Search
Close this search box.

Goedkoop op wintersport in Turkije

7 september 2023

Op wintersport in Turkije? We hebben toch vooral het beeld van Turkije als een zonbestemming en een land van cultuur. Of voor een altijd interessante citytrip naar Istanbul. Turkije heeft maar liefst 63 bergen hoger dan 3.000 meter. Met verschillende skigebieden, waaronder Mount Erciyes. Erciyes is het grootste skigebied van Turkije. Vernoemd naar de gelijknamige berg, dat overigens stiekem een vulkaan is, die met zijn 3917 meter net binnen de top vijf van hoogste bergen valt.

Mount Erciyes vlak na zonsopgang

On top of the world op Mount Erciyes

Na een dik kwartier en twee liften verder sta ik op 3.400 meter. Het scheelt dat het dal zich op 2.200 meter bevindt. De winter viel laat in dit jaar. Alhoewel het wintersportseizoen loopt van december tot april viel de meeste sneeuw pas in januari. Er ligt een behoorlijk pak. De besneeuwde piek van Erciyes lijkt op deze hoogte binnen handbereik. Dat is het alleen in de zomer, wanneer de top via een pittige klim te bereiken is. Ik kijk om me heen. Het witte landschap is zoveel anders dan bijvoorbeeld de Alpen. Meer een bergplateau met Erciyes als piek dan een gebergte. Een strakblauwe hemel en zonnetje maken de temperatuur van -15 zelfs iets aangenaam. Het kan aardig koud worden in dit gebied. Door het heldere weer krijg ik ook een eerste blik op de beroemde bijzonder gevormde rotsen van Cappadocië. Want dat gebied ligt maar op een klein uurtje rijden. Het uitzicht is schitterend. Een klein nadeel is dat dit hoogste punt van de piste zwart is. Ook naar Europese standaarden is deze afdaling alleen geschikt voor ervaren wintersporters.

Alle faciliteiten bij Mount Erciyes zijn vrij nieuw
Het is nog rustig bij de skilift van Mount Erciyes in Turkije
De zwarte piste van Mount Erciyes
De gondels zijn open zodat je meteen aan de slag kunt
Het uitzicht op 3400 meter vanaf Mount Erciyes is prachtig
De zwarte piste van Mount Erciyes
De kabelbaan terug naar 2800 meter op Mount Erciyes

Slapen in Kayseri

Kayseri is de poort tot Mount Erciyes. Dit is een behoorlijke stad met 1,5 miljoen inwoners en een kneuterig vliegveldje. Twaalf keer per dag vertrekt en landen er vluchten vanuit Istanbul. Betonnen flats domineren de skyline van Kayseri. Op het Cumhuriyet Plein in het centrum van de stad sta je oog in oog met Atatürk op zijn paard. De citadel straalt een stukje oudheid uit, een gevoel dat je ook bij de bazaar, maar verder eigenlijk nergens hebt. Kayseri is niet de stad die bezoekers trekt vanwege haar rijke historie of vele bezienswaardigheden. Wel vanwege het culinaire palet maar bovenal door de gunstig geprijsde stadshotels die verblijf en een dagelijkse shuttle naar Mount Erciyes aanbieden. Voor de budget wintersporter een prima alternatief.

De keuken van Kayseri is uitgebreid en verrukkelijk
De keuken van Kayseri is uitgebreid en verrukkelijk

Goedkope wintersport

Slapen op Mount Erciyes in één van de 3.000 bedden is doorgaans niet goedkoop. Daarmee heb je ook meteen de grootste kostenpost te pakken. De overige kosten zijn een fractie van de prijs van Oostenrijkse of Franse skigebieden. Zo kost een skipas voor een dag slechts 8 euro en kun je voor 100 euro het hele jaar gebruik van de skiliften maken. Steeds meer populaire Europese skioorden komen al aardig in de buurt van dat bedrag voor een dagpas. Eigenlijk is pas de laatste tien jaar het skigebied uit de grond gestampt met in totaal 112 kilometer aan pistes die onderling zijn verbonden. Daarmee is Mount Erciyes uitgegroeid tot het grootste skiresort van Turkije. Internationaal georiënteerd is het gebied nog niet. Met alleen Engels maak je je niet overal verstaanbaar. Handen en voeten zijn soms nodig.

Wintersport in Erciyes Turkije is goedkoop
Wintersport in Erciyes Turkije is goedkoop
Engels is in Kayseri niet genoeg om alles te begrijpen

Vier vertrekpunten op Mount Erciyes

Er zijn vier gates vanwaar de gondels vertrekken. Devil’s Gate is het meest westelijke gebied waar een aantal hotels zijn gevestigd. Meer levendigheid vind je bij de tweede gate Tekir Kapi met wat winkeltjes en barretjes. De moskee met haar twee hoge minaretten aan de overzijde van de weg staat wat vreemd in het straatbeeld. In het weekend wordt deze piste verlicht en kun je na zonsondergang nog een paar uurtjes skiën of snowboarden tijdens de avondski. Het is bijna net zo druk bij letters Erciyes waar iedereen mee op de foto wil, dan op de piste. De weekenden zijn over het algemeen druk bezocht, doordeweeks is het rustiger op Erciyes. De derde gate Hisarcik is het station met de enige lift die je uiteindelijk tot op 3.400 meter hoogte brengt. Gate nummer vier, de Hacilar Gate, ligt 20 kilometer verderop aan de andere kant van de berg.

Bij Tekir Kapi in Erciyes is het het drukst
Tekir Kapi in Erciyes heeft de meeste voorzieningen
De letters Erciyes in Tekir Kapi in Turkije
Een moskee op de piste bij Tekir Kapi is best bijzonder

Alleen skiën of snowboarden

Veel keus voor de niet wintersporter is er niet. Het is skiën, snowboarden of sleetje rijden. Andere winterse activiteiten, zoals bijvoorbeeld snowshoe hiking of fatbiking, worden nog niet aangeboden. Overigens is Erciyes één van de weinige skigebieden ter wereld waar een helm verplicht is. Zonder helm word je door de slope security onmiddellijk gesommeerd de piste te verlaten.

Het is skien of snowboarden in Erciyes

Combinatie met Cappadocië

Mount Erciyes is geen gebied waar je naar toe reist om een week te gaan skiën. Het is logisch om de combinatie met de omgeving te maken. Hoe gaaf is het om na een aantal dagen op deze bijzondere wintersportbestemming verder te rijden en de sprookjesachtig besneeuwde rotsformaties van Cappadocië te ontdekken. Of je combineert het met een citytrip naar het nog best onontgonnen Kayseri. Voor de prijs hoef je het in geval niet te laten.

Sprookjesachtig Cappadocia in de winter
Sprookjesachtig Cappadocia in de winter

Reis met ons mee

Meer avonturen