Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dagje weg in Nederland: de molens van Kinderdijk

3 juli 2022

De molens van Kinderdijk: je hebt er vast wel eens van gehoord. Dit Werelderfgoed heeft een van de mooiste verzamelingen windmolens van Nederland. In de omliggende polder wandel je bovendien door een oer-Hollands landschap. Kinderdijk trekt dan ook bezoekers vanuit de hele wereld; het perfecte excuus om toerist te spelen in eigen land! Dit zijn onze tips voor een dagje uit naar Kinderdijk.

De molens van Kinderdijk zijn wereldberoemd

Wat is Kinderdijk?

Kinderdijk is de naam van een verzameling van 19 historische molens bij het gelijknamige dorpje in Zuid-Holland. De molens kijken uit over de polder van de Alblasserwaard. Het zijn windmolens, gebouwd in de 18e eeuw. In de strijd tegen het water kregen de Nederlanders vroeger namelijk hulp van de wind. Met een complex systeem van molens, sluizen, dammen en sloten wist men hier de voeten droog te houden. Bijzonder weetje: zonder deze molens zou een groot deel van Nederland onder water staan.

Kinderdijk heeft 19 historische molens

De molens van Kinderdijk zijn UNESCO Werelderfgoed omdat ze symbool staan voor de Nederlandse waterhuishouding. Maar de molens en het typisch Nederlandse landschap zijn ook gewoon mooi om te zien. Niet zo gek dus, dat buitenlandse toeristen hier graag komen. En Kinderdijk is niet alleen een toeristische attractie, het is ook ‘gewoon’ een leefgebied. In een groot deel van de molens wonen nog altijd mensen.

Een meer typisch Nederlands plaatje is moeilijk te vinden!

Waarom de molens van Kinderdijk bezoeken?

Op weinig plaatsen in Nederland vind je zoveel molens zó dicht bij elkaar als in Kinderdijk. Ons land staat in de hele wereld bekend om haar molens. Wat wij misschien heel normaal vinden, is voor veel buitenlandse toeristen bijzonder. Kinderdijk is het perfecte excuus om Nederland eens door de ogen van een toerist te bekijken. Als Nederlander moet je dit eigenlijk gewoon eens gezien hebben.

De wandeling door de polder is leuk om te doen

Wat kun je zoal doen in Kinderdijk?

 • Wandel langs de vele molens door een op en top Hollands landschap.
 • Maak een fietstocht langs de molens en door de omliggende dorpjes.
 • Twee molens zijn als museum ingericht. Hier kun je tegen betaling binnenkijken.
 • Geen zin om ver te lopen of wil je de molens vanaf het water zien? Dan kun je ook de rondvaartboot nemen.
 • Fotografen zullen zich in Kinderdijk zeker vermaken, vooral rond zonsopgang en zonsondergang.
 • Combineer Kinderdijk met Dordrecht, Rotterdam of Nationaal Park de Biesbosch.

Kinderdijk ligt in Zuid-Holland, vlakbij Rotterdam
De molens liggen achter hoog riet. Gelukkig zijn er veel doorkijkjes!

Waar liggen de molens van Kinderdijk?

Kinderdijk ligt in de provincie Zuid-Holland, in de buurt van Rotterdam, Dordrecht en Nationaal Park de Biesbosch. Het bezoekerscentrum heeft een (betaalde) parkeerplaats voor auto’s, maar deze is erg klein. Het adres voor je navigatie is Nederwaard 1 in Kinderdijk. Ook leuk: vanuit Dordrecht en Rotterdam kun je met de waterbus naar Kinderdijk. Dit duurt een halfuur en de waterbus stopt recht tegenover de ingang van het Werelderfgoed.

Zonder de molens zou alles hier onder water staan
Er zijn diverse wandelroutes rond Kinderdijk

Wandelen in Kinderdijk

Het leukste wat je in Kinderdijk kan doen, is wandelen tussen de molens en door de polder. Je loopt over smalle maar goed aangelegde paden, langs het water en het hoge riet. Onderweg heb je goed zicht op de molens. Om de zoveel meter zijn er vlonders aangelegd en doorkijkjes in het riet gemaakt, zodat je veel verschillende uitzichtpunten hebt. Neem dus zeker je camera mee. En draai niet om zodra je bij de laatste molen bent, maar loop verder door de polder en maak er een rondje van.

De wandelroutes in Kinderdijk

Kinderdijk heeft diverse wandelroutes. Op de foto hierboven zie je de kaart met knooppunten. Deze foto is genomen bij een bord op de parkeerplaats van Kinderdijk, waar ik mijn wandeling begon en eindigde. Ik liep een rondje van 7,5 kilometer langs de knooppunten met nummers 70 – 71 – 37 – 42 – 95 – 38 – 39 – 70. Je komt dan langs (bijna) alle molens van Kinderdijk. Ook loop je een stukje door de polder en het dorpje Middelweg. Vooral tussen nummers 42, 95 en 38 zag ik heel veel dieren. Van tientallen ganzen tot waterhoentjes (met kuikentjes), eenden, zwanen, hazen en koeien. Een Hollandse wildlife safari.

Hollandser dan dit wordt het landschap niet!

Praktische tips voor een bezoek aan Kinderdijk

 • Trek zo’n 2 uur uit voor een bezoek, als je op je gemak de molens wil bekijken en wil wandelen.
 • Wil je ook een van de molens binnen, dan zal je bezoek wat langer duren.
 • Tijdens het wandelen zijn er onderweg geen schuilpunten. Het is dus aan te raden vooraf het weerbericht te checken en eventueel een paraplu mee te nemen.
 • Onderweg kom je geen voorzieningen tegen, dus neem zelf water en eventueel wat te eten mee.
 • Op de website van Kinderdijk vind je de meest recente informatie over entreetickets, parkeren en openingstijden.

Op zoek naar meer tips voor een dagje uit in Nederland? Traveltipswithkids schreef een blog over Kasteel Heeswijk.

Wil je deze reistips bewaren of later lezen? Pin dit artikel op Pinterest!

Reis met ons mee

Meer avonturen