Search
Close this search box.

Ziwa rhino ranch: wandelen tussen neushoorns in Oeganda

28 maart 2024

Wil je tijdens je rondreis door Oeganda écht iets speciaals meemaken? Bezoek dan de Ziwa rhino and wildlife ranch. Hier kun je namelijk wandelen tussen neushoorns. Een unieke kans om dichtbij deze bijzondere dieren te komen. Extra leuk: je kunt ook dineren en logeren tussen de neushoorns. In deze blog lees je alles wat je wil weten over een bezoek aan de Ziwa rhino ranch in Oeganda.

Ziwa rhino ranch: neushoorns spotten in Oeganda

Ziwa rhino ranch is de enige plek in Oeganda waar je neushoorns kunt zien. En dat niet alleen: je kunt hier ook tussen de neushoorns wandelen én erg dichtbij deze bijzondere dieren komen. Dat maakt Ziwa één van mijn favoriete plekken in Oeganda.

Sinds 1983 zijn neushoorns in de nationale parken van Oeganda helaas uitgestorven, door toedoen van stropers. Ziwa rhino ranch probeert hier verandering in te brengen. Het wildpark – een omheind terrein van 7.000 hectare – biedt een veilige omgeving waarin de neushoorns zich kunnen voortplanten. De dieren worden 24 uur per dag tegen stropers beschermd door gewapende rangers. Het lange termijndoel van Ziwa is om het aantal neushoorns zodanig te laten groeien, dat er een deel uitgezet kan worden in het wild. Bijvoorbeeld in Murchison Falls National Park.

Op de Ziwa rhino ranch in Oeganda kun je neushoorns spotten

Dieren spotten op de Ziwa rhino and wildlife ranch

Neushoorns zijn dé reden om Ziwa te bezoeken. Het is echter niet de enige diersoort die je hier kunt zien. Op het terrein van Ziwa rhino and wildlife ranch leven 40 soorten zoogdieren en 350 soorten vogels.

Deze dieren kun je onder andere spotten op de Ziwa rhino and wildlife ranch:

 • Zuidelijke witte neushoorn
 • Wrattenzwijn
 • Bosbok
 • Duiker
 • Kraanvogel
 • Maraboe ooievaar
 • Oegandese kob
 • Schoenbekooievaar
 • Waterbok
 • Zwart-witte franjeaap

Wat ik zo leuk vind aan Ziwa, is dat je vanuit het restaurant al verschillende diersoorten kunt zien. Tijdens onze maaltijden wandelden er wrattenzwijnen, maraboe ooievaars, een kraanvogel, duikers en neushoorns voorbij.

Wrattenzwijn in Oeganda

Hoe past een bezoek aan Ziwa rhino ranch in een rondreis door Oeganda?

Voor reizigers die tijdens hun rondreis door Oeganda ‘het westelijke rondje’ doen, is de Ziwa rhino ranch vaak de eerste óf laatste stop. Het park ligt tussen de hoofdstad Kampala en Murchison Falls National Park in.

Ziwa rhino ranch ligt op:

 • 4 uur rijden (175 km) van Kampala
 • 3 uur rijden (140 km) van Murchison Falls National Park

Sommige reizigers bezoeken het park als tussenstop, op dezelfde dag dat ze van Kampala naar Murchison Falls (of andersom) reizen. Zo’n bliksembezoek is wat mij betreft zonde. Je doet de rhino tracking dan namelijk niet op het ideale tijdstip, waardoor de neushoorns minder actief zullen zijn. Daarnaast is Ziwa rhino ranch echt een leuke plek om een nachtje te blijven slapen. Verderop in deze blog lees je meer over de overnachting in het park.

Ziwa rhino and wildlife ranch

Geschiedenis van Ziwa rhino ranch  

Ziwa rhino and wildlife ranch werd in 2005 opgericht. Het park startte met 6 neushoorns, die werden gedoneerd door verschillende internationale dierentuinen. Zo kwamen er 2 neushoorns vanuit Disney’s Animal Kingdom in Orlando, een pretpark dat ik tijdens mijn Florida rondreis heb bezocht. Begin 2024 is het aantal neushoorns tot 41 gegroeid. Een resultaat om trots op te zijn! Die trots merk je tijdens je bezoek dan ook bij alle medewerkers van Ziwa. Elke neushoorn krijgt een naam en bij het kantoortje van de rangers kun je de stamboom van alle neushoorns in Ziwa bekijken.

De voortplanting van neushoorns vraagt om geduld. De zwangerschap van deze diersoort duurt maar liefst 14 tot 16 maanden. Bovendien kan een vrouwtje slechts eens in de 2-3 jaar zwanger worden. Het zal dus nog even duren voordat er voldoende neushoorns zijn om te starten met de terugkeer in het wild. Een van de rangers vertelde dat ze hopen dat dit mogelijk is zodra er 50 tot 60 neushoorns in Ziwa zijn. 

Rhino tracking
Rhino tracking

Neushoorn tracking

De belangrijkste excursie die je in Ziwa kunt doen is een rhino tracking. Onder leiding van een ranger ga je op zoek naar neushoorns. Omdat de dieren 24/7 bewaakt worden en de rangers onderling contact hebben, zal jouw ranger altijd (ongeveer) weten waar er neushoorns te vinden zijn. Als dat ver van het kamp is, dan leg je het eerste stuk van de weg met je eigen auto af. Het laatste deel ga je altijd te voet.

