Search
Close this search box.

Bezienswaardigheden Tokyo: 20 gratis dingen om te doen

6 juli 2022

Wat te doen in Tokyo, als je maar een paar dagen de tijd hebt? Het kan lastig zijn om te kiezen uit de bezienswaardigheden van Tokyo, want in de meest fascinerende stad van Japan is veel te doen. Zie hoe hypermoderne wolkenkrabbers naast eeuwenoude tempels staan, verbaas jezelf over de georganiseerde chaos en ervaar Japanse gebruiken van dichtbij. Dit zijn de 20 leukste, gratis dingen om te doen in Tokyo.

Meiji Jingu Shrine is een van de mooiste tempels van Tokyo

Top 20 gratis bezienswaardigheden van Tokyo

 1. Bewonder de architectuur van Tokyo
 2. Jaag op het neonlicht
 3. Spot Japanse bruidsparen bij het Meiji Jingu Shrine
 4. Struin over de Tsukiji Fish Market
 5. Bekijk het uitzicht vanaf het Metropolitan Government building
 6. Kabukicho Red Light District
 7. De smalle straatjes van Golden Gai
 8. Sensoji Tempel
 9. Spot de gouden drol in de skyline
 10. Tokyo Skytree toren
 11. Shibuya Crossing, het drukste kruispunt ter wereld
 12. Shibuya Hikarie, de verborgen fotospot van Tokyo
 13. Het standbeeld van Hachiko
 14. Electric town Akihabara
 15. Bezoek een game station
 16. Bezoek een manga en anime winkel
 17. Window shopping in Ginza
 18. Takeshita-Dori in Harajuku
 19. Wandel langs de slotgracht van het Keizerlijk Paleis
 20. Memory lane Omoide Yokocho

#1 Bezienswaardigheden Tokyo: bewonder de architectuur

Tokyo heeft verrassend mooie architectuur. De wolkenkrabbers in de wijk Shinjuku, de Tokyo Skytree toren, het Keizerlijk Paleis en de voorkant van Tokyo Station die lijkt op dat van Amsterdam Centraal.. het zijn zomaar wat voorbeelden. Ook heeft Tokyo veel mooie tempels. Hypermoderne en eeuwenoude gebouwen wisselen elkaar voortdurend af. Op de foto hieronder zie je de ingang van winkelcentrum Tokyu Plaza.

Wijk: Vrijwel overal in Tokyo.

Tokyo heeft veel bijzondere architectuur, zoals de ingang van winkelcentrum Tokyu Plaza.

#2 Jaag op het neonlicht

In Tokyo ga je niet op jacht naar het noorderlicht, maar naar neonlicht! De vele neonlichten in Tokyo deden me denken aan mijn stedentrip naar New York. De leukste wijken om ’s avonds neonlichten te zien zijn Shinjuku (Kabukicho Red Light District), Akihabara en Shibuya (Shibuya Crossing). Ook de Sensoji tempel in de wijk Asakusa is ’s avonds prachtig verlicht.  

Wijk: Shinjuku, Shibuya en Akihabara.  

De neonlichten van Shinjuku bekijken is een van de leukste gratis dingen om te doen in Tokyo

#3 Bewonder Japanse bruidsparen bij Meiji Jingu Shrine

De Meiji Jingu Shrine is het belangrijkste Shinto heiligdom van Tokyo. Het werd in 1920 gebouwd voor Keizer Meiji. Je kunt diverse altaren bekijken. Er is ook een muur met grote beschilderde tonnen sake; erg bijzonder is om te zien. Het allermooiste aan Meiji Jingu Shrine vind ik echter dat je hier regelmatig Japanse bruidsparen kan spotten. Hun rituelen zijn prachtig om (van een afstand) te zien.

Overigens ligt de Shrine in een groot park (Yoyogi park). Ik heb een groot deel van het park gezien, maar vond het niet bijzonder. Tenzij je echt even wil ontsnappen uit de drukte van Tokyo, kun je het park gerust overslaan. 

Wijk: Harajuku / gratis entree / open van zonsopgang tot zonsondergang / in het weekend heb je de grootste kans om Japanse bruidsparen te zien.

Bij de Meiji Jingu tempel kun je in het weekend Japanse bruidsparen zien

#4 Gratis bezienswaardigheden Tokyo: Tsukiji fish market

De Tsukiji vismarkt in Tokyo is een van de grootste vismarkten van Japan, met zo’n 400 kramen. Struin langs de vele bakken met verse vis en schaaldieren of proef verse sushi bij een van de eetstalletjes om de hoek. Ook kun je op de Tsukiji markt terecht voor het kopen van allerlei keukengerei, zoals vlijmscherpe koksmessen en prachtige kopjes en schoteltjes. Een bezoek aan deze markt is wat mij betreft een van de meest interessante bezienswaardigheden van Tokyo. 

