Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jebel Akhdar: dit wil je weten over de groene berg van Oman

27 mei 2024

Jebel Akhdar is de minder beroemde berg van het Hajar gebergte in Oman. De meeste aandacht gaat uit Jebel Shams, de andere berg. Jebel Akhdar, de groenste berg van Oman is zeker de klim waard en mag niet ontbreken op je rondreis door Oman.

Uitzicht vanaf Jebel Akhdar tijdens zonsondergang

Hoe kom je bij Jebel Akhdar

Vanaf Nizwa, één van de grotere steden van Oman, rijd je in een kwartier naar de voet van Jebel Akhdar. Daar stuit je op een politiepost die controleert of je een auto met vierwielaandrijving hebt. Dat kan een four wheel drive (4WD) zijn, ook een all wheel drive (AWD) wordt geaccepteerd. En die controle vindt ook daadwerkelijk plaats. Zonder een geschikte auto kom je Jebel Akhdar niet op. Je ziet voordat je het checkpoint nadert dan ook best veel gewone auto’s geparkeerd staan. Als je zelf geen 4WD hebt kun je natuurlijk je auto achterlaten en een transfer naar de top van Jebel Akhdar regelen. Onhandig is dan wel dat je zelf geen vervoer hebt op de berg.

De politiepost bij Jebel Akhdar

Waarom een 4WD verplicht is voor Jebel Akhdar

De reden waarom een stevige wagen verplicht is zie je meteen als je aan de klim begint; die is gewoon ontzettend steil. De weg verkeert in prima conditie. Geen gaten, twee rijstroken voor het klimmend verkeer en betonblokken langs de zijkanten. Het stijgingspercentage staat niet op de borden vermeld, maar een zware motor maakt de klim een stuk eenvoudiger en minder luidruchtig. Het is ongeveer 25 kilometer van het politie checkpoint naar het grootste dorp Sayq. Daar ben je zeker een half uur zoet mee. Door de hoge betonblokken heb je niet echt een mooi uitzicht tijdens de klim. Via dezelfde weg moet je uiteindelijk ook weer een keer naar beneden. Daarbij moet je zoveel mogelijk in een lage versnelling op je motor afremmen om oververhitting van de remschijven te voorkomen. Aan het eind van iedere steile afdaling zijn noodwegen aangelegd met een grindbak voor het geval de remmen het toch begeven.

Alleen maar 4WD of AWD mogen Jebel Akhdar  op rijden

Bezoek Birkat Al Mouz voordat je gaat klimmen

Verborgen tussen palmbomen en bananenplantages ligt het oude deel van Birkat Al Mouz. Het nieuwe dorp heeft het oude verlaten dorp bijna aan het zicht onttrokken. Eind jaren ’50 is het dorp behoorlijk gebombardeerd en zijn de huizen verandert in ruïnes. Tegenwoordig is het een veel bezochte plek aan de voet van Jebel Akhdar. Overdag wordt het er behoorlijk warm. Een bezoek in de ochtend is aan te raden.

Slapen en klimmen in het Dusit D2 resort

Eén van de mooiste accommodaties op Jebel Akhdar is het gezinsvriendelijke Dusit D2 resort dat zelfs een eigen klimpark heeft. Het resort is ruim opgezet en heeft een eigen drooggevallen wadi die over het terrein slingert. De 252 kamers van het resort zijn ruim met een keurige badkamer en elk een eigen balkon of terras. Om een goede nachtrust te garanderen beschikt het Dusit D2 resort zelfs over een heus kussenmenu. Je hebt daarbij de keuze uit zeven soorten kussens.

Dusit D2 resort op Jebel Akhdar

Het Naseem Adventure Park is het klimpark van het Dusit D2 resort. Dat bestaat uit meerdere routes met ieder een eigen kleur die zich onderscheiden in zwaarte en hoogte. Om het hele parcours te voltooien moet je een vrije val maken en de zipline over meer dan 100 meter voltooien. Daarnaast is er nog een klimwand die je kunt bedwingen. Ook voor kinderen genoeg uitdaging. Met een groot zwembad en een kidsclub is Dusit D2 resort bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen.

Naseem Adventure Park is het klimpark van het Dusit D2 resort
Naseem Adventure Park is het klimpark van het Dusit D2 resort
Zwembad bij Dusit D2 resort

Vanuit de statige lobby dat is gedecoreerd met allerlei traditionele Omaanse voorwerpen loop je zo naar de restaurants. Dineren doe je in één van de twee restaurants van het Dusit D2 Resort. Op de begane grond bevindt zich het Veranda Restaurant waar iedere ochtend het ontbijt in buffetvorm klaar. Ook kun je hier in de avond uitstekend dineren. Op de eerste etage bevindt zich het Sky View restaurant met buitenterras met uitzicht over het resort.