De rangers kunnen wel garanderen dat je een neushoorn gaat zien, maar nooit vooraf aangeven hoeveel dat er zullen zijn. De dieren kunnen namelijk vrij door het park bewegen, dus je moet geluk hebben dat er meerdere groepjes bij elkaar in de buurt zijn. Wij zagen in totaal 10 neushoorns, verspreid over 3 groepen. Twee keer ging het om een moeder met kalf en één keer om een mannetje met meerdere vrouwtjes.

Het enthousiasme van onze ranger, Derrick, werkte aanstekelijk. Hij werkt al 8 jaar in het reservaat en kan het gedrag van de dieren daardoor goed aflezen. Hij vertelde ons precies waar we moesten lopen en staan, zodra we in de buurt van de neushoorns kwamen. Elke neushoorn stelde hij bij naam aan ons voor en over elke neushoorn kende hij verhalen. Bijvoorbeeld over Sonic, door wie hij een keertje was bestormd en voor wie hij toen maar net op tijd had kunnen wegduiken. Een goede reminder om tijdens de wandeling goed te blijven opletten. Want hoe dichtbij je in Ziwa ook bij de neushoorns kunt komen, het blijven wilde dieren. En dat is maar goed ook.

Praktische informatie over de neushoorn tracking

 • De rhino tracking kost 50 USD per persoon en duurt 1-1,5 uur.
 • Je kunt bij de Ziwa rhino ranch alleen met creditcard betalen.
 • De neushoorn tracking kun je in principe de hele dag doen, maar de beste tijd is in de namiddag (rond 16:00 uur) of in de ochtend. Dan zijn de neushoorns actiever en is de kans groter dat ze rondlopen, bijvoorbeeld op weg naar een waterpoel. Op het heetst van de dag rusten ze het liefst.  
 • Draag absoluut een lange broek tijdens de wandeling. Je loopt namelijk door hoog gras en riet dat behoorlijk scherp aanvoelt. Om die reden kunnen lange mouwen ook prettig zijn, maar dat is geen must.
 • De beste periode voor een bezoek aan Ziwa is de droge tijd, van december tot en met februari en van mei tot en met september. Het landschap van Ziwa is een combinatie van grasland en moeras. In de droge seizoenen is het moeras grotendeels opgedroogd. Daardoor kun je makkelijker rondlopen en dichtbij de neushoorns komen. In de regenseizoenen word je mogelijk belemmerd door flinke waterplassen en moeraspartijen. Een bezoek is in deze tijd wel mogelijk; je krijgt dan een hoog paar rubberlaarzen te leen. Je ziet de neushoorns nog steeds, maar mogelijk van verder weg.
 • Neushoorns hebben heel slecht zicht. Wanneer je stilstaat, kunnen ze je niet tot nauwelijks zien. Ze kunnen echter wél goed ruiken. Sterke luchtjes zoals parfum kun je voor je wandeling dus beter overslaan.

Neushoorn zien in Oeganda

Ziwa rhino ranch als tussenstop of met overnachting?

Ik benoemde het al even: veel mensen bezoeken Ziwa op de reisdag van Kampala/Entebbe naar Murchison Falls (of andersom). Je bezoekt de rhino’s dan waarschijnlijk midden op de dag en dat is niet de beste tijd voor de tracking. Bovendien kun je vanuit het restaurant veel verschillende dieren zien. Hoe vaak kun je nou zeggen dat je hebt gedineerd tussen de neushoorns? Ook ’s nachts liep er een grazende neushoorn rondom ons huisje. Ik vond de overnachting daarom echt de moeite waard.

Restaurant Ziwa rhino ranch

Overnachten op de Ziwa rhino ranch

Elke kamer op de Ziwa rhino ranch is vernoemd naar een neushoorn. Wij sliepen in de Nguzo room. De kamer was eenvoudig, maar prima. We hadden een ensuite badkamer (mét warm water, wat zeker niet bij alle accommodaties in Oeganda het geval is) en een ventilator. ’s Nachts werden we wakker van een grazende neushoorn onder het raam. Heel speciaal!

De maaltijden in het restaurant zijn niet zo uitgebreid of goed als in andere accommodaties in Oeganda. Maar voor één nacht zeker prima. Denk aan een bord pasta voor het diner en een ontbijt met fruit, brood en een eitje. Wat de maaltijden echter geweldig maakt, is dat je vanaf het restaurant uitzicht hebt op allerlei dieren. Tijdens ons diner liepen er zelfs neushoorns voorbij! Mijn tip is dus om op tijd te gaan dineren (nog voordat het donker is) zodat je hier maximaal van kunt genieten.

Een overnachting op de Ziwa rhino ranch is bovendien relatief budgetproof, in vergelijking met andere accommodaties in Oeganda. Onze tweepersoonskamer kostte in totaal 80 USD inclusief ontbijt. Voor het diner betaalden we 20.000 Oegandese Shilling per persoon.

Mijn advies: sla deze highlight tijdens je Oeganda reis niet over en blijf zeker een nachtje slapen.

Reis met ons mee

Meer avonturen