Wijk: op loopafstand van de wijk Ginza. 

De Tsukiji Fish Market is een van de meest interessante bezienswaardigheden van Tokyo

#5 Bekijk de zonsondergang vanaf het Metropolitan Government Building

Het Metropolitan Government Building is een wolkenkrabber in het zakendistrict van de wijk Shinjuku. Een lift brengt je naar een indoor viewing platform op 202 meter hoogte. Vanaf hier kijk je uit over de zee van gebouwen in Tokyo. Bij zonsondergang is dit extra mooi. En een goede budgettip als je Tokyo van bovenaf wil bekijken, want de toegang is gratis. Dit was een van mijn favoriete bezienswaardigheden.

Wijk: Shinjuku / gratis toegang / let op: wisselende openingstijden, check vooraf online of het open is / reken op een wachttijd om de lift naar boven te kunnen nemen.

Gratis bezienswaardigheden Tokyo: het Metropolitan Government Building.

#6 Ervaar de gekte van het Kabukicho Red Light District

Druk en overweldigend; dat is het red light district Kabukicho in Tokyo. Je ziet overal neonlichten en advertenties voor nachtclubs en striptenten. Middenin de buurt kun je ook een enorm beeld van Godzilla spotten, die via het dak van de plaatselijke bioscoop probeert te ontsnappen. Als je de sfeer van de wijk wil ervaren, loop er dan ’s avonds doorheen. Ik raad je echter aan om nergens naar binnen te gaan. Kabukicho is namelijk een van de weinige plaatsen in Japan die erom bekend staat dat toeristen hier wel eens worden opgelicht. Zolang je nergens naar binnen gaat, zul je weinig overlast ervaren. 

Wijk: Shinjuku.

Bezienswaardigheden Tokyo: het Kabukicho Red Light District

#7 Struin door de smalle straatjes van Golden Gai

Golden Gai is de naam voor een verzameling kleine, smalle straatjes in Shinjuku. De sfeervolle buurt zit vol kleine barretjes, met plaats voor 6 tot 8 mensen. Erg leuk om doorheen te lopen en rond te kijken, ook als je nergens naar binnen gaat (en bovendien gratis). Wil je een bar binnen? Houd er dan rekening mee dat de meeste bars een entreeprijs vragen. Daarnaast zijn sommigen alleen open voor Japanners. Als er Engelstalige borden buiten staan, kun je er vanuit gaan dat je als buitenlander ook naar binnen mag.

Wijk: Shinjuku / de meeste bars vragen een entreeprijs / op zondag gesloten.

Gratis bezienswaardigheden Tokyo: Golden Gai in Shinjuku

#8 Gratis bezienswaardigheden Tokyo: Sensoji tempel

De Sensoji tempel is de grootste, oudste en bekendste tempel van Tokyo. Het kleurrijke tempelcomplex werd gebouwd in het jaar 628. Er is een pagode van 5 verdiepingen, een poort met een gigantische papieren lampion en een drukke winkelstraat met typisch Japanse snacks en souvenirs. Ook lopen bij de Sensoji tempel veel toeristen verkleed in kimono rond. Zeker een aanrader om te bezoeken! ’s Avonds is de tempel prachtig verlicht.

Wijk: Asakusa / gratis entree.

Gratis bezienswaardigheden Tokyo: de Sensoji Tempel in Asakusa.

#9 Gratis bezienswaardigheden Tokyo: spot ‘de gouden drol’

Een van de bekendste landmarks van Tokyo heeft een opvallende bijnaam: ‘de gouden drol’. Je vindt de goudkleurige sculptuur bovenop het hoofdkantoor van Asahi, een Japans biermerk. Hoewel je het niet direct zou denken, is de gouden drol een symbool voor geluk in de Japanse cultuur. Het vormt in elk geval een bijzondere fotospot, samen met de naastgelegen Tokyo Skytree. Fotografen kunnen dit plaatje schieten om de hoek van de bekende Sensoji tempel.

Wijk: Asakusa.

Bezienswaardigheden Tokyo

Lees ook: complete reisroute voor een rondreis per trein door Japan in 2 weken.

#10 Bewonder de hoogste vrijstaande toren ter wereld: Tokyo Skytree

Met 634 meter kan de Tokyo Skytree diverse titels op zijn naam schrijven. Het is namelijk het hoogste gebouw van Japan, de hoogste vrijstaande toren ter wereld én het op een na hoogste gebouw ter wereld. Alleen de Burj Khalifa is hoger. Er zijn twee viewing platforms, op 350 en 450 meter hoogte. De entreeprijs is voor Japanse begrippen fors. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen de toren alleen van een afstandje te bekijken en voor uitzicht over de wolkenkrabbers naar het gratis Metropolitan Government Building te gaan.

Wijk: Sumida. Voor actuele prijzen kijk je het beste op de website, want de prijs hangt af van de verdieping die je wil bezoeken en de dag dat je gaat. Het is hier vaak druk, dus er kunnen lange rijen staan. Internationale bezoekers kunnen op vertoon van hun paspoort een (duurder) fast entry ticket kopen.

Tokyo Skytree

#11 Steek het drukste kruispunt ter wereld over: Shibuya Crossing

Wil je het drukste kruispunt ter wereld zien? Ga dan naar Shibuya Crossing, het ‘Times Square van Japan’. Hier kunnen tegelijkertijd 2.500 mensen oversteken. De mensenmassa die aan alle kanten in beweging komt zodra de seinen op groen springen, moet je echt zelf eens ervaren. Loop ook zeker een paar van de zijstraatjes in, want daar zitten veel typisch Japanse winkels.

Wijk: Shibuya (uitgang Hachiko van Shibuya Station).

Shibuya Crossing

#12 Bezoek de verborgen fotospot van Tokyo: Shibuya Hikarie

Een van de leukste fotospots van Tokyo vind je in het winkelcentrum Shibuya Hikarie. Dit winkelcentrum ligt in de wijk Shibuya, naast Shibuya Station (Hachiko Exit). Het is maar 5 minuten lopen van het bekende verkeerskruispunt Shibuya Crossing, maar toch komen hier relatief weinig toeristen. Het is namelijk een ‘gewoon’ winkelcentrum en je zou niet direct verwachten dat je hier zo’n gaaf uitzicht hebt. Op het indoor viewing platform op de 11e verdieping (182 meter hoogte) sta je als het ware ‘in’ de zee van wolkenkrabbers en kijk je uit op de mensenmassa’s in de wijk Shibuya. Een typisch Tokyo-uitzicht dus!

Wijk: Shibuya.

Shibuya Hikarie

#13 Op de foto met het Hachiko standbeeld

Naast Shibuya Crossing staat het standbeeld van Hachiko. Misschien ken je deze hond uit de gelijknamige film met Richard Gere. Een prachtige film, die op waarheid is gebaseerd. Hachiko was zó loyaal dat hij zelfs na de dood van zijn baasje nog op hem bleef wachten. Daardoor is hij een Japans symbool voor loyaliteit geworden. Er staan vaak rijen om met het beeld op de foto te gaan. Ook is het beeld een populaire plaats om af te spreken.

Wijk: Shibuya, op de hoek van Shibuya Crossing (uitgang Hachiko van Shibuya Station).

Het standbeeld van Hachiko, de trouwste hond van Japan

#14 Eindeloos vermaak in ‘electric town’ Akihabara

Akihabara is een van de leukste buurten van Tokyo. De wijk staat bekend om de vele elektronicawinkels, reusachtige billboards, game stations en de levendige cultuur van manga en anime. Trek gerust een paar uur uit voor de bezienswaardigheden in deze wijk, want er is veel te doen. Bezoek bijvoorbeeld Yodobashi, de grootste elektronicawinkel ter wereld. Hier vind je de laatste (futuristische) gadgets. Op zondag is de brede hoofdstraat (Chuo Dori) autovrij.

Wijk: Akihabara.

De wijk Akihabara

#15 Bezoek een game station

De Japanners pakken het spelen van spelletjes echt next level aan. Wil je dit zelf meemaken, dan moet je in de wijk Akihabara zijn. In deze gaming wijk kunnen volwassenen weer even kind zijn. De wijk staat vol met arcade halls en gokpaleizen. De arcade halls zijn een soort ‘Japanse kermis’ en fascinerend om te zien, al moet je daarvoor wel een flinke dosis (knipperende) lichten en harde geluiden voor lief nemen. Bekende arcade halls zijn Taito Game station (vestiging met zes verdiepingen in Akihabara) en SEGA (diverse locaties in Akihabara).


