Search
Close this search box.

Galapagos eilanden: de leukste reisroute voor eilandhoppen in 1,5 week

6 april 2022

Wandelen in een bos vol reuzeschildpadden, zwemmen met wilde zeeleeuwen en je ogen uitkijken naar dansende vogels met blauwe voeten.. De Galapagos eilanden zijn een paradijs voor dierenliefhebbers. De vulkanische eilanden combineren tropische stranden met de evolutietheorie van Darwin. Van prehistorisch aandoende dieren zoals zeeleguanen en reuzeschildpadden tot pelikanen, haaien en pinguïns. Eilandhoppen is de perfecte manier om deze archipel te verkennen! Deze route van 1,5 week combineert de eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristobal.

Gezien op een kaart, heeft het grootste eiland van de Galapagos de vorm van een zeepaardje.

Eilandhoppen op de Galapagos eilanden: de route in het kort

Veel reizigers bezoeken de Galapagos Eilanden door middel van een cruise, waarbij ze op zee overnachten. Dit is echter behoorlijk prijzig, waardoor de meeste cruises maar een paar dagen duren. In deze budget-rondreis pakken we het net even anders aan. We slapen op de drie grootste eilanden (Santa Cruz, Isabela en San Cristobal) en verplaatsen ons per boot tussen deze eilanden. Bovendien nemen we de tijd voor de archipel: maar liefst 11 dagen. Dit was een van mijn mooiste reizen tot nu toe, dus ik kan je de route zeker aanbevelen!

Kaart Galapagos Eilanden

Reisroute Galapagos eilanden: dag voor dag

1: Vasteland Ecuador – Baltra – Santa Cruz (per vliegtuig)
2: Santa Cruz – Isabela (per boot)
3-5: Isabela
6: Isabela – Santa Cruz (per boot)
7-8: Santa Cruz
9: Santa Cruz – San Cristobal (per boot)
10: San Cristobal
11: San Cristobal – vasteland Ecuador (per vliegtuig)

De vismarkt van Santa Cruz

Dag 1: van het vasteland van Ecuador naar de Galapagos eilanden

Van het vasteland van Ecuador vliegen we naar de Galapagos eilanden; zo’n 1000 kilometer uit de kust. Het eiland waar we op landen (Baltra) is volledig gewijd aan het vliegveld. Voordat we onze bagage mogen ophalen, betalen we eerst de entree voor de eilanden ($100 per persoon). Bij vertrek vanaf het vasteland betaalden we ook al $20 per persoon voor een INGALA transit card. Hiermee wordt de toeristenstroom naar de Galapagos geregistreerd.

Hoe reis je van Baltra naar Santa Cruz?
Op het eilandje Baltra brengt een bus je naar de taxiboot, voor de oversteek naar het eiland Santa Cruz. Hier heb je keuze uit een (dure) taxirit of de bus, voor de rit naar Puerto Ayora. Aan de taxi ontkom je overigens niet helemaal, want het busstation ligt niet op loopafstand van het centrum. Gelukkig kosten taxi’s binnen de stadsgrenzen maar een paar dollar per rit.

In de middag wandelen we rond in Puerto Ayora, waar het gezellig druk is. Vanaf de pier bij de haven spotten we haaien in het water. Ook de vismarkt is leuk om te zien. Hier wordt de verse vangst binnengehaald, schoongemaakt en gesneden. Dit alles onder toeziend oog van zeeleeuwen en pelikanen, die azen op de restjes. Wat een spektakel!

Minimum aantal nachten Isla Santa Cruz: 3 nachten. Santa Cruz is het middelste eiland, van de drie grote eilanden waar overnachten op land is toegestaan. Vanaf hier vertrekken boten naar Isla Isabela en Isla San Cristobal. Wij besloten onze nachten op Santa Cruz op te splitsen: 1 nacht vóór Isla Isabela en 2 nachten na Isla Isabela.

Hotel Isla Santa Cruz: Hotel Mainao, een leuk boetiekhotel op loopafstand van de vismarkt.

De gele landleguaan is een van de bijzondere dieren die op de Galapagos Eilanden leven

Dag 2: van Santa Cruz naar Isla Isabela

In het Charles Darwin Research Center in Puerto Ayora ontmoeten we reuzeschildpadden en gele landleguanen. Erg bijzonder om te zien. Het is maar een kwartier lopen van het stadje, maar het zweet loopt over onze ruggen. Je merkt hier goed dat je rond de evenaar zit.

