Search
Close this search box.

Het beste van Bryce Canyon in één dag

29 augustus 2022

Rood, roder, roodst: dat zijn de rotsen van Bryce Canyon in Amerika. Bryce Canyon is een enorme kloof die vol staat met hoodoos; prachtige rotspilaren in fel oranje, rood en geel. Eekhoorntjes en prairiehondjes kijken met je mee naar de mooiste uitzichten, langs de viewpoints en tijdens een wandeling in de canyon. Bryce Canyon was één van mijn favoriete parken tijdens mijn rondreis Zuidwest-Amerika. Met deze praktische tips haal je het beste uit jouw bezoek.

Bryce Canyon National Park

Bezoek aan Bryce Canyon National Park: goed om te weten

  • Bryce Canyon National Park heeft één toegangspunt, aan de noordzijde
  • Het park is 24 uur per dag geopend
  • Tussen mei en september rijden er gratis shuttlebussen. Deze zijn niet verplicht. Je mag overal in het park komen met eigen vervoer. Het nationaal park geeft op hun website aan dat het met eigen vervoer lastig kan zijn om parkeerplek te vinden, maar hier heb ik zelf geen last van gehad.
  • Bryce Canyon ligt relatief hoog, dus is het hier kouder dan in andere parken in de omgeving. Tijdens ons bezoek in mei was de maximale dagtemperatuur 15 – 20 graden. Ik had een dikke jas in de auto liggen en die had ik vooral in de ochtend echt nodig. In de avond kwamen handschoenen en een sjaal goed van pas.
  • Als je in de canyon gaat wandelen, trek dan bij voorkeur donkere kleding aan. Na het lopen zit je waarschijnlijk onder een laagje wit/roze zandstof

Bryce Canyon National Park

Wat is er te doen in Bryce Canyon National Park?

  • Rim road Bryce Canyon: autoroute langs uitzichtpunten
  • Viewpoints in Bryce Canyon National Park
  • Wandelen in Bryce Canyon
  • Bekijk de zonsondergang in Bryce Canyon

Rim road Bryce Canyon: autoroute langs uitzichtpunten

Er loopt één weg van noord naar zuid door het park: de Rim Road. Deze route volgt grofweg de kloofrand van Bryce Canyon. De Rim Road is 29 km lang (enkele reis). De weg begint bij de parkingang en eindigt bij het 366 meter hogere Rainbow Point/Yovimpa Point. De maximale snelheid is 35 mijl per uur.

Alle viewpoints liggen aan dezelfde kant van de weg. Tip: rijd eerst helemaal door tot het eind van de Rim Road, naar het hoogste viewpoint. Keer daar om en stop pas op de terugweg bij de uitzichtpunten. Je parkeert dan steeds aan de rechterkant van de weg en dat is direct de kant waarlangs alle uitzichtpunten liggen. Een bijkomend voordeel van het ‘achteraan beginnen’, is dat het mooiste deel van Bryce vooraan de Rim Road ligt (bij het deel dat het amfitheater wordt genoemd). Door achteraan te starten, worden de uitzichtpunten steeds mooier. Bekijk via deze link een kaart van de Rim Road in Bryce Canyon.

Bryce Canyon staat bekend om de hoodoos, grote stenen pilaren

Viewpoints in Bryce Canyon

De mooiste viewpoints in Bryce Canyon wat mij betreft (beschreven van ‘achteraan’ de Rim Road tot aan de parkingang) zijn:

Rainbow Point & Yovimpa Point: Dit is het hoogste punt van het park. Het uitzicht is mooi en je kunt ver kijken. Het kan hier koud zijn en flink waaien.

Agua Canyon: Dit is een van de mooiere uitzichtpunten. Er is namelijk veel contrast in licht en kleur.

Natural Bridge: Hier moet je echt even stoppen. Je ziet hier namelijk een 29 meter hoge stenen boog, één van de mooiste bezienswaardigheden van het national park. De rode boog vormt een mooi contrast met het groene bos erachter.

