Search
Close this search box.

Ierse perfectie op schiereiland Dingle

23 april 2022

Het maakt niet uit of je nou voor het eerst kennis maakt met Ierland, of al een fervent fan van ‘the Emerald Isle’ bent: een bezoek aan Dingle is altijd de moeite waard. Dit schiereiland wordt ook wel de mooiste plek op aarde genoemd. Het wordt geroemd om de indrukwekkende kustlijn en pittoreske plaatsjes. Met daarbij als meest beroemde inwoner een dolfijn, is Dingle dé ideale bestemming voor een ongeëvenaarde trip door Ierland.

Op slechts een klein uurtje vliegen vanaf Nederland ligt het tot de verbeelding sprekende Ierland. Hoewel toeristen Ierland al jaren goed weten te vinden, is het nog wel degelijk mogelijk om bijzondere, onontgonnen uithoeken van dit land te ontdekken alsware je een 16e-eeuwse ontdekkingsreiziger bent. Ultiem voorbeeld hiervan is het schiereiland Dingle. Het landschap is eigenaardig mooi, de dorpjes onwerkelijk kleurrijk en de bevolking uitzonderlijk authentiek. Je waant je in een wereld waarvan je niet had kunnen dromen dat die zo echt en dichtbij zou zijn.

Schiereiland Dingle is echt prachtig

Dingle: het mooiste stukje van Ierland

Het schiereiland Dingle is gelegen in County Kerry, niet ver van het typisch Ierse en veelbezochte Killarney. Gelegen zo dicht bij de wereldberoemde Ring of Kerry is Dingle de beduidend minder toeristische keuze om te maken. Zeker niet terecht, maar het draagt wel degelijk bij aan de unieke ervaring. Niet alleen is het er vele malen rustiger, ook het landschap valt niet te vergelijken met de nabijgelegen toeristische bestemming. Waar de Ring of Kerry vele vriendelijk ogende, groene valleien en bossen kent, wordt Dingle vooral gekenmerkt door de ruige, weidse kustlijn met enkel lage begroeiing en ongekende vergezichten. De overrompelende schoonheid van het schiereiland werd al in 1986 door National Geographic onderkend, toen reisjournalist Boris Weintraub daar het volgende over schreef:

Allow me to begin with a flat statement: The Dingle Peninsula which stretches out 30 miles from the county Kerry coast in southwestern Ireland is the most beautiful place on earth.”

Nogal een statement om waar te maken, maar Ierland zou Ierland niet zijn als het de verwachtingen niet alsnog weet te overtreffen…

De ruige landschappen langs de Wild Atlantic Way

Schiereiland met historie

De ligging van Dingle, ver van het drukke stadsleven van Dublin of andere grote steden, maakt dat de authentieke Ierse cultuur hier nog goed bewaard is gebleven. De invloeden van buitenaf zijn lang tot een minimum beperkt geweest. Zodoende is dit nog een van de laatste regio’s waar bijvoorbeeld Iers veel als voertaal te horen is op straat. Het zal dan ook niet zelden voorkomen dat je op de bewegwijzering geen Engelse benamingen tegenkomt, maar de originele Ierse naam zult moeten zoeken. Voor Dingle is dat Corca Dhuibhne, wel zo handig om te weten als je even de weg kwijt bent!

Uniek aan deze regio is echter de rijke, alom aanwezige historie. Geen enkel gebied kent zo’n hoge dichtheid aan archeologische opgravingen en monumenten als dit schiereiland. Het culturele erfgoed gaat letterlijk duizenden jaren terug en kent een brede verscheidenheid aan folklore en mythologieën. Onder het genot van een pint in de pub zul je vele verschillende verhalen over deze oude regio kunnen horen, maar nog mooier is het haast om een dag met een gids op pad te gaan en je te laten onderdompelen in de waanzinnige cultuur en geschiedenis die dit stuk Ierland rijk is. Zoveel verschillende volken en invloeden maken Dingle tot een ongeëvenaard stukje openluchtmuseum, dat ook nog eens gezegend is met een adembenemende natuur. Alle ingrediënten dus voor een fantastische culturele ontdekkingstocht!

Het prachtige Slea Head Drive is de mooiste route van Ierland

Het pittoreske Dingle Town

Kern van het schiereiland is het plaatsje Dingle, een absolute must-see als je reist door Ierland. Dingle heeft precies alles wat je van een Iers plaatsje verwacht; een kleine haven, kleurrijke woningen, schattige winkeltjes, de perfecte fish’n’chips en natuurlijk – je bent immers in Ierland – een bijzondere inwoner met een mooi verhaal. Deze beroemdste inwoner van Dingle is een dolfijn, genaamd Fungi, die van jongs af aan door de lokale vissers is gevoerd omdat de moeder verdwenen was. Nu dartelt Fungi vrolijk door de baai van Dingle en zodra je met een bootje het water op gaat, zal je gegarandeerd een glimp van deze olijke inwoner opvangen!

Vanaf de rustige baai lopen de schattige straatjes geleidelijk aan de heuvels in. Voor je het weet bevind je je weer midden in de natuur, want met minder dan 1.500 inwoners is Dingle niet groot van formaat. Toch vormt het een belangrijke hub in de verder uitgestrekte en verlaten regio en is het zodoende een ongekend levendige plaats geworden. De zeer uitgebreide collectie aan pubs waar de Guinness vanzelfsprekend rijkelijk vloeit draagt hier zeker aan bij.