In de middag nemen we de boot naar het volgende eiland, Isabela. Het is zo’n twee uur varen over open zee, wat garant staat voor een hobbelige rit. Elke kapitein heeft zijn eigen boot  en de incheckprocedure verloopt op vermakelijke (maar verrassend efficiënte) wijze. Verwacht overigens geen grote veerboten; het zijn eerder kleine (deels overdekte) speedboten waar de bagage tijdens de oversteek in de kajuit gaat. Word je snel zeeziek? Neem dan zeker iets in tegen reisziekte voor je aan boord gaat.

Isabela is het grootste eiland van de Galapagos. Het is er veel rustiger dan op Santa Cruz. Er is maar één hoofdstraat, waar je in tien minuten doorheen wandelt.

Minimum aantal nachten Isla Isabela: 3 nachten (wij kozen voor 4 nachten omdat we veel excursies wilden doen, maar een nacht minder zou prima kunnen).

Hoteltip Isabela: Albemarla Isabela. Niet het goedkoopste hotel op Isabela, maar wel erg comfortabel en direct aan zee. Wat mij betreft een aanrader!

Het vervoer tussen de eilanden gaat per speedboot
De blue footed booby is een van de meest bijzondere dieren op de Galapagos eilanden!

Dag 3: snorkelen bij Los Tuneles op Isla Isabela

We stappen op de boot voor een dagtocht naar Los Tuneles. Eerst gaan we snorkelen. Zodra ik het water in spring is het direct raak; een zeeschildpad is op de bodem aan het grazen. Met hulp van de gids ontdek ik ook zeepaardjes en een grot waar tientallen witpuntrifhaaien liggen te rusten. Door hun bouw lijkt het net alsof ze continu glimlachen.

Na de lunch verkennen we het lavalandschap langs de kust. We hoeven niet lang te zoeken voor een groepje blue footed boobies, hele bijzondere vogels met blauwe voeten. Een groepje mannetjes probeert met danspasjes indruk te maken op een vrouwtje. Geweldig om te zien.

Isla Isabela heeft maar één hoofdstraat
De Galapagos staan bekend om de reuzeschildpadden

Dag 4: vulkaankrater Sierra Negra

Het landschap van de Galapagos eilanden is ontstaan door vulkanen, waarvan een aantal nog actief is. Met een gids trekken we het hoogland in, om een van de kraters te verkennen. Helaas treffen we slecht weer, waardoor we vooral mist zien in plaats van de kilometerslange kloof van de Sierra Negra.

In de middag lopen we naar een lagune vol flamingo’s. Ze hebben een fellere roze kleur dan ik ooit eerder heb gezien. Het vlakbij gelegen schildpaddenbroedcentrum is goed opgezet en heel informatief. We leren in korte tijd hoe bijzonder deze diersoort is. Als afsluiter van de dag kijken we vanaf het strand naar een groepje zeeleguanen. Als ze klaar zijn met zonnen duiken ze het water in. De manier waarop ze bewegen is grappig en soepel tegelijk.

Bucketlist ervaring: fietsen door een bos vol reuzeschildpadden

Dag 5: fietsen tussen reuzeschildpadden op Isla Isabela

In de hoofdstraat huren we mountainbikes voor een fietstocht over het eiland. Zo komen we bij kleine strandjes, die we alleen hoeven te delen met leguanen en pelikanen. Het allermooiste is dat we onderweg diverse reuzeschildpadden in het wild tegenkomen.

’s Middags gaan we snorkelen bij Concha de Perla. Dit is een kleine baai vlakbij de haven. Ik heb nog maar net mijn flippers aan of ik word al verrast door een reuzeschildpad, een zwemmende zeeleguaan en een gigantische rog.

Op de Galapagos herinnert alles je aan Charles Darwin

Dag 6: Snorkelen bij Concha de Perla en terug naar Santa Cruz

In de ochtend gaan we nog eens snorkelen bij Concha de Perla, omdat het daar zo mooi was. Als ik even aan een rots ga hangen om uit te rusten, duikt er ineens een babyzeeleeuw op. Hij is duidelijk nieuwsgierig en bekijkt me van alle kanten. De magie van de Galapagos eilanden is dat je iedere dag dit soort ontmoetingen kunt meemaken. Helaas staat ’s middags de boot terug naar Santa Cruz gepland. Op dit eiland had ik nog wel even willen blijven!

