Search
Close this search box.

De mooiste watervallen van Wells Gray Provincial Park

20 oktober 2022

Wells Gray Provincial Park staat bekend als hét watervallenpark van West-Canada. Verspreid door het landschap van heuvels en naaldbossen liggen bijna 40 watervallen. Het park wordt veel minder bezocht dan de nationale parken Jasper en Banff in de verderop gelegen provincie Alberta. Dat is zonde, want het is absoluut de moeite om een dag in het park door te brengen! Ik zette 4 watervallen op een rij die je tijdens een dag in Wells Gray niet mag missen.

Helmcken Falls in Wells Gray

Dit zijn de 4 mooiste watervallen van Wells Gray in Canada:

  1. Spahats Creek Falls
  2. Moul Falls
  3. Dawson Falls
  4. Helmcken Falls

Deze watervallen kun je allemaal zien in één dag. Reis je (net zoals wij) met een huurauto, dan slaap je 2 nachten in het plaatsje Clearwater, zodat je een volle dag hebt voor Wells Gray Provincial Park. Er zijn ook kampeermogelijkheden binnen de grenzen van het natuurpark.

De canyonwand bij Spahats Creek Falls

4. Spahats Creek Falls

Spahats Creek Falls is de eerste waterval die je tegenkomt als je vanuit het plaatsje Clearwater Wells Gray Provincial Park binnenrijdt. Het uitzichtpunt over de waterval ligt bijna direct naast de parkeerplaats. De waterval is vrij smal, maar wel erg hoog (zo’n 75 meter). Het lijkt alsof de stroom water zo uit de rotsen komt. Ik was ook onder de indruk van de omliggende canyon, waarvan de wanden loodrecht naar beneden lopen. Hier kun je goed zien hoeveel hoogteverschil er in het landschap zit. Een leuk weetje is overigens dat Spahats ‘beer’ betekent in de taal van de First Nations.

Moul Falls in Wells Gray

3. Moul Falls

Moul Falls is de enige waterval binnen dit rijtje van watervallen in Wells Gray waarvoor je écht moeite moet doen om hem te kunnen zien. Vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad van 3 kilometer door het bos. Je doet er ongeveer een uur over, mede doordat het laatste stuk van de route best wat klimwerk vereist. Vanaf het moment dat je de waterval voor het eerst kunt zien (van bovenaf), loopt de route steil omlaag. Na een flinke afdaling sta je ineens aan de voet van de 35 meter hoge waterval en merk je goed met hoeveel kracht het water naar beneden dondert. Dit is de enige waterval in Wells Gray die je van onderaf kunt bekijken. Door de vereiste inspanning is het hier een stuk minder druk dan bij de andere watervallen. Daardoor voelt het alsof je nog echt iets aan het ontdekken bent, wat het extra leuk maakt!

Dawson Falls in Wells Gray Provincial Park
Dawson Falls is niet zo hoog maar wel heel breed

2. Dawson Falls

Dawson Falls is in tegenstelling tot de andere watervallen in Wells Gray niet erg hoog (18 meter), maar wel heel breed (107 meter). Vanaf de parkeerplaats wandel je ongeveer 10 minuten over een gemakkelijk bospad totdat je de waterval voor het eerst ziet. Vervolgens kun je verder lopen totdat je bij het punt staat waar het water van de Murtle Rivier naar beneden valt. Het uitzicht is eigenlijk precies wat je je voorstelt bij een waterval in Canada: een wilde rivier die over de rotsen naar beneden buldert, omgeven door eindeloze naaldbossen en een strak blauwe lucht.

Helmcken Falls is de mooiste waterval van Wells Gray Provincial Park

1. Helmcken Falls

Helmcken Falls in Wells Gray Provincial Park, de vierde hoogste waterval van Canada, heeft een heel hoog ‘kodak gehalte’. De waterval is enorm: maar liefst 141 meter hoog en 23 meter breed. Het water stroomt met zóveel kracht naar beneden dat het bijna lijkt alsof een grote hoeveelheid water alleen als waterdamp de grond bereikt. Het beschermen van deze waterval was in 1939 één van de belangrijkste redenen om Wells Gray uit te roepen tot een provinciaal park en het is dan ook de bekendste waterval van het park. Helmcken Falls is één van mijn favoriete watervallen die ik tot nu toe heb gezien, zowel in Canada als daarbuiten!

Tip: bij het viewpoint staan tafels waar je kunt picknicken. Een mooiere lunchplek kun je je in Wells Gray niet wensen!

Helmcken Falls

Hotel en restaurants bij Wells Gray Provincial Park

Voor ons bezoek aan Wells Gray Provincial Park sliepen wij 2 nachten in de Clearwater Lodge in het plaatsje Clearwater. Een prima lodge met ruime kamers, een binnenzwembad en eigen restaurant. Je slaapt bovendien vrijwel naast de ingang naar Wells Gray Provincial Park, op een steenworp afstand van het visitor center. Clearwater is een klein plaatsje dat vooral in het teken staat van toerisme naar Wells Gray, dus er is niet zoveel afwisseling in accommodatie en restaurants. De eerste avond gingen we voor het diner naar het restaurant van onze accommodatie (de Gateway Grill) en dat beviel goed, dus gingen we de volgende avond nog een keer terug.

Vanuit Clearwater / Wells Gray rijden de meeste mensen door naar Jasper National Park (3,5 uur rijden) of – in tegengestelde richting – naar Whistler (5 uur en 15min rijden).

Lees ook:

Reis met ons mee

Meer avonturen