Fairview Point & Piracy Point: Bij Fairview Point heb je mooi uitzicht over de plateaus en de bergen. Piracy Point kun je alleen bereiken via een korte wandeling vanaf de parking bij Fairview Point.

Natural Bridge viewpoint in Bryce Canyon National Park

Paria View: Hier kijk je uit over de ‘hoodoos’ (stenen pilaren) in het deel van Bryce Canyon dat ook wel het amfitheater wordt genoemd.

Bryce Point: fantastisch uitzicht over het amfitheater. Vanaf dit punt zie je de diverse kleuren in de steenlagen heel goed. Dit was een van mijn favoriete uitzichtpunten. Bryce Point schijnt de mooiste plek te zijn voor het bekijken van de zonsopgang, omdat de hoodoos perfect staan voor het ochtendlicht.

Inspiration Point: vanaf hier heb je één van de mooiste uitzichten over het amfitheater. Ook Inspiration Point is een mooie plek voor de zonsopgang/het ochtendlicht.

Sunset Point: dit viewpoint biedt een alternatief uitzicht op het amfitheater. Je hebt goed uitzicht over de hoodoos, inclusief een rotsformatie die ‘Thor’s Hammer’ wordt genoemd. De naam doet vermoeden dat de zonsondergang hier geweldig is, maar dat is juist niet zo. Vooral de zonsopgang is hier de moeite. Sunset Point is het startpunt van de Navajo Loop Trail.

Ga zeker hiken in Bryce Canyon. Dan ervaar je het landschap pas echt!

Wandelen in Bryce Canyon

De Rim Trail is een wandelpad dat langs de rand van de kloof loopt. Ik heb een deel van deze trail gelopen en hoewel de uitzichten mooi zijn, zijn ze niet heel anders dan wat je vanaf de viewpoints ziet. Het wordt pas écht leuk om te wandelen als je afdaalt in de canyon. Zonder een stukje de kloof in te lopen, heb je Bryce Canyon eigenlijk niet echt beleefd. Hieronder lees je meer over de trail die ik heb gelopen.

Prachtige uitzichten langs de Navajo Loop Trail en Queen's Garden Trail.

Combinatie Navajo Loop Trail en Queen’s Garden Trail

Ik besloot twee wandelroutes met elkaar te combineren: de Navajo Loop Trail en de Queen’s Garden Trail. Zo krijg je een gevarieerde wandelroute (ca. 5 km, 2-3 uur). Je daalt af bij Sunset Point (het wandelpad start vlak na de parkeerplaats). De wandeling is meteen al leuk, want je loopt direct langs steile rotswanden en tussen grote rotspilaren.

Bij deze combinatie moet je kiezen tussen de twee delen van de Navajo Loop: ‘Wall Street’ of ‘Thor’s Hammer’. Wall Street is de bijnaam van een smalle canyon met een aantal grote Douglassparren. Thor’s Hammer is een mooie rotsformatie. In mijn geval was de keuze gemakkelijk. Wall Street was namelijk afgesloten. Dit gebeurt vaker in de winter en lente, vanwege ijsvorming en kans op vallende stenen.

Een wandeling door de ‘inner canyon’ is erg gevarieerd. De breedte van het pad verandert regelmatig. Soms loop je door een brede vallei, dan weer door smalle gangen tussen de rotswanden. De uitzichten zijn overal fantastisch, waardoor je foto’s blíjft maken. Uiteindelijk kom je bij Sunrise Point weer bovenaan bij de kloofrand. Via de Rim Trail loop je dan nog een stukje terug naar Sunset Point.

Zonsondergang in Bryce Canyon

Zonsondergang in Bryce Canyon

Tijdens de zonsondergang krijgt Bryce Canyon hele mooie kleuren. Wij bekeken de zonsondergang vanaf Fairyland Point. Dit uitzichtpunt ligt net na de parkingang. Het is dus gemakkelijk te bereiken als je ’s avonds naar het park terugrijdt voor de zonsondergang. Wij  waren er bovendien helemaal alleen.