Uitzichtpunt tijdens de fietstocht op Isla Isabela
De dieren op de Galapagos zijn niet bang voor mensen, omdat ze geen natuurlijke vijanden kennen

Dag 7: Fietsen naar reuzeschildpadden op Santa Cruz

Nadat we bij ons hotel fietsen hebben gehuurd, nemen we een taxi vanaf het centrale plein. De taxi’s hebben hier de vorm van een truck met grote laadbak. Handig, want zo kunnen de fietsen gewoon mee. We laten ons afzetten bij Rancho El Chato in de hooglanden van Santa Cruz. Dit is het thuis van tientallen reuzeschildpadden. De ranch is een groot bos, waar je zelf doorheen mag lopen. Het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk schildpadden te spotten. De terugweg op de fiets is het eerste halfuur pittig, omdat de weg steil omhoog loopt. De overige 20 kilometer gaan echter bergafwaarts over goed geasfalteerde fietspaden.

Tortuga Bay is een van de mooiste stranden die ik ooit zag

Dag 8: Iguana’s op het strand bij Tortuga Bay

Vandaag staat de overtocht naar San Cristobal gepland, het laatste eiland van onze rondreis. In de ochtend lopen we eerst naar Tortuga Bay, wat als een van de mooiste stranden ter wereld wordt gezien. Het zand is zó wit dat je niet zonder zonnebril kunt rondlopen. De pikzwarte iguana’s die er liggen te zonnen, vormen een mooi contrast.

Bij aankomst op San Cristobal wordt direct duidelijk waarom dit het zeeleeuweneiland wordt genoemd. Ze liggen in grote aantallen te zonnen, spelen en slapen op de strandjes langs de boulevard. We kiezen dan ook een restaurant met uitzicht op de zeeleeuwenkolonie.

Isla San Cristobal staat bekend om de vele zeeleeuwen. Je vindt ze letterlijk overal!
Zeeleeuwen op San Cristobal

Dag 9: Zwemmen met zeeleeuwen op San Cristobal

Om meer te weten te komen over de Galapagos eilanden, lopen we naar het bezoekerscentrum op loopafstand van het centrum. De tentoonstelling neemt ongeveer een uur in beslag en geeft veel informatie. Pluspunt is dat je vanaf hier meteen kunt doorlopen naar een paar kleine strandjes met zeeleeuwen. Ik kan een duik in zee niet weerstaan en zie al snel een paar zeeleeuwen razendsnel langs me heen schieten. Wat een adrenalinestoot geeft dat!

Op Isla San Cristobal kun je de zonsondergang kijken.. op een strand vol wilde zeeleeuwen

Dag 10: Highlands tour en zonsondergang met zeeleeuwen

Een populaire dagtocht op San Cristobal is de highlands tour. Je huurt dan een taxi en maakt een tour langs drie stops: een kratermeer met fregatvogels, een schildpaddenbroedcentrum en een strandje. Niks kan echter tippen aan het spektakel van die avond. Op Playa Mann gaan we ruim op tijd klaar zitten voor de zonsondergang, waarbij we worden omringd door een grote groep zeeleeuwen. De kleintjes spelen in de branding terwijl de grotere exemplaren door het zand rollen en slapen. Dit moet wel een van de mooiste zonsondergangen ter wereld zijn.

Dag 11: Terug naar het vasteland van Ecuador

Met slechts één gate is het vliegveld van San Cristobal het kleinste dat ik ooit heb bezocht. Je kunt hier ’s ochtends je bagage afgeven, waarna je gemakkelijk een taxi terugneemt naar de boulevard voor een laatste drankje. Dat is dan ook precies wat we doen, want op het vliegveld is weinig te beleven. Een halfuur voor het boarden zijn we terug op de luchthaven, waar alle passagiers tegelijkertijd door de security gaan. Ons vliegtuig is het enige op de luchthaven, waardoor het bijna voelt alsof we privé vliegen. Het is even van tevoren geland, om een nieuwe lading lucky tourists op de Galapagos af te zetten.

Galapagos eilanden, wat waren jullie onvergetelijk en bijzonder! Nooit eerder bezocht ik een plek zoals deze. Waar mensen en dieren zo dichtbij elkaar komen. En waar iedere dag nieuwe natuurspektakels te ontdekken zijn. Hier kom ik sowieso nog eens terug!

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen