Search
Close this search box.

Winters plezier en cultuur in Kuhmo

22 februari 2024

Voor winters plezier in Finland hoef je niet naar Lapland af te reizen. Een stuk zuidelijker ligt Kuhmo, waar ook een pak sneeuw ligt, het vriest dat het kraakt, je ook nog eens cultuur kunt snuiven en waar het ook nog eens goedkoper is.

Een besneeuwde tak in Kuhmo

Hoe kom je in Kuhmo

Na een vlucht van een uurtje vanuit Helsinki kun je bijna vanuit het vliegtuigje met propellers onder de vleugels op de grond springen. De toestellen die de binnenlandse vluchten in Finland afleggen staan nogal laag op hun pootjes. Dan is het vijf stappen naar de entree van Kaajani Airport, struikel je meteen over de bagageband en val je met je neus al door de uitgang naar buiten in de sneeuw. De schattige regionale vliegveldjes van Finland zijn heerlijk. De laatste etappe om in Kuhmo te komen is een autoritje van anderhalf uur. De andere optie is om vanaf de Helsinki de trein te nemen. Dan ben je vijf uur tot zes uur onderweg naar Kaajani waar dezelfde autorit voor het laatste deel van de reis wacht.

Wat is Arctic Lakeland

Kuhmo, je spreekt het uit als ‘kugmo’, is met bijna 8.000 inwoners het grootste stadje van de regio Kainuu, dat onderdeel is van de provincie Oulou. Om toch wat beter de ligging van de regio Kainuu in Finland te duiden is de mooie toeristische naam Arctic Lakeland bedacht. In Arctic Lakeland, dat zo groot is als België, wonen ongeveer 100.000 mensen. Drie nationale parken maken onderdeel uit van het gebied.

Cultuur in Kuhmo

Of het nu opera, heavy metal of een strijkorkest is, ze staan allemaal op de planken van het Kuhmo Arts Centre. Meer dan 200 dagen per jaar vinden er optredens plaats in het Arts Centre dat zich richt op kamermuziek. Dat betekent kleine gezelschappen die in principe in een huiskamer moet passen. Door het omdraaien van de houten panelen aan de wanden kan de perfecte akoestiek worden gevonden. Met iets minder dan 700 stoelen is het nog best intiem. Ieder jaar in juli wordt het Chamber Music festival georganiseerd. Dan staat Kuhmo twee weken in het teken van de muziek. Maar ook in de winter zijn er volop voorstellingen in het fraaie Arts Centre.

Een optreden door twee muziekleraren in het Kuhmo Arts center

Kalevala en Kuhmo

Naast muziek staat Kuhmo ook bekend als stad van de literatuur. Dat vindt zijn oorsprong is de sterke verbondenheid met de Kalevala, het Finse epos. Oude volksverhalen, gedichten en liederen werden verzameld en in 1835 door Elias Lönnrot gebundeld tot een boek. Elias was vaak in Kuhmo tijdens zijn zoektochten naar verhalen en vond er zijn inspiratie. Voor de Finnen is de Kalevala ontzettend belangrijk. Het wordt gezien als één van de bouwstenen van de Finse identiteit en cultuur. Het werk is inmiddels in vele talen, waaronder Nederlands, beschikbaar. De mythische verhalen lezen niet makkelijk weg. Juminkeko is het informatiecentrum in Kuhmo waar de grootste collectie van boeken is ondergebracht en waar je alles over de Kalevala te weten kunt komen.

Juminkeko is het informatiecentrum in Kuhmo

Wandelen langs de Pajakkajoki

Literatuur en cultuur komen samen in de Kuhmo City Library, dat aan de rivier met de prachtige naam Pajakkajoki ligt. Hier ligt een wandelpad en kun je over houten vlonders een stuk langs de rivier lopen. Zeker in de winter is het een prachtige wandeling langs het stomende en snelstromende water dat niet bevriest, omringd door een winters landschap waarin de bomen zijn bedekt onder een dikke laag sneeuw. De koepel van de gele kerk van Kuhmo steekt net boven de bomen uit.

Dagelijks wordt de boardwalk langs de Pajakkajoki sneeuwvrij gemaakt
De Pajakkajoki met uitzicht op de kerk

Winters actief

Aan het Lammasjärvi-meer op een paar kilometer buiten Kuhmo ligt Hotel Kalevala verscholen tussen de bossen. Het meer is stijf bevroren met daarop een dikke pak sneeuw. De perfecte basis voor activiteiten in de sneeuw. Cross country skiën is de nationale sport van Finland en daarmee één van de meest populaire sporten in het gebied. Ook voor mensen zonder ski-ervaring is het prima te doen. Alleen de voorkant van de schoen zit vastgeklikt in de smalle ski’s. Er zijn speciale trails aangelegd waar je in rustig tempo door de sneeuw kunt glijden. Ook op het meer is een trail geprepareerd die naar het kruisvormige eiland Harakkasaari leidt. ’s Zomers is het een geliefd strandje met een barbecue plek. Nu gaat het anoniem op in het witte landschap en is het verschil tussen het meer en vaste land bijna niet meer zichtbaar. Met een temperatuur die schommelt rond de -20 is het fijn om in beweging te zijn en is niet na anderhalf uur geen straf om terug te keren en de sauna op te zoeken. De sauna is net als de Kalevala onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Net zoals de kerstman.

Cross country skiën in Kuhmo
Cross country skiën over het bevroren en besneeuwde meer
De winterse natuur is prachtig in Kuhmo

Kerstman komt ook in Kuhmo

De titel van officieuze woonplaats van de kerstman heeft Rovaniemi zich toegeëigend met een heus kerst themapark. Gelukkig is de kerstman ook regelmatig te vinden in zijn huis in Pohjolan Talo, zijn optrekje in Kuhmo. Daar kun je hem ontmoeten, tenminste als je een opdracht weet te voltooien. De kerstman is dol op gingerbread koekemannetjes. Met behulp van twee elfen moet je het deeg kneden, vormen en versieren. Daarna is het tijd voor de speurtocht naar de kerstman. We dalen een stenen trap af naar het gangenstelsel dat onder de huisjes ligt. De gangen eindigen telkens bij een deur. De eerste deur zit op slot. Bij de tweede deur is het prijs. De kerstman zit met zijn onverzorgde baard omringd door tientallen knuffels al te wachten op zijn bezoek. Hij neemt uitgebreid de tijd om met iedereen op de foto te gaan. Ook voor de kerstman hoef je niet naar Lapland.

De kerstman in Kuhmo

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen