Het sprookjes van duizend-en-een-nacht meets moderne architectuur: dat is de Sultan Qaboos moskee in Muscat. Bij het bouwen van de grootste moskee van Oman werden kosten noch moeite gespaard. Het resultaat is een indrukwekkend complex waar je, zeker als reisfotograaf, heel blij van wordt. Dit is alles wat je wil weten over een bezoek aan de Sultan Qaboos moskee.
De Sultan Qaboos moskee in het kort
Terwijl je door de grote gebedshal wandelt en naar de verhalen van de gidsen luistert, vliegen de superlatieven je om de oren. Toen Sultan Qaboos (naar wie de moskee vernoemd is) besloot dat Oman een nationale moskee moest krijgen, waren alleen de beste materialen goed genoeg. Zoals 300.000 ton zandsteen, een gigantisch handgeweven tapijt uit Iran en kroonluchters van Swarovski kristallen. Het uitgestrekte complex biedt plaats aan 20.000 moslims en duurde meer dan zes jaar om te bouwen. Waar je ook kijkt; overal glimt, glinstert of glanst er iets.
Sultan Qaboos moskee bezoeken: let op de openingstijden!
Let op: voor niet-moslims is een bezoek aan de Sultan Qaboos moskee alléén op bepaalde tijden mogelijk. Op vrijdag is de moskee voor toeristen gesloten. Van zaterdag tot en met donderdag kun je de moskee alléén van 08:00 tot en met 11:00 uur bezoeken.
Buiten bovenstaande tijden wordt de moskee gebruikt om te bidden. Toeristen zijn dan niet toegestaan. Ik vond de Sultan Qaboos moskee de mooiste bezienswaardigheid van Muscat, dus het is wat mij betreft zeker de moeite waard om rekening te houden met deze openingstijden.
Mijn ervaring met het bezoeken van de Sultan Qaboos moskee
Ik geef eerlijk toe dat ik de bezienswaardigheden in Muscat niet zo bijzonder vond, mét uitzondering van de Sultan Qaboos moskee. Dit is zeker een must-see tijdens je rondreis door Oman. Het complex is prachtig om te zien. Ik was onder de indruk van de moderne architectuur, maar ook van alle details.
Daarnaast vind ik het slim dat ze gekozen hebben voor speciale bezoektijden voor toeristen (zie hierboven). Het vraagt misschien even wat planning, maar daardoor hoef je niet bang te zijn dat je iemand tijdens het bidden stoort. Daarnaast mag je tijdens deze bezoektijden overal in het complex foto’s maken.
Wat kun je in de Sultan Qaboos moskee zien?
Als je door de speciale ingang voor toeristen naar binnen gaat, kom je als eerste bij een tuin. Aan de overkant van deze tuin staat de gebedsruimte voor vrouwen. Hier kunnen 750 vrouwen tegelijkertijd binnen. Deze ruimte maakt niet zoveel indruk, al zijn er wel mooie glas-in-loodramen. Een goede ‘opwarmer’!
Via verschillende pleinen en bogen bereik je de gebedsruimte voor mannen. In deze gigantische hal kunnen 6.500 mannen tegelijkertijd bidden. Hier is zoveel pracht en praal, dat je bijna niet weet waar je moet kijken.
De gebouwen zijn ook van buiten mooi om te zien. In de felle zon zijn ze bijna oogverblindend. Loop zeker even door de lange gang naast de wasruimtes. Hier vind je mooie details, zoals kleurrijke nissen met mozaïeken. Je verlaat de moskee via hetzelfde punt waar je ook bent binnengekomen.
Gebedshal voor vrouwen
Gebedshal voor mannen
De pleinen en bogen rondom de gebedshallen
De gangen rondom de wasruimtes
Kledingvoorschriften voor een bezoek aan de Sultan Qaboos moskee
- Bij een bezoek aan de Sultan Qaboos moskee gelden voor zowel mannen als vrouwen kledingvoorschriften. Vrouwen moeten allereerst een hoofddoek dragen (hier kun je ook een lange sjaal voor gebruiken). Daarnaast moeten zij lange mouwen dragen, moet de borst volledig bedekt zijn en moeten de benen tot en met de enkels bedekt zijn.
- Er is een kledingcontrole bij de ingang en mijn ervaring was dat er vooral op vrouwen streng wordt gelet. Ik zag een vrouw weggestuurd worden die weliswaar een blouse met lange mouwen droog, maar waarvan de stof enigszins doorzichtig was.
- Bij de toeristeningang is een winkeltje met passende kleding voor vrouwen, indien nodig.
- Voor mannen gelden er ook kledingvoorschriften, al zijn deze wel minder streng. Mannen moeten verplicht een lange broek dragen, maar hun onderarmen hoeven niet bedekt te zijn. Voor hen volstaat een t-shirt (waarbij de schouders bedekt zijn).
- Trek gemakkelijke schoenen aan en zorg ervoor dat je sokken draagt. Je moet namelijk op verschillende plekken je schoenen uittrekken; bijvoorbeeld voordat je een gebedshal binnengaat.
Meer tips voor het bezoeken van de Sultan Qaboos moskee
- Het bezoeken van de Sultan Qaboos moskee is gratis.
- De moskee is het makkelijkste te bereiken met eigen vervoer.
- Het Royal Tulip hotel is een fijne uitvalsbasis voor Muscat. Het ligt op 15 minuten rijden van de moskee.
- Als je navigeert met Google Maps, brengt hij je naar de ‘voorkant’ van de moskee. Deze zijde ligt langs de snelweg en bij het punt waarop Google aangeeft dat je je bestemming bereikt hebt, is geen mogelijkheid om te stoppen of parkeren. Volg de snelweg nog een klein stukje verder, dan pikt Google Maps alsnog de goede route op. Hij stuurt je dan via een afslag naar de achterkant van de moskee, waar een grote gratis parkeerplaats is.
- Er is een aparte ingang voor toeristen. Volg de bordjes vanaf de parkeerplaats; het staat duidelijk aangegeven.
- Rugzakken mogen niet mee naar binnen en er is geen loket waar je je spullen kunt achterlaten. Laat je rugzak dus in de auto. Een kleine handtas mag wel mee naar binnen. Een kleine cameratas is ook geen probleem, maar een grote camerarugzak mag dus niet.
- Er zijn toiletten bij de toeristeningang en binnen in het complex, bij de wasruimtes.
- Wij zijn een kleine twee uur binnen geweest. Een bezoek aan de Sultan Qaboos moskee kan waarschijnlijk sneller, maar wij deden lekker rustig aan, mede door de warmte. Zelfs in de winter was het tijdens ons bezoek namelijk 35 graden in Muscat. Wij kwamen rond 9 uur aan en stonden iets voor 11 uur (wanneer de moskee voor niet-moslims sluit) weer buiten.
- Binnen in de moskee mag je niet eten en drinken. Omdat het tijdens ons bezoek enorm heet was, had ik voor de zekerheid wel een klein flesje water in mijn handtas meegenomen.
- Foto’s maken is toegestaan, zowel buiten als in de gebedshallen.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.