Een reis om de wereld in Legoland Billund

Legoland in het Deense Billund is hét park dat volledig is gewijd aan het beroemde speelgoed steentje. Alhoewel Lego tegenwoordig veel meer is dan alleen bouwblokjes voor kinderen en jeugdsentiment voor de oudere generatie. Lego is werelds en met zijn tijd meegegaan. Dat merk je in Legoland. Een bezoek aan Legoland is een kleine reis om en door een andere wereld.

Adventureland in Legoland Billund

Ontstaan van Legoland

Lego kent zijn oorsprong in het Deense stadje Billund. Ole Kirk Christiansen begon in jaren dertig met houten speelgoed dat in de loop der jaren werd vervangen door kunststof steentjes. Toen zoon Godtfred Kirk de zaak in 1957 overnam ging het hard en begonnen de steentjes de wereld te veroveren. Een stuk grond naast de fabriek werd aangekocht om Legoland te ontwikkelen dat in 1968 zijn deuren opende.

De lego mannetjes die oorspronkelijk boven de ingang stonden

Waar ligt Legoland Billund

Billund ligt in het hart van Jutland. Vanaf Utrecht is het een rit van een dikke 700 kilometer. De eeuwigdurende werkzaamheden op de Duitse autobahn zorgen gegarandeerd voor vertraging onderweg. Vanaf de grens bij Flensburg is nog ongeveer een uur en kwartier rijden.

Met een eigen internationaal vliegveld en een wereldberoemd park binnen de grenzen verwacht je dat Billund best wel een stad is. Dat valt tegen. Met haar 6.000 inwoners is het een klein stadje dat jaarlijks wordt overspoeld door meer dan twee miljoen toeristen die Legoland bezoeken. Billund heeft zich dan ook toegelegd op het bieden van vermaak van gezinnen met kinderen. Onder de noemer Legoland Billund Resort wordt ook het nabijgelegen tropisch zwemparadijs Lalandia, het klimpark Wow en de Givskud Zoo geschaard.

Uitzicht op Billund

Lego House

En natuurlijk het Lego House, waar je meer leert over de geschiedenis van Lego en waar naar hartenlust kan worden gebouwd. Door het gemeentehuis van Billund met de grond gelijk te maken kwam er tien jaar geleden een perfecte plek vrij voor ‘the home of the brick’. Vanaf bovenaf lijkt het gebouw te zijn opgebouwd uit gestapelde Legostenen. Je kunt helemaal naar boven klimmen. Ook de centrale hal van waaruit je de 15 meter hoge en uit zes miljoen steentjes opgebouwde Lego tree of life kunt bewonderen is gratis toegankelijk. Om meer te zien moet je de portemonnee trekken. Een entreeticket kost een slordige 45 euro.  

Legoblokken voor het Lego House
Het dak van Lego House

Een bezoek aan Legoland

Dan het echte Legoland, de bakermat van de steentjes. Met het ticket dat je online moet kopen open je het poortje dat je toegang geeft. Er zijn dagtickets, tickets voor twee dagen en combi tickets met het Lego House. De prijs is variabel en afhankelijk van de verwachte drukte en de weersvoorspelling. De toegangsprijs kan voor regenachtige dag zomaar tientallen kronen lager liggen. Gemiddeld moet je toch wel op 60 euro voor een volwassene rekenen. Goedkoop is de entree dus allerminst.

De beroemde ingang van Legoland Billund

Amsterdam in het klein

Het veerpontje vaart naar de overkant. Bij aankomst aan de overzijde rijdt een bus het pontje af en de straten van Amsterdam in. Over de kade langs grachtenpanden en een groene telefooncel. Een rondvaartboot tuft door de grachten. Iets verderop begint het platteland met weilanden vol koeien en boerderijen. Een NS trein model Hondekop raast langszij. Welkom in Miniland waar onder meer Amsterdam is nagebouwd met Lego. Meer dan twee miljoen blokjes zijn hiervoor gebruikt.

Amsterdam in het klein in Legoland
Nederland in het klein in Legoland

De wereld in Miniland

Allerlei landen en gebouwen zijn in Miniland met Lego nagebouwd in de schaal 1:20. Met oog voor detail. Een Schots dorpje aan het meer van Loch Ness waar om de halve minuut een monstertje zijn kop boven het water uitsteekt. Ook tal van Deense paleizen en kastelen zijn nagebouwd. Op schaal zijn een aantal hoge torens opgetrokken uit Lego steentjes. De Lego Eiffeltoren steekt nogal bescheiden af tegen de metershoge Burj Khalifa.

Nog meer landmarks zijn nagebouwd bij de Mini boats attractie. In een bootje maak je een rondje om de wereld en vaar je onder de Tower Bridge door, langs het Vrijheidsbeeld, het Colosseum, de Sfinx en andere beroemde bouwwerken van Lego. Even verderop tuf je in een jeep over de savanne langs olifanten, zebra’s, neushoorns en apen.

Tower Bridge van Lego
Afrika in Lego

Plattegrond van Legoland

Het is handig om na binnenkomst het eerst even hogerop te zoeken. De Lego Top is gelukkig niet van Lego gebouwd en brengt je al draaiend naar een hoogte van 36 meter zodat je een goed uitzicht over het park hebt en je alvast wat kunt oriënteren.  Je ziet de Duplo speeltuin voor de allerkleinsten en de monorail die telkens een vast rondje van drie minuten afdraait. In de uiterste hoek van het park staat een witte blokkendoos waar in een 4D film over de avonturen van Lego poppetjes wordt vertoond. Tussen de bomen door zie je wat gebouwen en achtbanen uitsteken.

Uitzicht vanaf de Lego Top
Duplo in Legoland

Legoland is ook een pretpark en dierentuin

Het draait niet alleen om de Lego steentjes, maar ook om de adrenaline. De achtbanen hebben vaak de langste rijen. De razendsnelle karretjes die over de kop gaan hebben klinkende namen zoals Flying eagle, X-treme Racers en Polar X-plorer. Uiteraard geheel in de stijl van Lego en elk in een eigen thema. Ook voor een nat pak zit je goed in Legoland. In een kano van een helling af glijden of dobberen op een piratenbootje terwijl omstanders vanaf de kant je nat spuiten met waterkanonnen. Meer water vind je in Atlantis, de onderwaterwereld van Legoland dat in samenwerking met Sea Life is opgezet. Tropische vissen, roggen en haaitjes zwemmen ongestoord langs allerlei Lego creaties.

Spelen met water in Legoland
Onderzeeër van Lego in Atlantis

Praktische informatie Legoland

Om alles te kunnen ervaren in Legoland heb je aan een dag niet genoeg. Twee dagen is precies goed. Als budget geen obstakel is slaap je het liefst in Hotel Legoland dat zit vastgeplakt aan het park. Je betaalt dan zeker het vijfvoudige ten opzichte van een bed in een glamping tent op de camping in Vorbasse, dat op een kwartiertje rijden ligt. Denemarken is geen goedkoop land. Voor een bezoekje aan Legoland moet je zeker niet op een kroontje meer of minder kijken.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen