Zoek
Sluit dit zoekvak.

Angels Landing: de mooiste hike van Zuidwest Amerika

19 augustus 2022

“Not for the faint hearted. More for the die harded.” Toen ik deze beschrijving van de Angels Landing hike in Zion National Park las, was ik eigenlijk al verkocht. De wandeling zelf, langs steile afgronden met kettingen, is net zo gaaf als het uitzicht onderweg. Wat mij betreft is deze hike de beste manier om Zion National Park te ervaren. Volgens velen is het zelfs de mooiste hike van de Verenigde Staten.

Expedition Anywhere blogger Sascha van Zonsbeek tijdens de Angels Landing hike

Angels Landing hike: het beste van Zion National Park

De Angels Landing hike is geen gemakkelijke wandeling. De trail is zo’n 8 kilometer lang en duurt retour 4 à 5 uur. Daarbij overbrug je 450 meter hoogteverschil. Wie hoogtevrees heeft, kan deze hike beter overslaan. Spreekt het idee van klimmen, klauteren en hangen aan kettingen je juist aan? En wil je als bonus een onvergetelijk uitzicht over de Zion Canyon? Dan is de Angels Landing hike iets voor jou! Dit was veruit de mooiste hike die ik tijdens mijn rondreis door Zuidwest Amerika maakte.

De Angels Landing hike start op de bodem van de canyon in Zion National Park
De Angels Landing hike geeft mooi uitzicht op de canyon van Zion National Park

Van de canyonbodem naar de top van de hoogste rots

Je begint de wandeling op de bodem van de Zion canyon. Het eerste deel van het pad volgt de West Rim Trail. Dit pad is breed, redelijk vlak en goed onderhouden. Je loopt langs de Virginrivier. In het voorjaar is de Zion Canyon erg groen.

De Angels Landing hike zit vol korte haarspeldbochten

Dan wordt het tijd voor de eerste klim. Via een aantal lange haarspeldbochten klim je omhoog langs de wand van de canyon. Zo kom je terecht in ‘Refrigerator Canyon’. In deze canyon kan een flinke wind staan, maar het pad is relatief vlak.

Vervolgens kom je bij ‘Walters Wiggles’. Dit is een serie van 21 haarspeldbochten. Ze zijn kort, maar wel heel steil. Zolang je om de 1 à 2 bochten een adempauze houdt, zijn ze prima te doen. Ik vond zelf het eerste deel van de haarspeldbochten (hierboven op de foto) vervelender om te lopen dan het tweede deel, omdat daar langere stukken in zitten.

Uitzicht over Zion Canyon vanaf Scout Lookout

Via de haarspeldbochten kom je hoog bovenin de canyon, op een groot vlak stuk. Dit deel wordt ‘Scout Lookout’ genoemd. Die naam is terecht, want de uitzichten zijn fantastisch. Je kunt diverse kanten van de Zion Canyon inkijken. Dit vond ik, samen met de klim naar de Angels Landing rots, het mooiste deel van de wandeling.

Er rijden shuttlebussen door Zion National Park

Op deze foto zie je goed hoe hoog je bij Scout Lookout bent. Beneden zie je de weg lopen waar de gratis shuttlebus overheen rijdt. Ook zie je de Virginrivier stromen. Bij Scout Lookout is een toilet aanwezig. Doordat er hier grote vlakke stukken zijn, is het ook een goede plek om je zelf meegebrachte lunch of snacks op te eten.

Voor veel wandelaars is Scout Lookout het eindstation, omdat zij het laatste stuk naar de top niet aandurven. Geen zorgen: ook wanneer je bij Scout Lookout omdraait, is de Angels Landing hike zeker de moeite waard. Maar voor wie het aandurft, is de klim naar de Angels Landing rots echt heel gaaf om te doen.

Angels Landing

Langs kettingen klimmen naar de Angels Landing rots

Vanaf Scout Lookout begint het meest avontuurlijke deel van de route: de klim naar de Angels Landing rots. Vanaf mijn lunchplek had ik de rots nog niet écht gezien. Pas toen we verder gingen met wandelen, doemde de rotspunt van 453 meter hoog ineens op. “Gaan we daar écht helemaal heen?” schoot er even door mijn hoofd. “Over dat smalle pad, met die kettingen erlangs? Yes!” (pap en mam, als jullie dit lezen, ik ben weer veilig thuis 😉 ).

Het pad omhoog is heel smal, met links en rechts steile afgronden. Overal hangen dan ook kettingen langs de rotsen. Het is een fijne gedachte om wat houvast te hebben, maar vaak heb je de kettingen ook echt nodig om boven te komen. Je bent echt aan het klimmen en klauteren, soms tegen de steile rotswanden aan. Dit avontuurlijke klimmen in combinatie met de hoogte en afgronden geven je een enorme adrenalinestoot.

De top van de rots - en de eindbestemming van de wandeling - is een groot hellend vlak
Bovenop de Angels Landing rots

Startpunt van de hike

In het hoogseizoen (april-oktober) kun je de Zion Canyon Scenic Drive alleen per gratis shuttlebus bereiken. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Houd er wel rekening mee dat deze na 10:00 uur ’s ochtends meestal vol is. Je kunt ook parkeren in het plaatsje Springdale, net buiten het park. Volg daarvoor de borden ‘shuttle parking’. Vanaf Springdale gaat er een shuttlebus naar de ingang van Zion National Park.

Het startpunt voor de Angels Landing Hike ligt bij ‘The Grotto’. Dit is één van de haltes van de shuttlebus. Let erop dat je het goede pad volgt, want vanaf hier starten diverse wandelingen. Bij The Grotto zijn toiletten.

Zion National Park

Angels Landing hike Zion: praktische tips

  • Update: Omdat de Angels Landing Hike enorm populair is, werd het steeds drukker op deze trail. Met name op het laatste deel van de hike (de klim naar de top) zorgde dit steeds vaker voor lange files, waarbij klimmers en dalers om beurten het pad gebruikten. Daarom werkt Zion National Park vanaf 2022 met een permit voor deze trail. Je mag de hike alleen maken als je erin geslaagd bent een permit te bemachtigen via de loterij. Op de website van Zion lees je meer over deze permit.
  • Neem voldoende water mee (minimaal 1 liter per persoon, maar liever meer). Zorg ook voor een lunchpakket of snacks. Scout Lookout en de Angels Landing rots zijn fantastische lunchplekken!
  • Zorg dat je een (klein) rugzakje bij je hebt zodat je je camera en andere spullen veilig kunt dragen zonder je handen te gebruiken. Bij de klim naar de Angels Landing rots heb je beide handen nodig.
  • Kleed je in laagjes. Door de hoogteverschillen kan de temperatuur tussen de canyonbodem en de top van de Angels Landing rots flink verschillen. Zorg ook voor een broek waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Bij het laatste deel van de klim zul je flink klauteren en je knieën buigen.
  • Let goed op je eigen veiligheid en onderschat de wandeling niet. Er zijn meerdere fatale ongelukken gebeurd op deze trail. Het pad is smal en er zijn geen afscheidingen tussen het pad en de afgrond. Begin zeker niet aan deze wandeling als je hoogtevrees of last van je evenwicht hebt. Bij regen zou ik persoonlijk niet verder omhoog gaan dan Scout Lookout, omdat de rotsen dan erg glad kunnen worden.

Lees voor meer inspiratie onze andere reisblogs over de Verenigde Staten.

Reis met ons mee

Meer avonturen