Dingle is Ierse perfectie

Mocht je niet zo’n enorme fan zijn van de standaard Ierse pub, dan heeft Dingle ook een goed alternatief in de vorm van Foxy John’s. Dit is de enige winkel (in ieder geval in Ierland), waar je behalve al je benodigde doe-het-zelf artikelen, ook gewoon even een pint kunt tappen!

Het gemêleerde klantenbestand binnen is haast net zo kleurrijk als de gevels van buiten zijn. De locals zullen je met veel passie vertellen over de natuur, de cultuur, politiek en de veranderingen in hun community de afgelopen periode. Want hoewel Dingle altijd al geroemd is om de mooie natuur, is het toerisme flink toegenomen sinds het schiereiland het toneel vormde voor enkele recente Star Wars-films.

Wilde landschappen langs de Wild Atlantic Way

Een bezoek aan Dingle zal veelal gepaard gaan met een trip over de Wild Atlantic Way, een fantastische autoroute die je langs de Atlantische kustlijn van Ierland brengt! Indrukwekkend vergezichten, klassieke dorpjes en historische bouwwerken; je vindt het allemaal op deze weg! Een van de meest beroemde delen van de Wild Atlantic Way (WAW) is de zogenaamde ‘Slea Head Drive’ (of in het Iers: Slí Cheann Sléibhe). Deze rondrit pakt een stuk van de WAW en begint en eindigt in Dingle Town. De glooiend groene heuvels aan de ene kant van de weg tegenover de ruige kustlijn en kliffen aan de andere kant maken het tot een zeer afwisselende route met prachtige vergezichten.

Langs deze weg vind je nog de eeuwenoude bouwwerken van stenen in de vorm van zogenaamde ‘beehives’ -ook wel clochan genaamd- en natuurlijk de voor Ierland zo kenmerkende stenen muurtjes over de groene heuvels. Het is dan ook niet voor niets dat the Slea Head Drive onder meer door Lonely Planet en National Geographic tot mooiste route ter wereld is benoemd.

Historische gebouwen in Ierland

Schaapjes tellen langs Slea Head Drive

Zowel langs de Wild Atlantic Way als bij de Slea Head Drive tref je vele kleine dorpjes die prachtige namen hebben en allemaal hun eigen – in Ierland beroemde – verhalen en inwoners. Het is deze afwisseling die een rit door dit stuk van Ierland zo uniek en ongelooflijk fijn maakt. Je waant je soms alleen op de wereld, kunt urenlang rijden zonder busladingen vol toeristen tegen te komen en als je wilt kun je om de haverklap stoppen voor het bewonderen van de vele historische bouwwerken en ongekende vergezichten die dit gebied rijk is.

Wel even klaar met de opgestapelde stenen? Dan kan het zijn dat je zowaar een bord tegenkomt langs de weg om een lammetje vast te houden. Hoewel in deze tijd van het jaar de babyschaapjes nauwelijks nog een baby genoemd konden worden (of opgetild, for that matter…), vat het Dingle wel in een notendop samen: met uitzicht over de Atlantische Oceaan in een clochan een Iers lammetje knuffelen. Dat kan gewoon in Dingle!

Dingle als canvas voor de film

Zoals al eerder aangegeven, kon het haast niet lang duren voor ook Hollywood deze ongerepte parel zou ontdekken. Het toerisme heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen toen het strand van Inch Beach het toneel vormde voor bepaalde scènes in één van de nieuwere Star Wars film (The Force Awakens). Bovendien sloot deze zelfde film af met een nogal karakteristieke scene; het ruige verlaten eiland met steile trappen en eeuwenoude stenen bouwwerken. Dit prachtig staaltje filmwerk is opgenomen op het grillige en afgelegen eiland Skellig Michael, zo’n 8 km voor de kust van Kerry. Het is haast niet voor te stellen dat honderden jaren geleden monniken naar dit eiland kwamen en daar in alle rust leefden. Hoe ze de soms heftige seizoenen hebben weten te trotseren moge een raadsel zijn, feit blijft dat het een uniek en tekenend verhaal is voor het eiland.

Op een dag met mooi weer kun je Skellig Michael zien liggen vanaf Dingle en als het weer het toelaat, dan is het van april tot en met september ook mogelijk om met de boot naar het eiland af te varen. Plan dit wel goed van tevoren, want er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten op het eiland en het veranderlijke weer kan wel degelijk roet in het eten gooien. De extra moeite is het echter zeker waard, want buiten een bijzondere historie bieden deze eilanden ook fantastische natuur en herbergen ze bijzondere zeevogels zoals papegaaiduikers.

Het ruige water langs Inch Beach
De Wild Atlantic Way gaat dwars door Ierland

Ongerept Ierland op z’n mooist

Zelfs een volledige lofzang op Dingle geeft nog het gevoel het schiereiland tekort te doen dankzij een chronisch gebrek aan superlatieven die dit stukje land voldoende eer aan kunnen doen. Feitelijk is er maar een manier om deze bijzondere omgeving te ontdekken en dat is door er gewoon heen te gaan en het te ervaren. Op Dingle waan je je in een compleet andere wereld, ver terug in de tijd met ondertussen met alle gemakken van het moderne leven.

Ontdek Ierland en dit mooie schiereiland met deze uitgestippelde reisroute van drie weken!

De onwerkelijkheid van de eeuwenoude historische bouwwerken die de ongetemde vlakten van het schiereiland opsieren is haast bizar en verveelt geen moment. Al het moois dat Ierland typeert komt samen op dit kleine schiereiland en vanaf het moment dat je voet op Dingle zet weet je dat Boris Weintraub in 1986 al gelijk had: Dingle is de allermooiste plek op aarde en het ligt gewoon in Ierland.

Reis met ons mee

Meer avonturen