Search
Close this search box.

Actief in Benidorm

20 november 2023

Wereldberoemd zijn de stranden van Benidorm. Die nodigen een groot deel van het jaar uit om er neer te ploffen. En van de zon te genieten. Je kunt veel meer dan alleen maar luieren in de beroemdste badplaats van de Costa Blanca. Ook voor actievelingen heeft Benidorm genoeg te bieden.

Met een biketour op weg naar La Torre de Caletes

Fietsen in Benidorm

Grote kans dat je een Gazelle in het wild tegenkomt in Benidorm. Of een Batavus. Onze landgenoten die hun eigen fiets meenemen pik je er zo uit. Benidorm leent zich dan ook uitstekend om per fiets te verkennen. Dat kan je op eigen houtje doen of met een biketour. Zodra je de boulevard bij Playa de Levante verlaat kun je twee kanten op waarbij je de drukte meteen achter je laat. De weg naar Mirador Serra Gelada kronkelt zich omhoog en is autovrij. Het is een paar kilometer trappen naar het uitzichtpunt waar je vanaf het gerestaureerde La Torre de Caletes een prachtig uitzicht op Benidorm en de steile kliffen van het Nationaal Park Serra Gelada hebt. Onderweg passeer je nog Cala Tio Ximo, een idyllisch baaitje met prachtig helder water waar je goed kunt snorkelen.

De afdaling op de fiets naar La Torre de Caletes in Benidorm
De baai Cala Tio Ximo

Een andere leuk fietstocht is naar het kruis van Benidorm. Je moet even turen, maar liggend op het strand moet je het kruis kunnen zien. Het verhaal achter het kruis is bijzonder. Generaal Franco gaf in de jaren zestig toestemming aan Benidorm om als eerste plaats in Spanje het dragen van een bikini op het strand toe te staan. In ruil daarvoor moest er wel iets gebeuren om Benidorm te behoeden voor een zondige reputatie. Dus werd een groot kruis in elkaar gespijkerd, door Benidorm gesjouwd en naar een de top van een heuvel in Serra Gelada gesleurd. Het kruis is tegenwoordig van staal en verlicht. Met tal van foto’s en afscheidsberichten van overledenen erop geplakt is het een gedenkplek geworden.

Met de jeep van het pad af

Marco staat al klaar met zijn jeep om de andere kant van Benidorm te laten zien. Auto vriendelijk is Benidorm allerminst. De maximale snelheid is het centrum is net iets sneller dan stapvoets. Voetgangers hebben vrijwel overal voorrang. Bovendien zijn veel wegen eenrichtingsverkeer. Of gewoonweg afgesloten voor auto’s. De jeep brult even als hij de steile helling naar de restanten van het fort op de Tossal de la Cala moet bedwingen. Met je eigen auto ben je hier niet welkom. Van het fort is weinig meer over. De plek fungeert nu vooral als een uitzicht platform over de gehele skyline van Benidorm en de achterliggende bergen.

Vanaf Tossal de la Cala heb je een mooi uitzicht over Benidorm
De gehele skyline van Benidorm

Het zijn bescheiden bergen die net boven de 1.000 meter reiken. Uit de Puig Campana, met 1.400 meter de hoogste top, lijkt een keurig rechthoekig stukje te zijn gehakt. De legende gaat dat een verliefde reus net te klein was om over de berg zijn geliefde prinses te kunnen zien. Hij hakte een stukje uit de berg en smeet het in de zee. En dat is Benidorm eiland geworden, dat op 3,5 kilometer voor de kust van Benidorm ligt. Eindelijk mag de jeep los op het terrein waarvoor hij is gebouwd. We stuiteren over de rotsen tot zich een prachtig uitzicht over Benidorm ontvouwt. Vanuit deze hoek is pas goed te zien hoe de stad uit drie delen is opgebouwd. De Puig Campana leent zich ook prima voor om te hiken.

Puig Campana in Benidorm met het uitgehakte hoekje
Benidorm vanaf de berg Puig Campana
Benidorm lijkt wel op Manhattan

Hiken en mountainbiken in Benidorm

Daar waar het beton van Benidorm stopt begint de natuur. Het Nationale Park Serra Gelada scheidt Benidorm van het aangrenzende kustplaatsje l’Albir. Er lopen tal van hikes en mountainbike trails door dit bergachtige gebied. De hike naar de vuurtoren Faro del l’Albir vanaf l’Albir is verreweg de meest populaire en meest toegankelijke hike van vijf kilometer. Iets avontuurlijk is de hike van Benidorm dwars door het nationaal park naar l’Albir.  Voor 10.00 ’s ochtends en na 20.00 in de avond mag je op je mountainbike in dit deel van het gebied de trails bedwingen. Vanaf de Benidorm zijde kun je de hele dag de trails op, die kriskras door het gebied lopen.

In het Nationale Park Serra Gelada kun je hiken en biken
Mountainbiken in Nationale Park Serra Gelada

Het lijkt wat vreemd, maar ook tussen de wolkenkrabbers van Benidorm kun je los op de mountainbike. In 2022 is het recreatiegebied El Moralet geopend. Hierin zijn drie gemarkeerde routes van een paar kilometer aangelegd, met af en toe nog best wat hoogteverschil en technische passages. Leuk om even een paar rondjes te rijden.

Mountainbiken tussen de wolkenkrabbers van Benidorm
Mountainbiken tussen de wolkenkrabbers

Uitstapje naar Altea

Het voelt alsof je in een ander Spanje bent beland. Altea oogt authentiek. Zeker de oude binnenstad die tegen een heuvel is aangebouwd. Wit en blauw zijn hier de kleuren. Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes. De blauwe koepel van de Parochiekerk Nuestra Senora del Consuelo steekt boven de witte huisjes uit. Vanaf de heuvel ziet je net langs de berg van Serra Gelada nog een paar wolkenkrabbers in de verte. Via een tiental trapjes daal je af naar de brede wandelboulevard en het strand van Altea. Een leuk uitstapje op nog half uur fietsen van Benidorm.

Reis met ons mee

Meer avonturen