Search
Close this search box.

Reisgids voor de Grand Canyon (South Rim)

30 juli 2022

Roestbruine rotsen zover als je kunt kijken. Diepe ravijnen die worden gespleten door een kolkende rivier. Langzaam naar de kloofrand schuifelen, en dan moeite moeten doen om de bodem te zien. Kilometers lopen met steeds weer nieuwe uitzichten in de diepte. Adelaars, gieren, eekhoorntjes en muildierherten spotten… Welkom in de Grand Canyon!

Gratis reisgids voor de Grand Canyon

Hoogtepunt van je Zuidwest Amerika rondreis

De Grand Canyon is één van ’s werelds mooiste natuurverschijnselen. Pas wanneer je er daadwerkelijk bent, besef je hoe prachtig het er is. Het is dan ook een must see tijdens een rondreis Zuidwest Amerika. In deze reisgids geven we veel praktische tips voor jouw bezoek aan de Grand Canyon (South Rim).

Zonsondergang in de Grand Canyon

Goed om te weten: de Grand Canyon bestaat uit 2 delen

De Grand Canyon bestaat uit twee verschillende delen die voor toeristen bereikbaar zijn. Dit zijn de South Rim en de North Rim. Oftewel de zuidelijke en noordelijke rand van de kloof. Beide delen hebben aparte ingangen. Met de auto is het een rit van 315 (!) kilometer van de ene naar de andere ingang.

Omdat de afstand tussen beide ingangen zo groot is, beperken de meeste rondreizen door Zuidwest Amerika zich tot één van de twee delen van de Grand Canyon. Deze reisgids gaat over de South Rim. Dit deel van Grand Canyon National Park is niet alleen het gehele jaar open, ook zijn hier de meeste faciliteiten en bezienswaardigheden. Daarom wordt de South Rim van de Grand Canyon het meest bezocht.

Ook de South Rim kun je in meerdere gebieden verdelen: 3 in totaal. Het centrale deel ligt bij Grand Canyon Village. Daarnaast lopen er 2 wegen langs de kloofrand: Hermit’s Road in westelijke richting en Desert View Drive in oostelijke richting. Langs deze wegen liggen uitzichtpunten en starten wandelroutes. Om de drukte op de parkwegen te beperken, is er een gratis shuttlebussysteem.

Wat zijn de highlights van een bezoek aan de Grand Canyon?

 • Bekijk de zonsondergang in de Grand Canyon
 • Bekijk de omgeving van Grand Canyon Village
 • Neem de shuttlebus langs de viewpoints van Hermit’s Road
 • Rijd langs de viewpoints van Desert View Drive
 • Wandel langs de kloofrand
 • Maak een day hike ín de canyon

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Grand Canyon National Park is het bekijken van de zonsondergang

Bekijk de zonsondergang in de Grand Canyon

Een van de leukste dingen die je kunt doen in Grand Canyon National Park, is het bekijken van de zonsondergang. Dit is echt de moeite waard. De ondergaande zon geeft de gigantische canyon namelijk heel bijzondere kleuren. De populairste plek om de zonsondergang te bekijken is Hopi Point. Alternatieve plaatsen (met minder bezoekers) zijn Pima Point, Yaki Point en Grandview Point. Hopi Point en Pima Point liggen langs Hermit’s Road; hiervoor moet je dus de shuttlebus nemen. Yaki Point en Grandview Point zijn per auto bereikbaar.

Zelf koos ik voor Mather Point. Dit uitzichtpunt ligt naast de parkeerplaats bij het Visitor Center en is dus gemakkelijk te bereiken. Dit is extra handig wanneer je (net zoals ik) ’s avonds speciaal voor de zonsondergang teruggaat naar het park.

Pas wanneer je er daadwerkelijk bent, besef je echt goed hoe groot deze kloof is

Verken de omgeving Grand Canyon Village

Dit is het centrale deel van de South Rim, met hotels en restaurants. Vlakbij ligt ook het Visitor Center, met enkele grote parkeerplaatsen. Dit is een goede plek om je auto te parkeren en de shuttlebus te pakken, voor het verkennen van Grand Canyon Village en Hermit’s Road. Direct naast de parking ligt Mather Point. Ondanks de drukte, vond ik dit één van de mooiste uitzichtpunten. Verderop ligt Yavapai Point, ook zeker de moeite. Het biedt namelijk één van de mooiste panorama’s over de Grand Canyon.

