Zoek
Sluit dit zoekvak.

Strandvakantie Oman

17 mei 2024

Een strandvakantie in Oman? Niet het meest voor de hand liggend, maar zeker mogelijk. Oman heeft meer dan 3.000 kilometer aan kustlijn. Aan zonneschijn geen gebrek en een temperatuur die zelden onder de 20 graden zakt. Met strand resorts vlakbij Muscat of honderden kilometers aan verlaten stranden ten zuiden van de hoofdstad.

Strandvakantie Oman bij Barcelo Mussanah Resort

Strandvakantie Oman bij Barcelo Mussanah Resort

Barcelo Mussanah is een ruim opgezet resort direct aan de Golf van Oman op een uur rijden van Muscat. Voor Omaanse begrippen een bijzonder resort; het hanteert namelijk een all inclusive formule en heeft de beschikking over een eigen haven. Het resort bestaat uit hotelkamers en appartementen. Met wuivende palmbomen, groen gras, een mooi zandstrand, vier zwembaden en een waterpark met glijbanen doet het niets onder aan resorts in Turkije of Griekenland. Alhoewel de selectie beperkt is, wordt er ook alcohol geschonken en staan er ‘gewoon’ cocktails op het menu. De maaltijden vinden plaats in buffetvorm.

Alleen maar luieren aan het strand of bij het zwembad hoeft ook niet. Er zijn fatbikes beschikbaar voor een ritje door de omgeving en de omliggende dorpjes. Ook zijn er kayaks voor een tochtje door de jachthaven die afgeschermd van de zee in een baai ligt. En natuurlijk kun je ook gewoon een dagje Muscat doen, al is de reistijd van iets meer dan anderhalf uur enkele reis naar bijvoorbeeld de Muttrah Souk wel een beetje veel. 

Kayaken tijdens een strandvakantie Oman bij Barcelo Mussanah Resort
Aan het eind van de dag komen de krabjes uit hun schulp

Ongeveer de helft van de gasten is een binnenlandse toerist. Zeker in de weekenden, die in Oman op vrijdag en zaterdag vindt er een invasie van inwoners van Muscat plaats die voor een dag of weekend aan het strand willen ontspannen. Het zorgt voor een gezellige sfeer waar culturen elkaar ontmoeten. Barcelo Mussanah is met een voetpad verbonden aan het aangrenzende dorp Wudam As Sahil. Op een bord aan het eind van het voetpad wordt verzocht om de lokale cultuur te respecteren en niet met strandkleding het dorp te betreden.

Zwembad tijdens strandvakantie Oman
Strandvakantie Oman met een ondergaande zon

Het hoogseizoen voor Oman ligt tussen de maanden oktober en maart. Daarna dalen de prijzen en wordt het rustiger. De temperatuur en de hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je wel moet wennen aan het klimaat van Oman. Gedurende de zomer piekt de temperatuur overdag vaker boven dan onder de 40 graden. Zon zeker is Oman zonder twijfel. Ietsje koeler wordt het na zonsondergang, dat bijna dagelijks een bijzonder schouwspel is.

De zonsondergang bij Het kBarcelo Mussanah Resort is magisch
De zonsondergang bij Het kBarcelo Mussanah Resort is magisch

Stranden ten zuiden van Muscat

Hou je meer van verlaten stranden? Dan heb je keus genoeg. Zodra je Muscat in zuidelijke richting over weg nummer 17 verlaat rijdt je hele stukken vlak langs de kust. Daar zijn om de paar honderd meter doorsteekjes naar het strand gemaakt met parkeerruimte en een pagode voor wat schaduw en als een plek voor het gebed. Bijna altijd heb je het verlaten strand voor jezelf.

Tiwi Beach voor strandvakantie Oman

Strandvakantie Oman op Masirah Island

Als je nog een paar uur zuidelijker doorrijdt kom je uit bij Shanah. Hier kun je de ferry naar Masirah Island pakken, de ultieme bestemming voor verlaten stranden. Het toerisme op Masirah Island staat nog in de kinderschoenen. Dat betekent wel dat er zo goed als geen voorzieningen zijn. Vooral de stranden aan de westkant van eiland zijn prachtig met doorgaans een kalme zee. En verlaten. Met een 4WD mag je over de stranden rijden. Daarnaast staat Masirah Island bekend om de vele soorten schelpen die er aanspoelen. Vooral Shell Beach ligt bezaait met kleurrijke schelpen in allerlei kleuren en vormen.

Verlaten strand op Masirah Island Oman
Verlaten baai op Masirah Island

Snorkelen in Oman

De mogelijkheid om te snorkelen geeft een strandvakantie een extra dimensie. Op bepaalde plekjes langs de kust is er koraal en zijn er vissen te spotten. Het snorkelparadijs van Oman bevindt zich op zo’n 18 kilometer van de kust bij Barka, iets ten noorden van Muscat. Daar liggen de Daymaniyat eilanden, een groepje van negen onbewoonde eilanden omringd door een koraalrif en met schildpadden als vaste gasten. Snorkelen met schildpadden is hier bijna gegarandeerd.

Snorkelen bij Daymaniyat eilanden tijdens strandvakantie Oman
Snorkelen met schildpadden bij Daymaniyat eilanden
Prachtig water bij de Daymaniyat eilanden

Combineer een rondreis met een strandvakantie Oman

Buurman Dubai heeft zich al ontwikkeld tot bijna een volwaardige strandbestemming, zeker voor de winterzon. Oman heeft als land zoveel te bieden dat het zonde is om het land alleen als strandbestemming aan te doen. Je kunt het onderdeel van je reis maken of juist na een rondreis nog een paar dagen strandvakantie Oman mee te pakken.

Strandvakantie Oman met ondergaande zon

Reis met ons mee

Meer avonturen