Stedentrip in België: 5x doen tijdens een weekendje weg in Luik

Bij een stedentrip in België denk je waarschijnlijk niet meteen aan Luik als bestemming. Luik wordt namelijk vaak gezien als een stad waar je alleen maar langs rijdt op doorreis naar het zuiden van Europa. Ik besloot daarom uit te zoeken wat je zoal kunt doen tijdens een weekendje weg naar Luik. En ontdekte dat Luik best een goed idee is voor een avontuur dichtbij!

Tijdens een weekendje weg in Luik zie je veel mooie, oude vakwerkhuizen

1. Montagne de Bueren – de bekendste bezienswaardigheid van Luik

Montagne de Bueren is de bekendste bezienswaardigheid van Luik. Maar in tegenstelling tot wat de Franse naam doet vermoeden, is dit geen berg maar een trap. Een lange, steile trap met 374 treden welteverstaan. Het beklimmen van de Montagne de Bueren is een van de leukste dingen om te doen in Luik. Vanuit het centrum wandel je er zo naartoe, in zo’n tien minuutjes. Eenmaal bovenaan de trap gekomen, heb je het mooiste uitzicht van de stad!

Tip: Loop na het beklimmen van de trappen niet dezelfde weg terug naar beneden, maar neem een omweg terug naar het centrum. Hiervoor volg je de straten Au Pèrî en Rue Pierreuse. Zo pak je delen van de oude stadsmuur, smalle steegjes en mooie vakwerkhuizen mee. Heb je zin in een nog langere wandeling? In de groene heuvels achter Montagne de Bueren (Coteaux de la Citadelle) zijn diverse wandelpaden.

De Montagne de Bueren is de bekendste bezienswaardigheid van Luik
Must-do tijdens je stedentrip Luik: beklim de Montagne de Bueren

2. Wandel door de impasses van Luik

Een originele bezienswaardigheid in de Belgische stad Luik zijn de zogenaamde ‘impasses’. Dat is Frans voor ‘doodlopend straatje’ en dat is dan ook precies wat de impasses zijn. Het zijn zijstraatjes die je in eerste instantie niet zomaar zou inslaan, maar die wel heel leuk zijn om te volgen. De impasses leiden namelijk naar mooie woonerven en kleine hofjes. Tijdens het lopen door de steegjes zie je al van alles: klinkerpaadjes, overhangende planten, hier en daar een Mariabeeld of een ingelijst schilderij. Zeker leuk om foto’s te maken!

De mooiste impasses om even doorheen te wandelen vond ik Impasse de la Vignette, Impasse de l’Ange en Impasse de la Couronne. Dit zijn zijstraatjes van de Rue Hors-Château, een straat met huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Aan het eind van deze straat beginnen de trappen van Montagne de Bueren (zie tip 1). Deze bezienswaardigheden in Luik kun je dus makkelijk met elkaar combineren.

Typisch Luik: wandel door de Impasses
Must-do tijdens je stedentrip Luik: wandel door de impasses

3. Bekijk de Sint Pauluskathedraal

Kerken en kathedralen; ik vind het fascinerende gebouwen. Omdat ze veel pracht en praal hebben, maar ook omdat ik het knap vind dat mensen eeuwen geleden al zoiets konden bouwen. In Luik wilde ik daarom zeker even binnenkijken bij de Sint Pauluskathedraal. Deze kathedraal heeft een prachtig, kleurrijk plafond en indrukwekkende glas-in-lood ramen. Ook de kloostergangen met bogen zijn mooi. Toegang tot de kathedraal is gratis, maar voor een kijkje in de schatkamer betaal je entree.

De Sint Pauluskathedraal heeft prachtige glas-in-loodramen
Ook de kloostergangen van de Sint Pauluskathedraal zijn mooi om te zien

4. Winkelen als een local

Tijdens mijn weekendje weg in Luik liet ik de bekende modeketens (in de wijk La Carré) links liggen. De boetiekwinkels in deze Belgische stad zijn wat mij betreft namelijk veel leuker. Daarvoor moet je in de straatjes achter het centrum van Luik zijn, zoals Rue Souverain Pont en En Neuvice. Deze drie favorieten ontdekte ik tijdens mijn stedentrip naar Luik:

  • REstore design (En Neuvice 14):
    Deze winkel verkoopt muurdecoraties, sieraden en lampen van gerecycled materiaal. De stijl is futuristisch en industrieel. Ik kocht hier drie grote dierenfiguren van hout voor aan de muur in mijn woonkamer (en heb stiekem spijt dat ik niet ook een paar oorbellen heb meegenomen!).
  • Wattitude (Rue Souverain Pont 7):
    Alles in dit winkeltje is ontworpen of gemaakt in Wallonië. Van eten en bier tot woonaccessoires, sieraden, portemonnees, mokken en notitieboekjes. Leuk voor souvenir shopping! in dezelfde straat is er nog een vestiging van Wattitude speciaal voor kinderen.
  • Le petit grand bazare (En Neuvice 32):
    Een heerlijk snuffelwinkeltje voor kleine cadeautjes waar je niet specifiek naar op zoek was, maar die als je ze eenmaal tegenkomt wel grappig kunnen zijn. Zoals sokken speciaal voor sushiliefhebbers of deodorant ‘met de geur van verse regenboog’.


Goed om te weten:
Op zondag zijn alle winkels in Luik dicht.

Ben je op zondag in Luik en wil je toch ‘shoppen’? Dan zou je een kijkje kunnen nemen bij de La Batte markt. Deze markt is er alleen op zondagen en bestaat uit een rij van zo’n 500 kramen over een lengte van 2 kilometer. Het is zelfs de oudste en grootste zondagsmarkt van België. De markt is vooral gericht op de inwoners van Luik en niet zozeer op toeristen. Dus tenzij je van plan bent om huiswaarts te keren met grote kartonnen eieren, tassen vol vers fruit of nieuwe huisdieren, zal je hier als shopliefhebber waarschijnlijk niet echt slagen. Maar het is wel leuk om even over deze markt te struinen en de sfeer te proeven, want het is een typische local ervaring in Luik! 

Winkelen in Luik
Winkelen in Luik

5. Restaurants en cafés in Luik

Een stedentrip in België kan natuurlijk niet zonder lekker eten en drinken. Dit zijn de leukste cafés, restaurants en hapjes die ik ontdekte tijdens mijn weekendje Luik:

  • Luikse wafels eten bij Une Gaufrette Saperlipopette
    Dé specialiteit van Luik is natuurlijk de Luikse wafel. Ik haalde de mijne bij Une Gaufrette Saperlipopette (Rue des Mineurs 7). Bij deze kleine bakker staat de wachtrij vaak tot ver op straat. En stiekem wil je dat, want als er een lange rij staat worden er vaak lekkernijen uitgedeeld voor tijdens het wachten. De verse wafel wordt nog even voor je opgewarmd in de bakkersoven. Mijn favoriet: de variant met kaneel. Een must-eat in Luik!
  • Doe een drankje bij café Pot au Lait
    Qua inrichting is dit sowieso het leukste café van Luik! Pot au Lait (Rue Soeurs-de-Hasque 9) is een klein café met een binnentuin. De inrichting is kleurrijk, creatief en prettig gestoord. Het deed me denken aan de beroemde ‘ruïnebars’ van Boedapest. Ga hier zeker even een drankje doen en bekijk dan ook meteen de mooie street art.
  • Diner in een scheikundelokaal (update 2025: helaas permanent gesloten!)
    Houd je van restaurants op bijzondere locaties? Dan moet je in Luik zeker gaan eten bij Le Labo 4 (Quai Edouard Van Beneden 22). Dit restaurant zit in een oud scheikundelokaal. De tafels staan tussen de spoelbakken, omringd door reageerbuisjes en krijtborden waar de formules nog op staan. Super leuk! Scheikunde was vroeger absoluut niet mijn favoriete vak, maar hier eten vond ik wél leuk. Zelfs al voelden de stoelen een beetje zoals die in een klaslokaal.

Cafe in Luik Pot au lait

Praktische tips voor een stedentrip Luik

  • Heb je een heel weekend nodig om Luik te zien? Nee hoor, zeker niet! Tenzij je heel erg van musea houdt, kun je Luik prima in een (mid)dag zien. Toch bleef ik een nachtje slapen, om lekker rustig aan te kunnen doen.
  • Ik sliep in hotel Amosa (Rue St. Denis 4). Dit is een goed, modern hotel met een toplocatie middenin in het centrum. 
  • Parkeren deed ik bij Parking Saint Denis (Place St. Denis 1), om de hoek van het hotel. Hier betaal je 14 euro per 24 uur.
  • Ga je liever met de trein? Het futuristische treinstation Liège-Guillemins schijnt erg mooi te zijn. Vanaf dit station is het een klein halfuur lopen naar het centrum van Luik.
  • Als je met de auto bent, kun je Luik ook prima combineren met Maastricht (een halfuur rijden), Brussel (een uur rijden) of Pairi Daiza, de mooiste dierentuin van België (anderhalf uur rijden).

 

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Hiermee steun je onze website. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen