Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op vakantie naar de weergaloze binnenlanden van Belize

23 april 2022

Natuurlijke schoonheid is niet altijd even eerlijk verdeeld in de wereld. Dat wordt des te duidelijker in Belize. Denk je aan Belize, dan denk je al snel aan het duizelingwekkende Blue Hole, de azuurblauwe wateren en de wuivende palmbomen die je treft op een van de vele cayes en atolls die het kleine landje rijk is. Waar de kust de nodige gasten mag verwelkomen, gaan maar weinig mensen op vakantie naar het vasteland van Belize. En dat terwijl de diversiteit op dit mini landoppervlak ongeëvenaard is. De hoogste tijd dus voor een ontdekkingstocht door de weergaloze binnenlanden van Belize!

De uitzichten vanaf de mayatempels zijn prachtig

Op vakantie naar het diverse Belize

De binnenlanden van Belize worden gekenmerkt door een eindeloze diversiteit. Hoog in het noorden, dicht tegen de grens met Mexico, tref je een interessante mix aan culturen die onder meer goed te herkennen is aan de rijke keuken. Spaanse, Mexicaanse en Aziatische invloeden zijn niet te missen en deze regio kent een gemoedelijk kabbelende landbouwcultuur.

Compleet tegenovergesteld is het westen van het land, waar je als adrenalinejunk goed aan je trekken kunt komen. Diep in de jungle kun je raften, ziplinen, caven en tuben tot je volledig moe bent gestreden. En dan nog zul je maar een klein deel van al het natuurschoon bewonderd hebben. Dit is ook de plek waar je nog vele goed verscholen Maya ruïnes kunt bezoeken, of juist bijzonder wildlife kunt gaan spotten. Wist je bijvoorbeeld dat Belize een van de rijkste landen is als het op vogelsoorten aankomt?

Voor de afwisseling kun je vervolgens doorreizen naar het zuiden over de prachtige Hummingbird Highway. Deze leidt je onder meer naar het leefgebied van de Garifuna, een van de originele indianenstammen uit het land. Pittoreske vissersdorpjes en hagelwitte stranden maken dit een perfecte locatie om een avontuurlijke reis door Belize heerlijk af te sluiten. Of je kunt vanuit daar op een bootje stappen richting de cayes om alsnog even te genieten van die fenomenale kustlijn die Belize heeft!

Uitzicht vanaf de mayatempel in Belize

De diepe jungle verkennen

Mijn persoonlijke favoriete regio in Belize is toch echt wel de jungle in het westen van het land. Dit mysterieuze, heuvelachtige regenwoud doet zeker niet onder voor de beroemde nevelwouden in bijvoorbeeld Costa Rica. De mogelijkheden om de jungle te ervaren zijn eindeloos. Vanuit Belize City, wat meestal het startpunt is van een rondreis door het land, reis je gemakkelijk met een huurauto of gewoon met een bus richting Belmopan.

Belmopan ligt centraal voor verkenning van de regio en in de omgeving tref je vele accommodaties van waaruit je zo de jungle in stapt. Jungle lodges zijn er meer dan voldoende en ook voor meerdere budgetten, en dat is absoluut een aanrader. Er zijn maar weinig dingen fijner dan in slaap vallen en weer wakker worden met geen ander geluid dan de mysterieuze jungleklanken van vogels, apen en wat dan al niet meer.

Ben je een vakantie naar Belize aan het plannen? Bekijk dan hier onze reisroute voor 1 week door Belize.

In de jungle van Belize spot je veel aapjes

Ontdek de jungle met een gids

De diepste stukken van de jungle bereik je het beste – en veiligste – door een gids te huren en de meeste accommodaties in deze regio hebben zelf gidsen op hun terrein tot hun beschikking. Een goed voorbeeld van zo’n locatie is Caves Branch; een hotel dat naast avontuurlijke jungle lodges (en oh wat zijn die boomhutten mooi!), bovenal een activiteitencentrum is. Je hoogtevrees overwinnen en diep afdalen in een ravijn, of na een heerlijke wandeling op een grote rubberen band al dobberend een grot verlaten; het kan allemaal.

Een wat toegankelijker stuk jungle tref je in de omgeving van Pook’s Hill. Hier kun je zelf wandelingen door de jungle maken zonder dat je een gids nodig hebt, of in een kabbelend tempo de rivier afdalen op een grote rubberen band. Heerlijk om al het natuurschoon al dobberend aan je voorbij te zien glijden.

Een gids is overigens wel aanwezig, en ook zeker de moeite waard om daarmee een ochtend op pad te gaan. Je zult veel leren over de cultuur van de Maya’s en de rijke natuur. De verscheidenheid aan vogels op dit terrein is ook eindeloos en als je vroeg opstaat zul je zonder echt moeite te doen al ontelbare kolibries en toekans kunnen spotten.

De binnenlanden van Belize zijn weelderig groen
Tuben over de rivier in de binnenlanden van Belize

Culturele rondreis door Belize

Belize is een smeltpot aan culturen en dat maakt een vakantie in Belize zo afwisselend. Van indianen in het zuiden tot mennoniten in het noorden; overal waar je komt tref je weer nieuwe talen, keukens en gewoontes. Belize telt tevens nog drie verschillende Maya stammen als inwoners en heeft ook een rijke Maya geschiedenis die nog goed te bewonderen valt. Een van de beste voorbeelden hiervan is Lamanai in het noorden van het land.

Deze Maya ruïnes zijn slechts te bereiken via een boottocht van een uur door de wereldberoemde mangroves en eenmaal aangekomen op locatie wordt al snel duidelijk wat Lamanai zo bijzonder maakt; er is namelijk bijna niemand! De ruïnes mag je nog beklimmen en de enige toekijkers zullen wat howler monkeys uit de hoge bomen die deze oude stad zo goed verstoppen zijn. Een immens bijzondere ervaring en tevens tekenend voor het toerisme in Belize. Hier heb je echte hotspots nog gewoon voor jezelf!

In Lamanai zul je weinig andere toeristen tegenkomen
De maya tempels in Belize zijn goed bewaard gebleven
Alleen per boot kun je Lamanai bereiken

Praktische tips voor een vakantie in de binnenlanden van Belize

Dat een vakantie in Belize de moeite waard is moge duidelijk zijn. Maar waar moet je op letten als je je reis gaat plannen?

  • OV is er wel, maar kan onregelmatig en lastig zijn als je naar een specifieke bestemming wilt. Accommodaties kunnen transfers regelen, maar deze zijn niet altijd goedkoop. Zelf een auto huren is dus ook zeker een goede optie.
  • Belize is niet goedkoop, maar hoeft ook niet per definitie duur te zijn. Bezuinig op de juiste zaken – beter een nachtje goedkoop slapen dan zonder gids de jungle in. Proef telkens van de regionale specialiteiten, deze zijn vaak extra lekker en ook nog eens veel goedkoper.
  • Reis rond! Echt, het land is nog zoveel interessanter wanneer je alle verschillen en tegenstellingen ziet! De cayes zijn prachtig, maar sla die binnenlanden echt niet over! Weinig tijd om over land te reizen? Dan kun je met TropicAir ook gemakkelijk en goedkoop binnenlandse vluchten boeken. Gemakkelijk en al een uitje op zich, want de vliegtuigjes vliegen laag en je kunt dus veel zien.
  • Veiligheid is, net als in heel Midden-Amerika, een aandachtspunt. In Belize kun je relatief veilig rondreizen in grote delen van het land, maar gebruik wel je verstand. Ga ‘s nachts niet alleen over straat in de grote steden. Wees niet opzichtig en let extra goed op in Belize City.

Ervaar Belize in z’n volledigheid, en combineer die prachtige binnenlanden met een bezoek aan het gezellige en tropische Ambergris Caye!

Reis met ons mee

Meer avonturen