Je kunt een mooie wandeling maken van Mather Point naar Historic Village. Dit is 4 km (90 minuten) enkele reis. Onderweg kom je langs Yavapai Point en de Trail of Time, met informatieborden over het ontstaan van de Grand Canyon. Vanaf Historic Village kun je de rode busroute over Hermit’s Road nemen of de blauwe busroute terug naar het Visitor Center.

Een van de viewpoints langs Hermit's Road

Bekijk de viewpoints langs Hermit’s Road

Hermit’s Road ligt aan de westkant van de South Rim. De weg loopt 13 km tussen Grand Canyon Village en Hermit’s Rest, het meest westelijke punt van de South Rim. Er zijn 9 viewpoints in totaal. Tussen maart en november is dit deel alleen per shuttlebus bereikbaar (rode route). Een roundtrip met de shuttlebus (zonder uitstappen) duurt 80 minuten. Mooie uitzichtpunten zijn onder andere Maricopa Point, Hopi Point en Pima Point.

Bron: Grand Canyon National Park

Let op: van rechts naar links op kaart stopt de shuttlebus overal. Op de terugweg stopt de bus echter alléén bij Pima Point, Mohave Point en Powell Point.

Stops langs Hermit’s Road

 1. Hermit Shuttle Transfer: startpunt van de rode route. Van mei-september gaat er tussen zonsopgang en zonsondergang iedere 15 minuten een bus. Vanaf zonsondergang tot een uur daarna gaat er iedere 30 minuten een bus. Je kunt hier overstappen op de blauwe shuttlebusroute naar Grand Canyon Village/Visitor Center.
 2. Trailview Overlook: weids uitzicht over de Grand Canyon, in het bijzonder de Bright Angel Trail
 3. Maricopa Point
 4. Powell Point
 5. Hopi Point: van alle viewpoints langs de South Rim, kun je hier het verst de canyon in kijken. Je ziet ook een deel van de Coloradorivier. Er zijn toiletten.
 6. Mohave Point: prachtig uitzicht op de Coloradorivier. Je kunt enkele rapids in de rivier spotten.
 7. The Abyss: vanaf dit punt zie je de canyon 914 meter de diepte in duiken.
 8. Monument Creek
 9. Pima Point: prachtig, weids uitzicht. Van alle viewpoints langs Hermit’s Road, kun je hier het beste de rivier zien.
 10. Hermit’s Rest: hier zijn een snackbar, gift shop en toiletten.

Geen tijd voor alle viewpoints? Mijn favoriete uitzichtpunten langs Hermit’s Road waren Hopi Point, Mohave Point, Maricopa Point en Pima Point.

Een van de vele viewpoints over de Grand Canyon

Rijd over de Desert View Drive (East Rim Drive)

De Desert View Drive (ook wel de East Rim Drive genoemd) loopt van het Visitor Center bij Grand Canyon Village naar Desert View bij de oostelijke parkingang. Kom je vanuit de richting van Page, Bryce Canyon of Zion? Dan kom je via de oostelijke ingang het park binnen. De weg is in totaal 35 km lang. Je mag hier met je eigen auto rijden (behalve naar Yaki Point). Alle uitzichtpunten hebben parkeergelegenheid.

Bron: Grand Canyon National Park

Viewpoints langs de Desert View Drive

 1. Yaki Point: het enige uitzichtpunt op deze route dat je niet met eigen vervoer kunt bereiken. Je moet de shuttlebus vanaf het Visitor Center nemen (oranje route). Bij dit punt begint de South Kaibab Trail. Er zijn toiletten.
 2. Grandview Point: met 2250 meter is dit één van de hoogste uitzichtpunten van de Grand Canyon. Je kunt links én rechts de canyon inkijken. Je ziet ook een deel van de Coloradorivier. Er zijn toiletten.
 3. Moran Point: prachtig uitzicht. Hier kun je de geologische structuur van de canyon goed zien.
 4. Lipan Point: om dit punt te bereiken, moet je een kleine zijweg inslaan. Dit levert je bijna 360 graden uitzicht op. Je ziet de rivier met enkele stroomversnellingen.
 5. Navajo Point: dit is het hoogste viewpoint aan deze kant van de canyon (zonder op de uitkijktoren bij Desert View te gaan staan). Die toren kun je vanaf hier goed zien.
 6. Desert viewpoint: vanaf de parking loop je nog 500m naar de kloofrand en een uitkijktoren. Dit is het eerste punt dat je tegenkomt als je het park via de oostelijke ingang tegenkomt, of het laatste punt voordat je het park aan de oostkant verlaat.