Lobby van Dusit D2 resort

De mooiste uitzichten van Jebel Akhdar

Tijdens de klim naar het grootste dorp Sayq dat op 2.000 meter hoogte ligt, zijn de uitzichten mooi maar niet adembenemend. Dat zijn ze wel vanaf een drietal viewpoints. Diana’s viewpoint is misschien wel het meest gehypte uitkijkpunt. Prinses Diana bezocht in 1986 samen met prins Charles Jebel Akhdar en las op de betreffende plek een boek. Reden genoeg om er een uitkijkplatform van te maken dat op het terrein van het vijf sterren Anantara Hotel ligt. Je bereikt Diana’s Point alleen via het hotel. Minstens zo mooi is Sunset Point dat een paar honderd meter verderop ligt en vrij toegankelijk is. Je kijkt vanaf dit punt uit over drie deels verlaten dorpjes en de terrassen met rozen en andere gewassen. Zoals de naam suggereert is dit een perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Het Terraced Fields Viewpoint is het derde viewpoint dat een niveau lager ligt en tevens startpunt is van de three village hike. Alle drie viewpoints liggen op een slechts een paar kilometer van het Dusit D2 resort.

Zicht op Diana's point
Zonsondergang Jebel Akhdar vanaf Sunset Point
Zonsondergang Jebel Akhdar vanaf Sunset Point

Three village hike

Drie deels verlaten dorpjes zijn via een twee kilometer lange wandeling te bezoeken. De hike is gemarkeerd met een rood met wit en gele vlag. Al Aqur is het eerste dorpje dat je vrijwel meteen vanaf het Terraced Fields Viewpoint inloopt. Een traditioneel dorpje dat nog deels is bewoond. Bait Echaraf is een traditioneel huis dat je voor 2 OMR kunt bezoeken om een indruk te krijgen hoe men hier vroeger woonde. Ook kun je hier zien hoe rozenwater wordt gemaakt. Een kopje koffie of thee op het dakterras zit bij de entreeprijs in.

Terraced Fields Viewpoint vertrekpunt three villages hike
Uitzicht vanaf het terras van Bait Echaraf

Vanaf Al Aqur daal je met trap af in de richting van het tweede dorp. Onderaan de trap lijkt het spoor even dood te lopen. Je loopt dan rechtsaf over de stoepbanden van de smalle irrigatiekanalen verder langs de terrassen. Dit ingenieuze netwerk van irrigatie wordt falaj genoemd. Om het tweede dorp Al Qyn te bereiken moet je nog een wadi oversteken. Al Qyn is meer vervallen en verlaten dan Al Aqur. Aan de meeste deurtjes in het smalle straatje dat door het dorp leidt bungelt een hangslot. Balanceren over de randen van de irrigatiekanalen is ook noodzakelijk om het laatste dorp Ash Shirayjah te bereiken. Het is af en toe even klimmen en klauteren, maar de hike is verder prima te doen, ook met kinderen. Voor de terugweg kun je ervoor kiezen om bovenlangs terug te lopen, langs de doorgaande weg. Dezelfde weg terug is leuker.

Hiken langs de falaj
Falaj water bord niet drinken

Hike naar Wadi Bani Habib

Op een kwartiertje rijden van het Dusit D2 resort eindigt de weg bij Wadi Bani Habib met een kleine parkeerplaats en een paar lokale ondernemers die hier koopwaar aanbieden. De hike naar het dorp is maar 500 meter. Toch ben je door het klimmen, klauteren en het oversteken van een droogstaande wadi minstens een kwartier onderweg naar de ruïnes die, net als bij Birkat Al Mouz, het gevolg zijn van een bombardement. Je kunt hier rondlopen in een half vervallen dorpje dat onbewoonbaar is.

Wadi Bani Habib op Jebel Akhdar
Uitzicht op Wadi Bani Habib op Jebel Akhdar
Wadi Bani Habib op Jebel Akhdar

Rozen op Jebel Akhdar

Jebel Akhdar betekent in het Arabisch letterlijk de groene berg. Met name in het voorjaar als het rozenseizoen los barst kleurt de berg ook roze en paars, vanaf maart tot eind april. Daarna worden vakkundig de rozen geplukt om te worden verwerkt in verschillende producten, waaronder rozenwater. Jebel Akhdar is in het voorjaar op zijn mooist.

Een roos op Jebel Akhdar

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen