Zoek
Sluit dit zoekvak.

Orka’s spotten in Canada

29 juli 2022

Orka’s in het wild zien: voor velen is het een droom. Canada staat bekend als één van de beste landen ter wereld voor het spotten van deze bijzondere zwart-witte dieren. Vanaf Vancouver Island in het westen van Canada ging ik een dag het water op. Spoiler alert: Orka’s in Canada spotten een geweldige ervaring!

Orka's spotten in Canada

Orka’s spotten vanuit Campbell River in West-Canada

Vanaf diverse plaatsen op Vancouver Island (Telegraph Cove, Tofino, Campbell River en Victoria), in het westen van Canada, worden excursies georganiseerd om orka’s te spotten. Ik ging op zoek naar een plaats die goed in mijn reisroute paste én waar het soort excursies mij ook aansprak. Zo kwam ik uit bij het plaatsje Campbell River.

In de ochtend melden we ons bij het kantoor van Campbell River Whale Watching in de haven. De zodiacs liggen al klaar en we krijgen direct een overall aangereikt. Het grote rode pak doet me denken aan een Michelinmannetje, maar is ook erg warm. Ik vermoed dat ik er op het water nog veel plezier van zal hebben. Bovendien doet het tegelijkertijd dienst als reddingsvest. Als iedereen is omgekleed, varen we met twee zodiac boten uit.

Orka's spotten vanuit Campbell River op Vancouver Island

De zeedieren van de Johnstone Strait

We varen in de Johnstone Strait, de zeestraat tussen Vancouver Island en het vasteland van West-Canada. Er is geen vaste route: de boten varen naar de plaatsen waarvan men denkt dat er die dag orka’s zijn. In deze omgeving komen ook bultrugwalvissen, zeeleeuwen, zeehonden en witkopzeearenden voor. Vlak buiten de haven spotten we direct een nieuwsgierige zeehond die zijn kopje boven het water uitsteekt. Ook zien we een groepje witkopzeearenden. De indrukwekkende vogels maken spectaculaire duikvluchten in een poging om vis uit het water te scheppen.

Walvissen spotten op Vancouver Island
Walvissen spotten op Vancouver Island

De vlag kan uit!

Na een kwartier varen komen we de eerste walvis tegen: een bultrug. Deze is waarschijnlijk aan het smullen van het vele plankton dat hier in het water te vinden is. Onze gids Jessica mindert direct vaart en hijst een speciale walvisvlag. Dit is een teken voor andere boten dat ze eveneens vaart moeten minderen. Minutenlang kijken we toe hoe de walvis met tussenpozen zijn indrukwekkende rug boven het water laat zien. Het mooiste vind ik het wanneer de staart zichtbaar wordt. Dit duidt erop dat de walvis een diepe duik maakt en de komende minuten onder water zal blijven. Zo begint het spannende spel van wachten en speuren over het water: waar zal hij als volgende opduiken?

Om de orka’s en andere zeedieren in dit deel van Canada te beschermen, geldt er een regel dat boten op minimaal 100 meter afstand moeten blijven. Soms komt het echter voor dat de dieren zelf dichterbij komen. Zo ook nu: de walvis duikt ineens vlak voor onze zodiac op! Hij is zelfs zó dichtbij dat zijn spuitgat duidelijk zichtbaar is. Een prachtige verrassing!

Het westen van Canada is een goede locatie voor het spotten van walvissen en orka's
Orka's Canada

Ontdekkingstocht in een zodiac

Na de ontmoeting met de eerste reus van de dag varen we verder. We speuren de kustlijn af op zoek naar beren, maar die laten zich niet zien. Met de warme zomertemperaturen in juli houden zij zich liever hoger in de bossen schuil. Wel zien we enkele zeeleeuwen. Onderweg verwonder ik me over hoe comfortabel de zodiac is. Op volle snelheid lijkt het bijna alsof we over het water vliegen. Alleen bij grote golven voel je de klappen van de boot op het water. Meestal glijdt de boot over het water zonder dat we last hebben van de deining. De harde wind maakt het fris, maar met mijn pak aan heb ik daar weinig last van.

In Campbell River moeten organisaties die tours voor orka's en walvissen aanbieden zich aan strenge gedragsregels houden
Orka's in Canada spotten met een zodiac boot

Duurzaam toerisme

Aan het begin van de middag meren we aan bij een afgelegen haventje. Hier legt de bemanning een assortiment van broodjes en muffins voor ons klaar. Tijdens de lunch praat ik met Leif, de gids van de andere boot, over het walvistoerisme. Je kunt aan alles merken dat de mensen hier gek zijn op de natuur. In de omgeving van Campbell River zijn er dan ook duidelijke regels. Deze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat het toerisme geen schade toebrengt aan de dieren. Naast de regel over het bewaren van afstand zijn er regels over de manier waarop je zeedieren mag benaderen (alleen zijwaarts en op lage snelheid).

