Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontspanning en inspanning in Gastein

9 oktober 2023

Op een kleine anderhalf uur ten zuiden van Salzburg beland je in de groene vallei van Gastein, dat uit drie dorpen bestaat. Elk van de drie dorpen heeft zijn eigen charme. Ontspanning en inspanning gaan hier hand in hand.

Een paraglider in Bad Hofgastein

Dorpen van Gastein

Dorfgastein is het eerste dorp van het Gastein dat je tegenkomt. Het knusse en gemoedelijke dorp met 1.500 inwoners is een ideale uitvalsbasis voor gezinnen. Dorfgastein is het kleinste van de drie dorpen. Bad Hofgastein is het volgende dorp dat je tegenkomt. Met bijna 7.000 inwoners is dit het grootste en tevens het meest levendige dorp. Vanaf hier pak je de gondel naar de Schlossalm voor een mooie hike of ontspan je in de Alpentherme. Ieder jaar is Bad Hofgastein tevens gastheer voor de Adidas TERREX INFINITE TRAILS, een hardloopwedstrijd voor trailrunners over verschillende afstanden. Bad Gastein is het laatste dorp dat op een hoogte van 1.000 meter ligt. Het kletterende water van de imposante Gasteiner Wasserfall hoor je al van ver in het dorp dat chiquer oogt dan de twee buurdorpen.

Bad Hofgastein vanaf de voet van de Schlossalm
Bloemenweelde in Gastein
Een plein in Bad Gastein
De waterval van Bad Gastein

Culinair genieten

Een dienblad vol glazen gevuld met kleine blaadjes staan al klaar. Stefan vult een karaf water uit de beek. Het kristalheldere en ijskoude water van de snelstromende beek is gewoon drinkbaar. We zijn na een korte wandeling aangekomen bij de eerste stop op weg naar de waldbrunch. De locatie mag je bijna geheim noemen. In de korte broek versie van de traditionele kledernacht leidt Stefan de groep een heuvel op, dwars door struikgewas, tussen bessenstruiken door naar de tweede stop, waar het volgende gerecht uit de natuur, dat op een doorgezaagde boomstam wordt geserveerd.

De glazen worden gevuld met water uit de beek in Gastein
Gerechtjes uit de natuur tijdens de Waldbrunch
Het is een mooie hike naar de Waldbrunch

De waldbrunch wordt ’s zomers een aantal keren georganiseerd in het bosgebied van het Angertal, dat op een hoogte van circa 1.100 meter tussen de bergen Schlossalm en Stubnerkogel in ligt. De zevengangen brunch bestaat uit gerechten bereidt uit de natuur. Na de derde stop lopen we tussen de dennen door naar een open plek waar drie lange keurig gedekte tafels staan tegen een schilderachtige achtergrond. De chef-kok is druk bezig met de laatste voorbereidingen. Op de tafel ligt de menukaart met alle gangen. Ronduit indrukwekkend voor een brunch in het bos. Het is dan ook een paar uur genieten van de gerechten uit de natuur in de natuur.

Ontvangst bij de Waldbrunch met champagne
De omgeving van de Waldbrunch is prachtig
Sommige gerechten worden terplekke nog gemaakt
Iedere zomer wordt de waldbrunch een aantal keren georganiseerd in Gastein

Hiken in Gastein

De oranje gondels pendelen onverstoord naar de top van Schlossalm en weer terug naar het dal. Op een kleine tien minuten lopen van het centrum van Bad Hofgastein ligt langs de doorgaande weg het gondelstation dat je naar een hoogte van 2.066 meter brengt. Met het speciale hiking circuit ticket kun je voor één prijs twee bergen bedwingen.

De Schlossalm is geliefd om haar hike en klim mogelijkheden. Tal van wandelpaden slingeren over de berg in alle richtingen. Even de beentjes strekken kan met een de korte wandeling van een kilometertje rondom het prachtige bergmeer. Er zijn meerdere gemarkeerde wandelroutes met verschillende afstanden en hoogtemeters. Daarnaast zijn er zes klimroutes voor verschillende niveaus. In de verte is, met de Stubnerkogel op de achtergrond, een gondelstation zichtbaar. Dat is de volgende bestemming van het hiking circuit. Langs het meer loop je in een dik half uur naar de Kaserebenbahn waarmee je in blauwe gondels afdaalt naar het Angertal op 1.100 meter hoogte. Daar staan gele gondels van de Senderbahn klaar die je bij het Stubnerkogel bergstation op 2.251 meter hoogte weer afzet.

Hiken op de Schlossalm in Bad Hofgastein
Wandelen langs het meer op de Schlossalm

Een beetje wiebelig is ie wel, de 140 meter lange hangbrug naast het bergstation. Je loopt over de stalen brug met een diepte van meer dan 30 meter onder je voeten. Het uitzicht is prachtig. De Stubnerkogel is een berg van uitzichten met meerdere uitkijkplatforms. Vanaf het platform de Glocknerblick heb je een prachtig uitzicht over de bergketen met in het midden de befaamde Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Aan de andere kant van het bergstation zie je Bad Gastein in het dal liggen. Ook leent de Stubnerkogel zich prima voor een aantal hikes, waaronder de Rock Trail. Of je pakt de hike bergafwaarts naar Bad Gastein om de beroemde waterval te bewonderen. Vervolgens kun je met de bus weer terug naar Bad Hofgastein om het rondje te voltooien.

Vanaf de Stubnerkogel heb je een prachtig uitzicht op Bad Gastein
De wiebelende hangbrug op de Stubnerkogel in Gastein
Prachtige uitzichten vanaf de Stubnerkogel in Gastein
Hiken op de Stubnerkogel in Gastein

Thermaal ontspannen

Voordat je het in de gaten hebt vlieg je met een noodgang op een rubberen drijfband door een donkere buis die plots felrood wordt verlicht en eindig je in het warme water. Alpentherme Gastein is opgebouwd uit meerdere thermale gebieden en daardoor meer dan alleen een spa. Gastein beschikt over natuurlijke bronnen met warm thermaal water dat verrijkt is met het edelgas radon. Dit geneeskrachtige water heeft Bad Gastein en Bad Hofgastein ook als kuuroord bestemming op de kaart gezet. Maar ook gewoon om te ontspannen na inspanning is de Alpentherme Gastein de perfecte plek.

Alpentherme in Bad Hofgastein
Alpentherme in Bad Hofgastein

Reis met ons mee

Meer avonturen