Zoek
Sluit dit zoekvak.

Benidorm is leuk anders

9 november 2023

Iedereen kent Benidorm en vindt wel iets van Benidorm. Ook als je er nog niet bent geweest. Benidorm is anders. En meer dan zon, zee en strand en scootmobiels. Je kunt Benidorm vergelijken met een ui. Je pelt telkens een laagje eraf en ontdekt weer iets nieuws.

Panaroma van Benidorm

Wat is Benidorm eigenlijk?

Benidorm heeft ongeveer 70.000 permanente inwoners en bestaat feitelijk uit drie delen. Playa de Levante is het drukste strand. In dit deel van Benidorm staan de wolkenkrabbers en torenflats vlak bij elkaar. Het strand is fijn maar vrij smal. Playa de Poniente ligt aan de andere kant en heeft een meer dan 3 kilometer lang zandstrand. Dit is het nieuwere deel van de stad waar de wolkenkrabbers wat meer ruimte hebben. Tussen beide stranden in ligt de oude binnenstad die bijna toren vrij is. Dit is waar Benidorm is ontstaan.

In de jaren zestig viel het besluit om de visserij gedag te zeggen en het over een andere boeg te gooien. Een plan sterk gericht op efficiënt gebruik zorgde ervoor dat de wolkenkrabbers en hotels als paddenstoelen uit de grond schoten. De kenmerkende skyline van Playa de Levante werd geboren en Benidorm ontwikkelde zich tot een geliefde strandbestemming aan de Costa Blanca. Met haar zachte klimaat werd Benidorm een paradijs voor overwinteraars op leeftijd. In de koudste maanden van december tot februari weten ze Benidorm goed te vinden.

Weer in Benidorm

Tot en met oktober kun je vaak nog prima aan het strand liggen en in de zee zwemmen. In november is de strandpret wel voorbij. Daarna volgen de wat koelere wintermaanden, waarbij het overdag in de zon nog steeds erg aangenaam met 15 graden is. In het voorjaar loopt de temperatuur weer snel op maar is het zeewater nog aan de koude kant. De zomer in Benidorm is heet en druk. Het najaar is met strandweer, minder drukte, lagere prijzen en een nog aangename zee temperatuur de beste reistijd.   

Ook in het najaar is het nog strandweer in Benidorm

Bont gezelschap

Het is even wennen voor de eerste keer. De scootmobiels pruttelen in een optocht over de nagenoeg autovrije boulevard. De verhuur ervan is door het invoeren van een minimum leeftijd of een fysieke beperking al aan banden gelegd om files en joyriding te voorkomen. Maar het is eigenlijk best een bonte mix van jongeren, gezinnen en ouderen die Benidorm, zeker in het najaar, bezoeken. Want voor alle doelgroepen heeft Benidorm met haar aangename klimaat wat te bieden.

Scootmobiels in Benidorm

Benidorm strandbestemming

Uiteindelijk komen de meeste bezoekers toch voor een strandvakantie. Ruim 60% van de bezoekers is van Britse afkomst. Dat hoor en zie je op straat. Dagelijks landen er tenminste 20 vluchten op de dichtstbijzijnde luchthaven van Alicante vanuit Groot-Brittannië. Relatief gezien zijn we als Nederland met een aandeel van 7% van alle bezoekers ook behoorlijk goed vertegenwoordigd. In Benidorm haal je dan ook een patatje met een frikandel zonder veel moeite. Je hoort geregeld Nederlands om je heen. Maar de Spanjaarden zelf en ook Portugezen trekken steeds meer naar Benidorm.

De meeste blauwe strandbedjes zijn bezet. Overal liggen handdoekjes uitgevouwen op het strand. Zandkastelen worden gebouwd en kuilen gegraven. Breed is het ruim twee kilometer lange strand van Playa de Levante niet. Toch is dit veruit het drukste strand. Met een graadje of 25 half oktober en een zee die al een zomer is opgewarmd gaat de strandpret in Benidorm gewoon door.

La 'Galaxia Hung' kunst

Zonsop- en ondergang

Vroeg in de ochtend heb je de boulevard bijna voor jezelf. Samen met wat rusteloze hardlopers en vlot wandelende senioren. Een perfect moment om de zon te zien opkomen. Balcón del Mediterráneo is dé plek om het kleurpalet dat de horizon verfraaid te aanschouwen. Vanaf hier heb je uitzicht op beide stranden en de skyline van Benidorm. Het uitkijkplatform is gebouwd op de plek van een kasteel uit de 14e eeuw dat vroeger als fort diende. De vier kanonnen zijn een herinnering aan de oorspronkelijke functie. Vrijwel iedere avond herhaalt het kleurenspektakel in de lucht zich. Dan is het aardig druk op Balcón del Mediterráneo.

Zonsondergang in Benidorm
Een meeuw vliegt langs de ondergaande zon
Playa Levante bij zonsopkomst

Yoga op het strand

Begin de dag fris met het in balans brengen van lichaam en geest. Of gewoon lekker rekken en strekken in het aangename ochtendzonnetje als je niet al te lenig bent. Je ziet meerdere mensen op het strand volledig ontspannen hun ding doen. Ana is yoga docent en probeert ons mee te nemen op een reis. Van een spinnende kat naar het omarmen van de zon. Al snel zijn we de draad kwijt en is genieten van wat beweging in het zonnetje. Als je echt ervaring met yoga hebt is dit zeker de plek om de boel in balans te brengen.

Yoga op het strand in Benidorm

Actief in Benidorm

Na het geluier op het strand is het tijd om wat actiever te worden. Daarvoor biedt Benidorm genoeg mogelijkheden. Je kunt een hike maken naar het kruis van Benidorm. Of naar La Torre de Caletes, waar je een mooi uitzicht op de steile kliffen van het nationaal park Serra Gelada hebt. Ook in het park Serra Gelada zijn meerdere gemarkeerde hikes uitgezet. Met een elektrische fiets kun je ook prima uit de voeten in Benidorm dat steeds fietsvriendelijker wordt. Overigens is het even opletten op de fietsstroken die aan de linkerzijde van de weg liggen. Dat maakt je als fietser kwetsbaar, zeker als je een rotonde moet oversteken. Als je stevig in het zadel zit kun je er ook voor kiezen om met een mountainbike op pad gaan en de trails in en rondom Benidorm te verkennen.

Culinair genieten in Benidorm

Op culinair vlak is Spanje altijd een feest. Benidorm is daarop geen uitzondering. Of je nu een pizza punt zoekt of een vijfgangen diner in een restaurant met uitzicht op zee. In de oude stad vind je de leukste restaurantjes. Het smalle straatje Calle Santo Domingo is omgedoopt tot de Tapas Alley. Opvallend weinig toeristen en veel Spanjaarden genieten hier van de lokale keuken.

Tapas Alley in Benidorm
Fastfood in Benidorm

Wijn proeven

Enrique Mendoza wilde zijn drie zonen een bijzonder bruidsgeschenk geven. Dat is een wijngaardje zeker. Eén van zijn zonen verdiepte zich in het druivensap en produceerde al snel meer wijn dan de familie kon drinken. Dus pakte hij het serieus aan. Op een kwartiertje rijden van de drukte van Benidorm draai je het terrein van Bodegas Enrique Mendoza op.Hier rollen jaarlijks een half miljoen flessen wijn van de band. Je kunt een rondleiding door de fabriek en de wijnkelders doen. En natuurlijk de nodige witte en rode wijntjes proeven. Zeker leuk om te doen in Benidorm.

Reis met ons mee

Meer avonturen