbaar met Nederland.
- Boodschappen zijn iets goedkoper dan bij ons.
- Het huren van een auto in Oman is niet goedkoop, vooral niet als je een 4WD wil huren. Benzine is echter spotgoedkoop.
- Veel bezienswaardigheden in Oman zijn gratis! Bijvoorbeeld deze hikes in Oman. Ook de entreeprijzen, bijvoorbeeld voor een fort, vallen mee. Het wordt vooral prijzig wanneer je de hele dag met een gids op pad wil, bijvoorbeeld tijdens een stadstour in Muscat.
Zoek je een goedkopere bestemming in het Midden-Oosten? Bekijk dan onze Jordanië reisroute.
Simkaart kopen in Oman
De luchthaven van Muscat heeft maar één aankomsthal. Hier vind je verschillende telefoonaanbieders, zoals Omantel, Ooredoo en Renna Mobile. Omantel heeft het beste netwerk van Oman. De service was goed en het kopen van de simkaart was zo geregeld.
We konden bij Omantel kiezen uit deze pakketten:
- OMR 5: 10 dagen, 6 GB, 50 belminuten;
- OMR 10: 14 dagen, 15 GB, 75 belminuten;
- OMR20: 14 dagen, onbeperkte GB’s, 100 belminuten.
Vrijdag is een weekenddag
In Oman valt het weekend op vrijdag en zaterdag. Houd vooral op vrijdag rekening met aangepaste openingstijden. Veel bezienswaardigheden sluiten op vrijdag om 11.00 uur of zijn zelfs de hele dag gesloten. Daarentegen is vrijdag juist de leukste dag van de week om in Nizwa te zijn, want de bekendste geitenmarkt van Oman wordt daar alléén op vrijdagochtend gehouden.
Reisadvies Oman: let op de sociale etiquette
In het conservatieve Oman is etiquette belangrijk. Vermijd daarom dingen zoals knuffelen, kussen of hand in hand lopen in het openbaar. Daarnaast is het tonen van boosheid, bijvoorbeeld met handgebaren of stemverheffing, een groot taboe in Oman. Wat er ook gebeurt, blijf kalm.
Welke kleding dragen als vrouw in Oman?
Oman is een Islamitisch land. Om de lokale cultuur te respecteren, moet je je kleding hierop aanpassen. Bij het reizen door Oman kom je af en toe borden tegen die je hierop wijzen. Wij zagen ze bijvoorbeeld in oasedorp Misfat Al Abriyyin en bij de Three Village Walk in Jebel Akhdar.
In het algemeen geldt als reisadvies voor Oman: het wordt gewaardeerd wanneer je als vrouw je schouders en knieën bedekt.
Ik droeg meestal een t-shirt met een luchtige, lange broek tot op de enkels. Een lange rok of een korte broek die tot over je knie komt zouden ook kunnen. Vaak had ik ook een sjaal bij me, om indien nodig om te kunnen slaan. De lokale vrouwen die je op straat ziet zijn meestal volledig bedekt.
Je hoeft als buitenlandse vrouw in Oman niet constant een hoofddoek te dragen. De enige uitzondering hierop is wanneer je een moskee bezoekt. Voor de Sultan Qaboos moskee in Muscat geldt een strenge dresscode. In onze blog lees je daar meer over.
Ga je wandelen in Oman? Draag dan wandelschoenen met goede grip. Er liggen veel losse steentjes.
Zwemkleding als vrouw in Oman
Bij het zwembad van je hotel kun je als vrouw in Oman gewoon een bikini dragen. Maar wil je in een wadi zwemmen, dan moet je op je kleding letten. Draag een t-shirt en een broekje over je badkleding heen, zodat je schouders en bovenbenen bedekt zijn. Ik gebruikte hiervoor een snorkelshirt en een sportbroekje.
Welke kleding als man in Oman?
Mannen kunnen tijdens het reizen door Oman gewoon een korte broek dragen. Een uitzondering is de Sultan Qaboos moskee in Muscat. Daar geldt ook voor mannen een dresscode, al is deze minder streng dan voor vrouwen.
Als man is het in Oman respectvol om je schouders te bedekken. Ga dus voor t-shirts in plaats van hemdjes zonder mouwen. Draag tijdens het zwemmen een lange zwembroek en een snorkelshirt, zodat je bovenbenen, borst en bovenarmen bedekt zijn.
Omaanse mannen dragen veelal traditionele kleding: een lang kledingstuk dat de nek tot en met de enkels bedekt (dishdasha), in combinatie met een hoofddeksel of tulband. Op veel plekken kun je zo’n versierd hoofddeksel (kuma) ook als souvenir kopen.
Doe boodschappen bij de Carrefour of Lulu Hypermarket
Van eerdere reizen in het Midden-Oosten was ik gewend dat je regelmatig een kleine supermarkt of bakker tegenkomt. Met uitzondering van de hoofdstad Muscat, was dit in Oman veel minder het geval. Ook kwamen we onderweg niet altijd een restaurantje tegen waar we leuk konden lunchen. Daarom vonden we het handig om steeds voor een paar dagen boodschappen te doen bij een grote supermarkt.
Als je het bekende toeristische rondje door Oman doet, kom je langs Muscat, Nizwa en Sur. Al deze plaatsen hebben grote supermarkten (Carrefour en/of Lulu Hypermarket). Ideaal om grote flessen van 5 of 10 liter water in te slaan, maar ook voor het kopen van snacks en om zelf lunchpakketjes samen te stellen voor je hikes in Oman.
Alcoholische dranken zijn schaars en duur
Alcohol is niet overal in Oman vrij verkrijgbaar. Hotels en restaurants mogen dit alleen aanbieden wanneer ze een vergunning hebben. Reken in dat geval wel op stevige prijzen; een glas bier of wijn kost al snel 7 tot 10 euro.
Reisadvies Oman: warm douchen op je hotelkamer
Tot slot nog één tip voor wie graag warm doucht. Veel hotels in Oman hebben niet standaard warm water op de badkamer. Je moet daarvoor eerst de boiler aanzetten. Het knopje voor de boiler ziet eruit als een lichtknopje en zit vaak in de buurt van de andere lichtknoppen in de kamer. Na het aanzetten moet je zo’n tien minuten wachten tot het water is opgewarmd. En als jouw badkamer zo’n boiler heeft, dan kun je het beste haast maken met douchen. De hoeveelheid warm water is meestal beperkt!
Lees ook: dit handige overzicht met onze favoriete hotels in Oman (op al deze plekken sliepen wij zelf)!