Zoek
Sluit dit zoekvak.

Durmitor Ring: het mooiste rondje van Montenegro

25 april 2024

Een ritje over de Durmitor Ring road laat je kennismaken met het bijzondere Durmitor National park in Montenegro. Een grillig landschap met hoge bergen, diepen kloven, dichte bossen en blauwe meren dat je niet zou verwachten in Montenegro.

Durmitor Ring na de Sedlo Pass

Wat is de Durmitor Ring

De Durmitor Ring is een smalle weg met meer bochten dan rechte stukken. In totaal is het rondje door Durmitor National Park ongeveer 80 kilometer. Daar ben je, inclusief wat foto stops, zeker een uurtje of vier mee zoet. De smalle slingerende bergwegen zorgen ervoor dat een snelheid van vijftig tot zestig kilometer per uur wel echt het maximum is. Meestal tuf je je een stuk langzamer door de bochten. En daar is niks mee want de uitzichten onderweg zijn vaak fantastisch. Met behulp van lichtbruine borden met een grote 2 is de route grotendeels bewegwijzerd. Autorijden in Montenegro is prima te doen.

Het eerste deel van de Durmitor Ring nabij Zalbjak

Waar ligt het Durmitor National Park

Het Durmitor National Park is, net als Nationaal Park Lovćen, één van de vijf nationale parken die Montenegro rijk is en ligt in het noorden van het land, op iets meer dan 2 uur rijden van de hoofdstad Podgorica en op drie uur rijden van Budva aan de kust. De meeste gebruikte uitvalsbasis is Zabljak, een ietwat saai plaatsje met bijna 2.000 inwoners, een tankstation, drie supermarkten en een handjevol restaurants. Veel is er niet te beleven. Zabljak ligt op een hoogte van 1.450 meter en is daarmee de hoogstgelegen gemeente van de hele Balkan. De bergen rondom Zabljak zijn dan ook best indrukwekkend. Zo pieken 23 bergtoppen in de omgeving boven de 2.200 meter. In het stadje zijn een aantal hotels. Het is leuker om in de bergen net buiten Zabljak te overnachten. Zoals bijvoorbeeld in een knus en schattig feeënhuisje.

Zabljak is een weinig bijzonder plaatstje
De sprookjeshuisjes in de bergen bij Zabljak

Hoe rijd je de Durmitor Ring

Idealiter rijd je de Durmitor Ring tegen de klok in. Het grote voordeel is als iedereen dezelfde kant op gaat je geen tegenliggers hebt. Dat kan soms voor benauwde situaties zorgen op de soms smalle, steile en bovenal onoverzichtelijke bochten. Het blijft opletten. Als je start in Zabljak ga je eerst richting het noorden. Je klimt meteen omhoog en rijdt onder een oude skilift door. Verderop passeer je de Tara kloof. Na de Grand Canyon is dit met 1.300 meter de diepste kloof ter wereld. De beroemde boogbrug die de Tara Canyon overspant ligt overigens buiten de Durmitor Ring. Daar moet je voor omrijden.

Onder de skilft door op de Durmitor Ring
Af en toe kom je verkeer tegen op de Durmitor Ring
De Tara kloof langs de Durmitor Ring

Verdwenen meer

Het landschap verandert continu. Een diepe kloof maakt plaats voor glooiende heuvels met vergeeld gras. Je rijdt weer een stuk door een bos en klimt langzamerhand weer verder omhoog. Dan kijk je uit op het honderden meters lagergelegen Lake Sušic. Of eigenlijk een drassige grasvlakte waar in het voorjaar door gesmolten sneeuw weer een meer ontstaat. Het is een prachtige plek waar de wind tussen de bergen door suist. Deze plek is zeker een stop en een wandeling in de omgeving waard.

De plek waar normaal Lake Sušic ligt

Halverwege de Durmitor Ring

Andermaal passeer je de Tara kloof die tientallen kilometers door het nationaal park slingert. Het uitzicht op de steile beboste kloof is adembenemend. Bij het dorpje Trsa ben je ongeveer halverwege de route. Hier vind je een handjevol huizen, een café waar je een drankje kunt doen, een vergane speeltuin en een vijftal uit de kluiten gewassen kippenhokken met een bed waar je kunt overnachten. 

Slingerende wegen op de Durmitor Ring
Het dorpje Trsa langs de Durmitor Ring
Een oude bromfiets bij Trsa

Heuvels worden bergen richting de Sedlo Pass

Langs eenzame kerkjes, begraafplaatsen en tal van vervallen gebouwtjes vervolg je je weg. Heel af en toe kom je een bewoond huisje tegen. Heuvels veranderen langzaam in bergen zodra je richting de Sedlo Pass gaat. Deze berg, die de vorm van een heuvel heeft, is zonder meer één van de mooiste plekken langs de route en heeft zelfs een metersgrote fotolijst verdiend. Als je pech hebt is de zadelberg in nevelen gehuld. Dit laatste deel van de Durmitor Ring is het meest indrukwekkend.

Verlaten huisjes in het landschap bij de Durmitor Ring
Het begin van het stuk naar Sedlo Pass
Donkere wolken drijven voorbij op de Durmitor Ring

Laatste stop bij Black Lake

Vlakbij Zabljak ligt Crno Jezero, oftewel the Black Lake.  Het is de grootste van 18 gletsjermeren die het Durmitor National Park rijk is. Het meer wordt geflankeerd door grillige bergen en omringd door dichte bossen. De kleur van het water krijgt als de zon erop schijnt een bijzondere groene tint. De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het meer is een kleine kilometer. Bij een kioskje betaal je voor de toegang tot het meer. Daarna loop je door een haag van kraampje met uiteenlopend koopwaar. De wandeling rondom Crno Jezero is 3,5 kilometer. Je kunt het meer en de omgeving dan vanuit alle hoeken bekijken. Een mooie afsluiter van een rondje over de Durmitor Ring.

The Black Lake bij Zabljak
Indian summer in Durmitor National Park

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen