Search
Close this search box.

5x Tirol in de zomer

20 juni 2022

Tirol herbergt de meest populaire skigebieden ter wereld en trekt als regio dan ook de meeste bezoekers die de wintersport gaan. Veel landgenoten ondernemen in de winter de meer dan tien uur durende autorit naar Tirol. Maar wat kun je in Tirol doen als de temperatuur rond de twintig graden schommelt en de bergen groen zijn? Dit zijn de vijf zomerse hoogtepunten van Tirol.

1. IJspaleis

Ook in de zomer kun je in het Oostenrijkse Tirol in winterse sferen komen. De Hintertux Glacier is daarvoor de aangewezen plek. Geen rijen voor de gondelbaan, je kunt meteen instappen om je reis naar grote hoogte te beginnen. Als je niet tot de winter wilt wachten om de pistes te bedwingen kun je op de gletsjer skiën. Er zijn meer redenen om de gondelbaan naar de eeuwige sneeuw op 3.250 meter hoogte te nemen. Het uitzicht op de bergtoppen is werkelijk adembenemend. Vergeet niet een jas mee te nemen. Het is er natuurlijk een stuk kouder dan in het dal.

De Hintertux Glacier in Tirol is ook in de zomer wit

Bij toeval is in 2007 een wereld onder de piste ontdekt. In een gletsjerspleet trof men een verzameling van grote ijspegels in verschillende vormen, stalactieten en een gletsjer meer aan. Gletsjers staan bekend om hun bewegelijkheid, echter blijkt het ‘Natur Eis Palast’ honkvast. De spleten zijn zodanig toegankelijk gemaakt dat deze meer dan een miljoen jaar oude ijswereld te bezoeken is. Je loopt deels gebukt over de gladde paden van de gletsjer en klautert via ladders omhoog langs wanden vol met glinsterende ijskristallen, op weg naar het meer waarop een kort boottochtje over het steenkoude water door een ijsgrot mogelijk is. Het is misschien wel de meest bijzondere vaart die je mee zult maken. De temperatuur in het ijspaleis, dat het hele jaar door is te bezoeken, is constant rond het vriespunt.

De ijsgrot wordt verlicht met kleurrijke lampjes
Je kunt een boottocht door de ijsgrot maken

2. Achensee

Met veel rook en gefluit brengt één van oudste stoom tandwieltreinen ter wereld je vanaf station Jenbach in een uurtje naar station Seespitz aan de Achensee, dat op 931 meter hoogte is gelegen. Onderweg kun je op het zeven kilometer lange traject genieten de van panoramische uitzichten op het Tiroolse landschap, terwijl de trein langzaam klimt.

De stoomtrein brengt je bovenop de berg

Rondom de Achensee liggen vijf dorpen die met elkaar zijn verbonden met een boot. De dienstregeling van de boot en trein zijn op elkaar afgestemd. Rondom de Achensee is genoeg te beleven, zowel voor actievelingen als rustzoekers.

De boot op de Achensee in Tirol kun je als rondvaartboot gebruiken
De Achensee is een prachtig meer
Rondom de Achensee in Tirol iggen meerdere hikes

3. Rattenberg

Op een klein half uurtje van de Achensee vind je het kleinste stadje van Tirol én Oostenrijk. Vaak is het aantal bezoekers van Rattenberg een veelvoud van de nog geen 500 inwoners. Het uitgestrekte geasfalteerde parkeerterrein, met daarop parkeervakken voor touringcars, vormt de entree tot het stadje. De charme van de middeleeuwse architectuur maakt Rattenberg een geliefde plaats. Door de ligging aan de rivier de Inn was het stadje vroeger van strategisch belang. Tegenwoordig is het ook beroemd door haar vele glasblazerijen. De Parish kerk, gelegen aan het noordelijke uiteinde van de stadsgrenzen, behoort met het rijkelijk versierde interieur tot één van de mooiste kerken van Tirol. Een mooi uitzicht over Rattenberg, de vallei en het woeste water van de Inn heb je vanaf de kasteelruïnes.

Rattenberg is een oud stadje
In de zomer kan het behoorlijk druk in Rattenberg zijn

4. St. Jakobskruis

Vernoemd naar de welbekende pelgrimsroute, waarvan een deel van het traject door het dal van de Pillersee loopt, is op de top van de Buchensteinwand het St. Jakobskruis gebouwd. In het dorpje, geheel toepasselijk St. Jakob im Haus genaamd, neem je de stoeltjeslift naar een hoogte van bijna 1.500 meter. Juist voor deze specifieke plek is gekozen als meest geschikte locatie voor het kruis waarbij het de bedoeling is dat bezoekers even stil staan in hun drukke bestaan.  Het panoramische uitzicht vanaf het dertig meter hoge kruis over de bergen, de Pillersee en de dorpjes in het dal moeten daarvoor zorgen. De serene rust versterkt de ervaring.

Het St. Jakobskruis in Tirol is een markant gebouw
Het uitzicht van het St. Jakobskruis is adembenemend

5. Haflinger ervaring in Tirol

Met op de achtergrond de machtige alpen, beboste hellingen en een eenzaam pittoresk boerderijtje grazen ze in het met gele paardenbloemen bezaaide gras. De blonde manen glinsteren in de zon. Je hoeft geen liefhebber van paarden te zijn om dit beeld te kunnen waarderen. Zo’n 100 Haflingers, het paardenras dat afkomstig is en gefokt wordt in Tirol, vind je hier in de zomermaanden in het berglandschap nabij Ebbs. De dieren, die bijna onderdeel van het cultureel erfgoed van Tirol zijn, behoren toe aan de Fohlenhof Ebbs, de meeste bekende Haflinger stoeterij. Zowel de manage als de stallen zijn te bezoeken, periodiek zijn er shows en veilingen.

Haflingers zijn dol op het verse gras in de bergen
Een groep van 100 paarden bij elkaar is best imponerend

Reis met ons mee

Meer avonturen