Zoek
Sluit dit zoekvak.

5x doen in Athene

20 juni 2022

Bol van de geschiedenis staat Athene. Je struikelt over de tempels en loopt met je neus tegen de zuilen aan. Maar wat kun je er bijvoorbeeld doen als je iets minder interesse in de overblijfselen van de klassieke oudheid hebt? Wij geven vijf tips van dingen die je kunt doen in Athene.

1. Wisseling van de…eh clown?

Wankelend op één been met een vertrokken gezicht staat hij daar. Het heeft meer weg van een komisch tafereel dan een serieuze wisseling van de wacht voor het statige gebouw van het parlement van Griekenland. Zijn outfit omvat een witte legging, zwarte jas en een rode baret. Om de knieën en op de punt van de schoenen zit een zwarte, pluizige pompoen bevestigd. Traditionele kledij of een clownskostuum? Alleen het imposante geweer in zijn hand wekt ontzag op.

De wisseling gaat gepaard met een rituele dans, die met uiterste precisie wordt uitgevoerd. Marcherend, af een toe een kreet slakend wordt de ceremonie opgevoerd. Nadat de verse wachters zijn geïnstalleerd en in hun houten hokje met een blauw puntdakje staan, wordt de wat lachende menigte meegedeeld dat het mogelijk is om te worden gefotografeerd met de wachters, mits je ze maar niet aanraakt. Erg vermakelijk om te zien. De ontbrekende rode neus moet je er zelf bij denken.

De rituele dans voor het parlement in Athene is een leuke show.
Uiteraard nemen de wachters de ceremonie uiterst serieus.

2. Slenter door Psirri

Smalle steegjes leiden de wijk in. De muren zitten volgespoten met kleurrijke tags en pieces. Vervallen gevels, ramen zonder ruiten en panden zonder bewoners. Allerminst uitnodigend lijkt Psirri, dat vlo betekent, te zijn. Ook niet gek, wetende dat dit de armenwijk én de buurt was waarin de onderwereld samen kwam. Die tijd is lang voorbij. Nu is Psirri een hippe uitgaanswijk voor de locals maar bovenal een plek waar creativiteit de ruimte heeft gekregen. Streetart alom. Pas na zonsondergang komt de wijk echt tot leven.

Slenter door Psirri in Athene
Slenter door Psirri in Athene

3. Shoppen in Omania

Levendig is de handel rond Omania. Bijna alles is hier te koop, je kunt het zo gek niet bedenken. Chaotisch is het straatbeeld de voor de centrale markt. Als je een zwakke maag hebt kun je beter niet de markthal met de vlees- en visafdeling betreden. De beesten hangen hier alleen ontdaan van hun veren ondersteboven aan een winkelhaak. Holle ogen staren je aan. Ook kratten vol met de bloederige kopjes van lammetjes zijn niet te missen. Op de visafdeling hetzelfde verhaal. Allerlei soorten zeedieren liggen hier vers gevangen op een bed van ijsblokjes te wachten. Mannen met bebloede schorten hakken er met forse messen lustig op los, terwijl ze de prijzen van hun producten luidkeels kenbaar maken.

Shoppen in Omania in Athene
Shoppen in Omania in Athene

4. Bezoek de Olympische resten van Athene

Begin deze eeuw werd Athene op zijn kop gezet. Een nieuwe luchthaven, metrolijnen, snelwegen en vele sportfaciliteiten. De wereld kwam namelijk in 2004 voor drie weken op bezoek voor de Olympische Spelen. Alles zag er tip top uit. De Grieken waren trots en Athene schitterde als nooit tevoren. Nu zijn we bijna twintig jaar verder. Wat is er nog over van de Olympische gloriedagen? Prominent staan de vijf gekleurde ringen op het metrokaartje naast station Irini afgebeeld. Nabij dit station is het Olympisch stadion gelegen.  Het zijn ook meteen de laatste ringen die je aantreft. Het uitgestrekte terrein is verlaten.

Op het eerste gezicht ziet de gebogen overspanning van wit staal in de vorm van een tunnel er best indrukwekkend uit. Door de gescheurde tegeltjes van wat ooit een grote fontein is geweest zoeken planten hun weg naar het licht. Manshoge dranghekken zijn afgesloten met zware hangsloten. Weinig herinnert nog aan de dagen van weleer. Voor de liefhebbers van urban exploring is het in ieder geval een aardige plek. Iets ten zuiden van de stad is de situatie nog veel schrijnender. Het Hellinikon Olympic complex is nagenoeg geheel vervallen.

De restanten van Olympische Spelen 2014 in Athene
De restanten van Olympische Spelen 2014 in Athene
De restanten van Olympische Spelen 2014

5. Beklim Mount Lycabettus en overzie Athene

Als een puist te midden van een zee van beton steekt Lycabettus boven de stad uit, omringd door een brede kraag van bomen. Je kunt deze 300 meter hoge heuvel te voet bedwingen. Het is een mooie wandeling, van een klein uurtje langs kronkelende paadjes omhoog met een steeds mooier wordend uitzicht over de stad. Ook gaat er ieder half uur een lift die je in een weinig inspirerend minuutje door een donkere schacht naar de top brengt. Weids is het panoramische uitzicht op het hoogste punt van de stad. Je ziet de Acropolis liggen met op de achtergrond de eindeloze zee. Tot ’s avonds laat loopt de dienstregeling van de funicular. Nadat de duisternis is ingetreden is dit dé plek om de lichtjes van Athene te aanschouwen.

Mount Lycabettus in Athene
Mount Lycabettus

Reis met ons mee

Meer avonturen