Search
Close this search box.

Antwerpen op de fiets

5 juni 2023

In Amsterdam krioelt het van de fietsen. Ook de Belgen kunnen er wat van. In Antwerpen is men in de ban van de fiets. Zeker om de stad op een andere manier te verkennen is de fiets hét vervoersmiddel bij uitstek.

Je fietst zo naar de Linkeroever voor een mooi uitzicht

Begin bij het station

Op zich is Antwerpen best een compacte stad die goed beloopbaar is. Van het centraal station tot aan de Schelde is het twee kilometer wandelen. Trek eerst een half uurtje uit om de stationshal op je gemak te bewonderen. Antwerpenaren noemen het station liefkozend de spoorwegkathedraal. In 1905 werd het station in gebruik genomen. Tot 15 jaar geleden was het een kopstation waarbij alle binnenkomende treinen via hetzelfde spoor het station weer moesten verlaten. Nu kunnen de treinen doorrijden. Met recht is het station al meerdere keren verkozen tot mooiste station ter wereld. Na het station is het tijd om te gaan fietsen in Antwerpen.

De stationshal van Antwerpen Centraal
Antwerpen Centraal is een prachtig station

Hotspots in het centrum van Antwerpen

Vanaf het Koningin Astridplein loop je via de Keyserlei richting de Meir. Je hoeft slechts de mensenmassa die zich tussen de winkels aan weerszijden door perst te volgen. Langs pizzeria’s en wafelwinkels kom je uit bij de Onze Lieve Vrouw Kathedraal. Nello & Patrasche laten zich voor de hoge deuren van de kathedraal de hele dag door beklimmen. Tussendoor slenter je nog even door de Vlaeykensgang die om de hoek ligt, een voorheen onbekend steegje dat inmiddels de nodige bekendheid geniet en niet zo stil meer is. Door naar de Grote Markt voor de foto van het stadhuis en het plein. En dan ben je bijna bij de Schelde en waarschijnlijk een halve dag verder. Fietsen in Antwerpen gaat een stuk sneller.

Het beertje kijkt vrolijk uit het raam in Antwerpen
Nello & Patrasche liggen op de Handschoenmarkt
Je kunt alle kanten op in Antwerpen

Fietsen langs de Linkeroever

De meeste bezoekers van Antwerpen steken de Schelde niet over. Of lopen er onderdoor. De overzijde van de Schelde is de Linkeroever. Een andere wereld. De st. Annatunnel verbindt al sinds 1933 beide stadsdelen met elkaar. Je mag door de 574 meter lange tunnel, die 30 meter onder de grond ligt, ook fietsen. Met de lift of op de antieke houten roltrappen neem je je fiets mee naar beneden. Aan de overkant is het echt een stuk rustiger. En als je je om draait zie je de skyline van de rechteroever met kerken, kathedralen, bouwkranen en havenkranen. Dat plaatje zie je alleen maar vanaf de linkeroever. In het grasveld van de boeienweide vind je een ruime collectie boeien in allerlei kleuren en maten. Daarnaast is het bijna een aaneenschakeling van speeltuinen. Zeker als je Antwerpen met kinderen verkent mag je de Linkeroever niet links laten liggen.

Met de lift daal je af naaar de fietstunnel
Je kunt je fiets meenemen op de roltrap naar de St Anna tunnel
De Sint Anna tunnel is 500 meter lang en 30 meter onder de Schelde
Het uitzicht vanaf de Linkeroever is prachtig
Het MAS vanaf de Linkeroever
Een panoramisch uitzicht op de Linkeroever

Je fietst verder langs de jachthaven. Een groot bord bij de slagboom waarschuwt dat toegang tot het terrein alleen voor leden is. Negeer het en ga goed betaalbaar lunchen tussen de loodsen van een scheepswerf bij Windkracht 12. Met een prachtig uitzicht op de Schelde en de skyline van Antwerpen. Een paar honderd meter verderop ligt het weinig verleidelijke strand van Sint Anneke met meer onkruid dan zand. Zwemmen in de Schelde is ook niet toegestaan. Baantjes trekken kun je het tegenover gelegen openlucht zwembad de Molen doen.

Het strand van Sint Anneke stelt niet veel voor

Uitzicht over Antwerpen

Met de boot steek je met je fiets voor een euro de Schelde over om bij het Steen weer aan wal te gaan.  Dit kasteel is het oudste gebouw van Antwerpen dat lange tijd als gevangenis is gebruikt. Nu is het deels in gebruik als bezoekerscentrum met een dakterras voor een mooi uitzicht over de stad. Maar voor een mooi uitzicht kun je beter een kilometertje verder fietsen in Antwerpen naar de wijk het Eilandje, de oude haven. Vanaf de Linkeroever viel je het markante gebouw MAS vast al op. Het Museum aan de Stroom is een populair museum met tal van exposities over Antwerpen en de wereld. Op de tiende verdieping vind je een vrij toegankelijk observatieplatform van waar je een prachtig uitzicht over Antwerpen en de wijde omgeving hebt. Het Eilandje is tegenwoordig één van de hipste wijken van Antwerpen.  

Een roze badeend dobbert in de vijver voor MAS in Antwerpen
MAS is een opvallend gebouw in Antwerpen
Het uitzicht vanaf MAS in Antwerpen is prachtig
Op de 10e verdieping van MAS in Antwerpen heb je een vrij toegankelijk observatieplatform
Je moet goed opletten om het admiraalskoppel te spotten

Geslaagde herontwikkelingen

Meer gebieden in Antwerpen hebben een geslaagde herontwikkeling achter de rug. Vanaf het Eilandje is het een paar minuten fietsen naar Park Spoor Noord. Dit voormalige rangeerterrein voor treinen is nu een groene oase waar fietspaden door heen slingeren. Het is er vaak een drukte van belang. Zeker op warme dagen is de waterspeelplaats met de fonteinen erg in trek.

Park Spoor Noord in ontzettend kindvriendelijk
Zeker op een warme dag is het dikke pret in Park Spoor Noord

Fietsvriendelijke stad

België wordt steeds fiets vriendelijker. Dat geldt ook zeker voor Antwerpen. Er zijn veel fietspaden, stroken en veilige oversteekplaatsen. Fietsen in Antwerpen is de manier om in een dag meer van de stad te zien dan alleen het centrum.   

Reis met ons mee

Meer avonturen