Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Kotor

11 januari 2024

Aan de Baai van Kotor in Montenegro ligt het stadje Kotor. Het is alsof op sommige straathoeken de tijd stil heeft gestaan. Kotor is magisch en romantisch tegelijk. Niet voor niets staat het stadje en zelfs de hele regio op Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Uitzicht op Kotor

Driehoekig fort

De oude stad van Kotor, Stari Grad, steelt zonder meer de show. Het is een driehoekig fort omsloten door meer dan 10 meter hoge stadsmuren die op sommige plekken wel 15 meter breed zijn. Vanaf deze stevige muren heb je dan ook een mooi uitzicht over de haven van Kotor die vaak vol ligt met plezierbootjes, jachten en zelfs cruiseschepen die aanleggen na een rondje door de baai. Kotor Fortress is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw als een middeleeuwse fortificatie tegen vijandelijke aanvallen. Vanwege de strategische ligging had Kotor een belangrijke rol in de handelsroutes en was het een belangrijke stad voor Montenegro. Gezien de omvang van het fort moet de bouw ervan een aardige duit hebben gekost. Stevig is de constructie na honderden jaren zonder meer.

De driehoekige oude stad van Kotor
Een deel van de stadsmuur wordt gerestaureerd

Verdwalen in Kotor

De smalle straatjes van kinderkopjes vormen een waar doolhof. Je verdwaalt er langs kerkjes en komt dan plotseling weer uit op een pleintje waar je nog niet eerder bent geweest. De Kathedraal van Kotor is niet te missen. Deze kathedraal is gebouwd ter ere van de heilige Tryphon, de beschermheer van de stad. Verstopt tussen een lampenwinkel en een souvenirwinkeltje, tegenover de kerk St. Mary Collegiate en vlak bij de noordelijke toegangspoort, ligt het pad dat leidt naar St John’s Fortress. Deze hike is één van de populairste activiteiten in Kotor, dat terecht op de Unesco werelderfgoedlijst staat.

Hike naar St. John’s Fortress

Het pad loopt tussen de huizen door meteen steil omhoog. Je komt bij een poortje met twee openstaande gietijzeren deuren uit. Hier moet je de entree van 8 euro per persoon aftikken om toegang tot de klim te krijgen. Het komende uur overbrug je een hoogteverschil van circa 250 meter met behulp van 1.350 traptreden. Neem je tijd en geniet van het uitzicht op de Baai van Kotor. Sommige delen van de trap zijn aardig steil. Zeker in de zomer is het verstandig om voldoende water mee te nemen. Na een pittige klim tref je boven op de berg de restanten van het fort aan. Het uitzicht op de Baai van Kotor is werkelijk schitterend. Met een gemiddelde basisconditie is de hike prima te doen.

Het uitzicht op de baai halverwege de klim
Hoe dichter je bij het fort komt hoe mooier het uitzicht
De klim naar St. John's Fortress in Kotor
Het uitzicht vanaf St. John's Fortress
Uitzicht op de Baai van Kotor

Katten van Kotor

Bijna overal tref je ze aan. Luilakkend in het zonnetje, slapend op een bankje of liggend in het gras. Honderden katten. Ooit hadden ze als taak om Kotor te behoeden voor muizen en ratten. Nu zijn ze het symbool van de stad. Geliefd door de vele bezoekers en verzorgd door de inwoners. Met een kattenmuseum en alle denkbare souvenirs van katten wordt slim gebruik gemaakt van de aanwezigheid van de harige beesten.

Katten van Kotor
Katten van Kotor

Strand van Kotor

Een strandbestemming is Kotor niet. Daarvoor moet je toch echt naar Budva. Op een kwartier lopen van de oude binnenstad vind je Kotor Beach, een strook strand met een lengte van ongeveer 400 meter. Zeker in de zomer kan het hier aardig druk zijn. Rondom Kotor zijn her en der kleine strandjes of pontons die toegang tot het turquoise gekleurde water van de baai van Kotor mogelijk maken.

De haven van Kotor

Reis met ons mee

Meer avonturen