Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hiken in de (on)bekende Karpaten

2 december 2021

Hoewel het toerisme in Europa ongekend groot is, zijn er nog steeds plekken te ontdekken die nog niet worden overstroomd met toeristen. Althans, met bijvoorbeeld Nederlandse toeristen. Want hoewel menig persoon niet goed bekend zal zijn met de Oekraïense Karpaten, is dit een plek die de lokale bevolking juist heel goed als vakantieoord weet te vinden.

De Karpaten zijn een hooggebergte in het midden van Europa. De bergketen strekt zich uit over wel vijf landen en kent uitlopers in nog eens drie landen. Hoewel het gebergte relatief onbekend is, speelt het dus wel degelijk een prominente rol in een fiks aantal landen.

Overal in de Karpaten vind je Oekraïense vlaggen

Kies je land: vijf keer de Karpaten

Wanneer je besluit te gaan wandelen in de Karpaten, is de keuze reuze. Kies je voor een start vanaf het gezellig Bratislava in Slowakije, of bezoek je de bergen liever vanuit Roemenië, Polen, Tsjechië of natuurlijk Oekraïne? Wij kozen voor het laatste en kwamen terecht in een onwaarschijnlijk gezellige én lokaal goed bezochte regio in het zuiden van het land. Het bleek een perfecte uitvalsbasis voor enkele dagen heerlijk toeven in de frisse buitenlucht.

Qua hoogte halen de Karpaten het niet bij andere bergregio’s in Europa, zoals de Alpen, Pyreneeën of de Kaukasus. De Hoge Tatra in Slowakije vormen de top met 2655m. In Oekraïne zul je het met nog iets minder moeten stellen, namelijk 2060m. Maar de hoogste berg van van het land, Mt. Hoverla, is nog steeds ontzettend populair als dagtripje.

Hoverla wandelt nog lekkerder naar beneden

Hoverla, de hoogste berg van Oekraïne

De makkelijkste manier om aan de voet van Hoverla te komen is door te rijden naar (of je te laten afzetten bij) Zaroslyak, nabij Voroktha. De weg zit bomvol met gaten, dus erg snel ben je er niet, maar de route is verder simpel te volgen. Zodra je enkele huisjes en een slagboom tegenkomt, ben je er bijna. Je dient je auto en de bezoekers binnen in het rechterhuisje te registreren, aangezien je hier het Carpathian Biosphere Reserve binnengaat. De precieze procedure, wachtrij, locatie en kosten zijn onduidelijk, maar je wordt er uiteindelijk vriendelijk geholpen, dus met een beetje geduld is dit geen enkel probleem!

Vanaf het basiskamp waar je nog wat te eten en water kunt inslaan (of wandelschoenen kunt huren), kun je verschillende routes kiezen om de berg te beklimmen. Deze verschillen in lengte, maar voornamelijk in de mate waarin je moet klimmen. De 3km route kan hierdoor wel eens veel trager zijn dan die van 5km.

De Karpaten in Oekraïne zijn een prachtige wandelregio

Klimmen naar de top van Mt. Hoverla

Vanaf de voet van de berg is al duidelijk dat dit geen ‘hidden gem’ is voor de lokale bevolking. De Oekraïners zijn dol op het buitenleven en grote groepen van jong en oud beklimmen deze berg. Toch voelt het niet alsof je in een stoet de berg beklimt en kun je prima je eigen tempo aanhouden.

Wat Hoverla in ieder geval garandeert zijn prachtige uitzichten. De vriendelijk glooiende Karpaten strekken zover het oog reikt en de prachtige groene omgeving vraagt om meer dan een enkele rustpauze – oké, de klim doet dat ook, maar toch! Helaas trok gedurende onze klim de lucht een beetje dicht, met als resultaat dat we de top hebben bereikt in de dikke mist met een zicht van nog geen twee meter. Ook een bijzondere ervaring natuurlijk, maar de adembenemende uitzichten vanaf het letterlijke hoogtepunt hebben we dus moeten missen.

Het is soms mistig op de top van Mount Hoverla

Kneuterige gezelligheid in de bergdorpjes

De Karpaten in Oekraïne worden ook wel de ‘woudkarpaten’ genoemd en het dankt deze bijnaam aan de dichte bosgroei. De regio kent ook echt haar eigen sfeer en identiteit. De bouw lijkt meer en meer op een Oostenrijks Alpendorpje en vrijwel elk houten huis hier heeft een uitgebreide moestuin. In de kleine dorpjes heb je gezellig kneuterige restaurants en barretjes en je kunt hier niet alleen fantastisch wandelen, maar ook mountainbiken, paardrijden, quadrijden en wat dan al niet meer. Hoewel men nauwelijks Engels spreekt, zijn ze goed ingesteld op het regionale toerisme; aan overnachtingsplekken en activiteiten dus geen gebrek!

