Zoek
Sluit dit zoekvak.

De grote migratie in de Serengeti

3 november 2022

Een droom van iedere safari-liefhebber. Of stiekem van iedere Disneyfan: het aanschouwen van de Grote Migratie in de Serengeti in Tanzania. Mocht je niet weten wat dat is, denk dan even terug aan die momenten waar je als kind huilend de sterfscène van Mufasa aan het bekijken was in the Lion King. De enorme storm aan wildebeesten, dát is de grote migratie! En ja, the Lion King is dus losjes gebaseerd op de Serengeti ook!

Hoewel de grote migratie van de wildebeesten er in werkelijkheid wel wat rustiger aan toe gaat dan in de Disneyklassieker, is het nog steeds een machtig spektakel om te aanschouwen. Een absoluut hoogtepunt van een rondreis door Tanzania!

Gnoes en zebra's leggen vele kilometers af tijdens de migratie

Wat is de grote migratie?

Het hele jaar door migreren de enorme kuddes wildebeesten van het zuiden van de Serengeti tot aan de Maasai Mara Game Reserves net over de grens in Kenia. Daarbij geldt als stelregel dat ze het water volgen. De miljoenen wildebeesten volgen, vergezeld door zebra’s, impala’s en nog vele andere dieren, de regen en trekken derhalve continue achter het water aan. Want waar water is, is eten. De grote migratie is geen op zichzelf staand moment, maar is de continue verplaatsing van deze enorme kuddes door het jaar heen.

Van juni-oktober trekken ze vanuit het zuiden, via de westkant van de Serengeti richting Kenia. Daarbij steken ze ook spectaculair de Maara rivier over. Dit levert de beroemdste foto’s van deze grote migratie op. In november en december bewegen ze langzaam weer richting het oosten van de Serengeti in Tanzania, om vervolgens gedurende het regenseizoen van februari-mei weer naar het zuiden te gaan. Lees hier meer over de migratie van maand tot maand.

De migratie bestaat voornamelijk uit wildebeesten en zebra's

Een magische ervaring

Toevalsgewijs zijn wij in mei, tijdens het late regenseizoen, twee keer per ongeluk midden in de migratiestroom terecht gekomen terwijl we door het noorden van de Serengeti reden. Het noorden van de Serengeti ligt relatief afgelegen van de andere safarigebieden in Tanzania en vergt iets meer reistijd dan het zuiden van de Serengeti.  En eerlijk gezegd is het een van de meest magische ervaringen die je je kunt wensen. Het tempo van de dieren ligt laag – er moet immers ook gegraasd worden – maar het effect is nog steeds fantastisch.

Oneindige velden vol met wildebeesten, zebra’s en eventuele antilopen. En allemaal sjokken ze gemoedelijk in één richting. Ondertussen maken ze een enorm geluid met z’n duizenden, wat nog het meest lijkt op een kruising tussen het loeien van een koe en het balken van een ezel. Hoewel je nooit zeker kunt zijn van het spotten van de migratie, is het echt de moeite waard het te proberen. Al is het maar omdat je ondertussen toch gewoon veel moois ziet in dit indrukwekkende nationale park.

Het noorden van de Serengeti is sowieso een aanrader

Wanneer kun je de grote migratie zien?

Helaas kun je nooit zeker weten wanneer de dieren waar zijn. Ze kunnen tientallen kilometers op één dag bewegen, dus je kunt echt geluk of pech hebben met het spotten van dit spektakel. Wanneer het regenseizoen vroeg of laat valt, zal dat impact hebben op de beweging van de kuddes. Echter staan de lijnen en periodes van de migratie grofweg wel vast.

De grote migratie van maand tot maand

In januari en februari zijn de dieren te vinden in het zuiden van de Serengeti, bij de Ngorongoro hoogvlaktes. Specifiek het Ndutu gebied is de plek waar de dieren zich verzamelen. Deze maanden zijn ook bekend als het ‘calving season’. Dit is het moment waarop de wildebeesten de meeste jongen krijgen, soms wel tot 8000 jongen per dag worden er geboren.

In de maanden maart, april en mei trekken de dieren, die inmiddels oud genoeg zijn, naar de Maswa Game Reserve, wat in het zuiden van de Serengeti ligt. Hier worden de jongen groter en genieten ze van het verse gras wat rijk en groen is vanwege het regenseizoen.

De wildebeesten sjokken gestaag door

In juni, juli en augustus trekken de dieren naar het noorden van de Serengeti. Het regenseizoen is afgelopen en ze trekken richting groenere gebieden in het noorden. In deze maanden maak je de grootste kans op het meemaken van een oversteek van een rivier. De Grumeti, Maraa, Talek en Sand rivieren zijn allemaal grote kanshebbers wat betreft een oversteek.

In september en oktober bevinden de dieren zich in het noorden van de Serengeti of in de Masaai Mara Game Reserves in Tanzania. Na de risicovolle oversteek hebben ze hier voldoende groen gras om te grazen. Overigens zullen de dieren de gevaarlijke rivieroversteek alleen maken als het echt nodig is. Mocht er in een jaar voldoende regen zijn en dus ook voldoende vers gras, dan kan het zo zijn dat een groot deel van de kudde de oversteek niet eens maakt.

In november en december trekken de dieren weer zuidwaarts door centraal Serengeti naar de Ndutu gebieden, alwaar de cirkel rond is en de migratie weer opnieuw kan beginnen!

De wildebeesten volgen het water tijdens de grote migratie

Zelf de grote migratie meemaken?

De twee populairste aspecten om te aanschouwen binnen de grote migratie is het bewonderen van de duizenden jongen, of het zien van de spectaculaire oversteek van een rivier.

Om een oversteek mee te maken, kun je het beste richting het noorden van Tanzania reizen, of de Maasai Mara in Kenia, in de periode van augustus. De Maraa, Talek en Sand rivier zijn hiervoor goede locaties. Zie je liever de geboortegolf en dus ontelbare jonge dieren, dan kun je ook in januari of februari in het zuiden van de Serengeti zijn. Om de grote migratie optimaal te ervaren, kun je het beste gebruik maken van de lokale expertise. Die kan ook rekening houden met verschuiving in seizoenen, zoals een vroeg of juist laat regenseizoen. Een goede partij om je reis bij te boeken is Tanzania a la Carte. Dit bedrijf is gevestigd in Nederland en gespecialiseerd in bijzondere rondreizen door Tanzania.

Reis met ons mee

Meer avonturen