Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cappadocië in de winter

27 maart 2023

Wie kent ze niet? De buitenaardse rotsformaties die het landschap van het Turkse Cappadocië zo bijzonder maken. Samen met tientallen luchtballonen tijdens de zonsopgang zorgt dit voor indrukwekkende plaatjes. Jaarlijks verwelkomt Cappadocië meer dan 4 miljoen toeristen, vooral in het voorjaar en zomer. En Cappadocië in de winter? Dan heb je het besneeuwde gebied bijna voor jezelf.

Wat is Cappadocië eigenlijk?

We kennen Cappadocië van de schoorstenen, paddenstoelen, piramides en de luchtballonen. Feitelijk wordt met Cappadocië een best groot gebied binnen de provincie Nevsehir in centraal Turkije bedoeld. De drukte concentreert zich echter in een veel kleiner gebied waar de meeste rotsformaties zich bevinden. Dit gebied is geclusterd rondom drie plaatsen; Göreme, Uchisar en Ürgüp. Dat zijn tevens de meest populaire plaatsen om te overnachten. Göreme is van de drie het meest geliefd als uitvalsbasis, voornamelijk door haar centrale ligging middenin het gebied.  Ook heb je vanaf tal van dakterrassen een prachtig uitzicht op de optocht van luchtballonen in de vroege ochtend, mits het weer dat toelaat. In de winter komt het vaker voor dat de mandjes op de grond blijven door een te harde wind.

Love Valley

Sneeuw verandert een landschap. Het maakt het soms bijna onherkenbaar. De besneeuwde Love Valley ligt voor mijn voeten. Twee kamelen staan werkloos in de gure wind te wachten op klandizie. Langs de rand van de afgrond zijn, uitbundig voorzien van hartjes, tal van bankjes en schommeltjes aangebracht. Als een fotogeniek lijstje voor een omgeving die eigenlijk helemaal geen lijst nodig is. De puntige rotsformaties in allerlei vormen zijn al bijzonder genoeg, zeker voorzien van een laagje sneeuw. De Love Valley kent een mooie hike van bijna 12 kilometer als je vertrekt vanuit het nabijgelegen Göreme. Doorgaans is de hike in iets meer dan drie uur te doen. Er zit een pittig klimmetje in die je hartslag even omhoog jaagt, maar is verder prima te doen. In de winter is het een ander verhaal. De bevroren sneeuw maakt de trail nogal glibberig en de eerder ontdooide stukken zijn juist weer heel modderig. Dat maakt deze hike in Cappadocië in de winter een stuk uitdagender dan in andere jaargetijden.

Het uitzicht over Love Valley in Cappadocië is schitterend
Het uitzicht over Love Valley in Cappadocië is eindeloos
Het uitzicht over Love Valley in Cappadocië is eindeloos

Uchisar

De paar kilometer lange tweebaansweg die Göreme en Uchisar verbindt biedt veel mooie uitkijkjes over de Love Valley. Vanaf de verte lijkt het alsof de Toren van Babel opdoemt. Het is een imposant kasteel van grotten dat op een heuvel is gebouwd en daarmee ook het hoogste punt van Cappadocië is. Het is nog best een aardige klim naar het Uchisar castle dat ooit meer dan duizend inwoners telde, zeker in de sneeuw. Op een kasteel lijkt het overigens allerminst, het heeft meer weg van een grillig rotsblok. Voor verdedigingsdoeleinden een bijna onneembaar fort. Verwacht geen gedecoreerd interieur of iets dergelijks. Het kasteel is kaal en leeg. Het uitzicht over Cappadocië in de winter is daarentegen fantastisch. Op een heldere dag is de besneeuwde top van Mount Erciyes bij Kayseri goed zichtbaar.

Kasteel Uchisar lijkt wel op de toren van Babel van veraf
De bijzondere schoorstenen van Uchisar Cappadocië
De bijzondere schoorstenen van Uchisar Cappadocië

Pigeon Valley

Voor een Turkse lira mag je een handjevol graan uit het bakje halen. Veel moeite om hun buikje rond te vreten hoeven de duiven in Pigeon Valley niet te doen. Met honderden tegelijk scharrelen ze vrij in het rond en doen de naam van de vallei eer aan. In vroegere tijden werden de beesten gebruikt als postduif, als maaltijd en hun poep als mest. In de rotsen zijn talloze hokjes als een grote duiventil uitgehakt. Vandaag de dag zijn de duiven figuranten op de deze geliefde plek in Cappadocië. Want het uitkijkpunt op Pigeon Valley met zicht op het kasteel van Uchisar is werkelijk sprookjesachtig. De deels besneeuwde vallei geeft het plaatje nog wat extra glans. Een goed geplaatste sneeuwbal geeft het gewenste effect van honderden fladderende duiven met tegen de achtergrond Pigeon Valley. Overigens leent de kilometerslange vallei zich prima voor een fraaie hike.

