Het grootste deel van de winter ligt Helsinki onder een wit tapijt. Tintelende vingers en gevoelloze tenen na een paar uurtjes in de buitenlucht zijn niet ongebruikelijk. Toch is er genoeg te doen in Helsinki in de winter zonder onderkoeld te raken.
Helsinki combineren met andere bestemmingen
Als winterse citytrip is Helsinki misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming. Vaak wordt de stad bezocht in combinatie met een reis vol winters avontuur in Lapland of Arctic Lakeland. Om dan een paar dagen te reserveren voor Helsinki is helemaal geen gek idee. De stad bedekt onder een dik pak sneeuw heeft, net als bijvoorbeeld Stockholm, zonder meer zijn charme. Bovendien kun je kunt zelfs een dagtrip naar Tallinn maken vanaf Helsinki.
Goedkoop vanaf de luchthaven naar de stad
Helsinki Vantaa Airport ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad en fungeert vanzelfsprekend als nationale hub naar de tientallen regionale vliegveldjes. Onder het vliegveld ligt het treinstation. De I en P treinen brengen je in minder dan drie kwartier naar Helsinki Central Station. Een kaartje voor de drie zones die je aflegt kost iets meer dan 4 euro. Bus 600 pendelt de hele dag en een deel van de nacht tussen de luchthaven en het centraal station.
Symbool van Helsinki
Ingeklemd tussen het regeringspaleis, de Nationale Bibliotheek en de universiteit staat het beroemdste gebouw van de stad. De domkerk van Helsinki met haar groene koepels en hoge witte zuilen kijkt uit op het Senaatsplein. De Duitse architect Carl Ludvig Engel kreeg in 1816 de opdracht van Tsaar Nicolaas om een kathedraal te ontwerpen. Finland was destijds nog onderdeel van Rusland. Meer dan twintig jaar heeft de bouw geduurd. Het eindresultaat mag er zijn.
Nationale bibliotheek in Helsinki
De Nationale Bibliotheek is ook ontworpen door Ludvig Engel en stamt uit dezelfde tijd als de domkerk. Vooral het interieur van de bibliotheek, die over een collectie van meer dan drie miljoen boeken beschikt, is indrukwekkend. Het is onderdeel van de naastgelegen universiteit van Helsinki en heeft een belangrijke functie voor het archiveren en behouden van het Finse culturele erfgoed. Het grootste deel van de collectie is verstopt in een bunker diep onder de bibliotheek. Een bezoek aan de Nationale Bibliotheek is gratis.
Nog meer bibliotheken
Finnen zijn gek op de bibliotheek. Het is veel meer dan een plek om een boek te lenen. Het is meer een ontmoetingsplek waar boeken lenen soms bijzaak is. Dat geldt zeker voor Oodi. Dit futuristische gebouw is een cadeautje dat de stad aan haar inwoners heeft gegeven op haar 100-jarige verjaardag. De architect vroeg een groepje kinderen wat hun wensen waren. Ze wilden graag een heuvel en bomen in de bibliotheek. En zo geschiedde. De tweede etage van Oodi waar de boeken staan loopt als een heuvel omhoog. Robots zetten de boeken op de juiste plek. Metershoge bomen in grote potten staan tussen de rekken met boeken in. Daarnaast kan iedereen in een heuse muziekstudio zijn eigen plaatje opnemen. De gamerooms zijn uitgerust met grote schermen en meerdere spelcomputers. Met tal van werkplekken en vergaderruimten is het er altijd een drukte van belang.
De mooiste markthal van Helsinki
De meest authentieke markthal van Helsinki is zonder meer de Hakaniemi Market Hall. Op de eerste etage zijn het de wollen sokken, boeken en knuffelberen die het koopwaar vormen. De begane grond van de markthal staat geheel in het teken van voedsel en traditionele Finse lekkernijen. Een prima plek voor een tussendoortje of lunch.
Het Olympisch stadion van Helsinki
Het was de bedoeling dat Helsinki in 1940 de gastheer voor de Olympische Spelen zou zijn. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werden de Spelen afgelast en was Helsinki in 1952 aan de beurt. Het stadion van destijds is volledig gemoderniseerd en nog volop in gebruik. Je kunt een rondleiding door het Olympisch stadion maken. Van de originele Olympische fakkel zijn nog een aantal exemplaren bewaard gebleven. Twee daarvan vind je in het Sports Museum dat aan het Olympisch stadion vast zit. Van de meest bekende Finse sporters worden hier shirts en attributen tentoongesteld. Van ijshockeysticks tot zwembrilletjes en een bolletjestrui. De entree voor het museum is met 16 euro wel aan de stevige kant.
Katajanokki herontdekken
Nog steeds liggen de imposante ijsbrekers aangemeerd aan de kades. Voorheen was het schiereiland Katajanokki aan de zuidkant van Helsinki nou niet bepaald fraai. Een onaantrekkelijk havengebied met een gevangenis en wat militaire barakken. De Oespenski kathedraal op de hoek bij de brug was de enige reden om Katajanokki te bezoeken. Dit is de grootste orthodoxe kerk in West-Europa en symboliseert de invloed die Rusland op de stad heeft gehad. Tegenwoordig is Katajanokki één van de hippere buurten na een flinke opknapbeurt. De gevangenis is omgetoverd tot een hotel. Skywheel Helsinki, een 40 meter hoog reuzenrad heeft een plekje op het schiereiland gekregen. Gegarandeerd dat je een prachtig uitzicht op Helsinki in de winter hebt.