Search
Close this search box.

Garnalenvissers te paard in Oostduinkerke

25 augustus 2022

IJsco wagentjes, brandweerauto’s en racewagens met nogal jeugdige bestuurders rijden kris kas over de boulevard. Vol overgave zoeken de kinderen met hun trapwagentjes hun weg tussen de menigte door. Een zonnige Hemelvaartsdag zorgt voor de nodige drukte op het strand en bij de boulevard. Oostduinkerke is niet zomaar een Vlaamse badplaats. Het is de thuishaven van de garnalenvissers te paard. Zij zijn de andere reden waarom het steeds drukker wordt op het plein.

Drukte op de boulevard van Oostduinkerke
Garnalenvissers staan opgesteld op het plein

Garnalen vissen als hobby

Meerdere keren per maand in het voorjaar en de zomer trekken de garnalenvissers op hun Brabantse trekpaarden erop uit. Deze kolossale paarden met hun behaarde poten zijn echte werkpaarden. Martha is negen jaar en draait al wat jaartjes mee. Ze laat zich rustig met haar oogkleppen aaien door een klein meisje op de arm van haar vader. Hunter trekt zijn gele oliejekker aan. Hij kent Martha door en door. ‘Het is gewoon een hobby’, vertelt hij terwijl hij door de manen van Martha strijkt. ‘Eentje die veel tijd kost’, voegt hij met zijn onvervalste Vlaamse tongval aan toe. Hunter is kort van stof. Hij heeft er zin in om samen met Martha het Belgische deel van de Noordzee weer te ontdoen van wat garnalen.

De agenda van de garnalenvissers staat op de boulevard van Oostduinkerke
Tien garnalenvissers gaan op pad deze middag

Traditie

Inmiddels zijn tien andere collega garnalenvissers gearriveerd. Ze willen graag het ambacht van de garnalenvissers in leven houden. Want zij zijn nog de enige ter wereld die garnalen op deze traditionele manier vangen. En hoe kan dat beter dan door te laten zien hoe je dat doet. Hunter spant het karretje dat Martha mee moet zeulen aan. Daarop liggen de manden, netten en andere benodigdheden. We springen achterop voor een liftje naar de zee. De stoet paarden komt in beweging, een mensenmassa volgt. Martha heeft weinig moeite met het mulle zand en stapt stevig door. Bij de vloedlijn stappen we uit en wordt ze verlost van het karretje. Hunter bevestigt de netten en manden en klimt op Martha haar rug. Het is tijd om aan het werk te gaan.

Martha loopt over de boulevard richting de zee
Veel publiek loopt mee met de paarden
Hunter brengt het materiaal in gereedheid
Nog even en het garnalenvissen kan beginnen
Nu begint het garnalenvissen te paard

Handjevol garnalen

Het is een plaatje om tien garnalenvissers te paard in een geel regenpak de branding te zien trotseren, tegen een achtergrond van een verzameling kleurrijke zeilen van talloze kitesurfers. Een dik half uur zwoegt Martha zich een weg door de golven alvorens terug te keren naar het strand. Behendig haalt Hunter de netten binnen en verzamelt de vangst. Niet meer dan een handjevol garnalen en wat verdwaalde visjes. Dat maakt niet uit. Zolang de traditie maar voortleeft.

De garnalenvissers te paard gaan gelijktijdig de zee in
De paarden hebben het zwaar in het water
De garnalenvissers te paard in actie
Hunter en Martha aan het werk
Meeuwen zijn gek op de garnalenvissers
De vangst van de garnalenvissers te paard is summier

Reis met ons mee

Meer avonturen