De duiven fladderen je in Pigeon Valley Cappadocië om de oren
De duiven fladderen je in Pigeon Valley Cappadocië om de oren
De duiven fladderen je in Pigeon Valley Cappadocië om de oren

Devrant Valley

Als je goed kijkt kun je er een kameel van maken. Of een slak. Met wat meer fantasie ontwaar je ook een slang, zeehond en een dolfijn. Imagination Valley is de logische bijnaam van dit gebied dat langs de weg tussen Avanos en Ürgüp ligt. Ook zonder je verbeelding te gebruiken is dit een mooie tussenstop. Hier kun je klimmen en klauteren vanaf de weg. Niet geheel zonder gevaar, zeker in de winter met wat glibberige sneeuwresten, kun je een aardig eindje omhoog klimmen voor een mooi uitzicht over de vallei, die overigens nooit bewoond is geweest. Devrant Valley is een fotogenieke plek onderweg.

De beroemde slak/ kameel van Devrant Valley Cappadocië
Devrant Valley is een mooie tussenstop met rotsformaties in Cappadocië
Devrant Valley is een mooie tussenstop met rotsformaties in Cappadocië
Devrant Valley is een mooie tussenstop met rotsformaties in Cappadocië
Devrant Valley is een mooie tussenstop met rotsformaties in Cappadocië

Ürgüp

Naast Göreme en Uchisar is Ürgüp het derde stadje van Cappadocië. Of eigenlijk andersom, Ürgüp is met meer dan 30.000 inwoners veruit de grootste van het drietal. Van oudsher is Ürgüp de uitvalsbasis voor reizigers met wat meer budget, terwijl Göreme meer een jongere en nomadische doelgroep trekt. Temenni Hill is de rots waarop een metersgrote Turkse vlag trots in de wind wappert. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en. Het is de klim zeker waard. Ook kent de stad tal van grothotels. Zoals bijvoorbeeld Yunak Evleri. Dit hotel is volledig uit de rotsen gehouwen, van alle gemakken voorzien en smaakvol ingericht. Eigenlijk slaap je in een luxe grot.

Het stadscentrum van Urgup Cappadocië
Het uitzicht vanaf Temenni Hill in Urgup Cappadocië
Het uitzicht vanaf Temenni Hill in Urgup Cappadocië
Hotel Yunak Evleri is uitgehouwen in de rotsen
Hotel Yunak Evleri is uitgehouwen in de rotsen
De zon gaat onder in Urgup Cappadocië

Ook Cappadocië in de winter: Kaymakli City

Niet alleen boven de grond is flink gehakt, ook onder de grond. Kaymakli City is een ondergrondse stad van acht verdiepingen diep. In een aantal eeuwen voor Christus leefden meer dan 3.000 mensen in deze ondergrondse stad. Dit is één van de grootste in Cappadocië. Er zijn namelijk nog 35 andere ondergrondse nederzettingen. Vier verdiepingen van Kaymakli City zijn toegankelijk. Het gangenstelsel naar onderste verdiepingen is nog niet geheel geopend. Een volledige samenleving leefde hier veilig onder de grond. Een kerk, een bakkerij keuken, stallen; alles bevond zich onder grond. Met een grote ronde steen die als deur diende kon de toegang tot de stad van binnenuit worden afgesloten. Ventilatietunnels zorgden voor frisse lucht. Het is bukken, kruipen en klimmen door de tunnels die soms nog geen meter hoog zijn. Niet aan te raden als je ietwat claustrofobisch bent aangelegd. Verdwalen zonder gids is lastig. De rode pijltjes markeren de route naar binnen en de blauwe pijltjes dirigeren je naar de uitgang. Overigens is een gids wel handig om enig te krijgen in de functie van iedere ruimte en hoe de stad werkte.

Op weg naar de entree van Kaymakli City in Cappadocië

Waarom Cappadocië in de winter?

Natuurlijk is aangenaam zonnetje, goed begaanbare trails en een mooie zonsopgang met luchtballonnen schitterend. Een bezoek aan Cappadocië in de lente of zomer heeft zeker voordelen. Maar ook is het er ontzettend druk. En wat is nou mooier dan het sprookjesachtige landschap van Cappadocië in de winter voorzien van een laagje sneeuw bijna helemaal voor jezelf te hebben? Bovendien kun je een mooie combinatie met paar dagen skiën of snowboarden op Mount Erciyes.

Souvenirs in Cappadocië zijn niet duur

Reis met ons mee

Meer avonturen