Search
Close this search box.

Wat je zeker moet doen in het Ruhrgebied

9 januari 2023

Na twee uur rijden of treinen vanaf sta je midden in het Duitse Ruhrgebied. In deze regio in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn de steden bijna aan elkaar gegroeid. Met maar liefst 5 miljoen inwoners is het behoorlijk wat groter dan Berlijn. Het beeld van een gebied met zware industrie is al lang verleden tijd. Het Ruhrgebied barst van de leuke plekjes. We tippen vijf leuke dingen om te doen in het Ruhr gebied.

De steden zijn bijna aan elkaar gegroeid in het Ruhrgebied

Zollverein in Essen

Het rookgordijn van de zware industrie van het Ruhrgebied hing ook boven Essen. De stad had er zelfs een behoorlijk aandeel in. De mijnen waren hier populair, Essen was de zelfbenoemde mijnbouwhoofdstad van de wereld. De donkerrode dubbele schafttoren van de Zollverein was en is het symbool van de industrialisatie in Essen. De steenkolenmijn sloot haar gangen in 1986. De angstaanjagend diepe schachten werden volgestort met puin. Tien jaar lang duurde het voordat het enorme complex een tweede leven kreeg.

De Zollverein  is het symbool van de industrialisatie in het Ruhrgebied

Onze Rem Koolhaas kwam met een plan en ontwerp om het complex te behouden en nieuwe functies te geven. Zoals bijvoorbeeld het Ruhr Museum over de geschiedenis van de fabriek en de regio. Onder begeleiding van een gids loop je met de tour ‘dem Weg der Kohle’ langs het productieproces van het winnen van kool. De wagonnetjes staan nog op de rails en het gereedschap ligt nog op de werkbanken. Alsof de volgende dienst zo weer aan de slag kan gaan. Achter op het terrein ligt de Kokerei. De grote ovens van deze fabriek verhitten de steenkool waardoor het gas eruit ontsnapt en de cokes overblijven. De hoge schoorstenen vangen alleen wind en de vele kilometers aan pijpen en buizen worden steeds bruiner van de roest. Ook dit complex werd nieuw leven ingeblazen met een reuzenrad, in de winter een schaatsbaan en in de zomer een zwembad. Het industriecomplex Zollverein is prachtig herontwikkeld tot een recreatiegebied met oog voor het verleden. Het heeft dan ook de status van Unesco werelderfgoed gekregen.

Het Ruhr museum is gevestigd in de oude kolenwasserij
Het complex bevindt zich vlakbij de woonwijken van Essen in het Ruhrgebied
In de Zollverein is veel bewaard gebleven
Zollverein in Essen is een geslaagde herontwikkeling in het Ruhrgebied
Zollverein in Essen is een geslaagde herontwikkeling in het Ruhrgebied

Net buiten het Ruhrgebied: het Belgische Viertel in Keulen

Vooruit, officieel behoort Keulen niet tot het Ruhrgebied, maar wel tot de metropool regio Rijn/ Ruhr. Maar het natuurlijk een ontzettende leuke stad. Indrukwekkend is de Dom van Keulen zeker. De kathedraal is onlosmakelijk verbonden met de stad. Achter de dom vind je de spoorbrug die de beide door de Rijn gescheiden stadsdelen met elkaar verbindt. Een populair wandelgebied langs de oevers van de Rijn waar de meeste bezoekers vertoeven.

De hipste wijk van de stad bevindt zich echter aan de andere kant van de stad. De Belgische straatnamen hebben de wijk Belgische Viertel haar naam bezorgd. Kunst, muziek en cultuur maken de wijk. Streetart geeft het een smoel. Murals, stickers en andere kunstwerken zijn verstopt, maar ook zichtbaar. De kerk van Saint Michael aan de Brusseler Platz is het hart van de wijk. Op het pleintje voor de kerk bruist de levendigheid.

Altijd druk op de Brusseler Platz in Keulen
Kijk ook omhoog om de kunstobjecten te spotten
Stickers zijn ook een vorm van kunst in Belgischer Viertel in Keulen
Vele gevels in het Belgische Viertel zijn verfraait met streetart

Centro in Oberhausen

De eerste grote Duitse stad in het Ruhrgebied vanaf Nederland is Oberhausen, dat eigenlijk tot de wat kleinere steden behoort. Op het parkeerterrein van Centro wisselen de witte en gele kentekens elkaar af. Het grootste winkelcentrum van het land is in trek bij onze landgenoten. Centro is meer dan alleen een winkelcentrum. Hier kun je een dag doorbrengen met attracties zoals Aqua World, Sea Life en Legoland Discovery Center.Vlakbij Centro vind je de Gasometer, een meer dan 100 meter hoog gebouw dat op een silo lijkt en vroeger werd gebruikt voor de opslag van gas. Afwisselend vinden er exposities plaats. Het komende jaar staat de Gasometer in het teken van de expositie ‘het kwetsbare paradijs’.

 Ook aan de inrichting van het landschap is gedacht bij Centro in het Ruhrgebied
Centro is het grootste winkelcentrum van Duitsland
Het Lego discovery center maakt onderdeel uit van Centro in Oberhausen in het Ruhrgebied
De gasometer in Oberhausen is een andere geslaagde herontwikkeling

Margarethenhöhe in Essen

Een van de meest bijzondere wijken van Essen is de Margarethenhöhe. Oorspronkelijk is deze wijk in het zuiden van de stad opgezet als arbeidswijk door de familie Krupp, de eigenaar van Zollverein. Nu is het populair tuindorp waarin geen huis hetzelfde is. De speelse gevels die veelal zijn begroeid met de driebladige wingerd zijn heerlijk groen en maken het een bijzondere wijk. Het hart van de wijk is de Kleiner Markt met haar fontein. Het plein wordt omgeven door een schattig hofje van een tiental woningen en het statige Mintrops Stadt hotel. Margarethenhöhe bereik je in twintig minuten met de tram vanaf de Altstadt. Na een wandeling door de wijk loop je zo het Grugapark in. De wijk is daarmee een prima uitvalsbasis voor een citytrip Essen.

Margarethenhöhe is misschien wel de groenste wijk van Duitsland
Middenin in de wijk Margarethenhöhe staat dit statige hotel
Margarethenhöhe is speels, kleurrijk en groen
De Kleiner Markt is het centrale plein van Margarethenhöhe

Kaisergarten in Oberhausen

Kaisergarten is de groene long van Oberhausen, verstopt in het noorden van de stad. Zeker in de zomer kan het hier best druk zijn. Midden in het park ligt een gratis toegankelijk dierenpark. Ook de waterpartijen en tal van eeuwenoude bomen maakt het een mooi park voor een wandeling. De eyecatcher van Kaisergarten is de Slinky Springs to Fame brug die het Rijn Herne kanaal overspant. Het lijkt op een felgekleurde trapveer. In het donker is de brug een explosie van kleur. Na het oversteken van de brug kun je weer rechtsomkeert maken; aan de overkant is niets te beleven.

De Slinky Springs to Fame brug is een bijzondere brug in het Ruhrgebied
De Kaisergarten in Oberhausen is een mooi park
In de Kaisergarten in Oberhausen vind je verschillende restaurants
Geen restaurant in de Kaisergarten zonder schnitzel

Reis met ons mee

Meer avonturen