Search
Close this search box.

Wat je zeker moet doen in Stuttgart

28 augustus 2023

De zesde stad van Duitsland is Stuttgart. Gemakshalve op borden langs de weg vaak afgekort tot de hoofdletter ‘S’. We zakten af naar het zuiden van Duitsland om deze stad, die net buiten de top vijf valt, te verkennen. We ontdekten wat je zeker moet doen in Stuttgart.

Waar ligt Stuttgart?

Stuttgart ligt op een afstand van een kleine 600 kilometer van het midden van ons land. De stad ligt tussen Frankfurt en München in en daarmee op de doorgaande weg naar Oostenrijk. Met het vliegtuig ben je er binnen anderhalf uur. De trein is nog verrassend snel met een reistijd van iets meer dan vijf uur op het meest gunstige reisschema. Je hebt dan slechts één overstap op Düsseldorf of Frankfurt. Verreweg het goedkoopst is om de auto te pakken. Dan zit je wel bijna zes uur achter het stuur. Dat is toch best een eindje voor een stedentripje in Duitsland.

Vervoer in Stuttgart

Autovriendelijk is Stuttgart niet echt. Veel eenrichtingsverkeer en bomvol stoplichten. In de spits staat het centrum stil. Kortom; laat je auto lekker staan. Zowel de S-bahn (tram) als de U-bahn (metro) brengen je naar de meeste plekken in de stad en omgeving. Ook het bus netwerk is best omvangrijk en stipt. Een andere mogelijkheid om de stad te doorkruizen is met de behoorlijk toeristische hop on, hop off bus die eens per uur een rondje met een tiental stops maakt. Je kunt bij één van de stops uitstappen en de bus van een uur later pakken. Of de hele rit uitzitten en je langs de highlights laten rijden, dan ben je anderhalf uur zoet. Dan doe je Stuttgart ernstig te kort.

Stuttgart heeft een uitgebreid OV netwerk met metro, tram en bus

Picknicken op de Schlossplatz

Op het groene gras is het zelfbediening. Even naar de supermarkt voor een paar biertjes en wat hapjes. Een kleedje erbij en je kunt ongestoord picknicken op de Schlossplatz in hartje Stuttgart. Je bent zeker niet de enige. Officieel is dit park onderdeel van de kasteeltuinen. Op het fundament van het oorspronkelijke kasteel is alweer eeuwen geleden een nieuw paleis in barokke stijl gebouwd. Bommenwerpers hebben het paleis gedurende de Tweede Wereldoorlog behoorlijk bestookt. Na een grondige restauratie staat het paleis er alweer jaren statig bij. Veel aandacht krijgt het paleis niet. Schlossplatz is vooral een gezellige ontmoetingsplaats met veel fonteinen, gras en bankjes in het midden van de Konigstrasse, de doorgaande kilometerslange winkelstraat.

Schlossplatz in Stuttgart is de ideal plek voor een picknick
De Schlossplatz ligt in midden in de winkelstraat van Stuttgart
Het Neue Schloss krijgt maar weinig aandacht

Groene u van Stuttgart

Stuttgart is een groene stad. Het paradepaardje is ‘Das Grünes U’, een groene strook die de vorm van de 21e letter van het alfabet heeft. In handschrift van een kleuter is het misschien de letter u. Je moet je verbeelding gebruiken. Feit is wel dat meerdere stadsparken aan elkaar verbonden zijn zonder dat je een verkeerslicht of zebrapad tegen komt en daarmee samen een acht kilometer lange lus vormen.  Je begint de tocht bij de Oberer Schloss Garten, de eerste van een drieluik kasteeltuinen. Via een tuibrug steek je over langs het Centraal Station naar het middelste deel van de Schloss Garten dat met een steile stenen brug weer is verbonden met de langgerekte Unterer Schloss Garten. De driedelige voormalige kasteeltuinen zijn mooi aangelegd.

Vlak voor de rivier de Necker buig je linksaf en klim je naar het Rosensteinpark, dat vlakbij de dierentuin Wilhelma ligt. Dit park leidt je verder in noordwaartse richting en is via een wandelburg verbonden met het kleine Leibfriedscher Garten. Het klimmetje gaat steil omhoog langs de ruïnes van de ooit zo statige villa Moser en het Bastion Leibfried. Tuibruggen vormen de verbinding met het mooiste park van Stuttgart. In het rechterdeel van de Killesberg is het klimmen geblazen naar de top van de Wartberg. Daarna steek je, uiteraard via een brug, over naar het nog fraaiere linkerdeel van het park. Dan staat er acht kilometer op je klokje.

In het Killesberg park vind je kleurige borders met bloemen
De prachtige parken in Stuttgart zijn aan elkaar verbonden
Bastion Leibfried in het de Leibfriedscher Garten
De eerste van drie kasteeltuinen in Stuttgart

Uitzicht vanaf de Killesberg

Ieder half uur tuft er een locomotiefje door het Höhenpark Killesberg. Voor de kassa van het stationnetje staat een behoorlijke stoet van ouders met jong kroost ongeduldig te wachten. Het is de makkelijkste manier om, met je knieën in je nek in een veel te klein treinstelletje, het Killesbergpark te verkennen. Wandelen door het park tussen de rond huppende hazen is comfortabeler. Zeker in de zomer is beplanting bijzonder kleurrijk en uitbundig, omgeven door tal van vijvers en fonteinen. Voor een mooi uitzicht over Stuttgart beklim je de 40 meter hoge Killesbergturm. Deze uitkijktoren van staalkabels is beweeglijk, maar verre van eng. Voor de echte vergezichten van de omgeving en het Zwarte Woud is een bezoekje aan de Fernsee turm net buiten de stad een betere optie. Dan ben je wel een tientje lichter.

Een stoomlocomotiefje tuft door het Killesberg park
Mooi uitzicht over Stuttgart vanaf de Killesbergturm

Varkentjes wassen

Stuttgart heeft op cultureel vlak veel te bieden met een aantal interessante musea. Het Schweine Museum, dat ironisch genoeg is gevestigd in het oude administratieve gebouw van het slachthuis van Stuttgart, behoort daar zonder meer toe. Een museum dat compleet is gewijd aan het varken met meer dan 40.000 varkens in alle soorten, maten en materialen. Alles waar een varken op staat, een varken in voorkomt of de vorm van een varken heeft vind je hier. Kamers vol met varkensprullaria. En juist dat maakt dit museum voor het roze knorrige beestje zo anders. Je hebt aan een uurtje meer dan genoeg om dit varkensparadijs te doorspitten.

Het Schweinemuseum heeft ook een biergarten en restaurant
Varkens in het Schweinemuseum in Stuttgart

Stuttgart autostad

Ondanks dat Stuttgart niet bepaald autovriendelijk is heeft wel een groot autohart. Het is de thuishaven van zowel Mercedes Benz als Porsche. Vooral Mercedes heeft flink uitgepakt in Stuttgart. Het Mercedes Benz Museum, gelegen aan de Mercedes Strasse en tegenover de Mercedes Benz Arena, is één van de meest bezochte musea van Stuttgart. Met een lift schiet je omhoog naar de bovenste etage, waar een levensecht paard op je staat te wachten. Op het voetstuk staat een quote van keizer Willem II dat hij in het paard gelooft en de auto slechts een vergankelijk fenomeen is. Dan begint een reis door de tijd die het tegendeel bewijst. Van koetsen en de eerste auto’s tot aan de concept cars van de toekomst. Het Mercedes Benz museum is geen ode aan het automerk, maar echt een tijdreis van de auto. Natuurlijk zijn alle tentoongestelde exemplaren voorzien van de beroemde ster. Los daarvan is het een interessant museum.

Het Mercedes Benz Museum is erg populair in Stuttgart
De eerste auto in het Mercedes Benz Museum
Een van de eerste Mercedes auto's
Het Mercedes Benz Museum is een reis door de tijd

Uitstapje naar Metzingen

Ruim 3,3 miljoen mensen sliepen in 2022 een nachtje in Stuttgart. Meer dan 4 miljoen mensen brachten een bezoek aan het plaatsje Metzingen met haar 20.000 inwoners, dat op een half uurtje rijden ten zuiden van Stuttgart ligt. Metzingen heeft meer dan 3.500 parkeerplaatsen. Er pendelt een shuttlebus tussen de Schlossplatz en de luchthaven van Stuttgart naar Metzingen. Want Metzingen is beter bekend als Outletcity Metzingen waar vooral kleding een stuk goedkoper is dan thuis. Metzingen is prima te combineren met een citytrip Stuttgart. Want je bent er als koopjesbeluste Hollander makkelijk een dag zoet.

Het begon met Hugo Boss. Hij startte zijn eigen kledingmerk in Metzingen. Naast het hoofdkantoor en fabrieken begonnen zijn opvolgers in de jaren zeventig met een factory outlet. Eind jaren negentig sloten meer merken zich aan bij het outlet concept en was Outletcity Metzingen geboren. De laatste tien jaar is de Outletcity stormachtig gegroeid en barst uit zijn voegen. Zo’n 500 winkels hebben er met hun outlet variant inmiddels een plekje, verdeeld over meerdere themagebieden. Momenteel is een viersterren hotel in aanbouw zodat je midden in het stadje kunt verblijven. Outlet City en Metzingen zijn in harmonie samengesmolten. Gewone huizen waar gewone mensen wonen omringen de winkels, de kerk staat om de hoek. Op zondag vind je geen koopjesjagers In Metzingen. Dan hebben de winkels volgens goed Duits gebruik een rustdag en kun je beter in Stuttgart blijven.

Outletcity Metzingen is verweven met het stadje Metzingen
Metzingen is opgebouwd uit meerdere pleinen
Je ziet er wijnvelden achter de winkels in Metzingen

Reis met ons mee

Meer avonturen