Als je de tijd hebt, zou ik bij elk punt langs de Desert View Drive stoppen. Ik vond de verschillen tussen de uitzichtpunten langs deze weg namelijk groter dan langs Hermit’s Road. Enkel het uitzicht vanaf Yaki Point vond ik minder bijzonder. Daar zou ik dus alleen heen gaan als je de South Kaibab Trail wil lopen. Geen tijd om bij elk punt te stoppen? Mijn favoriete uitzichtpunten langs de Desert View Drive waren Grandview Point, Moran Point en Lipan Point.

Hikes in Zuidwest Amerika

Rim Trail: wandelen langs de kloofrand

Je kunt ook langs de kloofrand wandelen, over de Rim Trail. Dit wandelpad loopt van Hermit’s Rest tot aan het beginpunt van de South Kaibab Trail. De totale afstand is 20,6 km (enkele reis). Langs de kloofrand wandelen is prima te combineren met Grand Canyon Village en/of  Hermit’s Road. Je kunt delen van de route lopen en de bus nemen als je moe bent. Let wel: je vergist je gemakkelijk in de afstanden, die daardoor kunnen tegenvallen. Wil je graag langs de kloofrand lopen? Dan raad ik het deel bij Grand Canyon Village aan (Mather Point – Yavapai Point – startpunt shuttlebus Hermit’s Road).

Day hikes in de Grand Canyon

Day hikes in de Grand Canyon

De Grand Canyon biedt diverse day hikes. De populairste zijn de South Kaibab Trail en de Bright Angel Trail. De South Kaibab Trail is rustiger en heeft betere uitzichten. In de zomer kan de Bright Angel Trail echter een betere keus zijn. Hier vind je namelijk meer schaduw en waterpunten.

Als je naar beneden loopt, onderschat je gemakkelijk de steilheid van het pad. Houd er rekening mee dat terug omhoog lopen twee keer zo lang duurt als omlaag lopen. En reken op flink kuitenbijten! Ook wordt het warmer naarmate je afdaalt in de canyon. Draag laagjes (het weer kan snel omslaan) en zorg voor zonnebrand, veel water (minimaal 2,5 liter per persoon) en snacks.

South Kaibab Trail

South Kaibab Trail

Dit pad loopt van de kloofrand tot aan de canyonbodem. Helemaal naar de bodem en terug kan echter niet in één dag (en mag ook niet zonder permit). De trail is steil, met weinig schaduw. Het startpunt is Yaki Point, wat alleen bereikbaar is per shuttlebus (oranje route, ca. 10 minuten rijden vanaf het Visitor Center). Het pad is goed onderhouden maar heeft geen faciliteiten (behalve een toilet bij Cedar Ridge). Je kunt op 3 punten omkeren:

 1. Ooh Aah Point:
  Dit is een rotspunt langs het pad, vanaf waar je ver de canyon in kijkt. Het is daarom een populaire fotoplek. Als je hier omkeert, duurt je wandeling 1-2 uur (3 km, 230m hoogteverschil).
 2. Cedar Ridge:
  Bij Cedar Ridge heb je voldoende plek om te zitten en uit te rusten. Het uitzicht is fantastisch. Hier voel je echt dat je ín de canyon bent. Je ziet de steile kloofranden, maar kunt ook nog ver de diepte in kijken. Omdat de afdaling gemakkelijk gaat (je bent in 1 uur bij Cedar Ridge) is de verleiding groot om verder te lopen. Zelf ben ik hier echter omgedraaid. Toen ik weer boven was, was ik daar blij mee. Het pad omhoog valt tegen, doordat het steil is en er nauwelijks schaduw is. In de zomer wordt het daarom afgeraden om verder te dalen dan dit punt. In totaal ben je 2-4 uur bezig (340 meter hoogteverschil).
 3. Skeleton Point:
  Skeleton Point ligt halverwege de kloofrand en de canyonbodem. Dit is het laagste omkeerpunt wat je in één dag kunt bereiken. Vroeg starten is dan noodzakelijk. Het is een zware wandeling, met 2 uur dalen en 3 uur stijgen. Vanaf het omkeerpunt moet je zo’n 5 km steil omhoog lopen (620m hoogteverschil).  In totaal ben je 4-6 uur bezig.

Ooh Aah Point langs de South Kaibab Trail

Bright Angel Trail

Deze trail is qua kilometers iets langer, maar qua hoogteverschil iets minder zwaar dan de South Kaibab Trail. De trail start bij de Bright Angel Lodge, vlakbij Grand Canyon Village. Onderweg zijn waterpunten. Ook hier zijn 3 omkeerpunten:

 1. 1,5 mile resthouse
  Bij dit omkeerpunt zijn een waterpunt en toilet. Ook schijn je hier vaak condors te kunnen spotten. Als je hier omdraait, ben je 2-4 uur onderweg (5 km, 300 m hoogteverschil).
 2. 3 mile resthouse
  Tot aan hier is het pad steiler dan op het eerste stuk. Er is water, maar geen toilet. Als je hier omkeert, ben je 4-6 uur onderweg (bijna 10 km, 700 m hoogteverschil).
 3. Indian Garden
  Om hier te komen, overbrug je 1000 meter hoogteverschil. Er zijn een waterpunt en toilet. De totale route kost je 6-9 uur (14,5 km). Volgens het Visitor Center is dit omkeerpunt alleen haalbaar voor mensen met een goede conditie, die vroeg zijn vertrokken. Ga zeker niet verder naar beneden dan dit punt.

Een wandeling naar beneden in de Grand Canyon is heel erg steil

Mijn ervaring met een day hike in de Grand Canyon

Als je de tijd hebt, dan is het leuk om een stukje omlaag de canyon in te lopen. Persoonlijk heb ik tijdens mijn rondreis Zuidwest Amerika echter mooiere wandelingen gemaakt. Als ik het vergelijk met Bryce Canyon (Navajo Loop Trail) en Zion (Angel’s Landing), dan vond ik die trails afwisselender. Wanneer ik kritisch ben, dan zijn de uitzichten vanaf een lager punt ook niet per se beter dan vanaf de kloofrand. Ik vind een day hike in de Grand Canyon daarom een leuke toevoeging, maar geen absolute must. Een stuk langs de kloofrand wandelen vind ik wél een aanrader (bijvoorbeeld tussen Mather Point en Bright Angel Trailhead).

Mijn bezoek aan de Grand Canyon

Dag 1:
– Rit vanuit Page naar de oostelijke parkingang (2 uur)
– Desert View Drive: met de auto langs alle uitzichtpunten rijden (behalve Yaki Point)
– Parkeer de auto bij het Visitor Center. Daarna wandeling Mather Point – Yavapai Point – startpunt shuttlebusroute Hermit’s Road
– Hermit’s Road met de shuttlebus, inclusief enkele uitzichtpunten
– Diner in Tusayan
– Overnachting in Tusayan

Dag 2:
– South Kaibab Trail
– Diner in Tusayan
– ’s Avonds terug naar het park voor de zonsondergang
– Overnachting in Tusayan

Wil je geen day hike maken? Dan kun je dit programma ook in één dag te doen en diezelfde avond de zonsondergang bekijken. Als je meer tijd hebt, kun je bijvoorbeeld een helikoptervlucht maken (dit heb ik zelf niet gedaan, maar Travel Words schreef er een blog over). Ook een tocht naar de bodem van de canyon boeken (inclusief overnachting) is een mogelijkheid.

Uitzicht op de Coloradorivier

Waar slapen voor een bezoek aan de Grand Canyon?

Grand Canyon Village, middenin het nationaal park, heeft diverse campings en hotels. Als dit qua budget of beschikbaarheid niet lukt, dan is Tusayan een goed alternatief. Dit plaatsje ligt op 10 minuten rijden van het Visitor Center.

Ik sliep twee nachten in de Red Feather Lodge in Tusayan. Een prima verblijf met WiFi en gratis koffie/thee in de lobby. Op hetzelfde terrein zit Plaza Bonita, een Mexicaans restaurant waar je lekker kunt ontbijten.

Restaurants bij de Grand Canyon

In het dorpje Tusayan zijn diverse restaurants. Ik heb er geen echte aanraders ontdekt. Er is ook een supermarkt. Hier deden wij onze inkopen voor zelfgemaakte lunchpakketjes.

Hoe kom je er?

De Grand Canyon ligt in de staat Arizona. Vanuit Las Vegas is het een halve dag rijden naar de South Rim. Voor mij was dit de volgende stop na Page. Vanuit Page is het 2,5 uur rijden naar Grand Canyon Village. Na een kleine 2 uur kom je bij de oostelijke parkingang en rijdt je over de Desert View Drive nog drie kwartier naar het Visitor Center. De Grand Canyon moet je echt gezien hebben, dus probeer dit park zeker in te plannen tijdens je rondreis Zuidwest-Amerika!

Reis met ons mee

Meer avonturen