Orka's in West Canada spotten

Ook heeft men in Campbell River afgesproken nooit met meer dan vier boten tegelijkertijd bij één groep dieren te blijven. Dit is een belangrijk verschil met het walvistoerisme vanuit Victoria, in het zuiden van Vancouver Island. Daar vaart men met grote aantallen boten op dezelfde groep orka’s af. Het toerisme heeft daar zelfs zo’n negatieve impact dat de groep orka’s aan het afnemen is. Zulke verhalen had ik voorafgaand aan mijn reis al van enkele Canadezen gehoord, wat mijn beslissing voor Campbell River versus Victoria mede had beïnvloed. Nu ik heb gezien hoe men het walvistoerisme hier beoefent, ben ik blij met mijn keuze.

Orka's Canada

Adrenaline aan boord

Na de lunch is het tijd voor een stukje adrenaline. We varen door een gebied dat bekend staat om harde stroming, stroomversnellingen en draaikolken. Als we er met volle snelheid overheen varen, voelen we de beweging van het water onder de boot. Een nog grotere adrenalinekick krijg ik echter als onze gids via de radio hoort dat er orka’s zijn gespot op 20 minuten van onze huidige positie. Met volle kracht vooruit varen we erheen.

We treffen een groep van vier orka’s aan. In koppeltjes laten ze zich om beurten boven het water zien. De setting is heel sereen: iedereen kijkt stil vanaf een afstandje toe hoe de orka’s de hoofdrol spelen in een waterballet. Soms steken ze hun staarten boven het water en slaan ze op het wateroppervlak. Helemáál geweldig is het als ze een sprong boven het water maken. Ze maken een duik of gooien zich met plezier op hun rug, wat een grote splash op het water maakt. Volgens Jessica springen orka’s omdat ze het leuk vinden, maar ook om even te kijken wat zich boven het water afspeelt.

Orka's Canada

De geluiden die de orka’s maken zijn erg bijzonder. Op een gegeven moment zwemmen ze richting de rotsen langs de waterrand, waar ze tegenaan beginnen te schuren. Dit veroorzaakt grappige golven boven het water. Tja.. ook orka’s hebben blijkbaar weleens jeuk. Ruim een uur lang volgen we de bewegingen van het groepje zwart-witte dieren. Het is voor mij de eerste keer dat ik orka’s in het wild zie en ik vind het echt geweldig. Als het tijd is om afscheid te nemen, vliegen we met een ontzettend gevoel van geluk terug richting de haven. Is orka’s spotten in Canada een aanrader? Wat mij betreft wel!

Orka's Canada

Campbell River: zalmhoofdstad van de wereld

In de avond eten we in Campbell River in een restaurantje met uitzicht op één van de havens. Tijdens het eten genieten we na van alles wat we gezien hebben. En omdat we in ‘de zalmhoofdstad van de wereld’ zijn, kan ik het niet laten om een gegrilde zalm te bestellen. Die smaakt na een geweldige dag op het water extra goed!

Orka's Canada

Orka’s spotten in Canada: praktische informatie

  • De beste tijd om orka’s te spotten vanuit Campbell River is van begin juli tot eind september.
  • Een zodiac boot heeft plaats voor 12 personen. Het is aan te raden om vooraf te boeken, zodat je zeker bent van een plaats. Dit kan via de website van Campbell River Whale Watching.
  • De tours variëren in tijdsduur. Hoe langer de tour, hoe meer je betaalt. Maar ook: hoe meer kans je hebt om dieren te zien. Zelf koos ik voor de dagtour van 7 tot 8 uur. Houd er wel rekening mee dat er bovenop de prijs die op de website staat nog 5% belasting wordt gerekend (net als bij alle toeristische activiteiten in de provincie British Columbia).
  • Voordat je aan boord gaat, krijgt je een warme overall aan. Deze beschermt tegen de harde wind en eventueel tegen de regen. Het is tegelijkertijd een reddingsvest.
  • Bij de dagtour is lunch inbegrepen. Het is aan te raden om zelf een flesje water mee te nemen en snacks voor tussendoor.
  • Neem zonnebrandcrème en een zonnebril mee. Op het water verbrand je snel en de zonnebril beschermt je ogen tegen de harde wind. Ook een lippenbalsem (met UV-bescherming) kan fijn zijn.
  • Er zijn tours met open boten (zodiacs) en overdekte boten. Ik zou persoonlijk zeker kiezen voor een zodiac. Je hebt dan het beste uitzicht over het water, zonder dat je belemmerd wordt door ramen of samen moet drommen op het achterdek zoals bij overdekte boten. Ik vond de zodiac verrassend comfortabel. Beide typen boten zijn uitgerust met een toilet.
  • Heb je snel last van zeeziekte? Ook dan is orka’s spotten vanuit Campbell River een aanrader. Doordat de Johnstone Strait tussen Vancouver Island en het vasteland van Canada ligt, heb je hier namelijk minder snel last van zeeziekte dan op open zee.

Reis met ons mee

Meer avonturen