Blankenberge is één van de dertien badplaatsen aan de Vlaamse Kust. Een badplaats met een rijke geschiedenis en een mooi breed strand. Ook als het geen strandweer is zit je in Blankenberge goed en is er van alles te beleven.
Waar ligt Blankenberge
Vanaf de grens met Zeeuws-Vlaanderen gerekend is Blankenberge na Knokke en Zeebrugge de derde badplaats langs de Vlaamse Kust. Het is een klein half uurtje rijden naar de grens met Nederland. Vanaf Utrecht rijd je in minder dan drie uur naar Blankenberge als het verkeer meezit. En vanaf Antwerpen ben je anderhalf uur onderweg. Ook met de trein kun je naar Blankenberge. Vanaf het station loop je zo dwars door het centrum naar het strand.
Blankenberge tijdens de belle epoque
Van een bescheiden vissersstadje is Blankenberge gegroeid tot een volwassen badplaats. De aantrekkingskracht van de zee heeft Blankenberge geholpen om vanaf eind 19e eeuw een stormachtige groei door te maken. Zeker in de belle époque, de periode van ongeveer 1870 tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914, ging het hard. Prachtige villa’s, luxueuze hotels en bijzondere openbare gebouwen verrezen. De welgestelde toerist wist Blankenberge goed te vinden. In het Belle Epoque Centrum ervaar je onder meer met interactieve tentoonstellingen hoe deze periode moet zijn geweest.
Blankenberge was populair voor de gezondheidskuur. Bij het badkantoor moest een ticket worden gekocht om in zee te mogen te zwemmen. Een badpak en twee handdoeken zaten bij de prijs in. Kenmerkende gebouwen voor Blankenberge zoals de Pier en de paravang stammen uit deze periode. Toch zijn de meeste gebouwen uit die tijd vergaan. Dat maakt de resterende herinneringen aan de belle epoque bijzonder. Tegenover de haven staat de paravang, een sierlijk bouwwerk uit 1908 dat dienst deed als windscherm voor de badgasten. Het doet zelfs een beetje Oosters aan. De paravang is nog steeds een geliefde ontmoetingsplek.
Belgium Pier
Blankenberge is de enige Belgische badplaats met een pier. Het eerste exemplaar werd zonder al te veel moeite door de Duitsers opgeblazen. Een betonnen exemplaar overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar niet betonrot. Een jaar geleden is de pier, nu bekend als de Belgium Pier, heropend nadat de 350 meter lange wandelweg geheel werd vernieuwd. De Belgium Pier huisvest een restaurant en bevat een feestzaal. Maar is bovenal hét landmark van Blankenberge. En een mooie plek om de zonsondergang te bewonderen.
Strand van Blankenberge
De Zeedijk is de eenrichtingsweg langs het strand en strekt zich uit over een lengte van iets meer dan twee kilometer. Zoals bij de meeste Vlaamse kustplaatsen is het een aaneengesloten haag van appartementencomplexen van tien hoog met af en toe een straat er tussen door. Op straatniveau vind je de winkeltjes waar je terecht kunt voor een schep, ansichtkaart of een zomerjurk. Het strand van Blankenberge is breed. Beachclubs domineren het strand langs de Zeedijk. Elke club heeft zijn eigen thema met meestal een speeltuin erbij inclusief springkasteel. De palmbomen op het strand zijn niet op twee handen te tellen. De beachbars zorgen voor een zomerse sfeer.
Fietsen op het strand
De Lustige Velodroom is een begrip in Blankenberge. Al 90 jaar lang wordt er over de houten wielerbaan op het strand geracet. De piste zit strak in de groen, wit en rode lak. Het zijn geen gewone fietsjes waarop kinderen, maar ook volwassenen, rondjes over de baan vliegen. Exemplaren met verschillende formaten wielen, verende frames, trappers die je gelijktijdig moet omwentelen en zelfs eenwielers staan hier in het rek. De Velodroom gaat met zijn tijd mee en heeft naast trapkarren en skelters ook elektrische fietsjes in het assortiment.
Vertier in het Leopoldpark
Achter de statige paravang ligt het Leopoldpark waar het een drukte van belang is. Kinderen in trapwagens scheuren over het verkeersparkje heen, tanken hun weg af of rijden door de wasstraat. Naast het verkeerspark ligt een grote speeltuin. Voor een potje minigolf of snookergolf is dit ook de plek. Voor volwassenen zijn er drie tennisbanen. De ballen van de jeu de boules baan ketsen tegen elkaar. Voor jong en oud is er vertier in het Leopoldpark.
Sea Life Blankenberge
Bootjes kijken kun je doen in de haven van Blankenberge die tegenover het Leopoldpark ligt. Als je geluk hebt kun je er ook zeehondjes spotten. Enkele jaren geleden werd een heuse rustplaats voor zeehonden in de haven gemaakt, dat toch niet echt een succes bleek te zijn. Zeehond garantie heb je wel in Sea Life Blankenberge. In een bassin zwemmen ze sierlijk in het rond. Ook worden aangespoelde of zieke zeehondjes hier opgevangen in het zeehonden ziekenhuis. Sea Life Blankenberge heeft een rijke onderwaterwereld in huis. Tal van tropische vissen in de gekste vormen en mooiste kleuren zwemmen rond in het Amazonia deel. Schattige haaitjes en schildpadden zie je vanuit de ocean tunnel waarbij de dieren over je hoofd zwemmen. Ook zijn er op het buitenterrein verblijven van otters en pinguïns.
Beleef Blankenberge
Ruw en charmant, dat is Blankenberge vandaag de dag. Een bestemming waar iedereen welkom is. De tijden van het elitair toerisme van de ‘belle époque’ zijn al lang vervlogen. Maar dat maakt Blankenberge allerminst vergane glorie. Integendeel zelfs, voor ieder is er wat wils. Bij Frituur Frank of Jet Set friet haal je een vette hap met een colaatje, een deurtje verder zit je aan de mosselen met een witte wijn. Je huurt een studio op drie hoog achter of slaapt in een viersterren hotel vlakbij het strand. Een weekendje Blankenberge is ontspannen aan de zee. Of maak Blankenberge onderdeel van een roadtrip langs de Vlaamse Kust.