“Bulgarije? Nog nooit over nagedacht!”, hoorde ik van meerdere mensen toen ik mijn volgende bestemming aankondigde. Dat begrijp ik wel, want Bulgarije is – op het gebied rond de Zwarte Zee na – behoorlijk onontdekt. Ik nam de proef op de som en ontdekte dat een rondreis door Bulgarije heel betaalbaar en bereikbaar is – en ideaal voor wie de massa achter zich wil laten. Lees verder voor 7 redenen om te reizen naar Bulgarije.
Waarom naar Bulgarije reizen
1. Bulgarije is betaalbaar
2. Het is bereikbaar
3. Het grootste deel is nog onontdekt door toeristen
4. Het is perfect voor een roadtrip
5. Je hebt het gevoel ver weg te zijn
6. De natuur is prachtig
7. Ook cultuur is er genoeg!
Lees ook: het reisverslag van mijn Bulgarije roadtrip in 10 dagen.
Reizen naar Bulgarije is betaalbaar
Bulgarije is een relatief goedkope vakantiebestemming dankzij de lokale valuta. De Bulgaarse Lev is tegen een constante koers aan de euro gekoppeld: voor 1 euro krijg je bijna 2 Lev.
Hoewel de prijzen in Bulgarije voor locals niet per se goedkoop zijn, zijn ze dat voor Westerse toeristen wel. Je mag de lokale prijzen namelijk grofweg door de helft delen. Dat maakt Bulgarije een fijne bestemming voor een budgetvakantie in Europa, zelfs in de zomervakantie. Hieronder wat voorbeelden:
- Wij konden met 2 personen in een restaurant dineren voor zo’n 30-35 euro in totaal
- Benzine kostte 1,30 euro per liter
- Een rit met de kabelbaan (van een halfuur) kostte 7,50 euro per persoon
- Onze huurauto kostte 50 euro per dag
Bulgarije is bereikbaar
Bulgarije is als vakantieland goed bereikbaar. De hoofdstad Sofia ligt op 2,5 uur vliegen vanuit Nederland of België en er vliegen diverse lowcost airlines (zoals Ryanair en Wizz Air) naartoe.
De Bulgaarse hoofdstad Sofia is heel compact. Vanaf de luchthaven gaat er een rechtstreekse metro naar het centrum. Eenmaal daar, liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand. Een van de populairste dingen om te doen in Sofia is dan ook een free walking tour. Tijdens een stedentrip naar Sofia heb je dus geen dure taxi’s nodig.
Ook is er prima aanbod van accommodaties. Wij boekten onze rondreis slechts een paar weken vooraf en konden overal nog prima, betaalbare hotels vinden.
Reizen naar Bulgarije is ideaal voor wie de massa thuis wil laten
Wie het gebied rond de Zwarte Zee links laat liggen, zal merken dat Bulgarije nog behoorlijk onontdekt is door Westerse toeristen. Hartje zomer maakten wij vanuit Sofia een roadtrip naar de bergen van Nationaal Park Rila en Nationaal Park Pirin. In de bergen was het heerlijk rustig en sommige hiking trails hadden we bijna voor onszelf.
Op slechts twee plekken was het drukker: bij het Rilaklooster en de Seven Rila Lakes. Deze behoren dan ook tot de populairste bezienswaardigheden van Bulgarije én zijn tijdens dagtours vanuit Sofia bereikbaar.
Tijdens onze reis van 10 dagen kwamen we slechts één keer andere Nederlanders tegen. Van hoeveel (of beter gezegd hoe weinig) plekken in Europa kun je dat nog zeggen?
Bulgarije is een ideale bestemming voor een roadtrip
Ik vond Bulgarije een fijne bestemming voor een roadtrip met een huurauto. Op de luchthaven van Sofia zijn alle bekende autoverhuurders aanwezig. De wegen zijn over het algemeen goed en het verkeer is relatief rustig. Het rijden in een hoofdstad kan soms stressvol zijn, maar dat vonden wij in Sofia helemaal niet het geval. In Bulgarije rijden ze rechts, dus de verkeersregels zijn niet ingewikkeld.
Bulgarije is bijna drie keer zo groot als Nederland, maar met de auto zijn de reisafstanden goed te doen. Van de hoofdstad Sofia (in het westen) naar de Zwarte Zee (in het oosten) is het bijvoorbeeld zo’n 4 uur rijden. Je telefoonabonnement werkt hier gewoon, dus je kunt via het internet navigeren.
Reizen naar Bulgarije geeft je het gevoel ver weg te zijn
Hoewel Bulgarije ‘gewoon’ in Europa ligt, geeft een reis naar dit land je het gevoel dat je ver weg bent. Door de vreemde valuta, maar ook door de Bulgaarse taal en het Cyrillisch schrift dat je overal ziet. Bovendien zijn er nog best wat sporen uit het verleden, toen het communisme Bulgarije in zijn greep had.
Je merkt ook dat niet alle locals gewend zijn aan toeristen, hoewel wij ons overal konden redden met Engels, gebaren of de camerafunctie van Google Translate. En over cultuurverschillen gesproken: in Bulgarije betekenen ‘ja knikken’ en ‘nee schudden’ het tegenovergestelde van wat wij gewend zijn!
Lees ook: bezoek de Red Flat in Sofia, een tijdcapsule uit het communisme.
De natuur in Bulgarije is prachtig
Wat mij betreft kunnen de bergen van Bulgarije zich meten aan wandelbestemmingen als Zwitserland en de Dolomieten. In Bulgarije hoef je de paden echter met minder mensen te delen én zijn de kabelbanen een stuk zachter geprijsd.
Bulgarije heeft 11 nationale parken. Ik bezocht Rila Nationaal Park en Pirin Nationaal Park en vond het geweldig. Ook heeft Bulgarije de Moesala; met bijna 3.000 meter de hoogste bergtop van de Balkan.
Zelfs als je niet de bergen in gaat, kun je mooie natuur tegenkomen. We reden regelmatig langs uitgestrekte velden vol zonnebloemen, prachtig om te zien! Daarnaast staat Bulgarije bekend om haar velden vol rozen en lavendel. Bulgarije is zelfs de grootste producent van lavendel ter wereld.
Ook cultuur is er genoeg!
Vind je het op reis leuk om lokale kerkjes te bezoeken? Dan zit je in Bulgarije helemaal goed! Zelden zag ik zóveel prachtig beschilderde kerken, kathedralen en kloosters als hier.
Publiekslieveling is het indrukwekkende Rilaklooster uit de 14e eeuw, waar nog altijd monniken wonen en dat jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Het orthodoxe geloof is nog springlevend in Bulgarije; tijdens een bezoek aan de kerken in Sofia kregen we stukjes mee van de ochtendmis, de doop van een baby en de herdenking van een overledene. De Seven Saints Church mag je in Sofia niet overslaan: hier heb ik minutenlang zitten staren naar alle muur- en plafondschilderingen.
Lees ook: 3 dingen om te doen in Sofia voor geschiedenisliefhebbers.