Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reistips Budva

22 januari 2024

Budva is dé zomerse strandbestemming van Montenegro. Chartervluchten vol badgasten trekken naar dit deel van de Adriatische kust. Dat in combinatie met een charmante oude binnenstad maakt Budva een aantrekkelijke bestemming in Montenegro.

Oude stad Budva vanaf het strand

Oude binnenstad van Budva

Budva wordt wel het kleine broertje van Dubrovnik genoemd. Met haar smalle straatjes en een ommuurde oude binnenstad gelegen aan de kust gaat die vergelijking best aardig op. Het is allemaal wat kleiner, gemoedelijker en goedkoper dan het mondaine Dubrovnik. Verwacht overigens geen spotprijzen in Budva. Het prijspeil zit aardig op West-Europees niveau. Budva is mooie stop of uitvalsbasis voor een roadtrip Montenegro en ligt op een half uurtje rijden van Kotor.

Zeker voor acht uur in de ochtend is Stari Grad, de oude binnenstad, nagenoeg geheel verlaten en kom je geen mens tegen in de smalle straatjes. Meerdere poorten geven toegang tot de binnenstad. Via de Pizanella Gate glip ik naar binnen. Een zwart witte kat kijkt me verbaasd aan. Het beest stopt even met het likken aan zijn poot en staart me na terwijl ik de lege straat inloop. Alle rolluiken en hekken zitten nog potdicht, terwijl zonnestralen langzaam hun weg naar de klinkertjes zoeken. Het is heerlijk dwalen door het doolhof van straatjes. De kerk van St. John is met haar slanke toren een markeringspunt. Schuin tegenover de kerk staat de Holy Trinity kerk met haar rijkelijk versierde interieur dat dateert uit de 17 eeuw. Ik loop door naar de Citadel waarvan de zware deur nog op slot is.

Pizanella Gate geeft toegang tot de oude stad van Budva
Kerk van St. John in Budva
Uitzicht op Budva

Ballerina van Budva

Vanaf het strand Ričardova Glava heb je een mooi uitzicht op de oude binnenstad van Budva. Voor het beste plekje moet je richting de rotsen naar het beroemdste beeldje van Budva lopen. De Budva ballerina is een bronzen beeld van een jongedame is een sierlijke positie. Op één been, met een arm gestrekt naar de hemel en met de andere hand houdt ze haar enkel vast achter haar rug. Tal van verhalen worden verteld over de ballerina. Ze zou verdrietig hebben gewacht op een zeeman die maar niet thuiskwam en volgens een ander verhaal werd haar man opgeslokt door een zeemonster. Los van alle legendes is het een gracieus beeld op een mooie plek.

Zicht op de Citadel van Budva vanaf strand Ričardova Glava
De ballerina van Budva

Stranden bij de oude stad

Als je langs de ballerina verder door loopt kom je uit bij Mogren Beach, een zandstrand ingeklemd tussen de rotsen. In de zomer is dit het meest populaire strand nabij de oude stad van Budva. Een stukje verderop vind je Mogren Beach 2, het zusterstrand dat vaak iets rustiger is. Aan de andere kant van de oude stad ligt het langgerekte Greco Beach met parallel daaraan een smalle wandelpromenade gevuld met restaurants.

Toegang tot Mogren Beach walk
Morgren Beach is verlaten in het najaar
Greco Beach in Budva
Langs de haven van Budva

Resorts net buiten Budva

In Becici, op iets minder dan drie kilometer ten zuiden van Budva, bevinden zich de grote vijfsterren resorts. Vanaf de oude stad van Budva kun je helemaal langs het strand van Greco Beach en via een tunnel naar dit deel van de stad lopen waar de meeste badgasten verblijven. Het strand is wat grauw en bezaaid met kiezelsteentjes. Met touwtjes tot in het water is het strand afgebakend per resort. Indirect een officieel verbod voor een strandwandeling. Achter de resorts langs loopt een pad dat als wandelboulevard fungeert. Her en der staan wat restaurantjes met nagenoeg hetzelfde menu en kioskjes met frisdrank, strandballen en schepjes. Het oogt wat grauw en oubollig. Toch is het geliefd. Zeker als de zon schijnt ligt het strand vol.

Becici met haar resorts
Zicht op Becici
Becici strand
Zonsondergang bij het strand van Becici

Fotogeniek Sveti Stefan

Vanaf de parkeerplaats langs de doorgaande weg E80 op zes kilometer ten zuiden van Budva heb je het mooiste uitzicht op het schiereiland Sveti Stefan. Dit voormalige vestigingsstadje is tientallen jaren geleden verbouwd tot een luxe vakantieoord waar de kamerprijzen beginnen bij 1.000 euro. Even rondneuzen op het eiland zit er niet in. Alleen gasten zijn welkom. Naast het privé strand van het resort ligt het publieke strand waar je gratis van de zon en het uitzicht op Sveti Stefan kunt genieten. Misschien wel het meest bijzondere strand van Budva.

Sveti Stefan vanaf de doorgaande weg

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen