Search
Close this search box.

Reizen per trein door Java

19 december 2022

Voorovergebogen mensen die enkel diep in het water staan om de rijstvelden bewerken, tientallen motoren en snorfietsen die ongeduldig achter de slagbomen staan te wachten, de bescheiden huisjes waar de was buiten hangt te drogen en kippen tussen het afval lopen te scharrelen. Deze dingen zal je zeker zien op je reis per trein over het Indonesische eiland Java.

Het is een aardig eindje van Jakarta naar Surabaya

Jakarta

Een goed startpunt van je reis door Java is de Indonesische hoofdstad Jakarta. De meningen over de stad lopen uiteen van een drukke vieze stad tot een interessante stad met een koloniaal verleden. De stad heeft zeker een aantal bezienswaardigheden die in een dag zijn te bezichtigen. Station Gambir, centraal gelegen naast het National Monument, is het centrale treinstation en vertrekpunt van meerdere treinverbindingen. De reistijd vanaf de internationale luchthaven Soekarno-Hatta naar Gambir bedraagt zeker één uur en is erg afhankelijk van de verkeersdrukte.

Jakarta is een drukke levendige stad

Treinkaartjes

Het online reserveren van treinkaartjes door toeristen was niet mogelijk omdat voor de betaling een Indonesisch bankrekeningnummer vereist was. Op station Gambir moest je eerst reserveringsformulier invullen. Dat formulier leverde je in bij het loket waar je de tickets kon kopen. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker en kan iedereen online tickets reserveren.

Vaak worden er drie klassen onderscheiden; executive, business en economy class. De executive klasse kun je vergelijken met onze tweede klasse, de business klasse heeft wat minder luxe zitplaatsen en bij de economy klasse ontbreekt de airconditioning. Duur is het niet, een circa 8 uur durende reis in de meest luxe klasse kost je iets meer dan 15 euro.

Heel ingewikkeld is treinreizen in Java ook weer niet
Het treinen kerkhof van Java

Bandung

Treinverbindingen vind je door heel Java. Een populaire route loop via Bandung naar Yogyakarta tot aan Surabaya. Het eerste deel van dit traject is de drieënhalf uur durende reis van Jakarta naar Bandung. Elk treinverbinding heeft een eigen naam. Het is bijna niet mogelijk een verkeerde trein in te stappen door de twee kaartcontroles die je tegenkomt. Om bij het perron te komen vindt een controle plaats, waarbij je ook je paspoort moet laten zien. Vervolgens staat bij de trein zelf een dame, ze ziet eruit als een stewardess, je op te wachten.

Het is een treinreis met vele gezichten, waarbij je na het verlaten van Jakarta kennismaakt met het leven langs het spoor. Bittere armoede wordt afgewisseld met vrolijke schoolkinderen. Al gauw zie je rijstvelden aan je voorbij trekken, die naarmate het landschap glooiender wordt overgaan in terrassen en daarmee het uitzicht verder verfraaien. Op een vijftal kleinere stations stopt de trein. Fotograferen van het uitzicht is niet eenvoudig. Enerzijds zijn de ramen vaak voorzien van zonwerende folie, anderzijds zijn ze vuil en bekrast. Je kunt hiervoor het best op zoek gaan naar half openstaande deur of raam.

De landschappen die in Java aan je voorbij trekken zijn prachtig
De landschappen die in Java aan je voorbij trekken zijn prachtig
Station Bandung doet tropisch

Beroemd en berucht is Bandung voor zijn zogenaamde ‘factory outlets’, waar bekende merkkleding tegen lage prijzen wordt aangeboden. In hoeverre sprake is van authenticiteit blijft in het midden. Vooral Aziatische toeristen zijn dol op het grote aanbod. Interessanter is de nog functionerende vulkaan Tangkuban Perahu. Je kunt rondom de krater van deze vulkaan lopen. Ook de hotsprings aan de voet van de vulkaan zijn populair. Eén tot hooguit twee dagen zijn voldoende.

De actieve vulkaan Tangkuban Perahu  ruikt nogal onprettig
De hotsprings bij Tangkuban Perahu zijn heerlijk

Yogyakarta

Argo Willis is de trein die Bandung middels een acht uur durende reis met Yogyakarta verbindt. Zorg dat je op tijd reserveert voor deze trein die ook onder lokale inwoners veel wordt gebruikt. Het is handig om minstens een half uur voordat de trein vertrekt op station Bandung aanwezig te zijn. 

Geen twijfel dat deze trein naar Yogyakarta gaat

Yogyakarta heeft de twee meest bezochte tempels van het land in de nabijheid; Borobudor en Prambanan. De treinreis naar Yogyakarta is vergelijkbaar met het eerste traject van de reis. Eindeloze rijstvelden, prachtige landschappen met een weelderige vegetatie en een inkijkje in de vele dorpjes die zich langs het spoor bevinden. Op dit traject rijdt tevens een nachttrein. Alhoewel efficiënt is het nadeel dat je van de omgeving weinig ziet.

Bij Borobudor op Java is het altijd druk
Prambanan is de andere grote attractie in Yogyakarta

En verder

Vanaf Yogyakarta kun je weer alle kanten op. Als je je weg met de Argo Willis vervolgt kom je in Surabaya uit. Vanuit hier kun je weer doorreizen naar bijvoorbeeld Bali, echter is dit niet geheel per trein mogelijk. Je bent daarvoor ook de bus en een ferry nodig. En vergeet tussendoor niet om een bezoek aan Mount Bromo te brengen.

Met de trein kun je prima door Java reizen. Het gaat niet snel, de gemiddelde snelheid ligt tussen de 70 tot 80 kilometer per uur. Het gaat door het chaotische verkeer en het ontbreken van snelwegen per auto niet sneller.

Reis met ons mee

Meer avonturen