Search
Close this search box.

Kiev en Lviv: een gecombineerde stedentrip

23 december 2021

Wat is er leuker dan op stedentrip gaan? Op combitrip gaan natuurlijk! In plaats van één stad, gewoon twee steden bezoeken, twee keer cultuur opsnuiven, verdwalen, favoriete plekjes vinden en op avontuur gaan. En laten de steden Kiev en Lviv in Oekraïne zich daar nou precies goed voor lenen.

Kiev en de recente geschiedenis op het Maidanplein

Een stad die nog niet zo lang het toneel was van heftige demonstraties, is nu als zodanig niet meer terug te herkennen. Wie loopt over het immense Maidanplein (Onafhankelijkheidsplein) kan zich nauwelijks voorstellen dat dit het centrum was van een maandenlange opstand. Het plein doet wijds aan, is niet per se heel mooi te noemen, en wordt omringd door enorme statige gebouwen. De recente geschiedenis maakt dit plein aan absoluut bezoek waard. Bovendien kun je hier als westerling niet anders dan geconfronteerd worden met de huidige politieke situatie in het Oost-Europese land.

Meermaals worden we aangesproken op het plein. Wat we van Oekraïne vinden, dat we de Russen niet kunnen vertrouwen en dat Poetin slecht is. Het moge duidelijk zijn dat de opstand – die tot op de dag van vandaag het oosten van Oekraïne verscheurt – nog volop leeft.

Kiev is een hele trotse stad

Maar hoe helder dat bij dag is, hoe anders is de sfeer bij nacht. De fonteinen worden verlicht, straatartiesten treden op en in het weekend gaat de grote weg (en die is zeker wel zes-baans) dicht zodat je er overheen kunt lopen. Iets wat sowieso met veel straten gebeurt in de Oekraïense hoofdstad. Wie verwacht dat Kiev een saaie grijze Sovjetstad is, zal positief verrast zijn. Want hoewel de architectuur het verleden absoluut niet kan verhullen, zal snel duidelijk worden dat het underground uitgaansleven hier volop in bloei is.

Het Maidanplein komt tot leven in de avond
Shoppen in Kiev

Het hippe hart van Kiev

Kiev barst namelijk van de fijne restaurants, hippe barretjes en underground hotspots. Dat gecombineerd met de bijzondere architectonische mix – grijze gebouwen en kleurrijke kerken – maakt dat geen straat in de stad hetzelfde zal zijn, ondanks de vaak wel imposante afmetingen en ruime opzet.

Rondom het Poshtovaplein worden ‘s middags de grote straten afgesloten en kun je heerlijk slenteren over de brede lanen. Aan de oostkant bevindt zich het Castle of Richard Lionheart, vanwaar zich een gezellig straat naar boven kronkelt. Hier vind je barretjes, restaurants, kleine winkeltjes en straatverkopers. Perfect voor als je op zoek bent naar wat oude Sovjet-tekeningen of originele souvenirs. Ook zul je hier vele kleurrijke kerken en gebouwen tegenkomen die in schril contrast staan met bijvoorbeeld het Maidanplein.

Er is genoeg pracht en praal te vinden in Kiev

Fijne plekjes om te eten en te drinken zijn er te over. Zo kun je heerlijk Georgisch eten bij Mama Manana (misschien hebben ze plek, anders toch even reserveren). Ook kun je écht Oekraïense cuisine proberen bij restaurant Ostannya Barykada. Niet het meest gemakkelijk te vinden en je komt er enkel in als je het wachtwoord weet. Gelukkig weten wij die, deze staat onderaan de pagina vermeld 😉

Voor de ALLERBESTE cocktails ga je naar de Loggerhead Bar. De ingang is wellicht even zoeken, het is net op een binnenplein bij een deur waarvan je niet zou verwachten dat je er ooit doorheen zou mogen, maar dan heb je ook een ondergronds walhalla. Cocktails zijn de enige drankjes die geschonken worden en ze zijn er dan ook goed in. Fijnste aspect? Je hoeft je niet eens scheel te betalen, voor een luttele €5 heb je al een top-of-the-notch drankje voor je neus! Met fancy live jazzmuziek op de achtergrond!

Van immens Kiev tot pittoresk Lviv

Hoewel de combinatie van Sovjetarchitectuur met de gezellige straatcultuur een fijne is om enkele dagen in rond te wanen, is het contrast met de grote stad in het Westen van Oekraïne zo mogelijk nog leuker om te ervaren. Van groot, rechttoe-rechtaan en grijs, ga je naar pittoresk, pompeus en kronkelig. Lviv is een stad zoals je die verwacht in Oostenrijk of van een stad als Krakau. Gezellig pleintjes, heerlijke bakkertjes, volle terrasjes en artistieke winkeltjes te over. Het contrast met de brede opzet en saaie tinten van de hoofdstad is enorm, en je zou niet verwachten dat je je in hetzelfde land bevindt.

Lviv zelf heeft een gezellig, klein centrum dat goed te bewandelen is, en heeft alles om de nieuwste citytrip-hotspot van Europa te worden. restaurantjes vind je in alle soorten en maten, de grote markthallen zijn perfect voor een ochtendje ‘gek eten’ struinen en je struikelt hier zowat over de koffietentjes. Aan het einde van de middag plof je heerlijk op een terrasje voor een lokaal speciaalbiertje, iets wat je daar al voor zo’n €2 hebt. Kiev is goedkoop, maar Lviv is nog goedkoper! Bovendien heeft de stad een echt ‘Europees’ centrum en kun je dus in alle kronkelige straatjes heerlijk struinen in alle kleine winkeltjes vol snuisterijen.

Lviv is een totaal ander soort stad dan Kiev
Lviv doet het meest denken aan een stad in Oostenrijk of Polen

Bereikbaarheid Kiev en Lviv

Dagelijks wordt er direct gevlogen vanaf Amsterdam op Kiev door Ukrainian Airlines, en is ook goed en betaalbaar aan te vliegen met een overstap op Warschau met LOT. Lviv is niet direct te bereiken vanaf Schiphol, maar er gaan wel dagelijks vluchten van LOT Polish Airlines via Warschau. Lviv ligt dicht bij de Poolse grens en is daardoor tevens vanuit veel Poolse steden goed bereikbaar.

De reis tussen Kiev en Lviv kan met de auto, maar dat is toch zeker zo’n zeven uur rijden. Een mooie optie als je wat langer in Oekraïne bent en bijvoorbeeld ook de Karpaten daar gaat bezoeken. Leuk alternatief is het om overdag met de trein van Kiev naar Lviv te gaan. Een betaalbare manier om te reizen en bovendien een fijne manier om de eindeloze landelijke vergezichten van het Oekraïense platteland aan je voorbij te laten glijden. Bovendien kun je dan heen vliegen op Kiev, en terug vanaf Lviv (of andersom!)

In de avond worden de straten afgesloten van het autoverkeer

Beide steden zijn gemakkelijk te bereiken, hebben veel gezelligheid te bieden en zijn ongelofelijk betaalbaar qua verblijf, eten en drinken. Maar het leukste is nog wel dat ze, ondanks dat het allebei Oekraïense steden zijn, verschillen als dag en nacht en jou daardoor een geweldig afwisselende combi-stedentrip kunnen bieden! Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je ook nog de prachtige Karpaten onder Lviv bezoeken!

Voor de volledige Oekraïense ervaring in Kiev… het wachtwoord is Boritesya – poborete! (Fight and win!)

Reis met ons mee

Meer avonturen