Het eiland Noirmoutier, Île de Noirmoutier in het Frans, kun je gerust een vakantie eiland noemen. Op de fiets verken je de natuur en de stranden van dit compacte eiland dat vlak voor de Franse Atlantische kust ligt.
Waar ligt het eiland Noirmoutier
Ter hoogte van het plaatsje Fromentine voor de Frans Atlantische Kust ligt het eiland Noirmoutier. Nantes is op een uur en een kwartier rijden de grootste stad in de nabijheid. Noirmoutier valt onder de regio Vendée. Vanaf Utrecht is het een reis van bijna 1.000 kilometer.
Het eiland Noirmoutier is grofweg in vieren te delen. Het zuidelijke deel en het smalste stuk van het eiland is Barbatre. Hier vind je veel landbouw en het beschermde natuurreservaat Sebastopol. La Guérinière ligt midden op het eiland en is de regio van de oesters. L’Epine ligt aan de westkust en staat bekend voor haar mooie stranden, schattige molentjes en de zoutkwelders. Noirmoutier-en-l’Île is de noordelijke regio waarin de gelijknamige hoofdstad ligt. Gedurende het jaar wonen er 10.000 mensen op het eiland. In de zomer vertienvoudigt dit aantal.
Maak de oversteek naar Noirmoutier via Passage du Gois
Iedere maand gaat er zeker één auto verloren. In de zomermaanden wil het weleens oplopen tot tien auto’s per maand. Passage de Gois is de 4,2 kilometer lange toegangsweg van het vasteland naar het eiland Noirmoutier. Deze weg is alleen bij eb toegankelijk. Als het vloed is verdwijnt de weg namelijk onder het water. Het gebeurt dus nog steeds dat mensen worden verrast door het snel opkomende water. En als je dan net halverwege de oversteek bent heb je een probleem. Aan het begin van de weg staat een bord met informatie over de getijden en een waarschuwingslicht. Bij laag water is Passage de Gois best een druk weggetje waar twee auto’s elkaar net kunnen passeren. De Fransen maken vaak van de gelegenheid gebruik om een maaltijd van schelpdieren te verzamelen. Bewapend met emmer en schep gaan ze op zoek naar bijvoorbeeld kokkels.
Langs de weg staan een paar uitkijktorentjes. Die blijken een serieuze functie te hebben als laatste schuilplaats tegen het opkomende water voor mensen die toch vast komen te zitten. Je zit dan wel een uurtje of zes duimen te draaien op het platform, wachtend tot het weer laagwater wordt. Passage de Gois is zeker de leukste weg om het eiland Noirmoutier te bereiken. De andere optie is om de brug 20 minuten verderop bij Fromentine over te steken waarna je zo het eiland op rijdt.
Stranden van Noirmoutier
Het eiland Noirmoutier staat bekend om haar mooie stranden. Plage des Dames is verreweg het meest populaire strand. Dit deel van het eiland doet bijna Mediterraan aan met het turquoise gekleurde water, de gekromde eikenbomen, de zeedennen, de gele mimosa struiken en het fijne zonnetje. Langs het strand staat een rijtje witte strandhuisjes. Vanaf de pier die hier de zee in steekt wordt druk gevist. Plage des Dames wordt namelijk omringd door het bijzondere Bois de la Chaise. Als je door dit bos langs de kust loopt ontdek je meerdere verborgen strandjes. Aan de andere kant van eiland loop je vanuit L’Epine zo het strand op. De zee lijkt aan deze zijde van het eiland wat onstuimiger te zijn.
Fietsen op Noirmoutier
De meest geliefde manier om Noirmoutier te verkennen is per fiets. Met 83 kilometer aan fietspaden en weinig hoogteverschil leent het eiland zich daar ook prima voor. De afstanden zijn vrij kort. In een uur fiets je van noord naar zuid. Er zijn meerdere fietsroutes gemarkeerd met kleine bordjes langs de weg. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie route fietsen over het noordelijke deel van het eiland. Noirmoutier-en-l’Île is het grootste dorp en een mooi vertrekpunt. Je fietst dan over een dijk richting het meest oostelijke puntje van het eiland. In de verte zie je dan het kasteel van Noirmoutier-en-l’Île boven de bebouwing uitsteken. Door het bos fiets je parallel langs de stranden. Bij Le Vieil fiets je tussen de pittoreske witte huisjes door. De kleur van de luiken voor het raam verraden het beroep van de bewoner. Groene luiken waren voor de boeren, vissers moesten de luiken blauw verven. Voor een visser die met een boerin trouwde waren grijze luiken bedacht. De fiets is zonder meer het beste vervoersmiddel op Noirmoutier.
Zout en natuur hand in hand
Om de zoutkwelders op Noirmoutier kun je niet heen. Via een netwerk van kanalen en bassins wordt het zeewater verspreid. Uiteindelijk wordt na een bewerkelijk proces in het oogst bassin, dat te herkennen is aan de cirkels in het bassin, het zout gewonnen. Fleur de sel is het fijne, pure zout dat je direct in de keuken kunt gebruiken. Het grootste deel van de productie wordt vaak in een kraampje of schuurtje bij kwelders verkocht. De zoutkwelders zijn indirect ook een natuurgebied dat meerdere soorten vogels aantrekt. Vanuit de lucht zie je pas echt goed hoe zoutmeren, kwelders en bassins het landschap hebben gevormd.
Zoektocht naar de molens
Vanwege de ligging van het eiland en de vele wind werden er in de vorige eeuwen meer dan 30 molens voor het malen van graan gebouwd. Tientallen jaren geleden ging de laatste molen met pensioen. Er schijnen nog 23 molens over te zijn. Het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn om de molens ook daadwerkelijk te vinden. Een aantal zijn ontmanteld van hun wieken en alleen door hun spitsvormige dak nog enigszins herkenbaar als molen. Vlakbij Plage de la Bosse treffen we dan toch nog een mooi exemplaar verstopt tussen de bomen aan.
Het mooie licht van Noirmoutier
Tijdens het gouden uurtje in de ochtend is het licht op Noirmoutier prachtig. Eén van de mooiste plekken om de zonsopgang te bewonderen is toch het bekende Plage des Dames. De zon komt op aan de horizon boven de zee. De kromme bomen vormen een bijzonder silhouet tegen de oranje gloed van de opkomende zon. Zeilbootjes dobberen in de baai terwijl de eerste vissers zich al richting de pier begeven. Een mooi begin van een nieuwe dag op het eiland Noirmoutier voor de Franse Atlantische Kust.