Zoek
Sluit dit zoekvak.

De mooiste plekjes van de Franse Opaalkust

15 april 2024

De Opaalkust is de kuststrook in het noorden van Frankrijk dat valt onder het departement Pas de Calais. Zeker niet de meest bekende en bezochte streek van Frankrijk. Maar wel met verrassend mooie plekjes in het gebied tussen Calais en Boulogne-sur-Mer.

Woeste zee bij Cap Blanc Nez

Calais als eerste stop langs de Opaalkust

Calais is de grootste stad van de Opaalkust, Côte d’Opale in het Frans. Opaal is een soort edelsteen. De kuststrook dankt haar naam aan de veelheid van kleuren die het heeft, zoals de intense kleuren van opaal. Calais is vooral bekend als oversteekplaats naar Dover met de boot of via de trein naar Groot-Brittannië, maar wordt ook steeds bekender als woonplaats van de draak. Calais Dragon is een indrukwekkend mechanisch gevaarte dat echt vuur kan spuwen. Je kunt een ritje op zijn rug maken over de fraaie promenade van de stad. Vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over Calais en de omgeving. Ook vanaf de belfort toren bij het stadhuis kun je uitkijken over de stad. Daarnaast heeft Calais natuurlijk ook kilometers strand.

De draak van Calais
Uitzicht op Calais en de Opaalkust
Stranden van Calais aan de Opaalkust

Hoogste punt van de Opaalkust

Vanaf Calais zie je in de verte al de glooiende groene heuvels van Cap Blanc Nez. Dit is de plek langs de Opaalkust om naar overkant te kijken. De witte krijtrotsen van het Britse Dover zijn met het blote oog duidelijk waar te nemen. Je ziet de veerboten en andere schepen voortdurend heen en weer pendelen tussen beide landen. Eigenlijk is het uitzicht alle kanten op de moeite waard. Het dorpje Escalles ligt tussen weilanden, akkers en slingerende wegen aan de andere zijde van de heuvel.

Met een hoogte van 134 meter is Cap Blanc Nez de hoogste kaap. Dit gebied is een wandelparadijs. Er zijn meerdere gemarkeerde hikes uitgezet variërend van 1 tot 8 kilometer. Ook zijn er nog langere hikes vanaf Escalles voor de kilometervreters. Vanaf het strand zie je pas echt hoe indrukwekkend de kliffen van de kaap zijn. Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt is het verstandig om tijdens een strandwandeling de getijden in de gaten te houden.

Uitzicht op de krijtrotsen van Dover aan de Opaalkust
Het wandelpad van de top van Cap Blanc Nez naar het strand

Obelisk van Cap Blanc Nez

Cap Blanc Nez was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strategische plek waar de nodige bommen zijn gevallen. Verscholen in het landschap liggen bunkers en waarnemingsposten. De obelisk op Cap Blanc Nez heeft te maken met een oorlog daarvoor. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde een zeebrigade gestationeerd in Dover ervoor dat de vaarweg toegankelijk bleef. De Dover patrol werden deze zeelui genoemd. Ter ere van hen staat een obelisk op Cap Blanc Nez en aan overkant bij Dover. De wandeling vanaf de parkeerplaats met een rondje om de obelisk is ongeveer een kilometer.

Uitzicht op de zee en de obelisk van Cap Blanc Nez

Onstuimige zee bij Cap Griz Nez

Cap Griz Nez ligt een kleine 15 kilometer ten zuiden van Cap Blanc Nez en is met zijn 50 meter ook een bescheidener. Samen staat ze bekend als Les Deux Caps. Op verschillende plekken langs de doorgaande weg D940 kun je een zijweg naar het strand of één van de vele bunkers pakken. Zoals bijvoorbeeld net voor het gehucht Audresselles. Dat de zee nogal woest kan zijn blijkt hier wel. Schuimkoppen afkomstig van hoge golven rollen op het met keien bezaaide strand. De hemel kleurt in een kort tijdsbestek onheilspellend donkerblauw. Het is vanaf hier nog een kleine 20 minuten rijden naar het leukste stadje van de Opaalkust.

Woeste golven bij Cap Griz Nez aan de Opaalkust

Visjes kijken in Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een historisch havenstadje. Of eigenlijk meer een vissersstadje met de grootste vissershaven van Frankrijk. Een deel van de vangst wordt meteen verhandeld op de kraampjes langs de kade, vooral in de ochtend. In de middag zijn de meeste luiken alweer gesloten. Boulogne-sur-Mer staat vooral bekend om haar exotische vissen. Jaarlijks bezoeken meer dan 800.000 mensen Boulogne-sur-Mer voor het grootste aquarium van Europa dat zich hier bevindt.

De vissershaven van Boulogne-sur-Mer aan de Opaalkust
De vismarkt van Boulogne-sur-Mer aan de Opaalkust

Nausicaá is gigantisch

In haar 30-jarig bestaan heeft Nausicaá inmiddels al meer dan 20 miljoen bezoekers getrokken. De cijfers zijn indrukwekkend; liefst 58.000 dieren van 1.600 verschillende soorten zwemmen of waggelen hier rond. Je maakt als het ware een reis door de onderwaterwereld van Nausicaá. Die reis begint met de ‘Journey on the High Seas’. Via een roltrap daal je af en kom je eerst in een grote school plankton terecht. Het donkerblauwe licht geeft de zwevende kwallen die je vervolgens tegenkomt een mysterieuze gloed. Met tal van interactieve schermen krijg je uitleg over het al het leven dat zich in de zee bevindt. De videoschermen zijn bijna levensecht. Zo denk je veilig in een kooi te staan, komt er een haai recht op je af zwemmen die op het laatste moment voor de aanval toch nog eieren voor zijn geld kiest. Echte haaien zwemmen ook rond in Nausicaá.

Nephaai in Nausicaa

In een groot bassin in het midden van het complex kun je uren kijken naar alle verschillende soorten zeedieren die langs zwemmen. Telkens kijk je vanuit een andere hoek naar het bassin. Door een glazen tunnel loop je als het ware onder de oceaan door. Een angstaanjagende meters grote rog zwemt over je hoofd omringd door de meest kleurrijke en vreemd gevormde vissen. Vanaf de bodem voert de route je weer tot boven het wateroppervlak. Je kijkt van boven af op de grote tank die je onder water van alle kanten hebt bewonderd. 

Het grote bassin van Nausicaa
Het grote bassin van Nausicaa van bovenaf

Niet alleen vissen

Het thema van het tweede deel van de reis is ‘Mankind and the sea’. Je leert veel over de rol van de mens, de biodiversiteit en over het ecosysteem. Een rondje langs de wereldzeeën geeft je een indruk van de dieren en planten die kenmerkend zijn voor de zee waarin zij leven. Op deze route kom je ook reptielen en amfibieën tegen. Zo kun je in de bek kijken van bewegingsloze brilkaaimannen of kun je een kameleon van kleur zien verschieten. Nausicaá is daarmee veel meer dan alleen een aquarium. Trek zeker een paar uur uit voor je bezoek. Je bent wel even zoet als je alles wilt zien.  

Een kaaiman in Nausicaa

Historische binnenstad van Boulogne-sur-Mer

De Notre-Dame de Boulogne-sur-Mer steekt boven de historische binnenstad uit, die wordt omringd door een stadsmuur. Je kunt een wandeling over de stadsmuur maken die zich als een rechthoek om de binnenstad uitstrekt. Je passeert dan ook het kasteel van Boulogne-sur-Mer dat in gebruik is als museum. De collectie is samengeraapt uit vele culturen. De Egyptische sarcofagen en mummies maar ook het Griekse keramiek zijn bijzondere museumstukken.

Historische binnenstad van Boulogne-sur-Mer
Het kasteel van Boulogne-sur-Mer

Genieten aan de Opaalkust

De Opaalkust strekt zich nog zuidelijker uit tot aan het badplaatsje Berck-Sur-Mer. Onderweg kom je nog langs Le Touquet-Paris-Plage, een andere populaire badplaats. Met haar vele stranden, bijzondere dieren en leuke stadjes is de Opaalkust in Noord-Frankrijk een mooie regio om te verkennen op ongeveer vier uurtjes rijden vanaf Utrecht.

Uitzicht op de Opaalkust

Reis met ons mee

Meer avonturen