Search
Close this search box.

Gastein: trailrunning voor iedereen

18 september 2023

De groene vallei van het Oostenrijkse Gastein is een paradijs voor trailrunning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Adidas de vallei uitkoos om haar jaarlijkse Adidas TERREX INFINITE TRAILS te organiseren. Dit jaar namen wij deel aan dit avontuur in Gastein.

Trailrunning in Gastein op de Stubnerkogel

Bergen in Gastein

‘Hop hop hop, good luck’. Een bebaarde man zwaait zijn rood witte vlag naar rechts om de juiste richting te duiden. Vanuit het centrum van Bad Hofgastein lopen we de enige vlakke kilometers richting de voet van de Schlossalm. Met zijn piek van 2.300 meter geen machtige Alpenreus, maar best wel een steile jongen. De deelnemers aan de 15 kilometer van de Adidas TERREX INFINITE TRAILS hoeven alleen de Schlossalm te bedwingen. De rest van het startveld moet ook de strijd aangaan met de naastgelegen bergen met klinkende namen zoals de Stubnerkogel en Graukogel.

Bij de start van de Adidas Terrex Infinite Trails 2023
Op weg naar de Schlossalm in Gastein

Wat is trailrunning?

Trailrunning is hardlopen over onverharde paden met obstakels zoals rotsen of boomwortels en veelal met hoogteverschillen. In ons platte land is dat laatste wat lastiger, alhoewel Zuid Limburg nog best wat uitdaging kan bieden. Naast actief bezig zijn gaat het ook om genieten van de natuur. De snelheid is dan ook van ondergeschikt belang. Naast uithoudingsvermogen vraagt trailrunning, afhankelijk van het terrein, om meer techniek en concentratie. Maar met een beetje conditie red je het al gauw in het bos.

Trailrunning in de bergen is best heftig

Klimmen geblazen

Vlak na de kabelbaan die naar de top van de Schlossalm leidt duiken we een tunneltje in. Daarna gaat het steil omhoog. Een deel van de langgerekte sliert lopers vertraagt naar een wandelpas bij de eerste hoogtemeters. Nu zijn we echt begonnen. Het is klimmen geblazen over smalle paadjes die zigzaggend hun weg naar boven vinden. De hoogtemeters tikken weg. We naderen een open grasveld en zien Bad Hofgastein al aardig in de diepte liggen, terwijl de ochtendzon net over de bergkam scheert. Om me heen hoor ik gehijg en gepuf.

De 15k trailrunning race van de Adidas Terrex Infinite Trails gaat over de Schlossalm
De 15k trailrunning race van de Adidas Terrex Infinite Trails gaat over de Schlossalm

Uitputtingsslag in Gastein

De Adidas TERREX INFINITE TRAILS is van oorsprong een estafette wedstrijd voor de echte diehard trailrunners. Teams van drie personen moeten samen een monstertocht door de bergen voltooien. Nu zijn er ook individuele afstanden. Minder zwaar is het niet geworden. Met afstanden van 60, 45 en 30 kilometer en duizenden hoogtemeters is het een ware slijtage en uitputtingsslag. Zo kent de 60 kilometer meer dan 5.000 hoogtemeters. Die deelnemers vertrekken in het donker om zes uur in de ochtend met een hoofdlamp, om pas in de loop van de middag terug te keren. Met name de Stubnerkogel is een lastige klant. Het is op en neer over smalle paden vol met stenen. De schitterende omgeving maakt de pijn van deze doorgewinterde lopers zachter.

Trailrunning op de Stubnerkogel
Trailrunning op de Stubnerkogel in Gastein

Piek in zicht

We klimmen verder door de bossen. In een stevig stap tempo, een hardlooppas is nog niet mogelijk. De Schlossalm is een groene berg. Het blijft kilometerslang behoorlijk steil. Over beekjes en boomwortels. Op de stukjes die iets open zijn priemt de zon ongenadig door de takken. Mijn bovenbenen beginnen te branden. Dan komt een gele tent met drankjes en versnaperingen komt in zicht. Water, fruit, gelletjes en zelfs in cola wordt voorzien. De top is bereikt, vanaf hier is het alleen nog maar letterlijk bergafwaarts.

Trailrunning met Bad Hofgastein op de achtergrond
Trailrunning met Bad Hofgastein op de achtergrond
Trailrunning met Bad Hofgastein op de achtergrond
De uitzichten tijdens de race zijn prachtig

Trailrunning in Gastein

Maar liefst 600 kilometer aan gemarkeerde hike en trailrunning paden telt Gastein. Bovendien zijn de trails ook nog eens nauwkeurig beschreven. Gastein bestaat uit de drie dorpjes Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein, die door middel van een busverbinding met elkaar zijn verbonden. Je hoeft dus niet altijd een rondje te lopen. Het is wel van belang goed voorbereid de bergen in te gaan. Natuurlijk met voldoende drinken en een opgeladen telefoon. Het weer kan in de bergen van Gastein snel omslaan. Dus kleding voor meerdere weersomstandigheden is aan te raden. Ook trailschoenen zijn handig, daarmee heb je meer grip. Je kunt eventueel ook stokken ter ondersteuning gebruiken.

Trailrunning in Gastein
Trailrunnen over de Stubnerkogel

Finisher Adidas TERREX INFINITE TRAILS 2023

De afdaling blijkt zo eenvoudig nog niet. Als een razende naar beneden knallen is geen goed idee. Het is te steil om alle remmen los te laten. Gelukkig kost het een stuk minder inspanning dan klimmen en blijft de hartslag laag. Voor de knieën is de steile afdaling een behoorlijke belasting. Ook tijdens de afdaling word je telkens verblijdt met prachtige uitzichten. De laatste kilometer langs de dorpsvijver richting het stadspark is weer vlak.  Onder luid gejuich loop ik samen met mijn medestrijders voldaan onder de boog van de finish door. Daar staan drie meisjes klaar om de deelnemers de zelf versierde houten medailles te overhandigen. Daarna mogen de vermoeide beentjes ontspannen. Ook hier heeft de organisatie aan gedacht. De Alpentherme is de rest van de dag exclusief toegankelijk voor de deelnemers. Met bovendien in de avond een poolparty om de prestaties van de dag te vieren.

Na 6,5 kilometer klimmen is het nu nog alleen dalen
Je moet jezelf afremmen op de afdalingen
Je moet jezelf afremmen op de afdalingen
Lokale kinderen staan klaar om de medailles uit te reiken
De Alpentherme is de hele dag exclusief beschikbaar voor deelnemers
Prijsuitreiking van de Adidas Infite Trails tijden de poolparty in de Alpentherme

Kennismaking met trailrunning

Het is even wat anders dan dwalen over de Veluwe. De bergen zijn andere koek. Deelname aan de 15 kilometer run van de Adidas TERREX INFINITE TRAILS leent zich prima voor een kennismaking met trailrunning in de bergen. Perfect te combineren met een meerdaags verblijf in het groene Gastein waar genoeg te doen is.

Reis met ons mee

Meer avonturen