Bij Fairyland Point kun je gemakkelijk een stukje de canyon in lopen. Het is namelijk het startpunt van de Fairyland Loop Hike (13 km, gesloten in het winterseizoen). Door naar beneden te lopen, krijg je steeds andere uitzichten. Houd er wel rekening mee dat je bij het naar beneden lopen gemakkelijk de afstand onderschat. Je moet natuurlijk ook weer terug omhoog lopen, en dat wil je niet in het donker doen.

Als het kan, pak dan zeker een zonsondergang in Bryce Canyon mee. Tip: zorg voor warme kleding. Door de hoge ligging koelt het in de avond flink af. Ik had handschoenen en een sjaal mee en dat was geen overbodige luxe.

Met onze tips haal je het meeste uit één dag in dit nationaal park

Mijn bezoek aan Bryce Canyon

Dag 1:
– Rit van Hurricane (onze uitvalsbasis voor Zion National Park) naar Bryce Canyon (2,5 uur rijden). Je rijdt via Zion en de mooie Zion-Mount Carmel road
– Bezoek aan de viewpoints langs de Rim Road
– Wandeling in de canyon (combinatie Navajo Loop Trail en de Queen’s Garden Trail, 2 tot 3 uur)
– Zonsondergang in Bryce Canyon
– Overnachting in Bryce Canyon

Dag 2:
– Rit van Bryce Canyon naar Page (2,5 uur rijden)

Als je bij alle viewpoints langs de Rim Road stopt maar niet gaat wandelen, dan kun je Bryce Canyon in een halve dag zien. Wil je ook een wandeling in de canyon maken, voeg daar dan een halve dag aan toe. De uitkijkpunten zijn mooi, maar pas tijdens een afdaling in de canyon ervaar je het park écht. Je ziet dan namelijk hoe groot de stenen pilaren zijn, die je anders alleen van bovenaf en in de verte zou zien. Zoals je aan mijn reisroute kunt zien, is het mogelijk om dit in één (volle) dag te doen. Wil je een langere wandeling maken en eventueel een zonsopgang meepakken (of gewoon wat rustiger reizen) dan kun je natuurlijk een extra dag en nacht inplannen.

Bryce Canyon was een van mijn favoriete national parks tijdens mijn rondreis Zuidwest Amerika

Waar slapen voor een bezoek aan Bryce Canyon National Park?

Het kleine plaatsje Bryce Canyon ligt direct naast de ingang van het national park. De ligging is het grootste pluspunt van het plaatsje, want verder is er weinig te doen. Doordat het zo dicht bij de parkingang ligt is het een ideale plaats om te overnachten (zeker als je er net zoals ik maar één nacht slaapt).

Hotel Bryce Canyon: Ik sliep in de Bryce View Lodge. Dit is een basic motel, maar heeft wel kamers met eigen badkamer, WiFi en gratis parking. Er is geen ontbijtgelegenheid (zoals bij veel accommodaties in Amerika), maar deze kun je verderop in het dorpje wel vinden.

Wandelen in Zuidwest Amerika

Waar eten?

In het dorpje Bryce Canyon zijn enkele restaurants (zowel fast food als à la carte). Ik heb er geen echte aanraders ontdekt. In het park zijn geen voorzieningen. Zorg dus dat je zelf een lunchpakket meeneemt als je de hele dag in het park wil doorbrengen.

Hoe kom je er?

Bryce Canyon was mijn volgende stop na Zion National Park. De route van Zion naar Bryce loopt via de Zion-Mount Carmel Highway. Dit is een hele mooie route om te rijden, waarbij je ook nog een stuk door Zion National Park rijdt. Vanuit het plaatsje Hurricane (onze uitvalsbasis voor Zion) reden we in 2,5 uur naar Zion. Uiteindelijk rijd je via de UT-12 langs Red Canyon, waar je de afslag naar de UT-63 neemt. Na 3 mijl (5 km) kom je bij de parkingang. Na Bryce Canyon bezochten we Page, bekend om de Antelope Canyon en het uitzichtpunt Horseshoe Bend. Page is vanaf Bryce Canyon in een rit van 2,5 uur te bereiken.

Lees ook: de ideale reisroute voor Zuidwest Amerika in 3 weken.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen