Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hiken in Yosemite: de indrukwekkende Mist Trail

31 oktober 2022

Yosemite National Park is de natuur van de Verenigde Staten op haar best. Aan watervallen, bergen en valleien kom je hier niets tekort. Met eigen vervoer rijd je van uitzichtpunt naar uitzichtpunt, zoals in het centraal gelegen Yosemite Valley. Toch beleef je de natuur van Yosemite pas écht als je gaat hiken. Mijn aanrader voor een mooie wandeling in dit nationaal park: de indrukwekkende Mist Trail.

Op de Mist Trail zie je bijna altijd een regenboog

Mist Trail Yosemite: de wandeling in het kort

De Mist Trail is één van de mooiste wandelingen die ik tijdens mijn rondreis Zuidwest-Amerika maakte. Je kunt de route van deze hike grofweg in vier stukken delen:

 1. Het deel tot Vernal Fall Footbridge
 2. Het deel tot de top van Vernal Fall
 3. Het deel tot de top van de Nevada Fall
 4. De terugweg: dezelfde route terug of omlaag via de John Muir Trail

Duur en afstand hike: 9 kilometer / 5,5 uur voor de totale route (met terugweg via de John Muir Trail)
Hoogteverschil: ongeveer 600 meter
Startpunt: Happy Isles Bridge
Voorbereiding:
Neem zeker een poncho of regenkleding mee!

Mist Trail Yosemite deel 1: tot Vernal Fall Footbridge

Het eerste deel van de Mist Trail loopt van de Happy Isles Bridge naar de Vernal Fall Footbridge. Er zitten steile heuvels in dit stuk, maar het uitzicht is meteen al mooi. Vanaf de brug kijk je uit op de Vernal waterval in de verte.

Dit deel van de route wordt het drukst bezocht. De meeste mensen draaien bij de brug echter weer om. Als je dat doet, ben je zo’n 1 tot 2 uur bezig (circa 2,5 km). Deze wandeling kun je met minimale voorbereiding maken, zolang je maar water bij je hebt. Bij de Vernal Fall Footbridge zijn toiletten. Ook is er een drinkwaterpunt.

Vernal Fall Footbridge

Mist Trail Yosemite deel 2: tot de top van Vernal Fall

Vanaf het tweede deel wordt de Mist Trail avontuurlijk. Om bij de top van de Vernal Fall te komen, beklim je 600 treden (300 meter hoogteverschil). Hier ontdek je waarom deze hike de ‘Mist Trail’ wordt genoemd. Je klimt namelijk vanaf de voet van de waterval omhoog. Daarbij loop je constant door de nevel van de waterval. Je wordt hierbij héél erg nat. Het is net alsof je met je kleren aan onder de douche stapt. Op de foto hieronder kun je zien hoe je door de nevel van de waterval loopt.

Nevel op de Mist Trail

Eenmaal boven wordt je inspanning beloond met een fantastisch uitzicht. Je staat bovenaan de Vernal waterval en ziet het water langs je heen naar beneden razen. Er is bijna altijd een regenboog te zien. Ook is er een grote rotsvlakte, Bij goed weer kun je hier je natte kleren uitspreiden om te laten drogen. Het is de perfecte plek voor een pauze met zelf meegebrachte snacks. Daarbij word je omringd door eekhoorntjes, dus pas ervoor op dat ze je eten niet te pakken krijgen.

Als je hier omdraait, duurt je totale route zo’n 3 uur (4 km). Doorgaan is echter zeker aan te raden. Niet alleen omdat je op de weg naar beneden anders wéér nat wordt, maar vooral omdat de mooiste uitzichten pas in het laatste deel van de Mist Trail zitten.

Vernal Fall op de Yosemite Mist Trail

Mist Trail Yosemite deel 3: tot de top van Nevada Fall

Als je besluit verder te lopen, dan ga je op weg naar de top van Nevada Fall. Sommige stukken zijn steil, met haarspeldbochten en trappen die in de rotsen zijn uitgehakt. Ik vond de wandeling en klim goed te doen, zolang je af en toe pauzeert. Onderweg kwam mijn poncho nog regelmatig van pas, als bescherming tegen de mist van de watervallen.

In dit laatste deel zit nog eens 575 hoogteverschil. Bovenaan de 181 meter hoge waterval wacht vervolgens één van de mooiste uitzichten van Yosemite National Park. Je kijkt uit over een grote vallei en de omringende bergen. Je kunt dicht bij de afgrond komen, die op sommige plekken met hekken is afgezet. Via een bruggetje loop je over de top van Nevada Fall heen. Hierna kom je op een open rotsvlakte, die licht afloopt richting de bergrand. Bovenaan is een toilet, maar verder zijn er geen voorzieningen. Neem zelf drinken en eten mee, want dit is de perfecte plek voor een picknick. Zelden had ik zo’n mooie lunchplek!

Hiken in Yosemite National Park
Reisblogger Sascha van Zonsbeek van reisblog Expedition Anywhere
Nevada Fall
Lunchen bij Nevada Fall

Deel 4: terugweg via de John Muir Trail

Voor de terugweg zijn er twee opties:

 1. Via dezelfde weg terug omlaag
 2. Terug via de John Muir Trail

Welke route je ook kiest; uiteindelijk kom je weer bij de Vernal Fal Footbridge uit. Vanaf daar loop je terug naar het startpunt van de wandeling.

De John Muir Trail heeft mijn persoonlijke voorkeur, om meerdere redenen. Allereerst vind ik het leuker om niet twee keer dezelfde weg te lopen. Ook levert dezelfde weg terug je voor de tweede keer een nat pak op, bij het omlaag lopen langs Vernal Fall. Daarnaast biedt de terugweg via de John Muir Trail extra uitzichten. Als je vanaf de top van Nevada Fall doorloopt, kom je vanzelf op de John Muir Trail uit. Je hebt dan geweldig zicht op Nevada Fall, de rots Liberty Cap en op de achterkant van de bekende rots Half Dome. De extra uitzichten maken het voor mij méér dan goed dat de terugweg via de John Muir trail iets langer is (1,5 kilometer) dan dezelfde weg terug. Overigens loop je ook een deel door het bos, zonder uitzicht. Je daalt flink af, maar het pad is wel minder steil en daardoor makkelijker te lopen dan wanneer je via de Mist Trail (en dus dezelfde weg terug) omlaag zou lopen.

Uitzicht op Nevada Fall vanaf de John Muir Trail
Praktische tips voor de Mist Trail in Yosemite

Praktische tips:

 • De wandeling start bij de Happy Isles Bridge. Dit is halte #16 van de gratis shuttlebus.
 • Kom je met eigen vervoer? Dan is de dichtstbijzijnde parkeerplaats de Yosemite Valley Trailhead Parking. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar de Happy Isles Bridge. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je parkeren bij Curry Village (ook wel Half Dome Village genoemd). Vanaf daar is het 20 minuten lopen naar het startpunt van de wandeling. Je kunt vanaf Curry Village ook de shuttlebus nemen.
 • Als je met eigen vervoer komt, laat er dan géén eten of drinken in liggen. Dit in verband met beren.
 • Neem absoluut een poncho of regenkleding mee. Onderweg naar de Vernal Falls word je namelijk héél erg nat. Neem eventueel ook een plastic tas mee om je camera(tas) te beschermen tegen het water.
 • Kleed je in laagjes, bij voorkeur in waterbestendige kleding. Er zit best wat hoogteverschil in de route. Boven kan het fris zijn, zeker als je kleding nat is geworden.
 • Ga je naar Vernal Fall of hoger, neem dan zeker wat te eten mee. Zowel Vernal Fall als Nevada Fall zijn prachtige lunchplekjes! Neem ook voldoende water mee.

Meer hiken in Zuidwest Amerika? Lees dan ook de blog over Angels Landing in Zion (mijn favoriete hike in de Verenigde Staten!) of ons overzicht met hikes in de Grand Canyon.

Reis met ons mee

Meer avonturen