De restaurants zijn over het algemeen volks en rijkelijk versierd. Menu’s zijn buiten de toeristische plaatsen wel gewoon in het Oekraïens, dus dat kan een uitdaging zijn. Vegetariërs zullen het sowieso niet gemakkelijk hebben in deze regio, maar met een beetje moeite is er ook dan wel wat te vinden! En sowieso is het menu altijd vol verrassingen. Zoals ‘cheesehorses’ (dat staat dan weer wel in het Engels), wat gewoon plastic kaas in de vorm van paardjes is. Of ‘wine from the woods’, wat geen wijn uit het bos, maar wijn uit een houten vat is. Heerlijk!

De simpele maar lekkere cuisine van de Karpaten

Bezoek de Beach Clubs van Bukovel

Het dorp Bukovel staat vooral bekend als wintersportgebied en hoewel het daar uitermate geschikt voor is – er wordt momenteel ook flink uitgebreid – zijn ze er goed in geslaagd om dit vooral een groot outdoorparadijs te laten zijn. Waar je ‘s winters kunt skiën, kun je in de zomer wandelen. Enkele liften van top-notch kwaliteit zijn het hele jaar door in gebruik en kun je dus ook hartje zomer gebruiken om een mooi startpunt te vinden voor je wandeling. Niet alle routes staan helder aangegeven, maar midden in het dorp kun je een prima overzicht vinden van de meeste wandelingen en de startpunten van de verschillende routes.

Ook vind je in het hart van Bukovel een enorm artificieel meer. De kans dat jouw wandeling uiteindelijk ergens aan de rand van dit meer eindigt is dan ook enorm groot. Perfect, want aan het meer zijn verschillende ‘beachclubs’ gevestigd. In de bergen? Ja, strandtenten midden in het berglandschap. En dat werkt prima, want wat is er fijner dan na je hike even rustig afkoelen met een heerlijk koel biertje aan de rand van het water!

Bukovel is een heerlijk winter- en zomersportdorp

Verrassend avontuur in de Karpaten

Dit alles maken de Oekraïense Karpaten tot een verrassend geheel. Er is ontzettend veel te beleven en hoewel er voldoende infrastructuur is voor toerisme, is dit allemaal ingezet op lokale, Oekraïens/Russisch sprekende, bezoekers. Als Europese westerling kan het dus alsnog even zoeken zijn. Zo zijn er meerdere wandelroutes uitgezet vanuit Bukovel, maar het startpunt vinden lijkt soms schier onmogelijk. Tevens is de informatie soms tegenstrijdig, al dan niet vanwege het gebrekkige Engels. Daardoor duurt het soms lang voor je aan een tocht begint, of eindig je plotseling heel ergens anders dan verwacht / gehoopt.

Toch is het volop genieten. Zo kun je je ogen uitkijken als je tijdens een wandeling op een verlaten filmset terecht komt – die toch niet zo verlaten is wanneer blijkt dat er één muisstil persoon op een eerste verdieping verstopt zit. Ook de alledaagsheid waarmee men hier naar buiten gaat is verfrissend. De gemiddelde klimmer op Mt. Hoverla leek qua schoenen niet echt voorbereid op een wandeling door modder en rotsen. Hoge hakken en ballerina’s zijn dan ook meer dan eens gespot, maar dat mocht de pret bij deze mensen absoluut niet drukken.

De natuur van de Karpaten
De Karpaten strekken zich uit over vijf landen

Hoe kom je in de Karpaten?

Wij huurden in Kiev een auto en zijn daarmee naar het zuiden van Oekraïne gereden. Het land is groot en deze tocht duurde dan ook een volle dag. De huurauto leverden we weer in in Lviv, deze stad ligt een stuk dichterbij en heeft tevens een internationaal vliegveld waar onder meet LOT en Ukrainian Airlines op vliegen. Tevens is het mogelijk om vanuit Kiev of Lviv de trein naar Ivano-Frankivsk te pakken. Dit is de toegangspoort tot de Karpaten en vanaf hier kun je met de trein of bus door naar plaatsen zoals Vorokhta.

Ter plekke kun je vrij gemakkelijk een taxi of tour regelen. Zorg wel dat je altijd wat cash bij je hebt, want het aantal pinautomaten is dun bezaaid in dit gebied.

Reis met ons mee

Meer avonturen