Wijk: Akihabara / entree tot de gaming stations is gratis, prijzen om mee te doen verschillen per spel.

Een game station in Akihabara

#16 Loop binnen bij een manga en anime winkel

Anime en manga zijn zó kenmerkend voor Japan, dat het tijdens je stedentrip Tokyo leuk is om te zien hoe hier volledige winkels aan gewijd zijn. Ze verkopen niet alleen de stripboeken en tekenfilms, maar ook bijbehorende accessoires zoals poppen van bekende personages. In deze winkels is het altijd druk! De grootste verzameling winkels vind je in Akihabara. Kijk bijvoorbeeld even binnen bij Animate of Mandaraka, de grootste winkel voor manga en anime ter wereld.

Wijk: Akihabara.

Voor anime en manga winkels moet je in de wijk Akihabara zijn.

#17 Bezienswaardigheden Tokyo: window shopping in Ginza

Ginza is de meest chique winkelbuurt van Tokyo. Alle bekende modehuizen, waaronder Chanel, Gucci en Louis Vuitton, hebben er een vestiging. Hun etalages vallen in de grote, hypermoderne gebouwen extra op. Je kijkt er je ogen uit, al is het maar om wat er op de prijskaartjes staat. Omdat de sfeer hier weer heel anders is dan in andere wijken van Tokyo, vind ik het een aanrader om een rondje door Ginza te lopen.

Wil je betaalbaar winkelen? Dan moet je niet per se in Ginza zijn, maar in andere wijken van Tokyo. Bijvoorbeeld bij de ketens Uniqlo (kleding), BICQLO (een soort Mediamarkt), Don Quijote en Muji (grote warenhuizen).  

Wijk: Ginza voor luxe window shopping, andere wijken in Tokyo voor betaalbaar winkelen.

Ginz is de chique winkelwijk van Tokyo

#18 Bezienswaardigheden Tokyo: in Harajuku is alles ‘kawaii’

Takeshita-dori is de centrale straat van de wijk Harajuku. Alles in deze lange straat is ‘kawaii’, Japans voor schattig. Je loopt langs winkeltjes met Franse crêpes, gigantische regenboogkleurige suikerspinnen en kleurrijke accessoires. Leuk om even doorheen te lopen, maar het kan hier wel enorm druk zijn. En hoewel die drukte overweldigend kan zijn (zeker in een stad zoals Tokyo) vind ik een kort bezoek om sfeer te proeven toch de moeite. Vooral in het weekend zijn de vele verklede tieners een bezienswaardigheid op zich.

Wijk: Harajuku.

Bezienswaardigheden Tokyo die gratis zijn: wandel door de wijk Harajuku

#19 Wandel langs de slotgracht van het Keizerlijk Paleis

De keizerlijke familie van Japan woont in een indrukwekkend paleis in Tokyo. Als toerist kun je de oostelijke paleistuinen bezoeken of het complex van de buitenkant bekijken. Je wandelt dan langs de slotgracht en de wachttorens. De paleistuinen vond ik niet per se mooier dan andere tuinen in Japan, maar de slotgracht met wachttorens vond ik wel de moeite waard. Je wandelt er zo naartoe vanaf Tokyo Station. En doet de façade van dit station je ergens aan denken? Dat kan kloppen, want het is geïnspireerd op het centraal station van Amsterdam! 


Wijk: in de buurt van Tokyo Station / gratis entree / op maandag en vrijdag zijn de tuinen gesloten.

Gratis bezienswaardigheden Tokyo: de oostelijke tuinen van het Keizerlijk Paleis

#20 Bezienswaardigheden Tokyo: memory lane

Shinjuku wordt vaak als een controversiële buurt gezien, mede door de aanwezigheid van het red light district. Toch vind je hier een van de meest authentieke stukjes van Tokyo. Om de hoek van Shinjuku Station ligt het kleine steegje Omoide Yokocho. Je loopt hier langs rijen van piepkleine (Yakitori) restaurantjes, waar per stuk zo’n zes mensen tegelijkertijd kunnen zitten. Het is leuk om hier doorheen te struinen, want het schijnt dat het straatje sinds de Tweede Wereldoorlog niet van uiterlijk is veranderd. Daarom wordt het ook wel ‘memory lane’ genoemd.

Wijk: Shinjuku.

Bezienswaardigheden Tokyo: Omoide Yokocho in Shinjuku

Wil je deze tips bewaren of later teruglezen? Pin deze blog op Pinterest!

Reis met ons mee

Meer avonturen